Brexit - förhandlingarna

Ökat intresse för tysk marknad - och språk

Brexit kan innebära att Tyskland, som redan idag är Sveriges största handelspartner, kan bli ännu viktigare för Sverige framöver.

Eftersom språket är en nyckelfaktor för framtida utbyte tas nu initiativ för att förnya intresset för tyskan i Sverige.

Jämfört med andra nordiska länder har Sverige nämligen inte någon stor tysktalande grupp att tala om i framtiden. Medan 81 procent av de danska grundskoleleverna idag lär sig tyska är det endast 17 procent av svenska elever som gör detsamma. I gymnasiet läser 54 procent av de danska eleverna tyska, i Sverige tre procent.

Mot bakgrund av detta har Tysk-Svenska Handelskammaren tillsammans med tyska ambassaden nyligen utlyst ett språkstipendium som riktar sig till svenska skolor och som kan användas för att satsa på sådant som utveckling av lärares kunskaper eller för inköp av studiematerial och/eller studieresor till Tyskland.

Verena Adamheit, senior projektledare i företagsetablering och affärsutveckling vid Tysk-Svenska handelskammaren, berättar i samband med organisationens exportdag om hur det tysk-svenska utbytet ser ut idag.

Är det lättare för svenskar att göra affärer i Tyskland eller för tyskar att göra affärer i Sverige?

– Det är bra för båda parter, båda marknaderna är öppna för varandra.

– Sedan beror det förstås på vilken bransch det gäller. Det behövs mycket förberedelse för att ge sig på en väldigt stark marknad i ett annat land, men om man som svenskt företag har en nischad produkt och är verksamt inom områden i Tyskland där svenska kunskaper efterfrågas är det förstås lite lättare, säger Verena Adamheit och lyfter e-hälsa som ett exempel på en bransch där input från svenska företag är mycket välkommet. 

Hur stort är intresset hos svenska företag idag för Tyskland?

– Ganska stort skulle jag säga, och ökande i samband med brexit. Vi får många förfrågningar från svenska företag som vill ha hjälp med att hitta rätt väg in på den tyska marknaden. Framförallt från branscher inom energiområdet, de smarta hightechbolagen och e-mobilitet tillhör de som är allra mest intresserade. Och sedan är e-hälsa ett affärsområde som kommer mer och mer. Detaljhandeln är stark tack vare den höga konsumtionen i Tyskland.

Vilken betydelse har Brexit för de tysk-svenska relationerna?

– För Sverige kan det bli så att Tyskland växer fram som en ännu större handelspartner, valet har när det gäller internationaliseringen utanför Norden ofta stått mellan Storbritannien och Tyskland. Ur ett tyskt perspektiv är ett problem med Sverige att man saknar euron och utgör en mindre marknad. Men som helhet tar Tyskland ofta nordiska grepp och där är den svenska marknaden den största. För Tyskland betyder Brexit bland annat att Frankrike blir en allt viktigare handelspartner.

Många svenska företag som har Storbritannien på kartan väntar med expansionen just nu och blickar mot den tyska marknaden, berättar Verena och utvecklar:

– Språk är viktigast när man säljer tjänster. Och vi har sett ett ökat intresse för det tyska språket som en direkt reaktion på Brexit.

Det tyska språket beskrivs som särskilt viktigt att behärska om man planerar att ta sig in i mer konservativa branscher och organisationer, liksom e-handeln och kundtjänster av olika slag. ”Då måste du ha tyskan”, slår Verena fast.

Om man som tysk ska köpa något av ett företag eller göra affärer med ett annat företag så ska den som säljer kunna tyska, medan det omvända gäller i Sverige, det räcker att kunden eller samarbetspartnern kan engelska för att affären ska bli av här, avslutar Verena Adamheit.

Toppnyheter

Lars Jonung.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Ekonomiprofessor: Sveriges modell är en förebild

De omfattande nedstängningarna runt om i Europa och världen oroar ekonomiprofessorn Lars Jonung, som ledde EU-kommissionens ekonomiska analyser kring en eventuell sars-epidemi.

Till P4 Malmöhus säger han att nedstängningar kostar både ekonomiskt och i hälsotermer, och att Sverige är en förebild som bland annat hållit dagis och grundskolor öppna.

– Jag tror att när vi ser på den svenska modellen om några år så kommer vi att framstå som kloka, eftertänksamma och duktiga, säger Jonung.

Igår 19:32
Magdalena Andersson (S). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern: Fel tid att höja skatterna

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill ”kickstarta” den svenska ekonomin så snart coronakrisen lagt sig, skriver Sydsvenskan.

– Vi längtar alla efter att krisen vänder. Det bestäms av smittspridningen. Vi förbereder oss för olika scenarion. Krisen kan vara över snabbt, men det kan också bli ett utdraget förlopp, säger hon till tidningen.

Regeringen har så här långt spenderat 100 miljarder kronor i diverse krispaket. Någon skattehöjning är inte aktuell enligt finansministern som menar att ”välfärden har goda möjligheter utan skattehöjningar”.

Igår 16:12
Illustrationsbild Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftigt höjda matpriser efter kampen mot viruset

Både bönderna och Konjunkturinstitutet räknar med kraftigt höjda matpriser som en följd av coronakrisen. Grönsaker, frukt och bär är de varor som kan påverkas mest, skriver Dagens Nyheter.

Erik Glans, ekonom på Konjunkturinstitutet, säger till tidningen att man kan vänta sig tredubbla priser på frukt och grönsaker.

Prisökningarna väntas bero på produktionsstopp i fabriker, reserestriktioner och stängda gränser, allt är åtgärder som tagits för att bromsa smittan av coronaviruset.

Igår 17:56
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Människor med och utan andningsskydd på Kastrup. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Danmark räknar med stort mörkertal: 30 till 80 gånger fler smittade än konstaterat

Danmark har strax över 5 000 konstaterade fall av coronaviruset. Men enligt en färsk rapport från Statens Serum Institut är troligen det verkliga antalet smittade 30 till 80 gånger högre än så, skriver danska medier.

Bedömningen görs bland annat utifrån statistik från Island och Tyskland, samt från stickprover från Köpenhamnsregionen.

Institutet bedömer också att regeringens planer på att börja lätta på restriktionerna i landet kommer att göra att fler blir sjuka, skriver Ekstra Bladet. Beroende på hur väl danskarna följer instruktionerna om bland annat social distansering väntas antalet som blir sjuka att de behöver sjukhusvård stiga från dagens 472 personer till mellan 649 och nära 1 900.

Igår 21:28
Donald Trump. MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump hotar stoppa pengar till WHO: ”Kinacentrerat”

Donald Trump hotade under en presskonferens natten mot onsdag att tillfälligt stoppa USA:s finansiering av Världshälsoorganisationen (WHO). Han gick dock inte in på när det ska ske eller hur stor del av utbetalningarna som ska stoppas, och sa senare under presskonferensen att det ”inte är säkert att jag gör det” skriver AFP.

Han anklagade samtidigt WHO för att inte ha larmat om coronavirusutbrottet i tid.

– De kunde ha berättat flera månader tidigare. De borde ha vetat, och det gjorde de förmodligen, sa Trump.

Trump riktade redan tidigare under tisdagen hård kritik mot WHO på Twitter.

”WHO sumpade det verkligen. Av någon anledning är de till stor del finansierade av USA, men ändå väldigt Kinacentrerat. Det ska vi titta på”, skrev Trump.

Från amerikanskt håll har Kina fått hård kritik för att ha mörkat allvaret i coronavirusutbrottet. Samtidigt har Trump kritiserats på hemmaplan för att själv ha spelat ner hur allvarlig smittan var och därmed försenat amerikanska åtgärder.

Igår 22:06
Boris Johnson/St Thomas Hospital. TT
undefined

Utrikesministern om Boris Johnson: ”Är en fighter”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson andas utan respirator och är vid gott mod. Det säger utrikesminister Dominic Raab på en presskonferens.

– Han är inte bara premiärminister och vår chef, han är också vår arbetskamrat och vän. Han är en ”fighter” och kommer snart tillbaka till oss, säger Raab.

I söndags lades Boris Johnson in på sjukhus, efter tio dagar av coronavirussymptom som inte velat ge med sig. I går lades han in på intensivvårdsavdelningen.

Igår 16:06
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Läkare i skyddsmundering. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Plan med hundratusentals skyddsartiklar har landat

Ett plan med en halv miljon förkläden och en halv miljon munskydd från Kina har landat på Arlanda, skriver Aftonbladet. I lasten fanns också 150 000 ansiktsskydd och 40 000 visir.

Utrustningen ska nu först testas och sedan fördelas över sjukhusen i Stockholmsregionen. Enligt finansregionrådet Iréne Svenonius (M) är Stockholmsvårdens behov över påsken därmed säkrat.

Även Blekingesjukhuset, Länssjukhuset i Kalmar och Norrlands Universitetssjukhus ska få material från leveransen.

Igår 21:45
Ebolamedicinen Remdesivir.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera covidbehandlingar ska börja studeras i Sverige

Den närmaste veckan kommer flera olika studier av eventuella behandlingar av covid-19 att inledas i Sverige, skriver DN. Studierna har fått klartecken sedan de snabbehandlats av etikprövningsnämnden.

I två av studierna ska ebolamedicinen Remdesivir testas. I en tredje ska sjuka patienter behandlas med blodplasma från personer som tidigare varit sjuka. Forskaren Joakim Dillner vid Karolinska institutet säger att liknande studier utomlands visat positiva resultat.

– Om ny data fortsätter att komma i samma takt så hoppas jag att det kan finnas en allmän rekommendation kring den här metoden inom två till tre veckor, säger han.

Igår 19:58
Östra sjukhuset med fältsjukhuset utanför. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IVA-chef i Göteborg avgår mitt under coronakrisen

Jonna Lindeblad, chef för bland annat intensivvården på Östra sjukhuset i Göteborg har hoppat av sitt uppdrag, skriver GP. Anledningen är att hon inte står bakom den nya organisation som tagits fram för att möta coronakrisen, och att hon nu förväntas vara ansvarig över saker hon själv inte beslutar om.

– Verksamheten har förändrats och jag har helt enkelt inte längre haft beslutande mandat över hela min verksamhet, säger Lindeblad.

Hon kommer nu att gå tillbaka till sin tidigare tjänst som IVA- och anestesiläkare.

Igår 18:45
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Volatil handel i USA – ledande index stänger ner

Börserna på Wall Street svängde kraftigt i tisdagens handel. I öppningen var samtliga index upp runt 3 procent men de sista timmarna föll indexen tillbaka och vid stängning stod de som följer:
• S&P 500: -0,2 procent
• Nasdaq: -0,3 procent
• Dow Jones: -0,1 procent

Bland vinnaraktier märktes kryssningsrederiet Carnival som lyfte 11 procent efter uppgifter om att Saudiarabiens statliga investeringsfond köpt aktier i bolaget, skriver Direkt. Konkurrenterna Norwegian Cruise Line och Royal Carribean steg också – med 10 respektive 13 procent.

Återigen är det spridningen av coronaviruset som sprider både hopp och oro bland investerare, vilket skapade volatil handel. Dödstalen i Spanien backade för fjärde dagen i rad och i Italien rapporterades det lägsta antalet nya bekräftade virusfall på tre veckor, noterar Market Watch. I Frankrike passerade antalet döda 10 000, rapporterade AFP.

Igår 13:35
undefined

Autoliv och Skanska i topp på stark Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen fortsatte upp på tisdagen efter gårdagens kraftiga uppgång. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +3,6%
• OMXS30: +3,4%
Wall Streets ledande index rusade 7 procent i går kväll och Asienbörserna handlades upp under morgonen på förhoppningar om att coronavirusets spridning har avtagit.

– Positiva nyheter om virusspridningen och antalet döda har gett oss en bortre parantes på den här krisen. Vi anar ett slut på pandemin, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

På hemmaplan rapporterade Storytel en intäktsökning på 45 procent i det första kvartalet. Ljudboksbolaget flaggade även för att coronakrisen gett kundtillväxten en ”flygande start i andra kvartalet”. Aktien handlades ner 6,9 procent efter ett inledande lyft.

Hårt pressade Nilörngruppen rusade inledningsvis 11,3 procent trots en dyster kvartalsrapport men föll tillbaka något precis innan stängning. Aktien stängde på plus 7,9 procent. Etikettbolaget varnar för en kraftigt negativ coronapåverkan och bedömer att flertalet ordrar kommer att makuleras.

Tobii ser också en negativ effekt på omsättningen och varslar 50 anställda om uppsägning. Aktien backade 6,5 procent på tisdagen.

Skanska och Autoliv toppade OMXS30-indexet med uppgångar på runt 9 procent. Defensiva Astra Zeneca, Ericsson och Getinge var de enda storbolagen som stängde på minus.

Scandic Hotels rekylerade upp närmare 15 procent efter de senaste veckornas kraftiga nedgångar.

Igår 08:41
WANA NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asienbörserna steg rejält: ”Rädda missa uppgången”

Det var fortsatt muntra tongångar på Asiens ledande börser under tisdagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +2,0 %
• Shanghai: +2,1 %
• Shenzhen: +3,2 %
• Hang Seng: +1,9 %
• Kospi: +1.8 %
Börsutvecklingen kommer efter att det synts tecken på att coronakrisen kan komma att klinga av i både New York och i Europa, skriver Reuters. CNBC skriver också att börsuppgångarna kommer efter förhoppningar om att spridningen av coronaviruset nu avtar.

Även under måndagen steg de globala börserna brett och marknaden går nu före i vad den tror är en topp i antalet virusfall, säger Pepperstones analyschef Chris Weston till Reuters. Han lägger till att man nästan kan känna lukten av rädsla hos aktiva förvaltare att missa uppgångarna.

Igår 03:30
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer