TT
Dagens börs

Oscar Properties föll på revisors varning

Efter en dag med stillsam handel avslutade Stockholmsbörsen torsdagen runt nollan. Utvecklingen var i linje med ledande börser i Europa och i New York. Så här såg utvecklingen för de ledande indexen ut:
• OMXSPI: -0,1%
• OMXS30: -0,1%
Oscar Properties rasade närmare 14 procent efter att revisorn varnat för kollaps om inte byggutvecklaren lyckas förlänga det obligationslån som förfaller i september eller får till någon annan form av finansiering.

Lindab, som släppte en omvänd vinstvarning i går, gick åt andra hållet och stängde drygt 8 procent upp.

NCC steg nästan 1 procent efter miljardorder på bostäder i Köpenhamn.

Det juridiska informationsbolaget Karnov började handlas på Stockholmsbörsen i dag. Teckningskursen sattes till 43 kronor. Aktien rusade tvåsiffrigt i den tidiga handeln, men vid stängning gjordes avslut strax över teckningskursen.

MTG-avknoppningen Nent har säkrat rättigheterna i världscupen i längdskidåkning och alpint. B-aktien sjönk närmare 2 procent.

Electrolux och Telia handlades utan utdelning och låg, tillsammans med Astra Zeneca, i botten av OMXS30-indexet. Electrolux sjönk runt 2 procent, Telia föll 3,4 procent och Astra Zeneca backade 2,1 procent utan kända nyheter. Swedish Match backade också cirka 2 procent.

Autoliv toppade indexet med en uppgång om knappt 3 procent.

Storbolag handlas utan utdelning

Både Electrolux och Telia handlades utan utdelning i dag. Electrolux skiljde av 4,25 kronor – den första delen av en total utdelning av 8,50 kronor. Även Telia avskiljde 1,18 kronor, den första delen av totalt 2,36 kronor.

Några andra bolag som handlades utan rätt till utdelning: Beijer Ref, Bonava, Creades och Pandox.

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer