Palestinas president Mahmoud Abbas.  RANEEN SAWAFTA / TT NYHETSBYRÅN
Israel – Palestinakonflikten

Palestina fördömer Trumps fredsplan: ”Kommer att gå till historiens skräphög”

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kallar Trumps fredsplan för en ”konspiration” och säger i en första kommentar att ”Jerusalem inte är till salu” vid en presskonferens, rapporterar Al Jazira.

En talesperson för det palestinska partiet Fatah sa också att planen kommer gå ”till historiens skräphög”, skriver Reuters. Talespersonen sa vidare till palestinsk tv att Trump försöker använda planen för att skifta fokus bort från riksrättsprocessen mot honom på hemmaplan.

Palestinska islamiströrelsen Hamas, som styr på Gazaremsan, kallar planen för ”aggressiv”.

Toppnyheter

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

77 nya dödsfall i covid-19 – ingen kraftig uppgång av smittfall de senaste dygnen

Ytterligare 77 dödsfall i covid-19 har registrerats i Sverige det senaste dygnet. Det innebär att den totala dödssiffran uppgår till 870, meddelar Folkhälsomyndigheten i sin senaste uppdatering.

Antalet bekräftade smittfall har ökat med drygt 550 personer och Sverige närmar sig därmed 10 000 fall. Det är för tidigt att dra några slutsatser om en eventuell avmattning, säger Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

– Dock är det bra att det inte sker någon kraftig uppgång i de senaste dagarnas rapporter. Vi får se den kommande veckan, säger hon och tillägger att det finns en eftersläpning i rapporteringen.

749 personer har intensivvårdats, en ökning med 30 sedan i går. För närvarande intensivvårdas 469 patienter.

2 tim
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen och Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi Folkhälsomyndigheten.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler med luftvägssymptom har visat sig ha covid-19

Av de svenskar som söker sig till sjukvården för luftvägssymptom visar sig allt fler ha covid-19. Det säger Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, vid den dagliga pressträffen enligt TT.

Förra veckan hade 14 procent av de som sökte till vården med den typen av symptom covid-19. Skillnaderna mellan regionerna bedöms vara stora, där Stockholm har högre siffror än övriga landet.

Samtidigt syns en nedgång i antalet fall av till exempel influensa och vinterkräksjukan.

31 min
undefined

Region Stockholm vädjar: Ät påskmiddag i sommar

Region Stockholm avråder från att samla släkten för påskmiddag under helgen till följd av coronaviruset. Smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm rekommenderar i stället att man skjuter på festmåltiden till början av sommaren.

– Varför inte samlas med alla i släkten och vänner till en påskmåltid 5-7 juni då smittskyddsläget i nuläget bedöms vara bättre, säger Follin i ett uttalande på regionens hemsida.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Larmet: Tusentals taxibolag kan gå i konkurs i maj

Coronavirusets utbrott slår hårt mot taxinäringen och nu kan sju av tio taxiföretag tvingas stänga igen sin verksamhet inom två månader. Det skriver Svenska Taxiförbundet i ett pressmeddelande och hänvisar till en enkät bland sina medlemmar.

Två av tio tillfrågade taxiföretag uppger att de kan behöva lägga ner inom en månad.

Tusentals företag kan gå i konkurs redan i maj, skriver taxiförbundet i ett pressmeddelandet.

– Nu måste regeringen snabbt komplettera med krisåtgärder också för småföretagen, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet.

3 tim
En stängd butik på Västerlånggatan i Stockholm.  TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagarnas fruktan: EU-miljarder fastnar i byråkrati

Kommer Sveriges företag någonsin att få se röken av de 500 miljarder euro som EU:s finansministrar enades om i sitt räddningspaket mot coronakrisen? Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson för organisationen Småföretagarna, är skeptisk.

– Bekymret är inte att man inte fattar några beslut, bekymret är att vi har en sådan erbarmlig byråkrati och att det inte finns någon som kan verkställa besluten, säger han till TT.

Han pekar på den svenska regeringens förslag om hyresrabatter för utsatta företag – ett förslag som nu har flera veckor på nacken, men trots det inte har verkställts.

– Om det kommer både svensk och EU-byråkrati på det (stödpaketet), då kommer vi inte få del av det innan coronan är slut. Pengarna måste komma ut fort, och det är desperation, säger han.

3 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Stillbild från en video som Boris Johnson själv publicerade på Twitter den 3 april / Stanley Johnson TT
Coronavirusets spridning – globalt

Boris Johnsons far: ”Han tog nästan en för laget”

Boris Johnson tackade för vården han fått genom att vinka till sjukvårdspersonalen när han i går kväll fick lämna intensivvårdsavdelningen på St Thomas Hospital i London. Det säger en talesperson för det brittiska regeringskansliet enligt Sky News.

Premiärministerns pappa Stanley Johnson säger att han är ”extremt tacksam” för personalens insatser.

Regeringskansliet har meddelat att Boris Johnson är i början av återhämtningsfasen. Pappan Stanley säger att hans son måste ta god tid på sig innan han börjar arbeta igen.

– För att använda det där amerikanska uttrycket, han tog nästan en för laget, säger pappan till BBC Radio 4 enligt Sky News.

1 tim
Anhöriga till fångar på Rebibbia-fängelset i Rom drabbade samman med polis efter att restriktioner införts för de intagna. Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tankesmedja: Snart socialt nödläge i pressat Italien

Samtidigt som coronaviruset blir ett allt mindre akut hot mot den italienska folkhälsan växer oron för framtiden, rapporterar Sky News.

I virusets spår väntar en ekonomisk kris som sannolikt kommer att orsaka social oro. Från södra Italien rapporteras det redan nu om att polis tvingats ingripa vid mataffärer efter att människor försökt plundra dem.

Francesco Galietti, vd på italienska tankesmedjan Policy Sonar, säger till Sky News att det bara är en tidsfråga innan det uppstår ett socialt nödläge i landet.

– Rädslan över förlorade jobb är lika stor som rädslan för smittan.

2 tim
En kvinna ber utanför en kyrka i Sevilla. Laura Leon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

605 dödsfall i Spanien – lägsta siffran på 17 dagar

Spanien har registrerat 605 döda i covid-19 det senaste dygnet, uppger myndigheter enligt El País. Det är landets lägsta dödssiffra under ett dygn sedan den 24 mars, skriver tidningen.

Under gårdagen registrerades 683 nya dödsfall i Spanien och den totala dödssiffran är nu uppe i 15 843. Drygt 157 000 personer i landet har bekräftats smittade.

Spaniens regering har sagt att den inom kort gradvis kommer att börja lätta på restriktionerna.

– Vi börjar få kontroll över elden, sa premiärminister Pedro Sánchez i går.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.  LUDOVIC MARIN / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

”Gemensam skuld ska fylla ny EU-krisfond”

Frågan om huruvida EU ska ta gemensamma lån för fylla någon form av krisfond för medlemsländerna att söka stöd från har skapat kraftiga splittringar i unionen. Gårdagens överenskommelse från finansministrarna innehåller ingen uttrycklig formulering om gemensam skuldsättning – men mellan raderna är det ändå det som ska ske. Det säger den franske finansministern Bruno Le Maire, enligt Reuters.

Le Maire påpekar att mycket fortfarande är osäkert.

– Men jag är fast övertygad om att fonden kommer att se dagens ljus och en gemensam skuld kommer att tas upp i en form som fortfarande måste avgöras, säger han.

Några ”euroobligationer” – som har varit en hård knut i förhandlingarna – är det dock inte tal om, menar han. Detta eftersom pengarna ska användas för att hjälpa medlemsländer att kickstarta sin ekonomi efter coronakrisen, inte täcka upp för tidigare misskötsel av statsfinanserna.

3 tim
Flaggor utanför EU-kommissionen i Bryssel. Yves Logghe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Stora elefanten i rummet är fortfarande kvar

Att EU:s finansministrar till slut lyckades enas om sitt historiska stödpaket var oerhört viktigt, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick. Om beslutet skjutits upp på nytt hade det setts som ett stort misslyckande, menar han.

– Det hade tolkats som att EU inte fungerar när det behövs som bäst – i tider av kris, säger Wendick i en analys på SVT:s webbplats.

Men trots överenskommelsen står den stora elefanten i rummet fortfarande kvar: slitningarna inom eurosamarbetet om så kallade euroobligationer, skriver SvD:s Teresa Küchler.

”Coronapandemin sätter den europeiska solidariteten på större prov än någonsin tidigare”, menar hon.

Tyskland, som tidigare varit emot euroobligationer, måste nu visa solidaritet, skriver tyska Spiegel i ett ledarstick:

“EU måste vara större än en allians mellan egocentriker. Det finns inget alternativ till euroobligationer i en kris som den som coronaviruset skapat.”

4 tim
Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern nöjd med EU:s krispaket: Är historiskt

Sveriges finansminister Magdalena Andersson kallar EU:s nya stödpaket för ”historiskt” i ett uttalande till DN och TT.

– Det är en framgång för det europeiska samarbetet, det är också bra för svenska företag, säger hon till tidningen.

Finansministern bygger ut sitt resonemang i en intervju med TT. Hon menar att det är för tidigt att säga om paketet på drygt 5 400 miljarder kommer att räcka.

– Men det är ett ofattbart stort belopp som kommer att vara en betydande injektion för den europeiska ekonomin, och kommer vara till stor hjälp för de mest drabbade.

3 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Dagens börs

Skog och läkemedel i topp – här är årets bästa aktier

Medicinteknik- och läkemedelsbolag, skogsjättar och andra råvarubolag tillhör vinnarna på den skakiga Stockholmsbörsen i år.

Omni Ekonomi har grottat ner sig i Infronts siffror och kan nu lista alla aktier på börsens tre huvudlistor som stigit i år. Totalt har 51 aktier handlats upp sedan årsskiftet.

Uppgångarna kan jämföras med Stockholmsbörsens breda index som backat 15,62 procent sedan 2019 blev 2020.

Hela listan med vinnaraktier hittar du här nedanför.

6 tim
Illustrationsbild: Fotgängare i Tokyo ses i en spegel som står i ett butiksskyltfönster.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dragkamp mellan optimism och pessimism på börserna

Flera av Asiens ledande handelsplatser håller stängt på långfredagen, men bland de som var öppna var utvecklingen blandad. När Tokyobörsen stängde låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,8%
• Shanghai: −1,1%
• Shenzhen: −2,0%
• Kospi: +1,1%

Data som släpptes på fredagsmorgonen visade att Kinas konsumentprisindex steg 4,3 procent i mars, jämfört med samma period i fjol. Det var lägre än ökningen på 4,8 procent som analytikerna hade räknat med, enligt en Reutersenkät.

Tokyobörsens Nikkei 225-index inledde handeln på plus, men vände nedåt inför handelspausen och sedan uppåt igen när pausen var över. Monex marknadsanalytiker Toshiyuki Kanayama kopplar uppgången till gårdagens amerikanska stimulanspaket från Federal Reserve, som bland annat innefattade 2 300 miljarder dollar i lån för små och medelstora företag.

Mutsumi Kagawa, Rakuten Securities globala chefsstrateg, beskriver utvecklingen som ”en dragkamp mellan de som är pessimistiska (om viruspandemin) och de som är optimistiska som anser att de inte vill missa en sällsynt chans att köpa aktier till billigt pris”.

Idag 03:59
Läs mer om Dagens börs