Opinion & debatt

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Slasktratt-skatt döljer sig i arbetsgivaravgifterna

Enligt Statens Resultaträkning 2017 så betalar vi företagare ungefär 530 miljarder kronor i arbetsgivaravgift till statskassan. Det motsvarar 12 procent av BNP. Vad får vi egentligen för det? Det undrar välfärdsföretagaren Minna Fröjdholm i en debattartikel på sajten Företagande.se.

”Förutom att vi genom sociala avgifter betalar en del till allmänna pensionen och socialförsäkringarna, så betalar vi enorma belopp till okända utgifter som inte har någon koppling till arbete eller arbetstagare”, skriver hon.

Enligt Minna Fröjdholm utgörs 23 procent av den sociala avgifterna en okänd slasktratt-skatt, som inte allas är ”Sociala avgifter”.

Det borde därmed finnas utrymme för att sänka arbetsgivaravgifterna, menar debattören.

2 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

”De dolda skatterna ett demokratiskt problem”

Debatten om att den allmänna löneavgiften, som upptar en stor del av arbetsgivaravgiften egentligen är en ”dold” skatt, har fått nytt fäste på Blekinge Läns Tidningars opinionssida.

Där skriver ledarskribenten Anders Gustafsson att den allmänna löneavgiften inte ger löntagarna några som helst förmåner utan det är en ren skatt som arbetsgivaren betalar in till staten. Dessutom väntas den öka om den rödgröna övergångsbudgeten går igenom.

”Från att ha legat på 1,5 procent av den anställdes inkomst 1995, kommer den allmänna löneavgiften, om regeringens budgetförslag går igenom, att uppgå till 11,62 procent”, skriver han.

Gustafsson menar därmed att Sverige har ett icke-transparent skattesystem, där medborgarna tror att skattetrycket i själva verket är lägre än vad det faktiskt är.

”Att hundratals miljarder kronor benämns avgift när de i själva verket är skatt är givetvis ett demokratiskt problem.”

5 dec
Läs mer om Det svenska skattetrycket