Opinion & debatt

Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

”AF-reformen riskerar leda till missbruk och fusk”

Moderaterna vill se en grundläggande reformering av Arbetsförmedlingen, men vi vill inte att vem som helst ska kunna bli arbetsförmedlare. Risken är stor att det kan leda till missbruk och fusk, skriver Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Mats Green på Aftonbladet Debatt.

Att ensidigt bygga den nya Arbetsförmedlingen på lagen om valfrihetssystem, lov, är riskfyllt. Tidigare erfarenheter av lov har visat att det är svårt att följa upp att varje utförare håller god kvalitet, menar han.

Det tar lång tid för en sådan här reform att fungera på ett tillfredsställande sätt och övergången behöver ske successivt, skriver Green.

6 dec
Eva Nordmark. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Misstroenden har blivit politikens nya svarta

Dagen efter att både V, M, KD och SD deklarerat att de kommer att rösta för ett misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är det ämnet som dominerar på morgonens ledarsidor.

Expressens ledarredaktion är av åsikten att det är bra att tvinga regeringen att backa om reformerna kring Arbetsförmedlingen, men att det borde ha gjorts genom att röstas ner reformen i riksdagen.

”I stället har misstroendeförklaringar blivit det nya svarta i politiken”, skriver de.

Sydsvenskan flaggar för att V:s agerande i frågan ”krattar manegen” för M, KD och SD och att Vänsterpartiets spel kring det hela är ”sällsynt oansvarigt”.

Lotta Engzell-Larsson på Dagens Industri tycker att det är helt rätt att väcka misstroende mot Eva Nordmark och listar flera skäl. Hon nämner dels att regeringen har en majoritet emot sig och att planerna kring Arbetsförmedlingen har brister.

6 dec
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid