Opinion & debatt

Arkivbild.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Använd anslag för genomgång av personalen

Vårdkrisen, avslöjandet om den falske officeren och Vänsterledaren Jonas Sjöstedts avgång är tre ämnen som tas upp på dagens ledarsidor.

Situationen i den svenska sjukvården gör Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell ”heligt förbannad”. Hon kritiserar Stockholms regionråd Irene Svenonius (M) som hon menar fortsätter att sälja ut den gemensamma sjukvården. ”Det är ett borgerligt projekt, men alla som låter det ske har ett ansvar”, skriver Franchell.

Expressens ledarsida menar att den falske officeren, som kunnat ljuga sig till toppjobb i det svenska försvaret, skadar både Sveriges säkerhet och relation till viktiga länder. För att återställa förtroendet borde Försvarsmakten använda delar av sitt färska anslag till att göra en fullständig genomgång av all personal på säkerhetsklassade poster, föreslår ledarsidan.

Vänsterpartiet har under den avgående partiledaren Jonas Sjöstedts tid vid makten blivit en ”terapigrupp för akademiker”, skriver GP:s Håkan Boström. Han menar att partiet i dag inte är ett parti av arbetarklassen som ett parti för folk som tycker synd om arbetarklassen.

17 jan
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: För M är ett extraval allt annat än riskfritt

På onsdagen ägde årets första partiledardebatt i riksdagen rum. Tonläget mot Januariavtalets partier var hårt och Moderaterna lyfte frågan om ett extraval.

Mikael Hermansson på Borås Tidnings ledarsida frågar sig vad Moderaterna skulle ha att vinna på en sådan strategi. Att M och KD markerar mot regeringen och samtidigt undviker replikväxlingar med SD, för dem allt längre bort från de övriga borgerliga partierna, skriver han.

”Det extraval som moderatledaren under partiledardebatten talade sig varm för kan ju sluta med att han, snarare än som regeringsbildare med Åkessons parti som stöd, vackert får finna sig i att bli ett väsentligen mindre stödparti åt en SD-regering” skriver Mikael Hermansson.

Reidar Carlsson på Norrtelje Tidning skriver att Vänsterpartiet, som har kommit med nya hot om misstroendeförklaringar mot Stefan Löfven, skulle ha lite att vinna på ett sådant utfall. För dem borde Januariavtalet alltid vara att föredra över en M-KD regering med stöd av SD.

”Det tycker antagligen Jonas Sjöstedt fortfarande. Trots det säger han sig vara beredd att fälla Stefan Löfven som statsminister, vilket antagligen skulle leda till nyval” skriver Reidar Carlsson.

Håkan Boström på Göteborgs-Posten skriver att högern i svensk politik är formad kring en tydlig agenda: en politik för ordning och reda. Regeringssidan, däremot, är betydligt mer splittrad och enas framförallt över vad den är emot. I mitten av huvudkonflikten i svensk politik står idag Liberalerna.

”Var Liberalerna sätter ned foten får betydelse för lång tid framöver. Ska man odla sin kulturradikala, utopiska ådra tillsammans med V, eller värna sin borgerliga hemmahörighet även när det blåser mer konservativa vindar” skriver Håkan Boström.

16 jan
Läs mer om Ledarsvepet