Anders Olsson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens kris

Olsson: ”Akademien borde varit mer uppmärksam”

Svenska Akademien borde ha varit ”mer uppmärksam” om larmen om Jean-Claude Arnaults beteende, skriver den ständige sekreteraren Anders Olsson i ett mejl till SVT.

Enligt en granskning från SVT Nyheter blev Akademien vid flera tillfällen uppmärksammad på att Arnault ska ha utsatt kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp, utan att några åtgärder vidtogs.

Anders Olsson skriver till SVT att han inte kände till de andra larmen om Arnault som kommit till Svenska Akademien, men menar att Akademien borde ha varit mer lyhörd.

Toppnyheter

Shinjiro Koizumi. Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
Klimatmötet i New York

Japans miljöminister vill göra klimatkamp ”sexigt”

Kampen mot klimatförändringarna måste bli ”sexig” och ”rolig” för att locka unga människor. Det menar Japans nye miljöminister Shinjiro Koizumi, som är på plats i New York för att delta i FN:s klimattoppmöte, rapporterar Reuters.

Samtidigt som Japan planerar att bygga flera nya koldrivna kraftverk, hoppas miljöministern att landet ska kunna ha en mer framträdande roll i det globala klimatarbetet – i stil med när Kyoto-avtalet togs fram 1997.

1 tim
Greta Thunberg på FN:s klimattoppmöte för barn i New York. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ointresserad av Trump – och redo att åka till Kina

Klimataktivisten Greta Thunberg har inget intresse av att träffa USA:s president Donald Trump, eftersom hon inte ser hur det skulle kunna hjälpa henne att sprida information om klimatförändringarna. Det säger hon i en intervju med DN.

Hon är även redo att ta sin klimatkamp vidare till andra sidan jorden om hon får en inbjudan till Kina. Samtidigt tycker hon att man redan nu kan påverka landets klimatpåverkan.

– Kina tillverkar många av de saker som vi köper – så ett sätt att påverka Kina är att sluta köpa onödiga saker därifrån, säger hon.

2 tim
Martin Lindqvist, SSAB.  TT
undefined

SSAB säljer in fossilfritt stål på FN:s toppmöte

Svenska ståljätten SSAB:s vd Martin Lindqvist talar på FN:s klimattoppmöte. Han ska berätta om det blågula profilprojektet Hybrit som vill visa att det går att ställa om tunga industrier.

– Jag är helt säker på att det här är rätt väg för oss att gå och för stålindustrin internationellt, säger Lindqvist till TT om det fossilfria svenska stålet han har tagit med sig till New York.

En testanläggning för Hybrit, som samägs av SSAB, LKAB och Vattenfall, håller på att byggas i Luleå. Enligt Martin Lindqvist är resultaten så goda att man nu vill snabba på byggandet av en fullskalig produktionsanläggning någonstans i norra Sverige.

– I slutet av 2025 skulle vi kunna göra de första leveranserna av fossilfritt stål. Bygger vi en fullskalig anläggning kan vi ställa om hela (stålverket i) Oxelösund, säger han.

Ståljätten SSAB är den enskilt största utsläpparen av koldioxid i Sverige.

6 tim
Läs mer om Klimatmötet i New York
Inrikesminister Mikael Damberg och Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell i Agendastudion. SVT
Den svenska kriminalpolitiken

”Snurrigt att M inte kunde ställa upp på uppgörelse”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) välkomnar att M-ledaren Ulf Kristersson är redo att rösta för regeringens paket mot gängkriminaliteten. Men han förstår inte varför partiet hoppade av de blocköverskridande samtalen i går.

– Det är ju bra, men då blir det ju också lite snurrigt varför man inte kunde ställa upp på en uppgörelse, säger Damberg i SVT:s Agenda om Kristerssons besked.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell säger att många av regeringens punkter är utredningar som riskerar att bli ”hyllvärmare”, och att partiet saknar en del punkter i regeringens paket.

– Det är fortfarande helt otillräckligt för att stoppa skjutningar och de sprängningar och den otrygghet som plågar Sverige, säger han i Agenda.

1 tim
Ulf Kristersson/inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) TT
undefined

Kristersson: M kommer att rösta för regeringsförslag

Moderaterna kommer att rösta för regeringens förslag om gängvåldet som presenterades i går, skriver partiledaren Ulf Kristersson på Instagram.

Kristersson tillägger att det förutsätter att regeringen lägger fram dem som skarpa förslag. Han skriver också att förslagen inte är tillräckliga och nämner flera punkter som han saknar, bland annat visitationszoner och en fördubbling av straffen för gängkriminella.

”Regeringen är inte beredd att göra vad som krävs, men det är Moderaterna”, avslutar han.

4 tim
Johan Forssell och Morgan Johansson. Arkivbilder. TT
undefined

”De är överens om mycket – nu måste käbblet sluta”

Trots de hårda tongångarna i samtalen om gängkriminalitet är partierna överens om det mesta, skriver Aftonbladets Daniel Swedin i en ledartext.

Swedin efterlyser ett slut på käbblet mellan framför allt M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell och justitieminister Morgan Johansson (S).

”Även om de säkert är ärliga med att de faktiskt vill lösa problemet så har diskussionen allt mer artat sig till att bli en tävling i vem som kan ta flest politiska poäng”, skriver han.

DI:s ledarskribent PM Nilsson skriver att det viktigaste vapnet mot brotten är att medborgarna återför förtroendet för politikerna och exemplifierar med den så kallade New York-modellen.

”New York-modellens kanske viktigaste framgångsfaktor var en total politisk fokusering på uppgiften att bekämpa brott samt att man hade en tydlig idé om hur det skulle gå till.”

Idag 14:34
Läs mer om Den svenska kriminalpolitiken
Sörjande människor vid berget Pizol. FABRICE COFFRINI / AFP
Klimathotet

200 samlades för att ta farväl av smältande glaciär

Runt 200 personer, många av de klädda i svart, samlades på söndagen på schweiziska berget Pizols sluttning för att ta farväl av dess glaciär som beräknas helt ha försvunnit om ett decennium, rapporterar flera medier.

I dag finns bara en yta stor som några fotbollsplaner kvar av glaciären som ligger nära gränsen till Österrike och Liechstenstein.

– Jag har klättrat upp här oräkneligt många gånger. Det känns som att bevittna en väns långsamma död, säger glaciologen Matthias Huss.

34 min
Bilder från sommarens extremhetta i Europa. TT
undefined

Larmet: Senaste fem åren de varmaste som uppmätts

De senaste fem åren är de varmaste som någonsin har uppmätts på jorden, rapporterar SvD som hänvisar till nya siffror som Världsmeteorologiska organisationen, WMO, presenterat inför FN:s klimatmöte på måndag. Enligt rapporten fortsätter också havsnivåerna att stiga, isarna smälter och extremväder avlöser varandra.

Den genomsnittliga globala medeltemperaturen har ökat med 1,1 grad jämfört med tiden före industrialiseringen. Det är nu också 0,2 grader varmare jämfört med den förra femårsperioden 2011–2015.

Idag 13:51
Miljöminister Isabella Lövin (MP). Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringens klimatpolitik får bakläxa: ”Oroväckande”

Regeringens klimatpolitik får bakläxa i Klimatpolitiska rådets rapport som konstaterar att ambitionen finns men att det som görs inte räcker.

Minskningen av växthusgaser har stannat av, visar preliminära siffror för förra året. Förra året ökade utsläppen till och med lite och de tre åren innan var minskningen marginell, uppger Naturvårdsverket för TT.

– Det är klart oroväckande, säger Johannes Morfeldt, klimatanalytiker på myndigheten, till nyhetsbyrån.

Miljöminister Isabella Lövin (MP) säger att kommande reformer väntas pressa ner utsläppen framöver.

– Flera av våra stora reformer har ju trätt i kraft under det här året och förra året, till exempel flygskatten, bonus malus och bränslebytet, säger Lövin.

Idag 10:02
Läs mer om Klimathotet
Brotten mot företagen

”Brottsligheten blir som en skatt på företagande”

Varje år kostar brotten svenska företag 55 miljarder kronor – pengar som hade kunnat investeras i tillväxtfrämjande verksamhet, skriver Säkerhetsföretagens branschchef, Li Jansson, på Di Debatt.

Företag tvingas hantera växande kostnader för brott. Varje år förlorar handeln 8 miljarder kronor på stölder och snatterier är inte bara en förlust utan också en utebliven investering, menar Li Jansson. Företagens totala kostnader för brott, 55 miljarder kronor årligen, hade i stället kunnat investeras i forskning och utveckling.

”Att statens kärninstitutioner fungerar är avgörande för näringslivet och marknadsekonomin. Om de grundläggande förutsättningarna försämras drabbas företag och tillväxt. Kriminalitet kan då ses som en skatt på näringslivet vars yttersta pris betalas av medborgarna”, skriver Li Jansson i Di.

2 tim
undefined

Skräckväldet: Gängen tog över i butiken

Kriminella gäng har gjort arbetsmiljön på Willys i Märsta centrum ohållbar. Nu bär personalen säkerhetslarm och ingen lämnar butiken ensam efter ett sent arbetspass, skriver Di.

fPlus har flera gånger tidigare berättat om att företagare utsätts för brott av kriminella. Di skriver nu om Willys i Märsta centrum där personalen hotas av lokala ungdomsgäng och där handgemäng förekommer.

– De har slitit av oss passerkort och glasögon, tagit tag i skjortkragar. Någon har fått en smäll. Personalen i kassan har blivit kallade för både h-ordet och f-ordet. Det är en arbetsmiljö ingen ska vara med om, säger butikschefen Anna Nyberg till Di.

Willys har tagit tag i problemet genom bland annat uniformerade väktare som satt stopp för det värsta stöket.

Svensk Handel har i debatten fört fram att polisen gett upp och prioriterar brotten mot företagen för lågt.

– Det är särskilt livsmedelshandlarna som är drabbade. Det kan handla om små belopp i rena kronor men brottsupplevelsen kan vara väldigt allvarlig. Det nöter ned företagarna, säger säkerhetschefen Per Geijer till fPlus.

5 tim
Läs mer om Brotten mot företagen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Stena Impero låg fortfarande för ankar i iranskt vatten på söndagen.  Wana News Agency / TT NYHETSBYRÅN
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Fartyget är fast, förhandlingarna pågår

Det svenskägda tankerfartyget Stena Impero ska släppas inom kort. Det rapporterar den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars, skriver Reuters. På söndagskvällen svensk tid var fartyget dock fortfarande kvar under iransk kontroll, enligt ägarrederiet Stena Bulks talesperson Will Marks.

– Förhandlingarna pågår, och tills vi har en officiell bekräftelse och fartyget kan lätta ankar och segla ut från iranskt vatten kan vi inte säga någonting, säger han till Reuters.

Någon exakt tidpunkt för när fartyget ska släppas framgår inte. Men enligt Fars uppger iranska sjöfartsmyndigheter att Stena Impero ska ”släppas snart, och efter att 65 dagar har passerat, påbörja sin resa från hamnen i Bandar Abbas mot internationellt vatten”.

2 tim
Arkivbild, Stena Bulk visas på iransk tv. HO / IRIB
undefined

Iranska medier bekräftar uppgifter om svenskfartyg

Det svenskägda tankfartyget Stena Impero kommer att ”släppas snart”. Det uppger den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars enligt TT.

Tidigare i dag sa Stena Bulks vd Erik Hånell till SVT att man fått besked om att Iran beslutat att släppa fartyget, som seglar under brittisk flagg.

– Vi hoppas kunna komma iväg inom några timmar, men vi vill inte ta ut något i förskott, sa Hanell då.

Fartyget har befunnit sig i hamnstaden Bandar Abbas sedan den 19 juli när Iran beslagtog det. Bakgrunden är spänningarna i Hormuzsundet och att Storbritannien tidigare tog ett iranskt skepp i beslag utanför Gibraltar, då man misstänkte att det fraktade olja till Syrien.

Idag 11:31
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet