Äganderätten i skogen

Omfattande lättnader för skogsägare i KD:s och M:s budget

Nu stoppar Moderaterna och Kristdemokraterna de nyckelbiotopsinventeringar som gjort många skogsägare sömnlösa. Istället vill partierna ta ett brett grepp på äganderätten i en utredning, rapporterar Entreprenör.

I och med att M och KD skär ner på Skogsstyrelsens anslag kan inte myndigheten fortsätta med inventeringarna. Ett medvetet grepp från M och KD:s sida som vill se ett stopp på inventeringarna.

De senaste åren har allt mer skog klassats som nyckelbiotop. Det betyder i princip att skogen blir värdelös eftersom de stora skogsbolagen inte tar emot den i sin produktion.

Samtidigt har också en allt större areal tagits i förvar med stöd av artskyddsförordningen. Entreprenör har tidigare rapporterat att antalet beslag ökat med 30 procent de senaste två åren samtidigt som antalet registrerade nyckelbiotoper också fördubblats.

Men i sin miljöbudget stoppar nu M och KD den fortsatta inventeringen av nyckelbiotoper som skulle påbörjas nästa år.

Istället vill partierna se en bred utredning kring äganderätten. Maria Malmer Stenegard är miljö- och jordbrukspolitisk talesperson för Moderaterna.

– Nyckelbiotopsinventeringen har skapat en rättsosäkerhet eftersom många skogsägare i praktiken har stoppats från att bruka sin skog. Vi vill stoppa denna inventering fram till dess att den kan ske på ett rättssäkert sätt. För att uppnå det vill vi bland annat tillsätta en bred utredning om äganderätten, säger hon till Entreprenör.

M och KD skär också ned på anslagen till skogsägare för så kallat formellt skydd av skog från 300 till 100 miljoner kronor. Istället vill M och KD återinföra det skogsersättningsprogram som var i bruk under den förra Alliansregeringen, där enskilda skogsägare kunde få ersättningsmark om ett reservat planerades på deras mark.

Toppnyheter

Heléne Fritzon och Stefan Löfven. Arkvibilder.  TT.
EU-valet 2019

S-draget: Skickar en halv miljon sms under valdagen

En halv miljon sms är Socialdemokraternas sista drag för att locka väljare under valdagen, rapporterar Expressen.

Totalt kommer 565 384 personer nås av sms med en uppmaning om att gå och rösta ”för trygghet, jobb och jämlikhet – mot de som hotar kvinnors och arbetares rättigheter!”

Enligt tidningen skickas sms:en ut till personer i områden där stödet för S är stort, men valdeltagandet lågt.

Enligt såväl Financial Times och Politicos sammanvägningar av den senaste tidens opinionsmätningar ser Socialdemokraterna ut att få behålla sina fem mandat i Europaparlamentet.

41 min
Läs mer om EU-valet 2019
Bild på irakisk rättssal. Arkivbild. Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Kvinnan hävdar att hon är oskyldig och ”hatar IS”

Den svenska kvinnan som dömts till 15 års fängelse för samröre med terrorrörelsen IS säger att hon är oskyldig, rapporterar SVT:s team som var på plats vid rättegången i Irak.

Enligt kvinnan följde hon efter sin make som åkt till Syrien och tagit med sig deras gemensamma barn.

– Hon säger själv att hon hatar IS, att hon är född kristen och att hon inte sympatiserar med det som terrororganisation har gjort, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren.

SVT uppger att detta är första gången som en svensk dömts i Irak för att ha kopplingar till IS.

1 tim
Irakiska styrkor norr om Bagdad.  Uncredited / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Tusentals rättegångar mot IS-medlemmar hålls i Irak

Det genomförs just nu tusentals rättegångar i Irak mot misstänkta IS-medlemmar, rapporterar SVT:s team på plats i Bagdad.

– Många misstänkta IS-medlemmar har också förts från de kurdiskt kontrollerade områdena i norra Syrien för att dömas i Irak, säger kanalens korrespondent Stina Blomgren.

Under förra året dömdes 500 utländska medborgare i Irak för att ha haft kopplingar till terrorrörelsen.

Den 29-åriga svenska kvinnan som i dag dömdes till 15 års fängelse är den första svenska personen att dömas i Irak för samröre med IS.

I dag dömdes även tre franska medborgare till döden av irakisk domstol efter att de bedömts skyldiga till att ha gått med i terrorrörelsen.

18 min
Anhängare till IS intar Mosul under 2014.  Uncredited / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kampen mot IS

Svensk IS-kvinna döms till 15 års fängelse i Irak

Den 29-åriga kvinnan från Sverige som stod inför rätta i Irak misstänkt för samröre med terrorrörelsen IS dömdes i dag till 15 års fängelse av en domstol i Bagdad, uppger TV4 Nyheterna.

Enligt TV4:s korrespondent Terese Cristiansson döms hon enligt paragraf fyra i irakisk lag, vilket gäller terrorism generellt. I nuläget är det oklart exakt hur anklagelserna mot kvinnan ser ut.

UD vill inte kommentera ärendet för TV4, men enligt Cristansson fanns svensk ambassadpersonal på plats i rättssalen.

1 tim
Läs mer om Kampen mot IS

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
undefined