Opinion & debatt

En man med munskydd i i Stockholms tunnelbana. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Alla borde använda munskydd för andras skull

Munskydd och den svenska regeringens ansvar för bekämpningen av coronaviruset är två av de ämnen som engagerar fredagens ledarsidor.

Alla som vistas i folkmassor och går i butiker borde börja använda munskydd, skriver Ivar Arpi i en ledare för SvD. Svenska experter har dömt ut munskydd som mer eller mindre verkningslösa, men Arpi pekar på att flera studier visar att de minskar smittspridningen, något som gäller även enklare modeller

”Om det är så att coronaviruset smittar även om man själv inte märker att man är sjuk, kan en ansiktsmask skydda omgivningen”, resonerar han.

Regeringen måste ge en tydlig redogörelse för vad man grundar sin strategi mot det nya coronaviruset på, skriver Alice Teodorescu i en gästkolumn på GP:s ledarsida. Hon menar att ledare i många andra länder klargjort att man tar ansvar för de åtgärder som vidtagits på ett annat sätt än i Sverige.

”Också svenska medborgare förtjänar att behandlas på detta vuxna sätt. I grunden är det en fråga om förtroende”, anser Teodorescu.

4 tim
Läs mer om Ledarsvepet
Illustrationsbild. ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Krönikor: Virus står i vägen när jag vill krama mamma

Besöksförbudet på äldreboenden behandlas i krönikor i flera svenska medier. SvD:s Annie Reuterskiöld skriver om sin mamma, som bor på ett äldreboende i Stockholm, och hur hon brottas med flera frågor under coronakrisen.

”Allt jag vet är att jag vill åka ut till mamma och krama om henne, men ett globalt virus står i vägen.”

Aftonbladets Helena Trus har sin farmor, som överlevde Förintelsen, på ett äldreboende. Hon skriver om rapporterna om att äldre fått dö i ensamhet i andra länder i Europa.

”Även vi kan komma att ställas inför det brutala faktum att inte kunna vara hos dem under deras sista timmar, minuter i livet. Farmor ska inte behöva dö ensam, utan oss.”

3 tim
Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Inte marknaden som havererat, utan staten

Marknaden beskylls ofta för att ha misslyckats med sin uppgift, till exempel att tillgodose mediciner, sjukvårdsplatser och att upprätthålla en fungerande kollektivtrafik.

Men offentliga Sverige hade klarat sig sämre om det inte hade funnits privata verksamheter som just nu utgör ett smörjmedel, skriver DI:s ledarskribent Tobias Wikström.

Han tar avregleringen av apoteken som ett exempel. Hade de förblivit ett statlig monopol hade situationen varit ännu värre.

De flesta apotek skulle sannolikt stänga klockan 18. De kanske till och med skulel ha minskat sina öppettider på grund av sjukskrivningar i personalen, menar han.

"På många orter hade det endast funnits ett enda apotek. För att hålla socialt avstånd skulle det behöva bli köer långt ut på trottoaren", skriver Wikström vidare.

I själva verket har de statliga myndigheterna och rikspolitikerna visat sig illa lämpade att ta hand om den här livsviktiga verksamheten.

”Det är inte avregleringarna som är problemet, utan snarare de kvarvarande monopolen”, skriver han.

Igår 19:28
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige