Opinion & debatt

Stefan Löfven på S kongress 2017.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

Ledare: Vad innebär det att vara socialdemokrat i dag?

Flera ledarsidor fokuserar i dag på Socialdemokraterna som i helgen samlas för kongress i Örebro.

NSD:s Olov Abrahamsson välkomnar kongressens fokus på ”jobb, utbildning och omställning” och skriver att de ligger i takt med tidens krav. Han menar dock att både samhälle och näringsliv satsar för lite på kompetensutveckling.

DN:s ledarsida skriver att nyheten om den stundande S-kongressen ”har passerat fullständigt obemärkt” och menar att partiet nu måste finna svar på frågan vad det innebär att vara socialdemokrat i Sverige år 2019.

Andra ledarsidor fokuserar i stället på de senaste dagarnas avslöjanden kring väktarbranschen.

Hallands Nyheters Maria Haldesten skriver att det finns risker med att låta orutinerade vakter sköta fler avancerade uppdrag och menar att utbildningens längd bör ses över.

Dagens industris ledarsida skriver att problemet snarare ligger hos myndigheterna eftersom det är där kontrollen av arbetssökande väktares tidigare domar ligger.

Idag 10:16
Valanalysen presenterades tidigare i dag. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

Ledare: S står inför vägval som riskerar klyva partiet

Det finns en hel del att lära av Socialdemokraternas valanalys, skriver Hans Bülow i socialdemokratiska Sydöstran. Men han konstaterar också att den fråga som dominerar den nya mandatperioden, klimatet, inte finns med i analysen.

”Det borde den varit. Kanske blir valanalysen därför en ny hyllvärmare till slut”, skriver Bülow.

Migrationsfrågan får i stället stort utrymme, skriver Petter Birgersson i liberala Trelleborgs Allehanda. Han menar att partiet står inför ett historiskt vägval: att återfå väljare som gått till SD eller att leta väljare i nya grupper. Han tror att en framtida S-revolt kan starta i Skåne.

”Att ha anti-sd-retorik som främsta valmagnet har inte fungerat på många år i skånska kommuner”, skriver han.

Frågan klyver socialdemokratin, skriver också Fredrik Haage i moderata Smålandsposten, som slår fast att många väljare uppfattar den som en central framtidsfråga.

Igår 19:51
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Foto:  Ruud, Vidar/TT
Skogen och miljön

”Kommer regeringen åter att svika skogsägarna?”

”Snart ska EU sätta sina referensgränser för avverkningen av skog. Frågan är om miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) äntligen kommer stå upp för det svenska skogsbruket, eller om regeringen återigen kommer svika svenska skogsägare”, skriver Emma Wiesner (C), kandidat till EU-parlamentet och riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) i en debattartikel i ATL.

Enligt Wiesner och Lindahl kunde svensk skog bli en exportsuccé för att den som äger marken också har rätt att bruka den. ”Skogsägarna har sett till att vi nu har mer skog än någonsin förr, att den är av god kvalité och att miljöer med höga naturvärden skyddas”, skriver de.

Wiesner och Lindahl skriver om LULUCF-förordningen som säger att varje EU-land ska sätta en referensnivå för sin skogsavverkning. ”Nivån fungerar som ett tak för hur mycket skog som får avverkas i landet utan att det ska räknas som ett utsläpp av växthusgaser”, skriver de och tillägger att regeringen har drivit att max 90 procent av tillväxten av den produktiva skogen ska få avverkas.

Riksdagen körde över regeringen i den frågan, skriver debattörerna, eftersom riksdagen ansåg att referensnivån borde vara den högsta möjliga hållbara. Men ännu måste EU-kommissionen godkänna Sveriges förslag till referensnivå.

Om EU-kommissionen tycker att den lägre nivån ska gälla måste miljö- och klimatminister Isabella Lövin göra allt hon kan för att EU-kommissionen ska ändra sig, skriver Wiesner och Lindahl. ”Tyvärr har ministern ännu inte kunnat svara på när hon ska meddela EU-kommissionen Sveriges linje, eller var hon kommer göra om de vill begränsa skogsbruket ytterligare”.

Igår 20:29