Opinion & debatt

Illustrationsbild, Bart-Kron TT
Ledarsvepet

Barth-Kron: ”Lägg ner Sveriges kommuner”

Regeringens förslag om ett nytt utjämningssystem mellan kommunerna fortsätter att väcka debatt.

GP (liberal) skriver i en ledare att ambitionen bakom förslaget är bra men att risken är att de nya principerna ”gör livet lättare för slappa kommunpolitiker som inte vill ta tag i strukturella problem”.

Nättidskriften Kvartals politiske kommentator Viktor Barth-Kron menar att en bättre lösning vore att helt lägga ned systemet med kommuner, något som han menar skulle leda till ett tydligt ansvarsutkrävande:

”Inga fler hänvisningar till att kommunerna måste skärpa sig, eller för den delen att staten måste ta större ansvar. En instans, en ansvarig. Praktiskt för alla”.

Idag 08:36
Merkel och Orban. Szilard Koszticsak / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Ledare: ”Ser ut som en fars – men det finns hopp”

Dagens ledarsidor tar upp skilda ämnen.

19 augusti 1989 öppnade Ungern och Österrike gränserna mot Östtyskland och flera hundra östtyskar tog då tillfället att fly till väst . I går träffades Tysklands Angela Merkel och Ungerns Viktor Orbán för att gemensamt högtidlighålla detta. Aftonbladets Jonna Sima skriver att det ”nästan kan låta som en fars” att Merkel och Orbán träffas på det här sättet men att de högerextrema partiernas framryckning i Europa nu avstannat på många håll.

”Människors hopp om förändring sprider sig. Det är faktiskt möjligt att när vi ser tillbaka på 2019 kan vi konstatera att vi såg början på en ljusare värld, precis som under sensommaren 1989”, skriver hon.

Dagens Nyheter behandlar samma möte men i mer försiktig ton. De skriver att stämningen mellan Merkel och Orbán ”torde ha varit frostigt” men instämmer i att allt ”ingalunda är nattsvart”:

”Historien går i vågor. Fler bakslag kommer. Men 1989 var inte förgäves.”

Expressen skriver om regeringens förslag om nytt utjämningssystem mellan kommunerna. De ytterligare 1,8 miljarder kronor som tillförs är ”inte mycket att yvas över” enligt tidningen:

”Ändå är det välkommet att utjämningssystemet i framtiden lägger större vikt vid gleshet och det som brukar kalla socioekonomiska förhållanden: låga inkomster, låg utbildningsnivå och hög ohälsa.”.

Idag 06:53
Läs mer om Ledarsvepet