Den digitala utvecklingen

Optimisten som lämnade riksdagen för rymden

Mathias Sundin hade precis blivit utsedd till ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna när han förra året plötsligt lämnade riksdagen. Idag driver han framtidsprojektet Warp Institute, som bland annat vill skicka världens första privata farkost till en asteroid. Han tror stenhårt på teknikens möjligheter. ”Världens största företag startas i garage och studentrum”, säger han.

Varför lämnade du politiken?

– Jag insåg att jag har större chans till påverkan utanför, än i, riksdagen genom att samla optimistiska människor i ett globalt community och försöka genomföra de idéer vi tror på.

– De tyckte nog att det var lite konstigt, här hade jag precis fått en bra plattform att jobba från i partiet och så säger jag upp mig.

Är inte politiken en plats som det går att påverka samhället ifrån?

– Riksdagen är en bra arena för att förändra, men i takt med ny teknik och den infrastruktur som internet utgör så har man mycket större möjligheter till påverkan genom att samla och kanalisera människor som vill samma sak som en själv. Där finns det både kunskap och kapital, allt som behövs för att kunna genomföra idéerna. Den kraften är oerhörd stor.

Skulle du säga att den privata sektorn och civilsamhället går före politiken?

– Politiken hänger i alla fall inte riktigt med. Överhuvudtaget idag så har vi väldigt centraliserad makt i samhället. Den kom till när vi tidigare hade brist på information och det var smart att centralisera makt. Numera måste det inte vara så, med internet så kan man inte längre säga att det finns någon informationsbrist.

Globala communities tillhör framtidens makthavare, menar Sundin.

– I nätverk med hundratusentals, miljoner, människor så finns det stor potential att få fram relevant information inom ett område och få något gjort.

Sundin berättar att de idéer som ska förverkligas inom stiftelsen ännu inte i detalj är framarbetade, med undantag för två större projekt. Det ena är rymdprojektet Warp Space Program, som går ut på att kraftigt sänka kostnaderna för att utforska rymden och i förlängningen göra så att människor på sikt kan bosätta sig i rymden. Där han man just nu finansierat halva rymdmissionen som ska skicka världens första privata farkost till en asteroid, berättar han.

Det andra är ett greentech-programme som samlar människor som vill fokusera på lösningar inom klimatområdet och som Sundin själv beskriver det som "inte bara vill prata om domedagen."

– Klimatproblemen är välkända i stora delar av världen, de som inte redan är övertygade nu kommer inte heller att övertygas av fler negativa fakta. Många är även rädda för förändringar som väntar för att de tror att klimatfrågan löses genom att man slutar äta kött och slutar resa, men det finns massa olika lösningar på gång som inte handlar om att ge upp sin vardag.

Warp Institute är ett uttalat optimistiskt projekt. Varför behövs mer optimism?

– Vi har en stark tendens när man pratar om ny teknik och AI till att få det att handla om olika faror, som arbetslöshet och mördarrobotar. Självfallet ska man fundera på problemen med ny teknik men det första man borde prata om är möjligheterna. När självkörande fordon diskuteras så handlar det om ifall bilarna kommer kunna hackas och köra på folk, men man glömmer bort verkligheten, nämligen att 1,3 miljoner människor dör varje år i trafikolyckor.

Sundin menar att utveckling på detta område borde accelerera och tror att på sikt kan den nya tekniken ge en säkrare trafiksistuation än dagens. Han återkommer till att möjligheterna som finns idag, tack vare teknikutveckling och digitalisering, gör det möjligt för vem som helst att åstadkomma storverk.

– Möjligheterna skapas inte idag bara för kungar och drottningar, utan för vanligt folk. Världens största företag startas i garage och studentrum. Ett internetföretag som för 30 år sedan behövde köpa dyra servrar, kan starta med nästan noll i kapital idag. Sådant tänker man knappt på.

Är optimismen verkligen lägre i samhället idag?

– Det har nog pendlat lite fram och tillbaka. I västvärlden är den ganska låg. I länder som Kina är optimismen dock hög. Att de får det lite bättre hela tiden märks. Vi borde vara mer optimistiska. Vi lever i den bästa av världar. Generellt är folk alldeles för deppiga!

– Det finns en bild av att man är naiv om man är optimist, men jag skulle säga att det är precis tvärtom. Det är naivt att vara pessimist. 

Det talas mycket om polariseringen i samhällsdebatten idag.

– Jag undrar hur polariserad debatten egentligen är, till viss del är den det. Vissa högerpopulistiska partier växer men samtidigt nu är ju första gången som människors åsikter verkligen kommer fram. Tidigare har man kanske tyckt så här men det har inte kommit fram på samma sätt utan sociala medier och internet.  

Kan det vara så att en del av politikens, liksom nyhetsrapporteringens, karaktär består av att uppmärksamma problem i samhället?

– Både politik och nyhetsmedia fungerar på det sättet men det behöver inte vara så. Steven Pinker, är en av de som lyckats visa på hur det har blivit allt bättre på en stor mängd olika områden, med ett undantag medias rapportering: den blir mer negativ.

– Så här borde det inte behöva vara. Självklart är medias roll att granska men det är lika viktigt att granska en positiv utveckling som en negativ. Det går att ändra hur media ska fungera.

Sundin menar att det är allt för enkelt att falla in i ett ”nog var det bättre förr”- tänk och romantisera dåtiden.

– Jag hör människor ibland säga: ”det var så mycket enklare då” när de till exempel pratar om 50-talet. Men vad var enklare? Folk var sjukare, välståndet sämre och valmöjligheterna färre.

Warp Institute har som mål att samla en miljon optimister. Hur långt har ni kommit?

– Vi drog igång stiftelsen 2017 och har jobbat på riktigt med verksamheten sedan i höstas. Idag är vi 10 000 i communityn. Vi har flest anhängare i Sverige och en del rymdentusiaster utspridda i världen. Vi är på väg att sätta igång arbetet mer internationellt inom kort, bland annat i North Carolina USA där vi har en rymdvisning.

Hur ser den svenska rymdpolitiken ut?

– Jag höll på med det i riksdagen och jag kände då som att ingen politiker verkade riktigt bry sig om det i Sverige. Det är synd, eftersom det händer så otroligt mycket på området. Först var rymden bara staternas angelägenhet, sedan för 15 år sedan dök miljardärerna upp och nu är det mycket mer för vanligt folk. 

Sundin pekar på den ”enorma tillväxten” inom rymdområdet med massvis med privata idéer och kapital. 

– Vi har en rymdstrategi i Sverige, men det krävs mer action. Vi ligger egentligen bra till, vi har haft verksamhet länge och har en rymdlag. Den uppdaterades dock senast på 80-talet så den behöver fräschas till.

– Det går alldeles utmärkt att skjuta upp ifrån Esrange, det är ett bra avskilt läge och riskerar inte att trilla ned saker på folk där.

Det skulle kunna vara så enkelt för politiken att bjuda till, menar Sundin.

– Det handlar om att uppdatera lite lagar och visa intresse, det är inte massa pengar som behövs.

– Om man vill ha privata rymdresor från Sverige så finns det idag inget som säger hur man kan och får göra enligt lagen. Tänk om svenska rymdföretag kunde vara med och bistå Branson som ska åka med Virgin Galactic snart.

Normalt tycker politiker om dessa frågor som engagerar, alla har ju en åsikt om rymden om det är rätt eller fel att planera för att flytta ut från jorden. Det skulle kunna generera massa jobb, investeringar och forskning, fortsätter Sundin.

Vi skulle prata om framtiden och optimismen och landade återigen i politiken. Det parti som du lämnade men som du fortfarande är medlem i, befinner sig i en kris. Vad behöver Liberalerna göra för att komma vidare nu, tror du?

– Det är viktigt att kandidater till partiledarposten kliver fram, att de nagelfars i en öppen process och att det blir en öppen diskussion.

– Liberalismen är i grunden optimistisk. Och det liberala partiet i Sverige borde vara det mest framtidsinriktade partiet. De som hävdar att politik går ut på konflikt har ju rätt, men om man som parti vågar vara optimistisk så kommer det direkt leda till debatt med bakåtsträvare.

Sundin vill avvakta kandidaterna som presenteras men anser att oavsett vem som får förtroendet till slut kommer det viktigaste för den personen vara att kunna staka ut en tydlig väg för partiet. 

– Man kan hoppas att Sabuni, som aspirerar på partiledarposten, fokuserar mer på framtidsfrågor. Hon har en jättebra erfarenhet av miljöteknikområdet från sitt arbete hos ÅF så det vore ju alldeles utmärkt om Sabuni och partiet kunde ta sig an miljöfrågorna, liksom andra frågor, ur ett mer positivt perspektiv.

– För ett parti som tappat väljare på det här sättet så handlar det inte om att flytta lite hit och dit, nu måste man våga vara lite mer dramatisk och skilja ut sig. Konkurrensen är heller inte benhård om framtidsfrågorna.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer