Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
De låga pensionerna

Pensionspengar äts upp av avgifter

Vid långsiktigt sparande kan i värsta fall uppemot 15 procent av sparkapitalet gå till avgifter, enligt en kartläggning som Dagens industri gjort tillsammans med Konsumenternas Försäkringsbyrå och Konsumenternas Bank- och Finansbyrå.

Det gäller även för tjänstepension, trots ett flertal upphandlingar för att pressa priserna.

Det handlar om ett antal olika typer av avgifter; fondavgift, försäkringsavgift, garanti- och flyttavgift, samt avgifter för kapitalförvaltningen. Den sammanlagda årliga avgiften kan för dyra alternativ hamna på uppemot 2,5 procent.

Hur ska man då undkomma avgiftsfällan? Enligt kartläggningen så lönar det sig att överge gamla försäkringar och byta till nyare, billigare pensioner.

– En individ kan själv ringa upp för att försöka få ned avgiften, alternativt byta till en annan lösning. Det är inte omöjligt. Problemet är att en hel del pensionsavtal saknar flytträtt, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta, till tidningen.

DI har listat de bolag som ger högst avgifter för en 35-årig privatanstäld som har en månadslön på 45 000 kronor och som går i pension vid 65-års ålder.

Då är Movestic Fondförsäkring sämst för en fondförsäkring och SHB Liv Fondförsäkring bäst. Alecta trad försäkring är bäst när det gäller en tradförsäkring och Skandia Tradförsäkring ger högst avgifter.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

Igår 14:46
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya tusenlappar väntar Sveriges höginkomsttagare

Tjänar du 25 000 kronor i månaden får du 30 kronor i skattesänkning nästa år. Tjänar du 40 000 kronor får du 50 kronor. Tjänar du däremot 100 000 kronor blir skattesänkningen hela 2 460 kronor per månad, visar en genomgång som Swedbank gjort åt DI.

– Återigen ser det ut att bli ett år där höginkomsttagare får de största förbättringarna, både procentuellt och i kronor, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till tidningen.

Höginkomsttagarna gynnas mest av den aviserade slopningen av värnskatten men Swedbank har också tagit med förändringar i prisbasbelopp och skiktgräns i sina beräkningar.

Igår 09:11
Läs mer om Det svenska skattetrycket