Tunnelbanan. Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
Infrastruktursatsningar

Oklart vem som ska betala miljardnota för tunnelbana

Det står klart att de tre tunnelbaneprojekten till Solna, Nacka och Barkaby blir nio miljarder kronor dyrare än beräknat – men det är oklart vem som ska betala för det. Det rapporterar Stockholm Direkt.

Tidigare avtal har räknat med att kostnaderna kan stiga med 2,9 miljarder, men övriga sex miljarder i kostnadsökningar måste fortfarande fördelas mellan staten, regionen och kommunerna. Staten tycker att Stockholmsregionen bär ansvaret – och vice versa.

– Det här är ingen tid att ägna sig åt pajkastning, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna, till tidningen.

Tidigare artiklar

Toppnyheter

KAI-UWE KNOTH / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenska exporten

Exportföretagen lider: ”Avgörande för framtiden”

Exporten rasar för de små och medelstora företagen i coronakrisen. Ett av tre exportföretag i en undersökning från statliga EKN rapporterar att deras export har minskat kraftigt eller att den har upphört helt. ”Det har varit en väldigt tråkig tid. Men om två till tre år är vi tillbaka där vi var före coronakrisen”, säger Jan Söderström, vd för Quintus Technologies i Västerås till TT.

Idag 09:38
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer