Jamaica Kincaid. Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kultur

Passionerad Kincaid blandar odling och kolonialkritik

Jamaica Kincaids passion för det gröna smittar av sig på läsarna av ”(Boken om) Min trädgård” som nu översatts till svenska, menar Kulturnytts recensent Nina Asarnoj. Hon tycker att boken, där odling varvas med kritik mot kolonialismen – bland annat får sig Carl von Linné en känga – är lärorik och sinnesutvidgande.

Trots att boken kom ut för första gången 1999 känns den ”skarpt samtida”, tycker Aftonbladets Kristofer Folkhammar som dock upplever uppräknandet av växtnamn som monotont.

Om recensionssvepen

Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka.

Om Omni-helg

Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Toppnyheter

Finer, Damberg. Arkivbilder. TT
De svenska krispaketen

Sarah Dawn Finer begärde samtal med Damberg

Artisterna Sarah Dawn Finer och Rickard Söderberg har haft egna samtal med inrikesminister Mikael Damberg (S) för att diskutera hur kulturen drabbas i coronakrisen. Finer hade begärt ett sådant möte i ett mejl som hon skickade till regeringskansliet i onsdags, skriver Aftonbladet.

Samtalet med ministern ägde rum dagen därpå.

På Instagram skriver Finer:

”Mycket tacksam för att jag fick möjligheten att lyfta våra frågor, önskemål och behov”.

– Att när möjlighet finns lyssna på och samtala med medborgare, näringsidkare, kulturutövare och organisationer är en naturlig del av statsrådens uppdrag, säger Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg till Aftonbladet.

26 min
Pernilla Wahlgren. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wahlgren rasar mot Lind: ”Känns inte erfaren”

Artisten Pernilla Wahlgren ger sig in i debatten om coronarestriktionerna – och kräver nu kulturminister Amanda Linds (MP) avgång, skriver Nöjesbladet.

– Jag tycker inte att Amanda Lind känns tillräckligt erfaren. Hon säger att hon absolut inte kommer kliva av, men gör något då, säger hon.

Wahlgren ställer sig frågande till varför restauranger, badstränder och biografer får hålla öppet medan artister inte får ha några konserter. Däremot tror hon inte att det skulle räcka att höja gränsen för hur många som får befinna sig på samma plats till 150 personer från dagens 50. I stället menar hon att en gräns på 500 förmodligen skulle hjälpa många i branschen.

Igår 06:36
Moneybrother/Amanda Lind. TT
undefined

Moneybrother: Lind – höj gränsen till 150 personer

”ALLA” som artisten Moneybrother, Anders Olof Wendin, jobbat med under åren håller på att knäckas av coronapandemin, även om han själv klarar sig, skriver han i en debattartikel på Aftonbladet. För att fler ska kunna gå på konserter uppmanar han nu kulturminister Amanda Lind (MP) att se till att gränsen för hur många som får vara på en plats höjs till åtminstone 150 personer från dagens 50.

Bara att höja gränsen med 100 personer skulle göra mycket för de artister som har det svårast, skriver han.

”Kan hon inte ringa sina kollegor som fixat så charterplanen kan vara överfulla, att uteserveringarna, tågvagnarna, köpcentren och allt annat kan köra på mer eller mindre som vanligt.”

11 aug
Läs mer om De svenska krispaketen
Människor med munskydd i Barcelona. Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spanien stänger klubbar och förbjuder uterökning

Spanien stänger nattklubbar och förbjuder rökning på offentliga platser, om inte distanseringen på två meter kan hållas, i ett försök att stävja smittan. Det meddelar landets hälsominister Salvador Illa under fredagen.

Dessutom införs en gräns på att max tio personer åt gången på offentliga platser.

Under torsdagen rapporterade Spanien 2 953 nya fall och la till ytterligare 7 550 fall från tidigare datum, de högsta siffrorna sedan april.

Totalt har 337 334 smittats och 28 605 har dött efter att ha smittats med viruset.

1 tim
Testning på Bergens flygplats. Eivind Senneset / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förbud mot samlingar med över 20 personer i Bergen

Staden Bergen i Norge förbjuder privata sammankomster på över 20 personer. Det meddelade Bergens byrådsledare Roger Valhammer på en pressträff på fredagen, rapporterar norska medier.

– Vi hoppas att de här reglerna även blir på ett nationellt plan, säger Valhammer.

Senaste dygnet har tolv nya fall registrerats i staden, samtliga är så kallad importsmitta. Totalt har 633 personer smittats i staden.

Senare under dagen väntas norska regeringen komma med uppdaterade rekommendationer gällande munskydd. Det norska hälsodirektoratet har kommit med rekommendationer om att munskydd bör användas i särskilda situationer.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Johan Larsson, NYAB, Malin Öhrlund, Öhrlunds åkeri, och Fredrik Berghel, Inission
undefined

Företagare: Modernisera LAS så att vi överlever coronakrisen

Coronakrisen har blottat flera svagheter i arbetsrätten och svensk arbetslöshet ligger nu på rekordhöga siffror. ”Vi har en föråldrad arbetsrätt”, säger Johan Larsson på NYAB till Arbetsmarknadsnytt.

Den 1 juni la LAS-utredningen fram sina förslag till en ny lag om anställningsskydd.

– För att vi ska klara den globala konkurrensen måste delar (av LAS) ses över och anpassas efter den tid vi lever i, säger Johan Larsson.

Malin Öhrlund, som driver Öhrlunds Åkeri AB, stämmer in och menar att en dynamisk arbetsmarknad är ett av de främsta argumenten för förändringar i LAS.

– Nyanställda har ibland kompetenser som bidrar till utvecklingen på ett annat sätt och därför skulle jag vilja se ett mer flexibelt regelverk som tillåter att vi kan ta in den personal vi behöver utan problem, säger hon.

Fredrik Berghel, koncernchef för industrielektronikföretaget Inission, har särskilt under coronakrisen belyst vilken betydelse flexibilitet har för arbetsmarknaden.

– Jag tror att om vi hade haft en högre rörlighet hade vi varit modigare att anställda. Idag ser vi höga trösklar för ungdomar och nyanlända, LAS blir som en mur för dem mot arbetsmarknaden, säger Fredrik Berghel till Arbetsmarknadsnytt.

2 tim
Läs mer om Diskussionen om LAS
Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Eurozonens BNP rasar – störst nedgång i Spanien

Eurozonens ekonomi krympte 15 procent under coronakvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol, enligt Eurostats preliminära beräkning. Det rapporterar flera medier. Jämfört med första kvartalet var raset 12,1 procent.

Sysselsättningen sjönk 2,8 procent från förra kvartalet – vilket var klart värre än väntat. Infronts analytikerestimat pekade mot ett fall på 1,7 procent. 6 miljoner jobb räknar ha försvunnit, enligt Bloomberg.

I hela EU var sysselsättningsfallet på 2,6 procent.

Sämst bland euroländerna var utvecklingen i Spanien vars ekonomi krympte 18,5 procent. Minst drabbat var Finlands BNP som krympte 3,2 procent.

4 tim
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige sämst i Norden: ”Inte bara nedstängningar”

Sverige noteras för det djupaste BNP-fallet i Norden av de länder som hittills släppt siffror för andra kvartalet. Danmarks fall var historiskt stort men ändå något mindre än Sveriges. Och Finland ser ut att kanske ha klarat sig bäst i hela Europa.

– Det handlar om mer än olika strategier för nedstängningar, säger Swedbanks chefsekonom Andreas Wallström till Financial Times.

I en tweet utvecklar han resonemanget. Förutom nedstängningsstrategin har den ekonomiska smällen också varit beroende av hur mycket coronaviruset spridit sig i landet samt strukturen på ekonomin – hur stor andel som är exempelvis turism eller handel, skriver Wallström.

Sverige har fem gånger mer döda per capita i covid-19 än Danmark och tio gånger mer än Finland. De som stödjer den svenska strategin menar att den ändå skyddat ekonomin och pekar på att Sverige har klarat sig bättre än Tyskland och EU-genomsnittet, skriver FT.

6 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen
Ursula von der Leyen Francois Walschaerts / TT NYHETSBYRÅN
undefined

von der Leyen kräver sanktioner mot Belarus

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver på Twitter att det behövs ytterligare sanktioner mot de i Belarus som brutit mot demokratiska värderingar eller inskränkt de mänskliga rättigheterna.

”Jag är övertygad om att EU:s utrikesministrar kommer att mynna ut i att visa vårt stora stöd för det belarusiska folkets rättigheter.”

Under fredagen publicerade Lukasjenkos huvudmotståndare Svetlana Tichanovskaja, en video där hon uppmanar borgmästarna i alla landets städer att anordna fredliga protester under lördagen och söndagen, rapporterar AFP.

4 tim
Protester mot valresultatet i Belrus. Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Belarus öppnar för dialog om valresultatet

Belarus regering öppnar för en konstruktiv dialog om valet med utländska länder. Det säger landets utrikesminister Vladimir Makei på fredagen, rapporterar AFP.

Uttalandet skedde i samband med ett samtal med Schweiz utrikesminister Ignazio Cassis.

EU:s utrikesministrar ska under fredagen hålla ett videomöte för att diskutera eventuella sanktioner mot landet, där protester har rasat sedan Aleksandr Lukasjenko utropades som segrare i det kritiserade valet med 80 procent av rösterna.

5 tim
Läs mer om Valet i Belarus
Illustrationsbild. TT
Amerikanska valet 2020

Konspirationsteorier om Kamala Harris ursprung flödar sedan nomineringen

När det blev känt att Kamala Harris blir Joe Bidens vicepresidentkandidat började konspirationsteorierna om hennes bakgrund att ta fart.

Magasinet The Atlantic har gått igenom redigeringarna som skedde på Harris Wikipediasida efter nomineringen. Framförallt är det fakta om hennes ursprung som har ändrats fram och tillbaka. När The Atlantics artikel publicerades hade hennes sida redigerats 295 gånger på mindre än 24 timmar.

Även USA:s president Donald Trump har nåtts av teorierna. Vid en pressträff på torsdagen sa han att han ”hört att Kamala Harris inte uppfyller kraven för att nomineras som vicepresident”. Trump upprepade att han inte var säker på om detta stämde, men att han skulle undersöka det.

Enligt CNN råder det inga tvivel om att Harris får ställa upp som kandidat då hon är född i amerikanska staden Oakland.

3 tim
Joe Biden och Kamala Harris Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Joe Biden är tråkig – som en pålitlig minibuss”

Ända sedan John F Kennedys dagar så har framgångsrika amerikanska presidentkandidater haft en sak gemensamt. De har varit uttrycksfulla kandidater, historieberättare som kan trollbinda anhängare och motståndare. Men Joe Biden står för något annat, skriver Politico-grundaren John F. Harris:

”Efter att ha marinerats i den amerikanska senaten i 36 år är det bästa som kan sägas om Bidens politiska persona att den är slätstruken.”

Harris jämför Bidenkampanjens val av Kamala Harris som vicepresidentkandidat med att köpa en familjebil. ”En minibuss får ingen att vända på huvudet, men det är ett pålitligt sätt att ta demokraterna till sitt mål.”

Harris får mothugg från konservativa National Reviews politikkorrespondent Jim Geraghty. Biden kanske snarare vill framstå som tråkig, argumenterar han. Biden levererar ofta grodor och flera kvinnor har anklagat honom för att ha rört vid dem på ett opassande sätt. ”Inte konstigt att Biden vill få folk att tro att han är tråkig!”

Igår 22:49
Marjorie Taylor Greene (till höger) tillsammans med en supporter  Mike Stewart / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Qanon-supporter på väg väljas in i USA:s kongress

Primärval till det amerikanska representanthuset brukar inte få särskilt stor uppmärksamhet, men veckans val i Georgia är ett undantag.

