Opinion & debatt

Sida. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Ledare: Finns all anledning att ompröva biståndet

Landets ledarredaktioner bjuder i dag på en blandning av ämnen.
På Dagens Nyheter ledarsida ställs frågan om att det kanske är dags att tänka över var svenska biståndspengar hamnar. De tar upp Tanzania som exempel på ett av de länder som får en stor andel av de svenska biståndspengarna.
”Därför finns det all anledning att ompröva biståndet både till detta land och till alla andra förtryckarregimer.”, skriver tidningen.
Socialdemokratiska Aftonbladet fortsätter i regeringsbildningsspår menar att Annie Lööf har helt rätt inställning som under sitt sonderingsuppdrag kommer fokusera på sakpolitiken.
Även moderata Smålandsposten skriver om regeringsbildningen och skriver att det är en dålig idé.
”I själva verket är mittenpartiernas uppslag till lösning i regeringsfrågan en extrem och totalt isolerad position, omfamnat enbart av just Centerpartiet och Liberalerna.”

Igår 10:28
Stefan Löfven/Annie Lööf. TT
Valet - regeringsbildningen

Statsvetare: ”Löfven borde släppa fram Annie Lööf”

S-ledaren Stefan Löfven borde visa statsmannaskap och släppa fram en regering med Annie Lööf (C) som statsminister, skriver Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, på DN Debatt.
På så sätt kan Löfven visa att han sätter Sveriges intresse framför sitt eget och även se till att Alliansen spricker medan M och SD hålls ute, menar debattören.
”Han måste inse att det vore politiskt självmord för C och inte minst L att ingå i en socialdemokratiskt ledd regering”, skriver Bo Rothstein.

15 nov
Stefan Löfven. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Ledare: Nu måste ljuset riktas mot Stefan Löfven

Socialdemokraterna har varit märkbart tysta under turerna kring regeringsbildningen, skriver Sydsvenskan i en ledare. Enligt tidningen har partiet sina skäl till det, nu kan S ”i lugn och ro låta Alliansen bråka, och splittras, inför öppen ridå”.
Men nu måste ljuset riktas mot Löfven och frågor om vad S är beredda att offra och erbjuda för att hålla fast vid makten besvaras, står det i ledaren.
Eskilstuna-Kuriren pekar i en ledare på att det är en svår uppgift för Lööf, men att det inte enbart hänger på henne. ”Lösningen finns i relationen mellan Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna”, skriver tidningen.
DI:s ledarskribent Tobias Wikström kallar Annie Lööfs sonderingsuppdrag för ett ”rimligt steg”, men menar att de sakpolitiska samtal C-ledaren flaggat för att hon vill hålla under sin sonderingsperiod lika gärna skulle kunna klargöras under en budgetbehandling i riksdagen.

15 nov
Läs mer om Valet - regeringsbildningen
Annie Lööf.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - analyser

Ledare: Annie Lööf höll ett vallöfte – men bröt två

Väldigt många ledarsidor intresserar sig för regeringsbildningen och den omröstning i riksdagen som i går ogiltigförklarade Ulf Kristerssons försök. Barometern påminner om att Centerledaren Annie Lööf, som i går röstade nej till M-ledaren, under sitt första tal i Almedalen 2012 sa att det behövs en ny Alliansgeneration som ger ”ny energi” åt Allianssamarbetet.
”Sex år senare har Lööf i hög grad bidragit till att tömma samarbetet på hopp och framåtanda”, skriver tidningen som menar att Lööfs vilja att inkludera MP i ett Alliansunderlag är ett luftslott.
UNT skriver att det alternativ som återstå är en liten mittenregering med C, L och MP. En fördel med den lösningen, resonerar ledarsidan, är att både Alliansen och de rödgröna splittras: ”Ingen har uttalat sig entusiastiskt om den idén, men ingen har heller uteslutit den.”
SvD:s Maria Ludvigsson skriver att Lööf är ”värd respekt” för att hon hållit sitt vallöfte om att inte sätta sig i en regering som behöver passivt eller aktivt stöd av SD. Men, påpekar hon, C och L har samtidigt brutit två andra och minst lika viktiga löften: ”Att genomdriva borgerlig politik och att göra det med Ulf Kristersson som statsminister.”
Expressen stämmer in i kritiken. Tidningen skriver att Lööf ”uppenbarligen” har självbilden att hon är den som kan få upp den knut som är svensk politik – men ”i själva verket bidrar hon snarare till ytterligare långbänkar.”

15 nov