Opinion & debatt

Illustrationsbild. Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Straffen för unga är ett hån mot offren

För låga straff för unga brottslingar, S avsaknad av ett tydligt budskap och Vänsterpartiets nya svaga strategi. Det handlar några av fredagens ledare om.

Straffen för de fyra 16-åringar som dömdes till ungdomsvård efter ett uppmärksammat förnedringsrån är ett hån mot offren. Det skriver Expressen i sin huvudledare och menar att det är självklart att minderåriga ska särbehandlas – frågan är hur långt det ska gå:

”Det är djupt stötande att traumatiserade brottsoffer kan tvingas möta sina plågoandar på skolan eller i centrum dagen därpå.”

Barbro Hedvall skriver i DN om Vänsterpartiets nya strategi. Hon ser en svaghet i satsningen att bli ”den breda kraften till vänster” och undrar vad det betyder:

”Det är svårt att övertyga dem som ser sig som offer om att de har en framtid hos ett progressivt parti som samtidigt månar om hela den identitära rörelsens alla minoriteter”, skriver Hedvall.

Aftonbladets Jenny Wennberg vänder blicken mot de tuffa tiderna i opinionen för S. Hon skriver att SD just nu är det enda partiet med ett tydligt svar som människor accepterar:

”Politiker har en enda uppgift, att ge oss hopp”, skriver hon.

21 feb
Läs mer om Ledarsvepet