Micael Bindefeld och Ebba Busch Thor 2017. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bindefelds 60-årsfest

Partiledarnas festresa ska granskas av åklagare

Särskilda åklagarkammaren ska granska om partiledarnas resa till Micael Bindefelds 60-årsfest i Tel Aviv utgör mutbrott, skriver Aftonbladet. Detta efter att det kommit in flera anmälningar.

– Anmälan har inkommit från privatpersoner och kommer handläggas enligt gängse rutiner, uppger chefsåklagare Anders Jakobsson för tidningen.

Det är Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L) som rest ner för att delta i firandet, som i huvudsak bekostas av Bindefeld själv.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Bindefelds 60-årsfest

Toppnyheter

Valet i Storbritannien

Valets snackisar: Sturgeons jubel, Farages tweet och väljares ”flykt” till Kanada

Skotska nationalistpartiets ledare Nicola Sturgeons glädjevrålade i tv när hon fick veta att Liberaldemokraternas Jo Swinson tappart sin plats i det brittiska parlamentet till SNP, något som har väckt stor uppståndelse. Men det var bara en av flera ”snackisar” från valet i Storbritannien, skriver BBC som listar flera exempel.

Under gårdagskvällen toppade till exempel ”Canada” som trend på Twitter i Storbritannien. Detta efter att många väljare på vänstersidan nämnt det som ett land att flytta till när Torypartiet får egen majoritet.

Många har även uppmärksammat att Brexitpartiets Nigel Farage inte verkar särskilt uppgiven över resultatet – trots att hans parti blir helt utan mandat. En vinst för Johnson är bättre än ”marxisten Corbyn”, skriver han.

1 tim
Sandy Nielsen.  Malin Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Många väljare oroade kring brexit: ”Jag är förkrossad”

Londonbon Sandy Nielsen är orolig för vad som ska hända nu när Torypartiet får egen majoritet och Storbritannien går mot att driva igenom brexit. Hon röstade på Liberaldemokraterna och vill att landet stannar i EU. Hon säger till TT att hon känner sig ”förkrossad”.

– Saker kommer bli värre, men förhoppningsvis kommer vi lära oss något av det efteråt.

Hon säger också att landet kanske måste ta sig igenom en kris för att ”kunna komma framåt”.

1 tim
Ursula von der Leyen/Angela Merkel.  YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Merkel gratulerar Johnson – vill fortsätta samarbeta

Tyska förbundskanslern Angela Merkel gratulerar Boris Johnson till vinsten och erbjuder samtidigt ett nära samarbete och vänskap, rapporterar AFP.

Nu har EU-ledarna samlats för andra dagen på toppmötet och första punkten på dagordningen är att diskutera utgången i det brittiska valet. Europeiska rådets ordförande Charles Michel sa till journalister att man är redo att starta samtal om hur framtida arbetet ska se ut efter brexitdagen.

1 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
Annika Creutzer och Claudia Wörmann.  TT
Riksbankens räntepolitik

Höjd boränta väntar: ”Är det kämpigt så bor man fel”

När Riksbanken nästa vecka väntas höja reporäntan till nollstrecket är det sannolikt att bankerna och bolåneinstituten följer efter med en mindre räntehöjning.

När Riksbanken för ett år sedan höjde räntan från rekordlåga minus 0,50 procent till dagens nivå på 0,25 procent var flera bolåneinstitut snabba på att haka på. Räntorna med lägst bindningstid, tre månader, höjdes i de flesta fall med 0,20 procentenheter.

Men det väntar inga större stormar för bostadsägare.

– Jag tror inte på några snabba chockhöjningar av räntan. I så fall är det små, försiktiga höjningar, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert till TT.

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann säger:

– Om man känner att en räntehöjning blir kämpig, då bor man fel.

2 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Riksbanken talar i nattmössan om höjning

Sjunkande inflationsförväntningar, en avmattad konjunktur och en kronkurs som lyfter gör att Riksbanken borde vänta med sin aviserade räntehöjning. Det skriver Realtids Per Lindvall i en analys.

”Det är obegripligt att Riksbanken kan tro på sin egen möjlighet till måluppfyllelse och pratet om att höja räntan i detta läge ter sig som en nattmösseprodukt”, skriver Lindvall.

DI:s Felicia Åkerman kommenterar SCB:s arbetslöshetssiffror. Hon tror inte att det kommer påverka Riksbankens räntebesked den 18 december på något sätt.

”Osäkerheten kring SCB:s statistik och ökningen i sysselsättningen ger direktionen ett alibi att se igenom försvagningen”, skriver Åkerman.

Igår 15:33
Läs mer om Riksbankens räntepolitik
Illustrationsbild/Göteborgs kommunfullmäktige TT
SD:s framtid

SD-politiker tar paus efter rasistiskt skolpåhopp

SD-politikern Christer Hätting, ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige, pausar sina uppdrag. Det rapporterar P4 Göteborg.

Förra veckan dömdes Hätting för förolämpning efter att ha kallat en elevassistent för ”jävla invandrare” och ”jävla idiot”. Enligt tingsrätten var brottet rasistiskt motiverat. Händelsen inträffade på en skola i mitten av oktober.

Förutom sitt uppdrag i kommunfullmäktige är politikern även ledamot i stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo, samt i förbundsfullmäktige i kommunalförbundet Räddningstjänsten Storgöteborg, skriver GT.

11 min
Illustrationsbild. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hat och våldsuppmaningar på SD-vänliga FB-grupper

Uppmaningar om att spränga moskéer, skjuta afrikaner och önskningar om fler Anders Behring Breivik. Det är vad den antirasistiska tidningen Expo hittat i en granskning av slutna SD-vänliga grupper på Facebook.

Expo har tittat på elva grupper där både namnet och beskrivningen gör gällande att de är till för personer som delar SD:s värderingar. I dem har man hittat totalt 240 grova avhumaniserande inlägg.

Sverigedemokraterna tar avstånd från grupperna.

”Jag känner inte igen den här jargongen hos våra väljare eller dem som hittills röstat på oss, och förutsätter att människor i allmänhet kan skilja på partiets sympatisörer från extrema haverister som sprider hat och hot på sociala medier”, skriver partiets presschef Henrik Gustafsson till TT.

Igår 19:38
Läs mer om SD:s framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer