Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

”Orkar C och L försvara arbetslinjen?”

Anders Borgs politiska projekt håller på att avvecklas, skriver Fredrik Hultman i en ledare i SvD, och frågar sig om C och L orkar försvara arbetslinjen.

Anders Borg var, enligt Hultman, tillsammans med Fredrik Reinfeldt en av arkitekterna bakom Alliansens arbetslinje. Genom skattesänkningar och en reformerad a-kassa skulle fler komma i arbete. Resultatet blev ett av de mer framgångsrika politiska projekten i modern tid.

Men Fredrik Hultman menar att Socialdemokraterna med pandemin som förevändning har avvecklat reformerna av a-kassan. Ersättningstaket har höjts, avtrappningen har minskat och medlemsvillkoret har sänkts.

”Steg för steg rullas arbetslinjen tillbaka. Bidragslinjen träder åter i kraft. Centerpartiet och Liberalerna kan fortfarande stoppa avvecklingen i nästa budgetförhandling. Frågan är om de orkar hålla emot”, skriver Fredrik Hultman i SvD.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Expertförslag: Obligatorisk förskola och studentpremie

Den som klarar gymnasiet och högskolan snabbare bör få en premie. Och förskolan bör bli obligatorisk från fyra års ålder. Det föreslår den så kallade Omstartskommissionen, enligt SR Ekot.

Omstartskommissionen är en expertgrupp som Stockholms Handelskammare tillsatt för att ta fram förslag som stärker Sveriges konkurrenskraft efter coronakrisen. Ytterligare ett förslag är att förskolan ska innehålla mer färdighetsträning.

– Satsa några timmar per dag med mera strukturerad utbildning och kunskapsuppbyggnad i naturligtvis framför allt språk för alla barn, säger Susanne Ackum, ansvarig för utbildningsfrågor i Omstartskommissionen, till Ekot.

3 tim
En frisör som klipper sin stamkund.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”De flesta konkurser sker under återhämtningen”

Det krävs ändringar i utformningen av stöden till företag i kris till följd av pandemin. Det skriver bank- och industrimannen Olof Sjöström på SvD Debatt.

”De flesta konkurserna sker under återhämtningen. Då ökar omsättningen och nya krediter behövs för att finansiera ökning av lager och kundfordringar”, skriver han.

Sjöström ger flera förslag på hur de utlovade miljarderna från regeringen ska nå företagen. Bland annat tycker han att hyresstöd är viktigt eftersom hyran ofta är en stor kostnad för mindre företag.

Igår 18:51
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer