Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

Ökat stöd för medlemskap i EU – motståndet minskar

Antalet svenskar som är för EU-medlemskapet ökar och de som är mot minskar, visar färska siffror från SCB. I maj var 61,9 procent positiva till att Sverige är medlem i EU, medan 13,3 procent var negativa.

Även stödet för euron har ökat något och i maj uppgav 19,3 procent att de skulle rösta ja. Men fortfarande är motståndet större – 66 procent uppger att de skulle rösta nej.

Toppnyheter

Stefan Löfven. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Löfven efter kritiken: Det är ett delat politiskt ansvar

Statsminister Stefan Löfven svarar nu på den kritik han har fått efter intervjun om gängskjutningarna i SVT:s Agenda. Till Aftonbladet säger han att varken forskare eller poliser har något säkert svar på vad brottsligheten beror på.

– Men min uppfattning är att vi under för lång tid i Sverige inte har förberett oss på att den här typen av våld kan komma hit, så detta är ett delat politiskt ansvar, säger han.

Flera personer har kritiserat statsministern för att han uttryckte färdiga talepunkter och otydliga svar kring frågorna om gängbrottsligheten när han medverkade i programmet. Löfven har också fått kritik för att han inte ville koppla ihop gängbrottsligheten med den förda migrationspolitiken.

10 min
Nyamko Sabuni i Agendastudion. SVT
undefined

Sabuni efterlyser konkreta svar från Löfven om brott

L-ledaren Nyamko Sabuni önskar mer konkreta svar från statsminister Stefan Löfven (S) i frågan om den organiserade brottsligheten, säger hon i Agenda.

Löfven säger i en intervju i programmet att arbetslösheten och segregationen är viktiga faktorer till Sveriges problem med gängbrottsligheten.

– Jag tror inte svaret är att det finns hög arbetslöshet, för de flesta arbetslösa blir inte kriminella.

Sabuni lyfter andra faktorer, som exempelvis att Sverige har dålig koll på sina gränser. Ett annat problem är att många skolor i utsatta områden har dåliga skolresultat, säger Sabuni och föreslår att eleverna ska spridas ut.

– Vi får låta bli att packa nyanlända i samma skolor i utsatta områden, säger hon.

17 nov
Stefan Löfven. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mellin: Löfven i Agenda var kort sagt en katastrof

Statsminister Stefan Löfvens (S) framträdande i SVT:s Agenda under söndagen, där han intervjuades om den senaste tiden gängvåld och dödsskjutningar var ”oacceptabelt dåligt”, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en krönika.

Enligt Mellin tycktes Löfven vara illa förberedd, hade inga svar på frågorna och såg dessutom inte särkilt engagerad ut. ”Kort sagt en katastrof”, skriver Mellin som nu frågar sig hur Löfven ska komma tillbaka.

”Det man undrar nu är om Löfven hade en dålig dag eller om han helt enkelt är less på jobbet”, skriver hon.

Igår 19:29
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

Valutaexperten: Så kan den svenska kronan räddas

Den svaga kronan slår hårt mot både företag och privatpersoner. Men nu kan den oväntade räddningen komma, när nya årskullar går i pension. Det säger Handelsbankens valutaexpert till SvD.

De senaste sju åren har den svenska kronan fallit kraftigt, cirka 30 procent mot euron och 50 procent mot dollarn. Enligt Lars Henriksson, valutastrateg på Handelsbanken, är en del av kronans försvagning beroende på att många har valt att investera sina pensionspengar utomlands.

I takt med att allt fler av de som investerat utomlands börjar ta ut sin pension kommer de tvingas sälja sina utländska tillgångar och växla tillbaka till kronor. Något som kommer innebära en positiv effekt på kronan.

– Det är en långsiktig spaning, men det är definitivt något som under en tioårsperiod kommer att tala för kronans fördel, säger Lars Henriksson till SvD.

1 tim
Sveriges finansminister Magdalena Andersson Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kronan faller – folket har rätt att få en förklaring”

”Kronan faller inte bara på valutamarknaden, den faller också mellan stolarna”, skriver den tidigare regeringstjänsteman Christer Wretborn på SvD debatt. Han menar att situationen är ett samhällsproblem där både Riksbanken och regeringen skyller ifrån sig.

”Svenska folket har rimligtvis att rätt att begära att de politiker de valt ger en förklaring till den nuvarande situationen och hur de tänker hantera den”, avslutar Wretborn.

Igår 13:17
Läs mer om Den svenska kronan
Malin Björk i EU-parlamentet och en potatisplockare i Italien. TT
Klimathotet

V: Jordbrukspolitiken i EU en korrupt klimatkatastrof

EU:s jordbrukspolitik är korrupt och en klimatpolitisk katastrof, skriver EU-parlamentarikern Malin Björk (V) på debattplats i Göteborgs-Posten. Förutom att stödet belönar storskaligt jordbruk och kemikalieanvändning visade en New York Times-granskning nyligen att systemet missbrukas genom att EU-pengar också går till regeringschefers bekanta.

Helt oacceptabelt, skriver Björk, som vill att Sverige visar framfötterna när EU:s nästa långtidsbudget nu förhandlas.

”Regeringen måste vara glasklar i förhandlingarna och kräva att EU:s jordbrukspolitik både minskar och reformeras radikalt”, skriver hon.

På sikt vill Vänsterpartiet att jordbrukspolitiken ska avgöras på nationell nivå.

18 min
Ett avskogat område av Amazonas i närheten av Porto Velho i Brasilien. Bruno Kelly / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Största skövlingen av Amazonas på över tio år

Avskogningen av Amazonas regnskog är den högsta på elva år – och ökningen har varit som störst sedan Brasiliens president Jair Bolsonaro kom till makten i början på året, skriver Reuters.

Siffror från Brasiliens rymdmyndighet visar att avskogningen fram till juli i år stigit med 29,5 procent på 12 månader.

Miljöaktivister skyller avskogningen helt på Bolsonaro, som vill se en ökad exploatering av regnskogen och som lättat på landets miljölagar. Miljöministern skyller utvecklingen på illegal skogsavverkning.

Igår 18:41
Läs mer om Klimathotet
Sydkoreanska soldater i en övning.  TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

USA uppmanas att ställa in alla övningar med Sydkorea

Nordkorea uppmanar USA att avsluta sina gemensamma militärövningar med Sydkorea ”en gång för alla”, rapporterar AFP. Uttalandet kommer efter att de två länderna i söndags sköt upp sina övningar, som ett tecken på god vilja. Nordkorea menar dock att landet inte vill samtala med det ”krångliga” USA förrän övningarna är helt inställda.

Läget mellan Nordkorea och USA har varit låst sedan samtalen i Stockholm kollapsade i oktober.

2 tim
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordkorea: Sverige – sluta medla i konflikten med USA

Sverige behöver inte längre jobba för en dialog mellan Nordkorea och USA. Det menar Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong Gil, skriver AFP.

– Den svenska sidan gör klokt i att förstå situationen och uppföra sig, säger han till statliga nyhetskanalen KCNA.

Nordkoreas replik till Sverige kommer efter att samtalen med USA i Stockholm kollapsade i oktober.

Nordkorea uppmanar samtidigt USA att avsluta sina gemensamma övningar med Sydkorea ”en gång för alla”. Uttalandet kommer efter att de två länderna i söndags sköt upp sina övningar. Nordkorea menar dock att landet inte vill samtala med det ”krångliga” USA förrän övningarna är helt inställda.

3 tim
Ann Linde i Nordmakedonien i dag. Boris Grdanoski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde vill inte kommentera: ”Talar direkt med parterna”

Den svenska utrikesministern Ann Linde (S) vill inte kommentera utspelet om att Sverige inte längre behöver medla mellan Nordkorea och USA, säger hon till TT.

”Vi avstår från att kommentera. Vi talar direkt med parterna om detta”, skriver hon via sin pressekreterare.

Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong-Gil sa i statskontrollerad tv att Sverige uppför sig som en baksätesförare i förhandlingarna och uppmanade svenskarna att ”uppföra sig”.

Samtalen mellan USA och Nordkorea hölls utanför Stockholm i början av oktober.

1 tim
Läs mer om Nordkoreakrisen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
TT
Dagens börs

Börsen på plus – banker stiger inför SVT-granskning

Stockholmsbörsen stiger tydligt på tisdagsförmiddagen, i linje med Europabörserna. Vid 10.40-tiden ser det ut som följer:
• OMXSPI: +0,6 %
• OMXS30: +0,7 %
Strax före börsöppningen meddelade SEB att Uppdrag granskning ställt frågor om 194 företagsnamn inför sitt program om misstänkt penningtvätt. Enligt SEB är dessa namn i huvudsak hanterade av banken sedan tidigare och 95 procent av kundrelationerna uppges vara avslutade. Aktien stiger 1,4 procent.

Swedbank är upp knappt 1 procent efter ett inledande tapp. SVT utlovar att morgondagens Uppdrag granskning kommer att innehålla nya avslöjanden om banken.

Bland dagens vinnare syns i övrigt flera konjunkturkänsliga bolag. SSAB och Atlas Copco klättrar 2,7 respektive 1,6 procent.

Brittiska Ocean Outdoor har lagt ett bud på First Nort-listade Ad City Media om 165 kronor per aktie. Aktien rusar 36 procent och handlas kring 163 kronor.

Saab stiger 2 procent efter att Förenade arabemiraten gjort en tilläggsorder för övervakningssystemet Globaleye. Det potentiella ordervärdet uppgår till nästan 10 miljarder kronor.

Forskningsbolaget Bioarctic meddelar att projektet inom kompletta ryggmärgsskador läggs ner efter nedslående resultat i en studie. Aktien tappar 3 procent.

Vitvarukedjan Electra handlas upp 6 procent efter att ha rapporterat en vinstökning på 26 procent.

3 tim
Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Swedbank förlorare när Kina-pessimism sänkte börsen

Stockholmsbörsen tog en klar sväng neråt på nya uppgifter om Kina-pessimism kring handelskriget. Vid stängning låg indexen som följer:
• OMXSPI: -0,5 %
• OMXS30: -0,7 %
Börsen handlades närmare nollan men vände klart neråt strax vid 14-tiden då CNBC:s redaktionschef Eunice Yoon twittrade att Kina är pessimistiskt kring möjligheterna att nå ett handelsavtal.

Swedbank tappade runt 2,3 procent efter att Estlands finansinspektion sagt att de i sin utredning sett tecken på att storbanken agerat kriminellt i arbetet mot penningtvätt. Bara Sandvik och Autoliv gick sämre bland OMXS30-bolagen – de backade båda runt 2,5 procent.

Bäst i indexet gick Kinnevik och Securitas som steg 2,1 respektive 1,6 procent.

Catena Media rapporterade ett sjunkande rörelseresultat som var något lägre än analytikernas estimat. Samtidigt uttryckte vd:n optimism inför nästa kvartal. Aktien rasade 13,2 procent.

Recipharm har lagt ett bud på brittiska Consort Medical, som tillverkar inhalatorer. Budet är värt cirka 6,3 miljarder kronor, vilket motsvarar en premie på 39 procent mot fredagens stängningskurs. Recipharms aktie föll 4,6 procent.

Catellas aktie backade runt 1,7 procent efter att vd:n Knut Pedersen meddelat styrelsen att han önskar lämnat sitt uppdrag.

Fingerprint föll över 10 procent efter att bland annat UPS upprepat sin säljrekommendation för aktien. Nedgången var en fortsättning på förra veckans rapportras.

Igår 08:09
Illustrationsbild. TT.
undefined

Stigande index i Kina trots handelsoro – Japan backar

Asienbörserna handlas över lag upp på tisdagsmorgonen. Japan går däremot mot strömmen. Vid 05.20 svensk tid visade indexen som följder:
• Nikkei: −0,4%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +1,3%
• Hongkong: +0,9%
• Kospi: +0,4%
Den japanska robottillverkaren Fanucs aktie backar över 1 procent i Japan och tynger Nikkei, skriver CNBC.

Enligt den amerikanska nyhetskanalen följer investerarna i Asien utvecklingen i handelssamtalen noga. Signalerna som kommit angående överenskommelsen inför signeringen av fas 1-avtalet har varit minst sagt motsägelsefulla.

Valutaexpert Rodrigo Catril vid National Australia Bank skriver till CNBC att banken lägger mer vikt vid uttalanden från tjänstemän som är direkt involverade i förhandlingarna (än vid Trumps twittrande).

”Från det hållet finns det inget som motsäger synen om att USA och Kina fortfarande arbetar mot att nå ett avtal”, skriver Cartiol.

Idag 04:39
Läs mer om Dagens börs