Opinion & debatt

Kärnkraftsverket Ringhals. BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

”Sverige och Europa behöver fler kärnkraftverk”

Det stundande valet av ny kommissionsordförande i EU och miljön är huvudrätter på dagens meny av ledare i landets tidningar.

DN skriver att det är bra att socialdemokrater och liberaler ställer krav på Ursula von der Leyens politiska inriktning, där det viktigaste är ”kommissionens arbete för att försvara rättsstaten i de länder i Östeuropa vars regeringar har gett sig på den.”

Aftonbladets Susanna Kierkegaard kritiserar att det är EU-rådet som har nominerat von der Leyen, eftersom ”posten lätt blir en del i ett politiskt spel”.

Corren skriver om energifrågan och menar att både Sverige och Europa behöver fler snarare än färre kärnkraftsverk. Stängningen av Ringhals är ”ett steg i helt fel riktning”. NT diskuterar plasten och påpekar att svensk konsumtion har ”marginell betydelse för miljön i global mening”. Plastdebatten borde flyttas till de delar av världen som skräpar ner mest, anser tidningen.

Idag 06:29
Illustrationsbild Henrik Montgomery / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”Man får inte längre vara snäll i Sverige”

Den senaste tidens snackisar tas upp av flera ledarsidor: plastförbudet, svensk värdegrund och utvisningshotade Iryna, som föll offer för terrordådet i Stockholm.

På tema miljö skriver Expressen att det finns starka skäl till att låta kärnkraftverket Ringhals fortsätta sin verksamhet. Borås Tidning tycker att plastförbudet gör mer skada än nytta. Även om vi behöver minska plasten i samhället så är en ”överdriven offensiv mot engångsplast” inte rätt väg att gå.

Blekinge Läns Tidning ger sig in i värdegrundsdebatten. Att reflektera över värdegrunder löser inga samhällsproblem menar de och ställer frågan ”Är det inte snarare färre floskler och mer riktigt arbete som behövs?”. Aftonbladets Susanna Kierkegaard tycker att Sverige har en alltför hård attityd och undrar varför snällhet inte längre är en egenskap som premieras.

DN skriver om att Donald Trump utnyttjar dollarn som vapen i en ”ekonomisk krigföring”, SvD tar upp kvinnors fertilitet och Sydsvenskan lyfter ensamhet.

Igår 06:55
Läs mer om Ledarsvepet