FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Striden om upphovsrätten

”Orimligt att straffa alla som köper en mobil”

Piratkopiering ska straffas. Det menade regeringen som 2012 införde en avgift för tillverkare och nätföretag. Men trots att det knappt är en av tio som idag piratkopierar, finns avgiften kvar och har breddats. Helt fel, menar Douglas Ahlberg, MUF i en debattartikel i Ny Teknik.

– Det är orimligt att både säljare och köpare ska drabbas av en sådan summa, särskilt då det endast är uppemot 5 procent av konsumenterna som utför olaglig kopieringen.

– Avgiften är en bestraffning som grundar sig i att du potentiellt kommer begå brott. Detta går emot rättsprincipen om att man är oskyldig tills motsatsen bevisats. Privatkopieringsersättningen är ett förlegat sätt att upprätta rättvisa för upphovsrättsägare och kulturskapare.

Istället för att straffa alla som äger en platta eller mobiltelefon, borde lagstiftningen kring upphovsrätt förbättras, avslutar Douglas Ahlberg.

Toppnyheter

Framtidens transporter

Ica: Våra lastbilar ska vara fossilfria 2025

Ica Gruppens godstransporter i storstadsregionerna ska vara fossilfria år 2025 och 2030 ska alla godstransporter vara det, skriver Icas vd Per Strömberg och Fossilfritt Sveriges nationella samordnare Svante Axelsson på DI Debatt.

Fossilfritt Sverige är en plattform för samverkan mellan företag, kommuner och andra aktörer som vill göra Sverige fritt från fossila bränslen. Ica och Apotek Hjärtat antog nyligen Fossilfritt Sveriges transportutmaning.

”Ska Sverige kunna uppnå de mål om minskade utsläpp som riksdagen antagit behöver näringslivet göra mer”, skriver Per Strömberg och Svante Axelsson.

Nu satsar Ica på att göra alla godstransporter fossilfria till 2030 och i Stockholm, Göteborg och Malmö redan 2025. Per Strömberg motiverar satsningen med att Ica Gruppen vill ta ansvar men att det också är bra för affärerna.

”När ett stort företag tar ett helhetsgrepp kring bränsle och transporter ger det möjlighet att bli såväl mer effektiv som långsiktig och därmed öka lönsamheten”, skriver Per Strömberg och Svante Axelsson på DI Debatt.

4 min
Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler kvinnor på väg in i transportbranschen

Allt fler kvinnor söker sig till det traditionellt mandsdominerade transportbranschen. Det visar siffror från Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya).

En trend som välkomnas av en bransch som redan skriker efter personal. Enligt siffror från Tya kommer transportsektorn att behöva anställda 50 000 lastbilsförare i Sverige de närmaste tio åren.

Av de mellan 3 000 och 3 500 nya lastbilsförare som utbildas under 2019 är 25 procent av eleverna är kvinnor.

Av dagens yrkesverksamma lastbilsförare är 7 procent kvinnor, och bland dem som anställdes under 2018 var andelen kvinnor 12 procent.

Idag 07:26
Läs mer om Framtidens transporter
Vladimir Putin på dagens presskonferens med sin franske dito Emmanuel Macron. Gerard Julien / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Explosionerna vid ryska militärbasen

Vladimir Putin: Ingen fara för strålning efter explosion

Det finns ”ingen överhängande fara” för kontaminering efter explosionen vid en rysk militäranläggning i Archangelsk, uppger president Vladimir Putin enligt AFP.

– Det finns ingen överhängande fara och ingen höjning av strålningsnivån där. Vi har skickat experter dit och de kontrollerar situationen. Förebyggande åtgärder har vidtagits så att inget oväntat händer, säger han på en pressträff med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Ryssland har varit mycket fåordigt om explosionen som krävde minst fem människors liv. Enligt landets statliga väderinstitut Rosgidromet registrerades strålningsnivåer på 16 gånger det normala efter explosionen.

1 tim
Illustrationsbild. Sergei Yakovlev / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Sensorer för radioaktivitet stängdes efter explosionen

Ett globalt nätverk som övervakar radioaktivitet uppger att deras två ryska sensorer som var närmast den mystiska explosionen vid en militäranläggning i Archangelsk gick ner två dagar efter händelsen, skriver Reuters. Det väcker oro över att Ryssland kan ha manipulerat sensorerna.

Nätverket CTBTO, som har sensorer som plockar upp så kallade radionuklidpartiklar, har fått uppgifter från Ryssland om att stationerna hade ”kommunikations- och nätverksproblem”.

Det ryska försvarsdepartementet, som driver stationerna, har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Explosionen orsakade förhöjd strålningsnivå och ledde till att många i området köpte jod, vilket används för att minska effekterna av att ha utsatts av strålning.

4 tim
Läs mer om Explosionerna vid ryska militärbasen
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Jon Super / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

Beskedet: Fria rörligheten stoppas direkt vid brexit

Den fria rörligheten kommer att upphöra med omedelbar verkan när Storbritannien lämnar EU den 31 oktober, uppger en talesperson för det brittiska regeringskansliet.

Dessutom planerar regeringen att skärpa de rättsliga påföljderna för personer som tar sig in i landet på olaglig väg.

Beskedet kommer samtidigt som oron för ett avtalslöst brexit växer i landet, skriver AFP. Premiärminister Boris Johnsons föregångare Theresa May har tidigare sagt att den fria rörligheten skulle stoppas så snart som möjligt vid ett avtalslöst brexit, men att det skulle vara någon form av övergångsperiod.

4 tim
Angela Merkel, Boris Johnson och Emmanuel Macron. Arkivbilder. TT
undefined

Johnson träffar EU-ledare – hoppas på kompromisser

Storbritanniens nye premiärminister Boris Johnson kommer att träffa Frankrikes president Emmanuel Macron på torsdag.

Ledarna ska diskutera brexit, Iran och Syrien, uppger tjänstemän som arbetar för Macron, rapporterar Reuters.

Johnson hoppas på att Frankrike och även Tyskland är villiga att kompromissa om brexit, men säger samtidigt att Storbritannien är redo att lämna EU den 31 oktober, med eller utan ett avtal.

Den nye premiärministern kommer även att träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel på onsdag.

5 tim
Michael Gove utanför sitt hem på måndagen.  REUTERS/Henry Nicholls Photo: / REUTERS / TT / kod 72000
undefined

Brexitminister nära att tappa dokument på trappan

Michael Gove, som är den minister i Boris Johnsons regering som är ansvarig för att koordinera förberedelserna inför en eventuell avtalslös brexit, var nära att tappa sina officiella dokument när han lämnade sitt hem i dag.

Den särskilda röda portfölj som brittiska ministrar har för känsliga handlingar gick plötsligt upp i botten och på nyhetsbyrån Reuters bilder syns hur en medhjälpare hjälper Gove att föra portföljen till en väntande bil.

Idag 12:03
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens pensioner

Tusenlappar mer för senare pension

Att förlänga arbetslivet ett år kan öka pensionen med flera tusenlappar varje månad, skriver TT. En tumregel är att pensionen ökar mellan sex och elva procentenheter i månatlig utbetalning för varje extra år i arbete efter 65, enligt en ny rapport från Pensionsmyndigheten.

Många faktorer påverkar den slutliga pensionen och genom vissa livsval kan du påverka hur du kommer att leva som pensionär. Stor påverkan har exempelvis arbetslivets längd, om du arbetar heltid eller deltid och om du har en tjänstepension via en arbetsgivare.

För de flesta är en av de faktorer som har störst positiv påverkan på den slutliga pensionen att fortsätta arbeta efter 65 års ålder. Att förlänga arbetslivet med ett år kan öka bruttopensionen, det vill säga pensionen före skatt, med mellan 1 800 och 3 300 kronor varje månad, baserat på Pensionsmyndighetens beräkningar. Myndigheten har utgått från ett standardtypfall som är en person som började arbeta vid 23 års ålder, i dag är 44 år och har en månadslön på 30 000 kronor.

Att tidigarelägga pensionen får motsatt effekt, skriver TT. För varje år tidigare man går i pension, jämfört med att pensioneras vid 65, minskar bruttopensionen med mellan fem och sex procentenheter, enligt myndigheten. Det gäller dem som inte får utfyllnad av garantipension.

4 tim
Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lågkonjunktur hårt slag mot pensionärer – så skyddar du dig

En svajande börs pekar på att en lågkonjunktur kan vänta runt hörnet. Det skriver Aftonbladet och menar att det riskerar bli ett hårt slag mot landets pensionärer. Därför är det hög tid att se över sitt sparande, tipsar flera ekonomer.

Att pensionärerna riskerar att drabbas hårt av en lågkonjunktur beror på att en stor del av kapitalet vi själva kan spara till pensionen är placerat på börserna i form av aktiefonder.

– Det stora problemet i dag är att vi har en situation där centralbanker håller räntorna väldigt, väldigt låga i syfte att få upp inflationen och tillväxten i ekonomin. Det gör det svårt att hitta ett lockande alternativ till aktiemarknaden, säger Arturo Arques, privat­ekonom på Swedbank, till Aftonbladet.

Arturo Arques lyfter samtidigt att Pensionsmyndigheten har varit framgångsrika med att förhandla fram låga fondavgifter. Han rekommenderar därför att ha koll på sitt pensionssparande och att placera en hög andel i billiga aktiefonder och premiepension.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, säger till Expressen att ju närmare pensionen man kommer desto viktigare är det att hålla koll på pensionspengarna och hur de är fördelade mellan risk och trygghet.

– Om man är ung kan man tänka att det inte gör något att börserna går ner, jag får mer för mina fonddelar, det tjänar jag på när börserna går upp igen. När man är äldre, 50-55 år, titta på om man har möjlighet att löneväxla via sin arbetsgivare och spara till sin pension på det viset, säger hon till tidningen.

15 aug
Läs mer om Framtidens pensioner