Opinion & debatt

Annie Lööf vill framåt. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Ledare: Förstår ni inte att Centern försöker lura er?

Centerpartiets valaffischer har låtit svenskarna veta att partiet är på väg framåt. Hela partiets inställning i valspurten har byggts upp av en fluffig uttalad framtidstro, skriver Fredrik Haage på Smålandsposten.
Förstår ni inte att Centerpartiet försöker lura er? frågar samtidigt ETC:s Kajsa Ekis Ekman ”de sorgliga själar inom S” och personer ”längre vänsterut” som nu vill samarbeta med partiet. Vänsterskribenten delar ut en känga mot borgerligheten.
”En sådan politik bör inte partier som ska företräda arbetarklassen ha något att göra med”, skriver hon.

17 sep
Cecilia Malmström.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Ledare: Låt Malmström bli vår nästa statsminister

Flera ledarsidor spekulerar i dag i regeringsfrågan. Gunnar Wetterberg resonerar på Expressens ledarsida att endast en majoritetskoalition eller ett ensamt parti – ”som kan röra sig smidigt och fördomsfritt”– kan få mest uträttat i regeringsställning.
Ett ledord i en koalition bör vara samstämmighet, och därför förundras han över att många lyfter fram Centerpartiet som en brygga mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. ”Då förstår man inte hur extrem centern har blivit när det gäller arbetsrätt och arbetsmarknadspolitik”, skriver Wetterberg, som anser att Liberalerna i så fall vore ett bättre alternativ: ”Varför inte kalla hem Cecilia Malmström från Bryssel? Sveriges första kvinnliga statsminister vore en rejäl reform redan i sig.”
Dagens Industris PM Nilsson menar att det finns ”klara fördelar” för Alliansen att nyttja den högermajoritet som finns i riksdagen inräknat Sverigedemokraterna. En av dem är att Sverige på nytt skulle koppla sambandet mellan valresultat, mandatfördelning och regeringspolitik.
Han anser att det finns poänger med en mittenregering som isolerar SD, men att man då ”underskattar riskerna” som kommer med att ge partiet en centrala oppositionsroll.

17 sep
Läs mer om Valet - regeringsbildningen