Pandemin har tvingat till stora uppsägningar
Som HR-chef på Nordic Choice Hotels hade Tina Tropp Jerresands i uppdrag att rekrytera 45 000 personer till 2025. I stället fick hon säga upp 60 procent av medarbetarna på grund av pandemin.
– När jag försöker reflektera över det, går det inte riktigt att ta in. Det är så omvälvande och dramatiskt. Den där konferensen känns som ett annat liv, säger Tina Tropp Jerresand till Civilekonomen.
I början av pandemin pratade man om att säga upp 20 procent av medarbetarna, men redan tre veckor senare handlade det plötsligt om 80 procent.
– Vi förberedde alla underlag för de här varslen vi skulle göra. På vissa hotell handlade det om varenda anställd. Det är surrealistiskt, det händer inte. Men det var ett faktum, säger Tina Tropp Jerresand till Civilekonomen.
Tina Tropp var initialt positiv till permitteringsstödet, men stödet visade sig sedan vara till mindre hjälp än vad hon hade hoppats på. I Norge, Danmark och Finland har det varit annorlunda eftersom man har fått hjälp med hela lönekostnaden. Men att som i Sverige få 60 procent stöd för löner hjälper inte, menar Tina Tropp.
– Det säger sig själv att det inte går. Under april hade vi 5–10 procents beläggning på hotellen. Så vi har fullföljt varslen på 60 procent av alla anställda i Sverige
Nordic Choice Hotels har skapat ett nätverk för att hjälpa de medarbetare som fått sluta där några tidigare anställda har fått hjälp att hitta nya jobb. De har också skapat ett alumninätverk.
– Där lägger vi ut jobbtips och träningsgrupper. Vi vill hålla våra medarbetare engagerade så att de kan komma tillbaka när det är dags att återanställa, för personalen ska tillbaka. Vi är jätterädda för att förlora personer till andra branscher.
Hotellkedjan riskerar även att förlora medarbetare till andra länder.
– I Sverige måste du hitta ett nytt arbete inom tre månader om du förlorar jobbet, om du är här på ett arbetstillstånd. Vi har 150 medarbetare som nu riskerar utvisning. Det här är personer som kan ha varit här i åtta–tio år och som har hjälpt oss bygga vår framgång. Så vi har drivit frågan mot Migrationsverket väldigt hårt. Kan vi tänja på reglerna? Kan de få ett år på sig? Då kanske vi hinner ta tillbaka dem, äger Tina Tropp Jerresand till Civilekonomen.