Forskning & tech

Onlinetjänst för Nintendo Switch blockerad i Kina

De kinesiska myndigheterna tycks ha fullt upp med blockeringen av diverse gamingrelaterade onlinetjänster i landet för närvarande. Efter att tidigare ha stängt av tillgången till streamingplattformen Twitch så kommer nu beskedet att även onlinetjänsten tillhörande spelkonsolen Nintendo Switch har blockerats. Det hela ska ha att göra med att röstchatten som tjänsten använder sig av ligger på Googles servrar, och eftersom Googles tjänster är bannlysta i Kina så omfattas alltså även tjänsten Switch Online. Nintendo kommer sannolikt inte att försöka göra någonting åt saken, eftersom man ännu inte lanserat Switch i Kina.

Toppnyheter

En man i USA testas. Wilfredo Lee / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell vill tredubbla de svenska virustesterna

Statsepidemiolog Anders Tegnell vill att de svenska testerna av misstänkt coronavirussmitta tredubblas från dagens 10 000 i veckan. Det säger han till SVT Nyheter.

– Med mer omfattande testning skulle vi framförallt kunna skydda de äldre ännu bättre än i dag, säger Tegnell.

Fler tester skulle också göra att vårdpersonal som bara har lätta sjukdomssymptom inte behöver stanna hemma i onödan.

Enligt Expressen fattar regeringen under ett extrainsatt sammanträde på måndagskvällen beslut om att kraftigt utökade tester i Sverige.

Igår 20:30
Det nya fältsjukhuset i Älvsjö. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Skräckprognoser skapar panik och försvårar

Coronaepidemin är mycket allvarlig men mardrömsprognoser med tiotusentals döda i Sverige är inte realistiska utan sprider panik och försvårar för beslutsfattarna. Det skriver Anders Björkman, infektionsläkare, professor i infektionsmedicin, på DN Debatt.

Han bedömer att Sverige kan landa på totalt runt 1 000 dödsfall innan flockimmunitet har uppnåtts och kanske tre gånger så många totalt som behöver intensivvård. Han anser att fokus i smittskyddsarbetet bör ligga på tester, dels för att värna vården och dels för att följa smittspridningen, samt att skydda de som är särskilt utsatta.

”Om huvudfokus läggs på att skydda riskgrupper i stället för att helt begränsa epidemin kan vi i slutändan få både färre dödsfall och ett nöjdare samhälle”, skriver han.

Igår 19:37
Försäkringskassans app.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fyrfaldig ökning av ärenden om smittbärarpenning

Hittills har har 800 personer ansökt om smittbärarpenning hos Försäkringskassan, skriver DN. Det är fyra gånger fler än under hela förra året. Smittbärarpenning är en ersättning som den som är eller tros vara smittad av en sjukdom som omfattas av smittskyddslagen kan få om personen inte kan arbeta.

För att möta trycker har antalet handläggare som arbetar med frågan ökat från åtta till 25.

Allt som allt har Försäkringskassan över 10 000 extra ärenden kring sjukförsäkringen.

– Men vi kommer klara vårt uppdrag, säger Cecilia Udin, nationell samordnare av sjukförsäkringen.

Igår 20:22
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Helsingfors/Statsminister Sanna Marin Wikimedia Commons/TT
undefined

Finland förlänger åtgärder – restauranger stängs

Finlands regering vill förlänga landets restriktioner för att förhindra virusspridningen med en månad. Slutdatum för åtgärderna blir i så fall den 13 maj, rapporterar finländska medier.

Det handlar bland annat om skolundervisning på distans, förbud om att samlas fler än tio personer och avspärrningen av landskapet Nyland, där Helsingfors ligger.

I paketet finns också nya åtgärder, så som att stoppa färjetrafiken till och från landet, samt stänga alla restauranger och kaféer och barer i landet maj månad ut.

Åtgärdspaketet ska klubbas igenom av Finlands riksdag, där regeringskoalitionen har majoritet.

Igår 19:36
Bruce Aylward/Människor i Taipeis tunnelbana. TT
undefined

WHO-rådgivare duckar för Taiwan-fråga i viralt klipp

I en videointervju med den Hongkong-baserade kanalen RTHK blev WHO-epidemiologen och rådgivaren Bruce Aylward tyst när han fick frågan om WHO kommer att överväga medlemskap för Taiwan. Efter att först ha sagt att han inte hörde frågan bad han sedan om att få en annan. Därefter lade han på.

”Vi har redan pratat om Kina”, sa Aylward när han blev uppringd igen.

Videon har spridits i både traditionella och sociala medier. Taiwan har rapporterat låga smitto- och dödstal och på måndagen gick utrikesministern ut och kritiserade att information om deras virusåtgärder inte spridits av WHO till andra länder.

Igår 21:18
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Fler åtgärder krävs i nytt krispaket för jobb och omställning

Januaripartiernas nya krispaket på nästan 11 miljarder kronor med fokus på jobb och omställning får främst god kritik från arbetsmarknadens parter, men Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof efterlyser en stärkning av korttidspermitteringarna, skriver Arbetsmarknadsnytt.

I krispaketet ingår sänkta trösklar för a-kassa, höjda ersättningar och ett antal arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att möta den ökande arbetslösheten, där bland annat Arbetsförmedlingen får mer pengar till olika program. Maxtiden för stöd till start av företag förlängs också från sex till tolv månader.

Jan-Olof Jacke menar att många av omställnings- och utbildningsinsatserna är bra, men att det krävs mer för att bromsa krisen och rädda jobb och företag, framförallt genom att stärka systemet för korttidspermittering.

Fler åtgärder efterlyser även Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega.

– Arbetsmarknadsutbildningarna måste också prioriteras så att vi snabbt kan få ut arbetslösa i bristyrken inom exempelvis vård och omsorg. Vi hade dock helst sett en ännu större satsning på den aktiva arbetsmarknadspolitiken där fristående jobb- och utbildningsförmedlare är centrala, säger Andreas Åström, till Arbetsmarknadsnytt.

Igår 18:54
Borg i Aktuellt. SVT
undefined

Borg: Handlar om jobb som behövs även om månader

Situationen med ökande antal varsel på arbetsmarknaden är oroväckande, säger tidigare finansminister Anders Borg i STV:s Aktuellt.

– Vi får nog samtidigt anta att nyanställningarna går ner kraftigt, säger han.

I sommar när många ungdomar går ut skolan kommer arbetslöshetssiffrorna att ”sticka upp rejält”, säger Borg, som tror att det blir ”både två och tre” stödpaket till.

En ljuspunkt är enligt Borg att vi inte är i en strukturkris den här gången.

– Restauranger och frisörsalonger kommer att behövas också om sex eller nio månader. Vi vet inte när det här kommer att ta slut, men vi vet att många av de här jobben kommer att finnas kvar, säger Borg i Aktuellt.

Igår 19:32
Illustrationsbild. CHRISTIAN ÖRNBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konkurser ökade med 50 procent förra veckan

Antalet inledda konkurser ökade med 46 procent till totalt 203 stycken förra veckan jämfört med samma vecka i fjol. Det visar siffror från Bolagsverket enligt TT.

Totalt registrerades 575 konkurser hos Bolagsverket under perioden 1 till 27 mars. Det är en ökning med 60 stycken jämfört med samma period i fjol.

Även antalet företagsrekonstruktioner eskalerade under förra veckan. Från att 13 rekonstruktioner inletts hittills i år fattades beslut om 53 stycken bara under förra veckan, skriver TT.

Hotell- och restaurangverksamhet, handel, transport, bygg och konsulttjänstbolag finns bland de mest drabbade.

Igår 17:56
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Kearney Ferguson / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Rejäla uppgångar i New York – Microsoft och J&J vinnare

New York-börserna fortsatte rejält upp på måndagen efter förra veckans rally. De ledande indexen spurtade mot slutet av handelsdagen och stängde som följer:
S&P 500: +3,4 procent
Nasdaq: +3,6 procent
Dow Jones: +3,2 procent


Donald Trump meddelade i går att riktlinjerna om social distansering förlängs till den 30 april. Enligt CNBC togs åtgärden emot positivt av marknaden då den bedöms begränsa de långsiktiga skadorna på ekonomin. Beskedet står också i skarp kontrast till Trumps tidigare uttalanden om att eventuellt öppna upp landet till påsk.

Läkemedelsjätten Johnson & Johnson bidrog också till att lyfta humöret. Bolaget ska börja testa en vaccinkandidat mot covid-19, som skulle kunna vara redo för användning i januari. Aktien steg 8 procent.

Microsoft lyfte 7 procent efter att ha meddelat att antalet dagliga Skype-användare ökat med 70 procent den senaste månaden. Bolagets molntjänster uppges också ha fått ett rejält uppsving under coronakrisen.

Förra veckan rusade Dow Jones 12 procent vilket var den största uppgången sedan 1938. S&P 500 steg i sin tur 10,3 procent och hade sin bästa vecka på över tio år.

JP Morgans strateg Mislav Matejka säger till CNBC att lättnadsrallyt var naturligt i ljuset av de snabba nedgångar som varit. Men han tror att den nyfunna optimismen är övergående och att ytterligare börsfall väntar då företagens vinster och efterfrågan lär fortsätta sjunka.

Igår 13:38
SÖREN ANDERSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm tog rygg på Wall Street – klättrar två procent

Stockholmsbörsen pendlande mellan gröna och röda siffror när handelsveckan inleddes men efter en stark öppning på Wall Street stängde indexen klart upp:
• OMXS30: +2,0 procent
• OMXSPI: +2,1 procent
Rallyt på Wall Street tilltog efter öppningen och gav en skjuts åt ledande index i Europa liksom Stockholmsbörsen.

Stockholm har liksom de globala börserna fallit tungt på grund av coronavirusets utbrott, även om börserna steg något i förra veckan.

”Frågan är ju inte om utan när eländet tar slut”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett marknadsbrev.

Starkast på storbolagslistan gick Getinge som som rusade 9,6 procent. Tyska medicinteknikbolaget Drägerwerk varnade för att den globala efterfrågan på ventilatorer kommer att ligga över kapacitetstaket i och med utbrottet av covid-19.

ABB vinstvarnade under måndagsmorgonen och spår att intäkterna ska falla i samtliga affärsområden i det första kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Aktien, som också handlas utan utdelning, backade cirka 3,9 procent.

Försvarsjätten Saab meddelade att man drar tillbaka sin utdelning på grund av den osäkerhet som coronavirusets utbrott medför. Trots nyheten lyfte aktien 6,7 procent.

Boliden tappade 0,6 procent efter att bolaget i helgen meddelat att de tvingas stänga Europas största zinkgruva på grund av skärpa restriktioner från Irlands sida.

Lundin Petroleum uppgav att man kommer att höja produktionsprognosen för Sverdrupfältet för det första kvartalet. Aktien minskade 0,4procent.

Flera bettingbolag fick en skjuts av att Nordea Markets uppdaterat en sektoranalys. Kindred, Kambi, Betsson och Catena Media fick upprepade köprekar.

En genomgång av sajten Redeye visade samtidigt att bettingbolagens intäkter ökade med 9 procent i februari.

Betsson rusade 16 procent, Catena Media lyfte 17,6 procent och Kindred steg 13,2 procent. Kambi ökade samtidigt med i sammanhanget beskedliga 2 procent.

Igår 07:01
ADEK BERRY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsnedgångar i Asien: ”Kommer vara volatilt”

Det var dystra tongångar när börsveckan inleddes i Asien. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: –1,6 %
• Shanghai: –0,9 %
• Shenzhen: –2,1 %
• Hang Seng: –1,3 %
• Kospi: +/–0 %
Nedgångarna kommer samtidigt som investerarna fortsätter att försöka bedöma vilka ekonomiska konsekvenser som coronaviruset kommer få, skriver CNBC.

För marknaden är den stora frågan om de stora stimulanserna runt om i världen ska räcka för att hantera den chock som pandemin utsätter ekonomin för, skriver National Australia Bank-strategen Rodrigo Catril i ett nyhetsbrev. Men det går inte att svara på den frågan just nu, menar han.

”Det är okänt och det tyder på att marknaderna kommer att fortsätta vara volatila”, skriver han.

Igår 03:28
Läs mer om Dagens börs