Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regelkrånglet

Peter Stormare ger sig in i kampen mot fäbodstängning

Filmstjärnan Peter Stormare riktar skarp kritik mot Krokoms kommun beslut i höstas att tillfälligt stänga ner fäboden Myhrbodarna, skriver Företagarna.

”Upplevelsen går rakt in i hjärta och ryggmärg. Anitas kunskap och lärdom är unik. Vi känner oss välsignade att få vara henne nära under några veckor”, skriver han på Myhrbodarnas hemsida och hänvisar till företagaren Anita Myhr som sedan länge driver fäboden.

Kommunen motiverade sitt beslut med att det saknas en anmälan från Myhrbodarna om att det är en livsmedelsanläggning, i enlighet med nu gällande lagstiftning.

Men det är fel, anser Per Nilsson, ombud för Anita Myhr, som menar på att kommunen hänvisar till nuvarande lagstiftning – men att Myhrbodarna funnits innan dess.

– Då gäller tidigare lagstiftning och det går inte att tillämpa lagen retroaktivt. Myhrbodarna har drivits under lång tid och lagstiftningen har ändrats många gånger. Kommunen har varken koll på äldre lagstiftning eller de egna dokumenten.

Per Nilsson och Anita Myhr har velat föra en dialog med kommunen om hur de ska lösa detta, men de vill bara att hon ska skriva under ett papper och har till råga på allt gjort en polisanmälan, berättar han.

– Om Anita skulle lämna in en anmälan nu blir det som att erkänna att hon gjort fel, sa Per Nilsson till sajten under hösten.

Filmstjärnan Peter Stormare är starkt kritisk mot Krokoms kommun, rapporterar Östersunds-Posten.

− Hade jag suttit som kommunalråd i Krokom så hade jag besökt Myhrbodarna och satt mig ner för att prata med Anita. Frågat vad är problemet? Hur kan vi lösa det här? Du driver något som är unikt. Men det vill man ju inte. Utan man ska hålla sig till reglerna och polisanmäla, det är helt galet, säger han till tidningen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer