Opinion & debatt

Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

”Varning för en alltför stor skattereform”

Enligt Januariöverenskommelsen ska det genomföras en ”omfattande skattereform”, men onsdagens höstbudget är inte någon särskilt revolutionerande skattebudget, skriver Tobias Wikström på DI:s ledarsida.

Trots röster i debatten som menar att kapitalskatterna måste höjas för att minska inkomstskillnader, och att välfärdens utmaningar kräver höjningar, behövs det inga skatteökningar. Det finns istället rum för sänkningar, menar Tobias Wikström.

Riktningen för skattereformen som Januariöverenskommelsen utlovat är oklar, och gör att det finns anledning att varna för att göra en allt för stor skattereform. Wikström menar att en skattereform kan bli ett högriskprojekt.

”Politikerna gör bäst i att ta vissa ändringar i taget. Och M bör värna sin oppositionsroll, antingen partiet går med i några skattesamtal eller inte,” skriver Tobias Wikström.

Igår 18:15
Illustrationsbild. TT
undefined

Facktoppar: Friåret fyller inte sitt syfte

Regeringens förslag om en ny form av friår, kallat utvecklingstid, är vällovligt, men i sin nuvarande form kommer det inte fylla sitt syfte, att få in fler människor i yrken där det i dag råder personalbrist. Det skriver ordförandena för Akademikerförbundet SSR, Lärarnas riksförbund och Sveriges läkarförbund på DN Debatt.

De vill bland annat i stället att förslaget justeras så att det enbart används för att åtgärda rekryteringsbehov i bristyrken och att rätten till utvecklingstid ska avgöras efter en ansökan hos myndighet, inte via en överenskommelse med arbetsgivaren.

De vill också att ersättningstaket ska vara högre än arbetslöshetsförsäkringen och att utvecklingstiden ska kunna utnyttjas på både hel- och deltid.

Igår 16:30
Läs mer om Höstbudgeten
Löfven. Lööf. TT
Det svenska skattetrycket

Ekström efterlyser ny skatteslakt

Christian Ekström, Skattebetalarna, och Nima Sanandaji, utredare, anser att regeringen med stödpartier behöver genomföra en mer tillväxtorienterad politik. De efterlyser en rad reformer i en debattartikel i SvD.

”Med en lågkonjunktur som lurar runt hörnet ligger Sverige annars mycket illa till”, skriver de.

Författarna anser att regeringen måste krympa de offentliga utgifterna och sänka marginalskatterna. 

Konkret vill de bland annat att nivån på statlig inkomstskatt sänks från 20 till 10 procent, att kapitalinkomstskatten sänks från 30 till 18 procent och att kommuner och landsting uppmuntras att lära av varandra för att uppnå besparingar.

15 sep
T.h Cuf:s ordförande Ida Alterå TT
undefined

Förslag inför C-stämma: Ta bort statlig inkomstskatt

Den statliga inkomstskatten borde avskaffas skriver Ida Alterå, ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, och Naod Habtemichael, ordförande för Centerstudenter på Expressen Debatt.

De menar att det är orättvist att högre utbildning inte lönar sig då merparten av ett lönepåslag försvinner i skatt. Därför har båda förbunden lagt ett förslag om att den statliga inkomstskatten ska avskaffas inför Centerpartiets partistämma i oktober.

”Det är hög tid för Centerpartiet att anta en ny ekonomisk politik som tar tydlig ställning för låga, platta skatter på arbetsinkomster så att utbildning och flit kan löna sig betydligt mer än vad det gör i dag” skriver de i debattartikeln.

Igår 08:49
Läs mer om Det svenska skattetrycket