Anders W Jonsson. TT
Inrikes

Partierna vill ändra lag efter reportage: Framsteg

Samtliga partier i socialutskottet är eniga om en lagändring i missbruksvården, rapporterar SVT.

SVT:s reportage om Sanne, som lider av både psykiska besvär och missbruk, handlar om personer med så kallad samsjuklighet som bollas runt mellan landsting och kommun. Målet med en ny lag är att ansvar nu ska landa på en huvudman i stället för två.

Både Kristdemokraterna och Centerpartiet har drivit på för en lagändring i frågan. Att andra partier nu har ändrat sig i frångan beskriver Centerns gruppledare Anders W Jonsson som ett ”väldigt stort framsteg”.

– Både reportagen om Sanne och det som följt därefter tror jag gjort att även andra partier har närmat sig den här synen, säger han till SVT.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer