TT
Företagarnas villkor

Öppet brev till Stefan Löfven från en företagare

Mikael Wiklund driver en redovisningsbyrå med kontor på flera orter i Sverige. Han är mycket kritisk till hur regeringen har hanterat konsekvenserna av coronaviruset för de svenska företagarna. Mikael Wiklund har därför valt att skriva ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven. fPlus har valt att publicera det i sin helhet. Vi söker statsministern för att han ska få möjlighet att besvara kritiken.

Hej Stefan!

Jag heter Mikael Wiklund och är en ganska vanlig egenföretagare som driver redovisningsbyrå med 30 anställda där vi hjälper ca 1000 företag med deras skatter och bokföring.

Jag har i hela mitt liv varit stolt och tacksam över att vara svensk, vi bor i ett världens bästa länder som har varit föregångare inom hur ett rättvist demokratisk samhälle ska fungera. I stort sett hela mitt vuxna liv har jag tillbringat med att förklara för personer med invandrarbakgrund varför vårt system fungerar som det gör och varför det är viktigt att betala skatt. Jag har följt personer som startat med noll kronor och byggt upp ett företag, ibland två och i vissa fall stora koncerner med flera hundra miljoner i omsättning och hundratals anställda.

Men nu skäms jag över att se hur denna regering och dess finansminister behandlar dessa personer och alla de svenska företagen med deras anställda.

Under loppet av ett par veckor får i stort att alla dessa människor se sina livsverk smulas sönder framför deras ögon. De tvingas säga upp sina anställda och se hur allt bara ramlar. De har utöver anställdas löner, lån, leasingar, hyror, m.m som ska betalas och ni vill ge dom mer skulder i form av anstånd, nödlån, ALMI-lån och gud vet vad. Men det är lån lån lån. Som ska betalas tillbaka. Hur ska man betala tillbaka något när intäkterna har sjunkit med 80-90% och man inte har en aning om när det ska vända.

Vi har tillbringat veckor med att försöka lugna, hjälpa och ge råd. Jag har sagt till alla att det måste komma mer stöd. Regeringen kan inte vara så här kortsiktig. När din finansminister sedan går ut med ett nytt krispaket som återigen bara innehåller LÅN och följer upp med att i intervjun säga ”vi kan inte hjälpa företagen med löner, hyror eller andra kostnader” så är faktiskt droppen nådd.

Jag kan inte sitta och ge råd att de ska låna mera utan en plan. Och tack vare er politik så går det inte att göra en plan. Mitt råd måste i de flesta fall bli att de säger upp personalen och lägger ner eller om möjligt bara betalar de fasta kostnader en period för att se vad som händer. Men det är inte alla som kan det, de kommer att tvingas i konkurs med långtgående personliga konsekvenser.

Ni måste väl ändå förstå att detta kommer att kosta staten hundratals miljarder när recessionen väl slår till på allvar, en arbetslöshet på en sådär 30-40%, konkurser som står som spön backen, tusentals människor som kommer att blir deprimerade, utbrända, få hjärtattacker, begå självmord och belasta sjukvården än mer.

Det kostar inte staten någonting att ge företagen stöd. Varje krona som skulle ges i stöd sparar in framtida kostnader tiofalt. Vilket i stort sett alla EU-länder verkar ha förstått utom Sverige – vi är sämst i klassen.

Så i snart 30 år har jag sålt in den svenska solidariska modellen, där man betalar skatt för att bidra till ett samhälle som tar hand om alla, till varenda nysvensk företagare som jag träffat och alla andra företagare med för den delen. Jag har på många sätt känt det som om jag varit anställd av staten för att hjälpa dessa företagare till rätta och förstå vårt demokratiska samhälle och grunderna som det är byggt på.

Men vad ska jag säga till dom nu? Att de ska låna pengar för att förmodligen sitta i en ännu värre situation om ett par månader där de verkligen riskerar att förlorat allt, även sitt privata boende och alla sina besparingar.

Ni har gjort mig till en lögnare och nu bevisar ni dagligen att jag sålt en lögn i 30 år. Och ni har gjort Sverige sämst i klassen. Jag tycker inte om att känna mig som en lögnare och jag förstår inte varför Sverige har blivit sämst i klassen.

Jag har många gånger förklarat varför jag inte hjälper till med skatteplaneringslösningar via nåt brevlådeföretag i Luxemburg, Cypern eller nåt annat kreativt land. Därför att det är omoraliskt och i många fall olagligt.

Men nu säger jag upp mig.

Om ni inte inom några dagar kommer med ett faktiskt STÖD-paket och hjälper dessa tusentals företagare och deras ännu fler anställda så de slipper förlora allt så kommer jag att ägna resten av mitt liv till rådgivning som bygger på era principer.

-Ta hand om dig själv, för staten gör det inte.

- Undvik att anställa om det går, använd hyrföretag och gå runt LAS, det är du som får ta hela smällen annars.

- Minimera dina skattekostnader till varje pris för du behöver reserver när nästa kris kommer – för du får ingen hjälp.

Snälla snälla vakna nu! Innan det är försent. Ta beslut om stöd eller avgå. Ni övriga politiker brukar säga att Jimmy Åkesson inte står för mitt Sverige.

Stefan, ni står heller inte för mitt Sverige och jag skäms å era vägnar.

Med vänliga hälsningar

Mikael Wiklund

micke@jwk.se

Toppnyheter

WHO
Coronavirusets spridning – globalt

Över 18 000 nya virusfall i USA – världens högsta siffra

USA rapporterar 18 093 nya konstaterade fall av covid-19 det senaste dygnet. Den siffran är världens klart högsta. Spanien hade nästan 10 000 färre fall, men är trots det tvåa på samma lista med 8 189 nya bekräftade virusfall.

Med 63 159 nya bekräftade fall det senaste dygnet hamnar den totala siffran globalt på 634 835, visar WHO:s senaste dygnsrapport. De flesta som har smittats har tillfrisknat eller är bara lindrigt sjuka.

WHO:s officiella dödssiffra är nu 29 957. Det är en ökning med 3 464 på ett dygn.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 29 mars. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni 30 mars klockan 06.15.

28 mar
Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Filosof: Ekonomiska kriser leder också till dödsoffer

I de politiska avvägningarna mellan att värna ekonomin och stoppa smittspridningen är det viktigt att komma ihåg att även en ekonomisk kris leder till dödsoffer. Det säger filosofi- och ekonomiprofessorn Joakim Sandberg till TT.

I Grekland, under finanskrisen 2008, dog 242 fler personer varje månad än i vanliga fall. Finanskrisen 2008–2009 ledde till mellan 5 000 och 10 000 fler självmord i Europa och Nordamerika enligt andra studier.

– Jag skulle säga att de som fattar beslut behöver ta ett steg tillbaka och göra en rationell kalkyl. Det är lätt att ryckas med när folk dör. Men det gäller att inte bara fastna i det.

Igår 20:59
Ett provtagningstält i USA. Kristopher Radder / TT NYHETSBYRÅN
undefined

518 nya dödsfall i USA – högsta siffran hittills

Det senaste dygnet var det dödligaste hittills i USA till följd av coronavirussmittan, rapporterar AFP med hänvisning till siffror från Johns Hopkins University. 518 personer har dött i landet de senaste 24 timmarna, jämfört med 453 dygnet före, den dittills högsta siffran.

Totalt har nu över 2 400 personer dött i USA.

I landet konstaterades också över 21 000 nya fall, vilket ger en totalsiffra på drygt 136 000 konstaterat smittade.

På en presskonferens på söndagen meddelade president Donald Trump att riktlinjerna om social distansering i landet förlängs april ut, skriver CNBC.

Igår 21:25
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Björn Olsen.  STAFFAN CLAESSON / Bildbyrån
Coronavirusets spridning – Sverige

Professor: Tveksamt om våra åtgärder ens har effekt

Hur länge det dröjer innan livet i Sverige kan återgå till det normala efter coronakrisen är experterna oense om. Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar säger till Expressen att han tror att viruset kan finnas kvar hela sommaren och in på hösten.

Han tror dock att extremt kraftfulla restriktioner skulle kunna göra att det går snabbare, som att stänga ner delar av landet och inskränka möjligheterna för människor att träffas i slutna rum.

– Jag kan inte se att de restriktioner vi vidtagit är tillräckligt hårda för att ens ha effekt, säger Olsen.

Tidigare statsepidemiologen säger å sin sida till Aftonbladet att han tror att det värsta kan vara över i maj.

Igår 21:10
Johan Carlson. SVT
undefined

Carlson försvarar Sveriges väg: Ett knepigt experiment att låsa in hela befolkningar

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson var tydlig med att alla bör undvika att resa i påsk, när han gästade SVT:s Agenda på söndagen.

– Finns det inte klara skäl att åka, ska man stanna hemma. Det för att inte belasta sjukvården och dels för att förhindra smittspridningen, sa Carlson.

Han sa vidare att det vore komplicerat att införa tvingande regler som förbjuder resor, och att det heller inte nödvändigtvis är önskvärt.

– När man pratar om åtgärder tror jag att det är viktigt att man litar på att människor tar ansvar och skaffar sig kunskap.

Han vände sig också mot bilden av att Sveriges strategi är ett experiment och sa att många av hans kollegor i länder med hårda restriktioner är oroliga, bland annat för att de hårda reglerna ofta ändå inte följs i praktiken, vilket undergräver förtroendet för myndigheterna.

– Det är ett väldigt väldigt knepigt experiment att låsa in en hel befolkning i fyra fem månader, sa Carlson.

Igår 19:34
Johan Giesecke. JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
undefined

Gisecke: ”Tror Sverige får kredd när allt är klart”

Sveriges beslut att vara restriktiva med tvingande förbud under coronakrisen väcker kritik på många håll i världen. Men tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke tror att den bilden kommer att vara annorlunda när krisen är över.

– Jag tror det kommer bli så att Sverige får mycket kredd när allt är klart, att det var vi som gjorde rätt, säger Giesecke i en intervju med Aftonbladet.

Han säger också att han tror att det allra värsta kommer att vara över i slutet av maj, men att det fortfarande är svårt att förutse när toppen kommer för Sveriges del.

Igår 20:18
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ibrahim Baylan. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Risk för utländska uppköp när svenska företag krisar

Med starka balansräkningar, en svagare svensk krona mot dollarn och euron än på mycket länge och låga nivåer på aktiepriserna är svenska bolag nu mycket attraktiva för utländska aktörer, skriver Dagens Industri.

”Svenska bolag är vidöppna för bud”, säger en investmentbankir som Dagens Industri har talat med.

Näringsminister Ibrahim Baylan säger att den svenska regeringen är positiva till investeringar och att Sverige är ett öppet land, men är medveten om sårbarheten. Han menar att det finns en beredskap från regeringen att ingripa.

Samtidigt väcker liknande scenarion politisk vrede i exempelvis Tyskland. Landets näringsminister Peter Altmaier uttalade sig i frågan förra veckan med anledning av konflikten kring det tyska företag Curevac, vilket Donald Trump enligt uppgifter ska ha erbjudit en stor summa pengar för att flytta till USA:

”Till alla i hedgefonder och på andra ställen som ser fram emot att köpa det ena eller andra tyska bolaget billigt – tro inget annat än att vi är fast beslutna att att stå vid våra bolags sida”.

Igår 18:55
Magnus Billing, Alectas vd. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolunds utspel om slopad utdelning möter hård ktrik

Finansminister Per Bolund kritiseras av flera stora bolag på Stockholmsbörsen efter sitt utspel om att alla bolag bör slopa sin utdelning, skriver Dagens Industri.

”Det är bolagsstyrelserna som ska göra bedömningar om utdelningar. Det är rimligen inte något staten eller Per Bolund ska ha åsikter om”, säger Alectas vd Magnus Billing, som får medhåll av bland annat Cevians grundare Christer Gardell.

Enligt Magnus Billing är det samtidigt inte lämpigt att de bolag som behöver statligt stöd på grund av coronakriset har kvar sina utdelningar.

Kapitalet behövs då uppenbarligen bättre i bolaget. Det är dessutom helt adekvat att staten ställer motkrav på sitt stöd till bolag”, anser Magnus Billing.

Christer Gardell menar å sin sida att det är fel att politiker bestämmer hur börsnoterade bolags balansräkningar ska se ut och de besluten tas av bolagens styrelser. Han argumenterar också för att utdelningar är en viktig del i en dynamisk kapitalmarknad.

Igår 20:06
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen uppmanar alla bolag: Vänta med utdelningar

Regeringen uppmanar samtliga svenska företag att stoppa sina aktieutdelningar, alltså även de som inte tar emot statligt stöd vid permittering. Orsaken är att vi kan stå inför en svår och långvarig ekonomisk kris, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Dagens Industri.

– Det är extrema tider. Då kan man inte bara tänka i gamla banor utan behöver fundera på att bolaget kan komma att hamna i ekonomiska svårigheter, säger han.

Bolund säger även att det under vanliga omständigheter inte är regeringens sak att uppmana privata företag på ett sätt som detta – men att sådana omständigheter inte råder.

Igår 15:22
Läs mer om Den svenska konjunkturen