Den kontroversiella kandidaten Marjorie Taylor Greene vann republikanernas primärval i sitt distrikt och nu på god väg att säkra sig en plats i kongressen. Nu hyllas hon av president Donald Trump, som kallar henne för en ”framtida republikansk stjärna”.

Hon är kontoversiell bland annat eftersom hon sagt att vita män är den mest förtryckta gruppen i USA, men kanske framförallt för att hon ställt sig bakom konspirationsteorin Qanon.

I en video som publicerats online har hon sagt att ”Q” är en patriot, och talat om ett världsomspännande nätverk av satansdyrkande pedofiler, enligt Reuters.

Konspirationsteorin som går under samlingsnamnet Qanon rymmer bland annat idéer om att företrädare för den ”djupa staten” konspirerar mot Trump och om händelserna den 11 september 2001.

Igår 20:05
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Karin Wanngård (S)/Jonas Gardell.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

S: Jonas Gardell borde styra kulturen i Stockholm

Stockholms stads ansvar för kulturen har fått för lite uppmärksamhet i skuggan av de krav som till exempel författaren Jonas Gardell den senaste tiden riktat mot regeringen. Det skriver oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S) i en debattartikel i tidningen Arbetet.

Trots en hårt coronadrabbad bransch tillför den grönblå majoriteten inte några resurser och Gardell vore ”uppenbart” att föredra i rollen som kulturborgarråd, skriver hon.

”Jag hoppas Jonas Gardell fortsätter ta debatten om kulturens villkor. Jag hoppas även att han, och andra utövare, också kräver ansvarstagande från Stockholm stad.”

3 tim
Anders Tegnell och en kvinna i munskydd. TT
undefined

Tegnell: Vi håller definitivt ögonen på munskydden

Folkhälsomyndigheten ”håller definitivt ögonen” på frågan om munskydd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Morgonstudion.

– Är det så att situationen förändras, antingen kunskapsmässigt eller att vi ser att det blir väldigt mycket trängsel i områden med mycket spridning, så får vi förstås då överväga om munskydd kan vara ett komplement, säger han.

Samtidigt påminner han om att många länder med munskyddskrav nu har stor smittspridning. Det visar att munskydden inte ”kan rädda oss”, menar Tegnell, som säger att det effektivaste är att hålla avstånd.

Idag 05:45
Rödlöga i Stockholms skärgård. Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

BBC: Därför semestrar svenskar på hemmaplan

Svenskarna är besatta av semester på hemmaplan, så kallad hemester. Det skriver BBC som har gett sig ut för att undersöka fenomenet.

Demografiforskaren Gunnar Andersson menar att fenomenet går att hitta i vår historia.

”För bara ett par generationer sedan så levde de flesta på landsbygden. Och innan urbaniseringen bodde de flesta på bondgårdar som var mycket mer utspridda än i övriga Europa. Det gör att många har rötter till landsbygden som de vill behålla,” skriver han i en kommentar.

Lena Lid Falkman vid Handelshögskolan i Stockholm tror även att hemarbetes-direktiven under coronapandemin kommer att hålla sig och göra så att fler kommer att bosätta sig på landsbygden permanent.

Idag 07:13
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

Samordnare: Sverige kan få vaccinet i januari

Sverige kommer få tillgång till två procent av de 300 miljoner vaccindoser som EU har kommit överens med Astra Zeneca om. Det potentiella vaccinet väntas fördelas efter medlemsländernas folkmängder, uppger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström, enligt DN.

Han tror att vaccinet kan börja användas i Sverige så tidigt som i januari eller februari nästa år‚ förutsatt att det godkänns efter den sista studien.

– Testdatan från fas tre kommer i oktober. Sedan ska det granskas och godkännas av Europeiska läkemedelsmyndigheten, säger Bergström.

2 tim
Ursula von der Leyen. TT
undefined

EU tecknar avtal om 300 miljoner doser vaccin

EU har tecknat avtal med Astra Zeneca om att köpa bolagets potentiella vaccin mot covid-19. Uppgörelsen är den första som EU-kommissionen når med en vaccintillverkare, enligt ett pressmeddelande.

Avtalet gör gällande att Astra Zeneca ska leverera 300 miljoner doser till EU-länderna, med en option om ytterligare 100 miljoner doser. Förutsättningen är att vaccinkandidaten visar sig vara säker och effektiv i den pågående fas 3-studien.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beskriver avtalet som den ”första hörnstenen” i unionens vaccinstrategi.

– Denna strategi kommer göra det möjligt för oss att tillhandahålla framtida vacciner till såväl européer som våra partners på andra håll i världen, säger hon i pressmeddelandet.

Kommissionen tillägger att diskussioner förs med andra läkemedelsbolag och att ambitionen är att knyta fler kandidater till EU:s breda vaccinportfölj.

3 tim
Coronatest i Ryssland. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryska vaccinchefen: Väst går miste om miljarder

Chefen för Gamaleja-institutet, Aleksandr Gintsburg, säger att anledningen till kritiken mot det ryska coronavaccinet ”Sputnik V” är att västländerna går miste om miljarder dollar, rapporterar nyhetsbyrån Tass.

”Sputnik V” togs fram och godkändes efter att det testats på 38 frivilliga. Enligt Gintsburg har de blivit vaccinerade två gånger, den första den 30 mars.

– Som ni ser så lever vi och har hälsan, säger han.

Vaccinet ska efter fem månader fortfarande motsvara en hög nivå av antikroppar.

Idag 04:28
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin
Christina Höj Larsen (V) Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

V avvisar kommitténs migrationsförslag

Vänsterpartiet avvisar migrationskommitténs förslag till ny asyllagstiftning. I stället vill partiet se en återgång till den gamla utlänningslagen, rapporterar TT.

Enligt partiets företrädare i kommittén Christina Höj Larsen har kommittén inte följt sina direktiv om en hållbar, human och rättssäker migrationspolitik.

I stället har kommittén tagit fram en så restriktiv lagstiftning som möjligt, anser hon.

Även Miljöpartiet reserverar sig mot Migrationskommitténs förslag till ny asyllagstiftning.

3 tim
Jimmie Åkesson på pressträffen.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Åkesson får liberala moderater att flämta

SD:s alternativ till migrationskommitténs förslag skulle få varje ”liberalt sinnad moderat att flämta”, skriver Olle Lönnaeus i en analys i Sydsvenskan.

Förslagen består bland annat av att helt avskaffa permanenta uppehållstillstånd och frihetsberöva alla som fått utvisningsbeslut. Men ”obligatorisk utvisning” för grovt kriminella skulle definitivt bryta mot internationell rätt – trots att Åkesson hävdar motsatsen, konstaterar Lönnaeus.

Aftonbladets Oisín Cantwell tycker att Jimmie Åkesson verkade nöjd över att äntligen få prata om invandring igen efter en lång coronapandemi där SD:s företrädare haft svårt att göra sig hörda.

”Åkesson såg ut att trivas som en lekande delfin i vattnet”, skriver Cantwell i en krönika.

Igår 21:03
Morgan Johansson (S)/Annika Hirvonen (MP) TT
undefined

MP om Johanssons utspel: Kan inte köra sitt eget race

I går sa migrationsminister Morgan Johansson (S) i en intervju med DN att han är beredd att köra över regeringspartnern Miljöpartiet för att få igenom migrationskommitténs förslag. MP:s Annika Hirvonen Falk reagerar över hans uttalanden.

– Morgan Johansson kan inte springa i förväg och köra sitt eget race, säger hon till tidningen.

Hirvonen Falk, som är MP:s representant i migrationskommittén, poängterar att den typen av beslut ska regeringspartierna fatta tillsammans. Miljöpartiet stödjer endast tre av de 26 förslagen medan Socialdemokraterna står bakom samtliga.

Igår 17:20
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige