TT
Det svenska skattetrycket

Persson kritisk mot regeringens skattepolitik

– Jag tycker att värnskatten skulle ha legat i en översyn av hela skattefrågan, säger Göran Persson, ordförande i Swedbanks styrelse, skriver Dagens Nyheter.

Attacken från Persson kom i samband med PWC:s Finansdagen 2019 i Stockholm, där den forne statsministern var ett av dragplåstren.

Persson upprepar kritiken mot finansminister Magdalena Anderssons förslag om en ny bankskatt för att finansiera en större försvarsbudget.

– Pålagor på det finansiella systemet i en nedåtgående konjunktur har inte visat sig framgångsrikt förut, säger Göran Persson.

Swedbanks ordförande vill även att 3:12-reglerna ses över.

– Jag förutsätter att 3:12-reglerna, ihop med kommunalskattereglerna, ihop med hela beskattningen av fastighetssidan och kapitalskatten, måste gås igenom i ett sammanhang, sade Göran Persson.

Toppnyheter

Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Liten risk att viruset får fäste i Sverige

Världens smittskyddsorganisationer arbetar på högvarv för att stoppa spridningen av det coronavirus som redan dödat nio personer i Kina och bland annat spridit sig till USA. Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell tycks viruset inte ha samma kapacitet att sprida sig som föregångarna sars och mers.

Han säger till TT att den spridning som nu pågår i Asien inte bör oroa svenskar. Enstaka fall kan dyka upp här, men risken för större spridning är mycket liten, enligt Tegnell.

14 min
Ng Han Guan/AP
undefined

Expert om viruset: Risk för minipanik på marknaderna

Börsmarknaderna i Asien är oroliga efter coronavirusets spridning – senast till USA. Experter varnar nu för panik på marknaderna, skriver Dagens Industri.

– Om det börjar sprida sig mer aggressivt till fler delar av Kina kan det komma att starta mini-panik på marknaderna. Läget är riskabelt, säger Stephen Innen, investeringschef på Axi Trader i Bangkok, till Dagens Industri.

Analytiker som CNBC pratat med säger att det är för tidigt att dra några slutsatser och att viruset inte verkar lika dödligt som Sars.

Totalt har nio personer dött i Kina och WHO har i veckan kallat till krismöte.

Idag 07:53
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Jacob Wallenberg. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Wallenberg bekräftar: Tog upp Gui Minhai med Kina

Jacob Wallenberg bekräftar att han tagit upp fallet med den fängslade bokförläggaren Gui Minhai i samtal med kinesiska ledare, skriver SvD.

Investor-toppen framhåller att även näringslivet bryr sig om mänskliga rättigheter.

– I grunden är detta politikens roll och inte vår, men vi har också en värdebas. Vi tycker att dessa frågor är viktiga och finns det tillfälle kan man uttrycka det, säger Wallenberg.

Han vill däremot inte kommentera vad han sade eller vilka reaktioner han fick från de kinesiska ledarna.

1 tim
Gui Congyou. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD och ambassadör i möte: ”Yttrandefrihet råder”

Kinas ambassadör Gui Congyou kallades på tisdagen till Utrikesdepartementet. Mötets huvudfråga var situationen för fängslade förläggaren Gui Minhai – men UD passade även på att läxa upp ambassadören efter den senaste tidens hotfulla uttalanden mot svenska medier, skriver Expressen.

”I samband med detta upprepade vi att yttrandefrihet råder i Sverige”‚ skriver man i ett uttalande.

I en intervju med SVT hotade ambassadören bland annat med att svenska reportrar riskerar sina visum till Kina om man inte förändrar ”det felaktiga sättet” att rapportera om landet.

Igår 20:17
Anna Lindstedt. Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rättegången mot Anna Lindstedt startar i mars

Rättegången mot Anna Lindstedt, som tidigare var Sveriges ambassadör i Kina, startar den 19 mars, skriver TT.

Lindstedt överskred enligt åtalet sina befogenheter i samband med ett möte med kinesiska affärsmän i syfte att få den fängslade bokförläggaren Gui Minhai fri.

På mötet framgick det att en frigivning av Gui Minhai skulle kräva vissa motprestationer, bland annat skulle bokförläggarens dotter Angela Gui sluta kritisera Kina.

Lindstedt åtalas för ”egenmäktighet vid förhandling med främmande makt” och riskerar sex års fängelse om hon döms. Själv förnekar hon brott.

15 jan
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens sjukvård

Långsiktigt förbättringsarbete – guld till S:t Göran

Varje år delar Dagens Medicin ut pris för bästa sjukhus. Ett långsiktigt förbättringsarbete tog Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm till första platsen, skriver Dagens Medicin.

– Vi är fantastiskt stolta, men inte nöjda. Det är ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll, säger Christian Kylander, chefsläkare på Capio S:t Görans sjukhus, till Dagens Medicin.

Capio S:t Görans har ett upptagningsområde på över en halv miljon människor, det är enskilt större än många hela regioner i landet.

Sjukhuset har arbetat långsiktigt och tagit in idéer från medarbetare och Peter Holm, nybliven vd för Capio S:t Görans, menar att de har just medarbetarna att tack för den fina placeringen.

Samtidigt poängterar han att det finns många förbättringsområden, till exempel att jobba för att korta ner väntetiderna på akutmottagningen.

24 min
HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
undefined

Vårdbolaget om att anställa funktionsnedsatta: ”Ser bara fördelar”

Äldreboendet Druvan i Linköping, som drivs av Attendo Care, anställer funktionsnedsatta via SIUS-konsulenterna på Arbetsförmedlingen.

Något som verksamhetschefen Susanne Rosell ser som en win-win situation i en intervju med SVT Nyheter.

– För mig finns det ingen baksida med att ta emot praktikanter och sedan försöka hitta ett jobb, säger hon.

Hon förstår inte varför det skulle vara ett hinder för andra arbetsgivare att följa exempel.

På frågan om det finns en ökad risk för att funktonsnedsatta skulle ha ökad sjukfrånvaro är det snarare tvärtom, förklarar hon.

– Man har varit hemma av olika anledningar och man är så sugen på jobb att man kommer nästan hur sjuk man är, säger Rosell och avslutar:

– Det är så kul när man lyckas. Man ser att de här personer är jättetacksamma för att man har ett meningsfullt jobb. Det ger mig en tillfredställelse också.

Idag 08:59
Läs mer om Framtidens sjukvård
Magdalena Andersson. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårbudgeten

S svar: ”Kommer bli väldigt krångligt för kommunerna”

Socialdemokraterna är inte imponerat av att M, KD, SD och V har enats om ett utökat tillskott till kommunerna. Partierna vill skjuta till 7,5 miljarder i stället för de fem miljarder som regeringen aviserat.

– Vi kunde enas om fem, de här partierna har enats om två miljarder, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Hon menar att partierna i själva verket tar tillbaka pengar som kommunerna skulle använda till att anställa lärarassistenter.

– Det kommer att bli väldigt krångligt för kommunerna som planerat att anställa lärarassistenter, säger Andersson.

2 tim
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Tung smäll för C – hur mycket stryk tål man?

De punkter som stryks ur januariavtalet för att betala för de extra miljarderna till välfärden har tung politisk-symbolisk betydelse, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys. Både C:s ingångsavdrag och MP:s utvecklingstid – en uppdatering av friåret – är viktiga frågor för partierna.

”Före jul tvingade samma riskdagsmajoritet regeringen att backa från Centerns modell för att privatisera Arbetsförmedlingen. Så en fråga i dag är väl den här: Hur mycket stryk tål Centern?” skriver han.

SVT:s Elisabeth Marmorstein är inne på samma spår.

– Vi får ser hur det här slutar, men självklart är det besvärligt för samarbetet att detta sker. Sedan att det handlar om välfärden tror jag inte Socialdemokraterna har något emot, säger hon i SVT:s sändning.

1 tim
Anders W Jonsson förra veckan. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kaos – M brukade kunna ha två tankar i huvudet”

Det är mycket beklagligt att Moderaterna väljer att gå fram med en ändringsbudget ihop med Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, skriver Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson på Facebook.

”Moderaterna brukade vara ett parti som klarade av att hålla två tankar i huvudet samtidigt – vi kan både sänka skatten och satsa på välfärden. Det visade vi inte minst under Alliansåren. Nu överger M och KD traditionell borgerlig politik för att samarbeta med Vänsterpartiet”, skriver Jonsson.

”Centerpartiet har fokus på sakpolitik och leverans för att lösa Sveriges utmaningar. Det är vad som behövs, inte politiskt kaos.”

Skattehöjningen han syftar på är att oppositionen vill finansiera sitt förslag genom att inte införa det så kallade ingångsavdraget, skriver TT. Det är ett förslag från Centerpartiet för att unga och nyanlända ska få in en fot på arbetsmarknaden samtidigt som det blir billigare för företag att anställa.

2 tim
Läs mer om Vårbudgeten
Lars Stjernkvist (S). Arkivbild på när Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) tar varandra i hand. TT
Sprängningarna i Sverige

Norrköpings starke man: Ta varandra i hand på riksnivå för att bryta ner detta våld

Norrköpings starke man, kommunstyrelseordföranden Lars Stjernkvist (S), uppmanar nu politiker på riksnivå att kraftsamla och ”ta varandra i hand”. Det säger han till SVT Öst efter dagens explosionen i staden som skadade flera personer.

– Det krävs för att bryta ner våldet, säger Stjernkvist till tv-kanalen.

– När det gäller kampen mot den grova brottsligheten måste vi stå enade.

Den lokala S-toppen menar att det är viktigt att man nu arbetar förebyggande. Stjernkvist påpekar också att det tidigare har gett resultat, då området som drabbades av nattens sprängning – Hageby – inte längre finns kvar på listan över utsatta områden.

5 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Känd kriminell gripen för sprängdådet

Den man som på onsdagen greps misstänkt för sprängdådet mot en adress på Östermalm tidigare i månaden har kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos. Det skriver Expressen som hänvisar till uppgifter till tidningen.

Enligt tidningen har han fotograferats av polisens spanare när han har deltagit vid Bandidosfester. Han ska också vara kopplad till gängkonflikterna i Östberga och Bredäng i södra Stockholm. Förra året åtalades han för föreberedelse till mord, men friades senare. Han har dessförinnan dömts för mordförsök.

2 tim
Polisavspärrning vid platsen Magnus Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gängledare pekas ut som måltavla i sprängdådet

En högt uppsatt person i det kriminella mc-gänget ”No Surrender” tros vara måltavlan för bombdådet mot ett flerfamiljshus i Norrköping tidigt på onsdagsmorgonen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

En person som bor på den drabbade adressen ska ha en stark koppling till en av de två män som sköts ihjäl i en skottlossning på en nattklubb i staden i början av december, skriver SVT Nyheter Öst. Båda männen ska ha varit inblandade i ett uppmärksammat utpressningsförsök som de också dömdes för 2018.

Flera personer skadades lindrigt i explosionen som enligt polisen utlöstes av en sprängladdning.

Idag 08:52
Läs mer om Sprängningarna i Sverige
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avtalsrörelsen

”Facken skönmålar verkligheten – löneökningstakten måste växlas ned”

När fack och arbetsgivare nu förhandlar om avtalsvillkoren för närmare 3 miljoner löntagare, är det viktigt att parterna delar en gemensam bild av Sveriges ekonomi, skriver industriföreträdarna Carl Eckerdal, Kerstin Hallsten och Mats Kinnwall på Arbetets debattsida.

Det är inte till nån hjälp när facken går ut med en skönmålat bild av att Sveriges industri är stark för att motivera löneökningar, menar de.

Faktum är att svensk industri, likt många andra länder, dras med låg produktivitetstillväxt och en dalande sysselsättning.

Att försvara löneökningar i industrin genom att dels hänvisa till inflationsförväntningar och dels peka på att andra länder gör samma sak, är missvisande.

Svensk inflation är irrelevant för en industri som är internationellt konkurrensutsatt. Dessutom bär inte andra länder som har gjort löneökningar, ses som förebilder. De lyfter Tyskland som exempel och pekar på att lönerna under en tid ökat snabbare än produktiviteten vilket lett till en kostnadskris.

"En lika svag utveckling som tysk industri har haft, och har, är inget som någon önskar svensk industri", skriver de.

I stället för att höja lönerna, och lägga ytterligare en sten på kostnadsbördan, bör fokus vara att växla ner arbetskraftskostnaderna med målet att stärka konkurrenskraften, avslutar de.

2 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Calmfors om svenska löner: Fackens krav är för låga

De svenska löneökningarna har länge varit låga och facken begär alldeles för lite, menar ekonomiprofessorn Lars Calmfors.

IF Metall som sätter ”märket” kräver 3 procent i årliga ökningar. När förhandlingarna är klara lär ökningarna bli lägre och en mer rimlig nivå skulle vara 3,5 procent, säger Calmfors till Arbetet.

Enligt Calmfors har de låga löneökningarna bidragit till den brist på arbetskraft som syns i dag och lett till en ineffektiv fördelning av arbetskraften mellan olika delar av ekonomin.

Calmfors nämner också inflationen som ett skäl till att löneökningarna borde vara högre.

– Om vi ska ha 3 procents lönekostnadsökning normalt så blir det omöjligt att nå inflationsmålet, säger han till Arbetet.

13 jan
Läs mer om Avtalsrörelsen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Phil Noble / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Handelsbanken: Svensk arbetslöshet högre än EU-snittet

Sverige har det senaste året uppvisat en stigande arbetslöshet som står i skarp kontrast till i princip alla länder i EU. Det visar Handelsbanken nya konjunkturprognos, enligt DI.

Den stigande arbetslösheten är ett resultat av att Sverige inte har utnyttjat sin fulla tillväxtpotential, vilket drivs av en växande befolkning i arbetsför ålder och en högre trendmässig ökning av produktiviteten.

Två stora orsaker till den vacklande arbetsmarknad är uppsägningar i spåren av digitaliseringen och den politiska osäkerheten, som bland annat slår mot bilsektorn, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Sverige utärker sig dock som ett av de länder som har högst sysselsättningsgrad i unionen, enligt Handelsbanken.

Framöver bedömer banken att i den svenska arbetslösheten kommer att stiga ytterligare. När konjunkturen viker kommer dessutom nyanlända att få det svårare att träda in på arbetsmarknaden.

För att förhindra detta bedömer Handelsbanken att en expansiv finanspolitiik är minst lika viktig som strukturreformer på arbetsmarknaden.

Idag 08:46
Ints Kalnins / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SEB: Försiktigt positiv för den svenska tillväxten

SEB:s nya konjunkturrapport visar att tillväxten i Sverige växlar upp försiktigt den kommande tiden, skriver DI.

Optimismen för framtiden speglas i ett förbättrat industrisegment i spåren av låga amerikanska räntor och framsteg i handelssamtalen mellan USA och Kina.

En annan ljusglimt är en återhämtning i svensk hushållskonsumtion.

Trots det väljer banken att justera ned BNP-tillväxten för 2020 till 1,1 procent jämfört med tidigare prognosticerade 1,2 procent i november.

På arbetsmarknaden väntas en viss avkylning där arbetslösheten stiger med på 7,3 procent 2020 för att sedan plana ut på den nivån.

Under samma period väntas den så kallade KPIF-inflationen, landa på 1,1 procent för att sedan stiga upp till 1,7 procent under 2021. Reporäntan beräknas ligga på fortsatt låga 0,0 procent, enligt banken.

Igår 09:04
Läs mer om Den svenska konjunkturen