Forskare vid universitetet i Tokyo gjorde upptäckten. Image (c) 2019 Wang et al.
Forskningens betydelse

Okända galaxer har hittats – tros vara uråldriga

Ett kluster av tidigare okända galaxer har hittats av astronomer vid universitetet i Tokyo, rapporterar Science Daily. De nyfunna galaxerna är också tätt sammankopplade med supermassiva svarta hål och mörk materia. Nu hoppas forskare att upptäckten ska sprida ge mer kunskap om hålen.

Galaxerna tros ha uppkommit under de två första miljarder åren i universums 13,7 miljarder år långa historia.

– Det var svårt att övertyga våra kollegor att de här galaxerna är så pass gamla som vi misstänker att de är. Våra första misstankar om deras existens kom tack vare Spitzer Space Telescope, säger forskaren Tao Wang, huvudförfattare till forskningsartikeln i Science, till Gizmodo.

Toppnyheter

Arkiv Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Lagarde om vändningen: ”Vi rör oss försiktigt uppåt”

I en intervju med tv-bolaget France 2 ger ECB-chefen Christine Lagarde sin bild av euroländernas dystra ekonomiska situation och om den optimism hon ändå känner inför framtiden.

– Vi har varit längst ned på kurvan och rör oss försiktigt uppåt. Hur snabbt situationen förändras beror på hur snabbt vi kan ta oss samman och de ansträngningar vi alla gemensamt kan göra, säger hon.

Lagarde pratar också om saknaden efter sitt barnbarn.

– Nu kan jag bara se honom i min smartphone eller på fotografier. Det gör mig ledsen (...) men när jag tittar på honom blir jag än mer övertygad om hur viktigt vårt uppdrag är, att arbeta för att samhället ska bli en bättre plats.

Läs hela intervjun via länken nedan.

Idag 09:58
Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO synar företagskrisen i global undersökning

Internationella Handelskammaren (ICC) och Världshälsoorganisationen (WHO) ska identifiera den privata sektorns utmaningar under coronakrisen, berättar organisationerna i ett pressmeddelande. Resultatet i den globala undersökningen är tänkt att bidra till arbetet för att hindra en ekonomisk kollaps i spåren av pandemin.

– Den här undersökningen kommer att hjälpa oss förstå hur företag agerar. Det hjälper oss att kartlägga och sprida goda exempel och var vi och nationella hälsovårdsinsatser bör rikta fokus. Informationen som vi samlar in genom undersökningen bidrar till utvecklingen av effektiva åtgärder vilket räddar liv och minskar ekonomisk skada, säger WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus i en kommentar.

Igår 11:35
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer