Brexit - förhandlingarna

Ökat intresse för tysk marknad - och språk

Brexit kan innebära att Tyskland, som redan idag är Sveriges största handelspartner, kan bli ännu viktigare för Sverige framöver.

Eftersom språket är en nyckelfaktor för framtida utbyte tas nu initiativ för att förnya intresset för tyskan i Sverige.

Jämfört med andra nordiska länder har Sverige nämligen inte någon stor tysktalande grupp att tala om i framtiden. Medan 81 procent av de danska grundskoleleverna idag lär sig tyska är det endast 17 procent av svenska elever som gör detsamma. I gymnasiet läser 54 procent av de danska eleverna tyska, i Sverige tre procent.

Mot bakgrund av detta har Tysk-Svenska Handelskammaren tillsammans med tyska ambassaden nyligen utlyst ett språkstipendium som riktar sig till svenska skolor och som kan användas för att satsa på sådant som utveckling av lärares kunskaper eller för inköp av studiematerial och/eller studieresor till Tyskland.

Verena Adamheit, senior projektledare i företagsetablering och affärsutveckling vid Tysk-Svenska handelskammaren, berättar i samband med organisationens exportdag om hur det tysk-svenska utbytet ser ut idag.

Är det lättare för svenskar att göra affärer i Tyskland eller för tyskar att göra affärer i Sverige?

– Det är bra för båda parter, båda marknaderna är öppna för varandra.

– Sedan beror det förstås på vilken bransch det gäller. Det behövs mycket förberedelse för att ge sig på en väldigt stark marknad i ett annat land, men om man som svenskt företag har en nischad produkt och är verksamt inom områden i Tyskland där svenska kunskaper efterfrågas är det förstås lite lättare, säger Verena Adamheit och lyfter e-hälsa som ett exempel på en bransch där input från svenska företag är mycket välkommet. 

Hur stort är intresset hos svenska företag idag för Tyskland?

– Ganska stort skulle jag säga, och ökande i samband med brexit. Vi får många förfrågningar från svenska företag som vill ha hjälp med att hitta rätt väg in på den tyska marknaden. Framförallt från branscher inom energiområdet, de smarta hightechbolagen och e-mobilitet tillhör de som är allra mest intresserade. Och sedan är e-hälsa ett affärsområde som kommer mer och mer. Detaljhandeln är stark tack vare den höga konsumtionen i Tyskland.

Vilken betydelse har Brexit för de tysk-svenska relationerna?

– För Sverige kan det bli så att Tyskland växer fram som en ännu större handelspartner, valet har när det gäller internationaliseringen utanför Norden ofta stått mellan Storbritannien och Tyskland. Ur ett tyskt perspektiv är ett problem med Sverige att man saknar euron och utgör en mindre marknad. Men som helhet tar Tyskland ofta nordiska grepp och där är den svenska marknaden den största. För Tyskland betyder Brexit bland annat att Frankrike blir en allt viktigare handelspartner.

Många svenska företag som har Storbritannien på kartan väntar med expansionen just nu och blickar mot den tyska marknaden, berättar Verena och utvecklar:

– Språk är viktigast när man säljer tjänster. Och vi har sett ett ökat intresse för det tyska språket som en direkt reaktion på Brexit.

Det tyska språket beskrivs som särskilt viktigt att behärska om man planerar att ta sig in i mer konservativa branscher och organisationer, liksom e-handeln och kundtjänster av olika slag. ”Då måste du ha tyskan”, slår Verena fast.

Om man som tysk ska köpa något av ett företag eller göra affärer med ett annat företag så ska den som säljer kunna tyska, medan det omvända gäller i Sverige, det räcker att kunden eller samarbetspartnern kan engelska för att affären ska bli av här, avslutar Verena Adamheit.

Toppnyheter

Annegret Hilse / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Tyskland redo spendera 540 miljarder på krisen

Tysklands finansminister Olaf Scholz kan komma att överväga stimulanser om 50 miljarder euro , motsvarande 540 miljarder kronor, om det skulle bli en ekonomisk kris, skriver DI.

Samma summa användes i ökad upplåning vid förra finanskrisen, och nu är man alltså redo att göra det igen. Med detta sagt tror han inte på att krisen står för dörren. Det vi ser nu handlar snarare om global osäkerhet, framför allt i spåren av handelskriget mellan USA och Kina, säger han i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.

21 min
PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svag bilförsäljning i Kina kan slå mot svensk ekonomi

Bilförsäljningen fortsätter att minska i Kina, världens största bilmarknad. Det kan sin tur slå mot svensk ekonomi, säger Martin Cardell, ansvarig för fordonsindustrin och transporter på konsultföretaget Ernst & Young, till Ekot.

Han menar att den stora prispress som råder på den kinesiska marknaden inte bara slår mot inhemska tillverkare utan även biltillverkare i Tyskland.

Och Sverige, framför allt i Västsverige där Volvo Cars är verksamt, är inget undantang. Just nu är läget positivt, och hittills rapporterar Volvo en ökad försäljning på 12 procent. Men i och med att Volvo exporterar den stora stadsjeepen XC90 från Göteborg till Kina, förblir bolaget sårbart för vad som händer hos jätten i öst.

Cardell, tror därför att om Volvos försäljningstrend skulle vända och om läget i Kina bli ännu tuffare framöver, kan det betyda färre jobb i Sverige.

– Skulle volymerna gå ner, och samtidigt så kan man tänka sig att det är en avmattning i andra delar i världen också, kan det påverka Volvo Cars och därmed en viktig del av den svenska ekonomin, säger Martin Cardell på Ernst and Young.

2 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vädjar till politikerna: Skatta inte sönder våra bilar

Nyregistreringarna av personbilar och lätta lastbilar gick som väntat upp i juli, enligt siffror från Bil Sweden. Men enligt Mattias Bergman, vd för Bil Sweden, beror uppgången på få registreringar i juli förra året, eftersom rekordmånga fordon registrerades månaden innan då Bonus Malus-systemet infördes.

– Den svenska bilmarknaden har varit extremt ryckig under det senaste året. Tyvärr introducerades Bonus-malussystemet med den gamla testmetoden NEDC precis innan den nya testmetoden WLTP lanserades inom EU, säger han i ett pressmeddelande.

Om Sverige börjar tillämpa WLTP-metoden väntar en rejäl skattesmäll för många bilar, och en del laddhybrider kommer att mista klimatbonusen trots att just dessa bilar behövs i klimatomställningen, varnar han. Dessutom menar han att ytterligare justeringar av Bonus-malussystemet skapar stor förvirring.

Nu vädjar han till politikerna att avvakta.

– Skulle trots allt WLTP-värdena införas redan från 2020 bör skatteskalorna justeras så att fordonsskatten inte höjs. Fordonsindustrin är positiva till mätmetoden WLTP, samtidigt är det viktigt att komma ihåg att ett fordon i verkligheten har samma koldioxidutsläpp både före och efter ett införande av WLTP-värden i Bonus-malussystemet, säger Mattias Bergman.

4 tim
Läs mer om Det nya bonus malus-systemet
Arkivbild. Vy över Stockholm.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen sparkar igång veckan på plus

Stockholmsbörsen inleder veckan med stigande index. Strax före lunch såg index ut som följer:
• OMXS30: +0,7 %
• OMXSPI: +0,8 %
Bland storbolagen är det huvudsakligen uppgångar. SSAB och Kinnevik är i topp, med uppgångar på 2,9 respektive 1,9 procent.

Catena Media presenterade på måndagsmorgonen något av en besvikelse för andra kvartalet, där omsättningen sköt under förväntningarna. Direkt vid öppning rasade aktien runt 16 procent och på de nivåerna har aktien hållit sig under förmiddagen. Strax före kl 12 är kursen ner knappt 19 procent.

Under morgonen kom ny statistik från Valueguard, som visar att priset på bostadsrätter i storstadsområdena klättrat svagt uppåt i juli.

Bland morgonens aktierekommendationer finns bland annat Ratos, där både SEB och Kepler Chevreux har höjt sina rekommendationer till behåll, från tidigare sälj. Samtidigt sänks riktkursen – för SEB:s del till 18 kronor (22) och för Keplers del till 21 kronor (24).

Ratos har stigit under dagen och ligger vid lunch på plus 5,7 procent.

Under dagen väntas SCB komma med industrilager för andra kvartalet, medan EMU presenterar sin bytesbalans för juni och den definitiva inflationssiffran för juli.

Morgonens nyhetsflöde domineras i övrigt av nyheten att det norska flygbolaget Norwegian har beslutat sig för att sälja hela sitt innehav i Bank Norwegian, för 2,2 miljarder norska kronor. Köpare är bland annat den finska Nordeaägaren Sampo.

3 tim
TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Brett upp i Asien efter nytt hopp i handelssamtalen

De asiatiska börserna steg brett på måndagen efter att New York-börserna haft en stark avslutning förra veckan. Vid stängning såg de ledande indexen ut så här:
• Nikkei: +0,7%
• Shanghai: +2,1%
• Shenzhen: +3,1%
• Hongkong: +2,1%
• Kospi: +0,7%
Bakom det glada börshumöret låg förnyat hopp om framgångar i handelssamtalen mellan USA och Kina, skriver AFP. Det efter att Vita husets topprådgivare i ekonomiska frågor, Larry Kudlow, sagt att förra veckans telefonsamtal mellan parterna var ”mycket mer positiva än vad som rapporterats”.

Enligt Financial Times steg börserna även på hopp om nya lättnader i penningpolitiken inför att världens centralbankschefer möts i Jackson Hole, Wyoming, USA på torsdag.

Under natten har japanska makrosiffror släppts. Landets export minskade med 1,6 procent i juli jämfört med samma månad förra året. Det är åttonde månaden i rad som den japanska exporten sjunker. Dessutom vände producentförtroendet till minus för första gången på över sex år, skriver Reuters.

Idag 03:39
TT
undefined

Svag återhämtning på Wall Street – Walmart lyfte

De amerikanska börserna återhämtade sig svagt på torsdagen efter onsdagens fall på signaler om recession från räntemarknaden.

Vid stängning låg de stora indexen som följer:

• S&P 500: +0,3%
• Nasdaq: -0,1%
• Dow Jones: +0,4%

Cannabisjätten Canopy Growth föll över 15 procent efter en förlust i miljardklassen i amerikanska dollar för andra kvartalet. Bolaget är världens största producent av laglig cannabis.

General Electrics aktie föll över 11 procent efter att en visselblåsare, Harry Markopolos, sagt att bolaget har stora hål i sin bokföring. General Electric nekar dock till anklagelsen.

En aktie som däremot steg var Walmart efter att bolaget redovisat en kvartalsrapport där förlust vändes till vinst och bolaget höjde sina prognoser.

Kinesiska Alibaba steg efter att ha redovisat ökade intäkter med 42 procent under april–juni och överträffat prognoserna. Alibaba lyfte över 3 procent på börsen.

15 aug
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer