Opinion & debatt

Stefan Löfven  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Ledare: Stefan Löfvens EU-retorik är populistisk

Dagens ledarsidor domineras av olika aspekter av det kommande EU-valet.

Aftonbladets Ingvar Persson kopplar söndagens val till att det i dag är exakt hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. ”Ändå återstår fortfarande så mycket politiskt arbete för att skapa ett samhälle där kvinnor och män har samma möjligheter”, skriver han.

Svenska Dagbladets Lydia Wålsten uppmanar väljare att inte rösta på dem som förespråkar protektionism inom EU.

”S driver på för mindre tillväxt i unionen samtidigt som partiet undergräver den frihet som de allra flesta svenskar ser som EU:s existensberättigande” skriver hon.

Norrköpings-Tidningars Hans Stigsson menar att Stefan Löfven står för en dubbelmoral i sin EU-retorik. Han är kritisk till att Löfven både vill tvinga EU:s medlemsländer att ta emot flyktingar, samtidigt som han hyllar gemensamma beslut inom andra politikområden som i praktiken inte är bindande.

”Så talar en ärkepopulist” skriver han.

Idag 06:58
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Wallenberg: ”Värna EU:s öppenhet”

”Ett EU som bygger murar skulle vara direkt skadligt för såväl företagens möjlighet till utveckling som individers tillgång till jobb och ett fungerande välfärdssystem. Det räcker inte att alla partier strukit kravet på ett utträde ur sina partiprogram”.

Det skriver Marcus Wallenberg och andra företrädare för Svenska internationella handelskammaren, ICC på DI Debatt.

De menar att det är avgörande för företagen att EU fortsätter vara en kraft för öppenhet och samarbete och underlättar för företag att bedriva gränsöverskridande handel.

Idag 07:30
Fredrick Federlay (C). Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

C: Illegala djurtransporter måste stoppas i EU

Centerpartiets toppkandidat Fredrick Federley vill att de illegala djurtransporterna inom EU stoppas. Det skriver han på DN Debatt.

Han nämner att djuren som transporteras ibland gör det utan tillgång till vatten och mat och med ”ovärdiga” förhållanden.

”Djuren får för lite plats, är skadade eller blir till och med skadade under resans gång”.

Partiet presenterar därför tre förslag som man vill driva i EU. Det första är att det införs ett minibelopp i EU som den som bryter mot lagen måste betala, även ett EU-krav på årliga kontroller av djurtransporter och till sist mer polisiärt arbete mot illegala transporter.

Igår 19:37
Läs mer om EU-valet 2019