Opinion & debatt

Foto: Rita Kapitulski
Valet 2018

”Gårdsförsäljning viktig jobbmotor på landsbygden”

Centerpartiet vill tillsammans med Alliansen titta på möjligheten för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker som liknar Finlands modell. Det skriver Eskil Erlandsson (C), landsbygdspolitisk talesperson och Kristina Yngwe (C) miljöpolitisk talesperson, på SvD Debatt.
De hävdar att en kombination av Systembolagets monopol och gårdsförsäljning skulle ge småföretagare möjlighet att skapa en levande landsbygd, öka sysselsättningen och stärka Sverige som mat- och dryckesnation.

Igår 20:18
Catherine Åberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018

”Vilket parti företräder företagen?”

Under året valrörelse har inget parti gett något tydligt besked om och hur de ska förbättra villkoren för företagen, skriver Henrik Jönsson, entreprenör och samhällsdebattör på DI Debatt.
På ena sidan vill Socialdemokraterna öka skattetrycket medan V ger sig på välfärdsföretagen. Och efter Almedalsveckan är det inte längre lika tydligt om allianspartierna är företagens givna företrädare, menar han.
Under evenemanget ägnade sig M huvudsakligen åt trygghetsfrågor medan C fokuserade på integration och migration och L var upptagen med att påpeka andra partiers tillkortakommanden.
Så länge Sverige åtnjuter ett av världens högsta skattetryck, kommer företagens värdeskapande att minska vilket kan leda till fortsatta omflyttningar och minskad entreprenörsvilja runtom i landet, enligt Jönsson.

Igår 19:39
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018

Ledare: Etablerade partier har en läxa att lära

Populistiska partier uppstår inte ur ett politiskt vakuum. Problemet grundar sig snarare i att traditionella partier blir allt sämre på att representera väljarna, skriver Svend Dahl från den Liberala Nyhetsbyrån i en ledartext i GP.
Han pekar på två kriser som har skyndat på trenden: flyktingkrisen hösten 2015 och eurokrisen. Italien har drabbats hårt av båda, och det är därför inte en slump att populistiska partier fick över 50 procent av rösterna i deras senaste val, menar Dahl.
Sverige går mot samma utveckling, det märks även på lokal nivå. I Göteborg kan det nya det nya anti-etablissemangspartiet Demokraterna bli lika stora som Socialdemokraterna, enligt mätningar.
”Det finns en viktig lärdom av populistvågen och krisen för de etablerade partierna: Politiker som inte tar sina väljare på allvar kommer förr eller senare att straffas.”

Igår 11:58
Läs mer om Valet 2018
Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

”Ekologisk mat är inte bättre för miljön, MP”

Sverige kan inte, som Miljöpartiet menar, sträva efter att uppnå självförsörjning i samma stund som vi vill göra ekomat till normen. Det är kontraproduktivt, argumenterar Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M) i Aftonbladets debattsida.
Han menar att de hundratals miljoner som Miljöpartiet vill lägga på att ställa om till ekomat verkar vara mer baserat på känsla än vad som är bra för miljön och vad som krävs för att producera mer mat i Sverige.
Med hjälp av forskning från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, hävdar Fjellner att så är inte fallet. Detta eftersom siffrorna visar att en omställning från konventionellt jordbruk till ekologiskt leder till att böndernas odlingsareal krymper, vilket påfrestar naturen, höjer den miljömässiga kostnaden och leder till att färre livsmedel finns att tillgå för en snabbt växande befolkning.
Det blir inte heller bättre av att både miljöpartister och socialdemokrater motarbetar vetenskapligt godkända växtskyddsmedel, vilket många grödor i praktiken bli omöjliga att odla, menar Fjellner.

17 jul
Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige. Pressbild Greenpeace.
Klimatomställningen

Greenpeace: ”Nu måste miljön bli en huvudfråga”

Det är dags för klimat- och miljöfrågan att bli en del av Sveriges finanspolitik och statens investeringar. Det skriver Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige, på Expressen debatt.
Pleym knyter an till det torra och varma vädret i Sverige och menar att om det inte sker några förändringar snart ”kommer ännu fler värmerekord att bräckas”.
”Men i partiledardebatterna lyser miljö- och klimatfrågan med sin frånvaro” skriver han och uppmanar nu landets förtroendevalda att göra miljöfrågan till en huvudfråga.

17 jul
Läs mer om Klimatomställningen