Stefan Löfven och Eva Nordmark. Lars Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

Ökad press på Nordmark – M och SD positiva till V-hot

Moderaterna är positivt inställt till Vänsterns hot om misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), enligt Expressen.

– På just den här punkten tycker vi och Vänsterpartiet lika, säger gruppledaren Tobias Billström till tidningen.

Det är också ”mycket sannolikt” att Sverigedemokraterna hakar på Vänsterns i frågan, säger partiledaren Jimmie Åkesson till DI.

– Vi vill avsätta alla ministrar som går att avsätta i den här regeringen, säger han.

KD vill kalla Nordmark till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att avkräva en plan för hur regeringen ska gå vidare, skriver Sofia Damm, partiets ledamot i utskottet, på Facebook. Först därefter kommer KD att ta ställning.

Vänsterpartiet har gett regeringen två veckor på sig att ändra sig kring ”kaosprivatiseringen” av myndigheten innan hotet omvandlas till handling.

Toppnyheter

Annika Strandhäll, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt. TT
Vårbudgeten

Januaripartierna attackerar Vänsterpartiet: ”Ni ger SD ett historiskt inflytande”

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt får försvara sig mot januaripartierna efter att Vänstern i går gick samman med SD för att köra över partierna om välfärdsmiljarderna.

”Nu krokar ni arm”, skriver C-ledaren Annie Lööf på Twitter, och menar att SD nu ges ett historiskt inflytande.

Både Lööf och S-profilen Annika Strandhäll har delat en ledartext från DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki, som skriver att de partier Sjöstedt ”brukar kalla blåbruna har fått en röd kamrat”.

”Jonas, en spade är en spade och ändamålet helgar inte alltid medlen”, skriver Strandhäll med riktning till V-ledaren.

Sjöstedt har tagit diskussionen med båda politikerna.

”Bästa Annika, du vet att vi aldrig förhandlar med SD. Du vet att vi gärna hade förhandlat med er och skapat en stabil majoritet – men att ni vägrar att förhandla med oss”, skriver han.

I en intervju med Expressen riktar även MP:s språkrör Per Bolund kritik mot Vänsterpartiet för att man ”accepterar Sverigedemokraterna som stödparti”.

2 tim
Per Bolund (MP) under förra veckan. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MP ger inte upp hoppet om ”friåret” trots pengabristen

Trots att oppositionens ändringsbudget tar delar av pengarna från Miljöpartiets politiska satsning ”utvecklingstid” – ett omarbetat friår – ger språkröret Per Bolund inte upp hoppet om att det ska genomföras. I en intervju med Expressen konstaterar han att ”bara” 200 miljoner var avsatta för reformen i årets budget och att satsningen ska skalas upp senare.

Han menar också att oppositionspartiernas agerande är ”djupt skadligt” för den ekonomiska politiken.

– Det är så klart helt unikt att Vänsterpartiet genomför politik tillsammans med Sverigedemokraterna och det är jag väldigt, väldigt oroad över, säger Bolund.

3 tim
Riksdagen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Käbblet skadar folks tilltro till demokratin

Onsdagens besked att M, KD, V och SD är överens om att tillföra 7,5 miljarder kronor till kommuner och regioner betyder att det politiska landskapet fortsätter att ombildas. Det skriver DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg i en analys.

Centerns satsning på slopade arbetsgivaravgifter för enklare jobb har fått strykas från januariavtalet, bara en månad efter att regeringen tvingats skjuta fram reformen av Arbetsförmedlingen. Trots detta menar Stenberg att samarbetet ser ut att överleva – men det kommer bli fortsatt svårt för januaripartierna.

Lena Mellin på Aftonbladet skräder inte orden när hon kallar riksdagen för ”rena lekstugan”. Hon menar att partiledarna beter sig som barnrumpor – och värst är Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V).

I värsta fall kan det fortsatta käbblet skada ”tilltron till demokratin som den är organiserad i Sverige, parlamentarism baserad på allmän och lika rösträtt”, skriver hon.

Igår 18:48
Läs mer om Vårbudgeten
Två pojkar i Hongkong bär ansiktsmasker för att skydda sig mot viruset. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Minst 25 döda när ännu en miljonstad sätts i karantän

Wuhans grannstad Huanggang sätts i karantän efter utbrottet av coronaviruset, rapporterar Sky News. Invånarna i miljonstaden uppmanas att inte lämna staden förutom vid mycket speciella tillfällen.

Dessutom stiger dödssiffran. Minst 25 personer uppges ha dött av coronaviruset. Kinesiska myndigheter befarar att viruset kommer att spridas ännu mer inför den stora reshelgen när det kinesiska nyåret ska firas.

4 tim
Militär på en stängd tågstation i Wuhan.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wuhan-bor oroade för brist på mat när karantän inleds

Människor som hann lämna Wuhan innan karantänen vittnar om en stad av stängda butiker och tomma gator, rapporterar BBC News. Invånare uppmanas att inte lämna mångmiljonstaden och nu höjs oroade röster om matbrist.

– Det känns som världens undergång, säger en person enligt BBC News.

Samtliga plan och tåg från knutpunkten Wuhan är inställda, något som kommer precis innan den stora reshelgen inför att det kinesiska nyåret ska firas på lördag. Över 500 personer har smittats av coronaviruset och Wuhan har konstaterats vara utbrottets centrum.

5 tim
Passagerare från Wuhan. PETER PARKS / AFP
undefined

En av sista flighterna från Wuhan: ”Alla bar masker”

Ett av de sista planen från kinesiska mångmiljonstaden Wuhan landade i Sydney, Australien, under torsdagen. Efter att myndigheter beslutat att staden ska sättas i karantän för att förhindra spridningen av coronaviruset möttes samtliga passagerare av specialutbildad hälsopersonal med information om sjukdomen.

– Alla bar redan masker, till och med personalen ombord, säger resenären Kevin Ouyang till AFP.

Coronaviruset, som WHO gett namnet 2019-nCoV, har hittills orsakat 17 personers död och gjort över 440 personer sjuka.

Idag 05:08
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
ROBERT GRANSTRÖM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Äganderätten

M står upp för äganderätten: Stoppa skyddet av skog

Moderaterna sätter ner foten i frågan om äganderätten i skogsbruket.

– Vi har nått gränsen för hur mycket skogsmark som kan undantas från skogsbruk, säger Moderaternas landsbygdspolitiske talesperson John Widegren i en intervju med Nya Wermlands Tidningen.

Han menar att om den växande trenden med att förbjuda skogsavverkning för att bilda naturreservat fortgår, står hela det svenska skogsbruket hotat.

Skogsindustrin får brist på råvaro och en minskad investeringsvilja. Skatteintäkterna blir lägre och ett exportvärde på cirka 145 miljoner kronor äventyras.

Att bevara skogsbruket är också en positiv klimatåtgärd eftersom skogen binder 55 miljoner ton koldioxid årligen medan produkter baserade på skogsråvara ersätter fossila bränslen.

Enligt Wideberg ska partiet tydligt stå upp för hållbarheten i landsbygden. Medan andra industrier enklare kan flytta produktionen är lantbrukaren bunden till jorden och har ofta ett stort engagemang för bygden. Dessutom har gården gått i arv i generationer.

Moderaterna ska även ta ställning till jaktfrågorna, där så kallad myndighetsaktivism skapar försvårande regler för enskilda att driva sina verksamheter. Därför är införandet av tjänstemannaansvar viktigt, menar Wideberg.

Som en del i att bevara näringslivet i landsbygden ifrågasätter Wideberg kommunsammanslagningar i dessa områden. Vad som kan verka som en effektivisering och ett sätt att spara pengar kan leda till att berörda kommuner dräneras på aktiva verksamheter.

– Det här är ett jätteproblem, avslutar han.

3 tim
Lars Schröder/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

"Sverige är illa ute som rättsstat"

Allt fler miljöaktivistiska tjänstemän har lett till en myndighetskultur med liten eller ingen förståelse för grundläggande spelregler i en rättsstatlig marknadsekonomi, skriver Claes Sjölin, jurist, i en debattext i Realtid.

Långa handläggningstider och komplicerade tillståndsprocesser är bara en del av vad som gör Sverige till en allt mindre attraktiv marknad för utländska företag, menar debattören. Processen kring Preem i Lysekil är ett exempel på Sveriges varför det krävs betydande lagändringar, så att alla har en effektiv möjlighet att överklaga myndighetsbeslut till domstol så fort staten kränker en konventionsrättighet och att man i den domstolen tillförsäkras en rättvis rättegång.

”Hela rättsordningen bygger på förtroendet för den offentliga förvaltningen. Det är det enda vi har. Det kan rakt inte betraktas som en harmlös socialism att under lång tid urholka Europakonventionenens äganderättsskydd. De regler vi vuxit upp med och som fortfarande lärs ut på högskolor och universitet måste få gälla”, skriver Claes Sjölin.

1 jan
Läs mer om De krångliga miljötillstånden
Alice Bah Kunhke / Sven-Erik Bucht. Arkivbilder. Instagram / TT
Samebyn mot staten

Bah Kunhke jublar efter domen: ”Ja men JA!!”

Bakslagen har varit många under en lång tid och det är svårt att ta in att Högsta domstolen i dag dömde till Girjas samebys fördel mot staten, skriver EU-parlamentarikern och tidigare kulturminister Alice Bah Kunhke (MP) på Instagram.

”Ja men JA!!… Detta är så stort, så stort”, skriver hon.

Socialdemokraternas tidigare landsbygdsminister Sven-Erik Bucht säger till Svensk Jakt att det är oerhört viktigt att allmänheten får tillgång till jakt efter domen.

– Men vart det här slutar vet jag inte, säger han till tidningen.

Regeringen säger sig analysera domen och vill än så länge inte lämna några kommentarer. Som en första reaktion från myndigheterna har däremot Länsstyrelsen i Norrbotten stoppat all försäljning av jakt- och fiskekort inom Girjas sameby, rapporterar SVT.

34 min
Mari Heidenborg. Arkivbild Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

JK om domen: ”Grattis – nu en fråga för riksdagen”

Justitiekansler Mari Heidenborg drev målet mot Girjas Sameby för statens räkning men är trots förlusten ändå lättad över att den tioåriga processen är över.

– Det är väldigt skönt att vi har fått ett avslut. Jag säger också grattis till Girjas sameby, säger hon till TT.

Heidenborg anser det för tidigt att säga om det krävs lagändringar efter domen i Högsta domstolen. Hon konstaterar däremot att bestämmelsen om urminnes hävd har använts på ett sätt som den inte gjorts tidigare.

– Mitt uppdrag är slut nu, nu är det en fråga för regering och riksdag.

4 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läget för andra byar oklart – regeringen analyserar

Samernas riksförbunds ordförande Åsa Larsson Blind är nöjd med domen från Högsta domstolen där Girjas Sameby får ensamrätt till jakt och fiske på sitt område. Men hur domen påverkar andra samebyar är oklart i dagsläget, säger hon till TT.

Enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) analyseras domen just nu inom Regeringskansliet.

”Först när denna är färdig kan regeringen ta ställning till om utgången kräver något initiativ från regeringens håll”, skriver hon i ett sms till TT.

Det finns totalt 51 samebyar i Sverige.

4 tim
Läs mer om Samebyn mot staten
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bidragssystemet

Fick halv miljon för sjukbluffen – nu åtalas hon

Kvinnan gick på 100 procent sjukbidrag i fem år på grund av nedsatt arbetsförmåga. Nu åtalas hon för grovt bidragsbrott vid Södertälje tingsrätt för att ha lurat till sig 564 000 kronor från kommunens socialtjänst. Kvinnan förnekar brott, skriver Hem & Hyra.

Fusket uppdagades efter att polisen följde upp på en anmälan från socialtjänsten om misstänkt bidragsfusk.

Bland de samlade bevisen finns en video på Facebook som visar kvinnan dansa och röra sig obehindrat. Vid ett tillfälle lyfter hon även upp ett barn i luften. Detta trots att hon i läkarintygen har hävdat att hon har dålig balans, ramlar ofta och knappt kan röra sig på kryckor. Under bidragsåren ska hon också ha tjänat pengar vid sidan av genom att jobba i sonens butik och deltidsarbeta i en kiosk.

Anna Flink, chef för försörjningsstöd på Södertälje kommun tycker att åtalet är ett kvitto på kommunens arbete att komma åt bidragsfuskare.

– Bidrag ska gå till dem som bäst behöver det så vi är nöjda med åtalet. Det är ett kvitto på att vi gör rätt, säger hon.

Södertälje har lagt stort fokus på misstänkt bidragsfusk de senaste åren. Det har lett till en mängd polisanmälningar och samtidigt haft en avskräckande effekt.

Bidragsfusk förekommer i hela landet. Men till skillnad från Södertälje är det få kommuner som granskar misstänkt fusk på det här sättet, anser Flink.

– Generellt så tycker jag att många kommuner är flata mot de som fuskar, konsekvensen är att pengarna inte går till rätt personer, säger hon.

5 tim
Partiledaren Ulf Kristersson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moderaterna vill återkalla alla samordningsnummer

Samtliga samordningsnummer bör återkallas. Det skriver Moderaterna på Facebook efter den senaste tidens rapportering om missbruket av numren.

”Det gör att människor kan ha flera identiteter samtidigt och begära ut mer bidrag än de har rätt till. Hur många skattekronor som felaktigt betalas ut med anledning av detta är det ingen som vet”, skriver partiet.

Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är folkbokförda i Sverige.

9 jan
Läs mer om Bidragssystemet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagarnas villkor

16-årige företagaren vann kampen mot bankerna

Oscar Lindqvist, 16, som driver sitt eget drönarbolag, började i fjol leta efter en bank som kunde starta ett företagspaket. Men på grund av hans låga ålder möttes han med avslag på flera håll, skriver Företagarna.

Men trots det gav han inte upp och fann till slut en bank som efter noga överväganden hos ledningen slutligen gick med på att erbjuda honom sina banktjänster.

När Företgararna intevjuade Oscar Lindqvist i december förbluffades han av att en 16-åring anses tillräckligt gammal för att starta ett företag men samtidigt ansers vara för ung för att hantera banktjänster.

På frågan om vilka lärdomar Oscar Lindqvist har dragit av erfarenheten så är det att aldrig ge upp.

– Dessutom har jag blivit mer van vid att prata i telefon, säger han.

4 tim
Jonas Gratzer / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kattcafé omfattas inte av djurparkernas reducerade skattesats

På ett kattcafé i Stockholm kan besökare, mot en avgift på 150 kronor, få sällskap av de nio inneboende katterna. Nu har bolaget som driver caféet fått beskedet att de inte kommer att inkluderas av den reducerade mervärdesskatt som gäller för entréer till djurparker, skriver Dagens Juridik.

Syftet med kattcaféet är att människor ska få känna den trygghet som sällskapet av katter ger, samt att djuren ska kunna omplaceras till nya hem.

Bolaget överklagade beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen som nu slår fast att caféet inte kommer att få ta del av den reducerade mervärdesskatten om 6 procent.

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen är det ”klart att caféet inte är en djurpark och att entréavgiften därmed inte omfattas av den lägre skattesats som gäller för tillträde till djurparker”.

21 jan
Läs mer om Företagarnas villkor
Magnus Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprängningarna i Sverige

En anhållen misstänkt för bombdådet i Norrköping

En man i 25-årsåldern är anhållen misstänkt för gårdagsnattens bombdåd mot ett flerfamiljshus i Norrköping, meddelar Åklagarmyndigheten.

– I nuläget kan vi inte utesluta att sprängningen kan ha koppling till dubbelmordet i december, säger kammaråklagare Karin Sandén i ett pressmeddelande.

En högt uppsatt person i det kriminella mc-gänget ”No Surrender” tros ha varit måltavlan i bombdådet, enligt tidigare uppgifter till Aftonbladet.

I början av december sköts två män i 45- respektive 40-årsåldern till döds utanför en nattklubb i centrala Norrköping. Åtminstone en av de mördade hade även han kopplingar till ”No Surrender”.

3 tim
Illustrationsbild Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bara ett av tio bombdåd ledde till åtal förra året

Förra året ledde knappt ett av tio sprängdåd till åtal, skriver TT. Att polisen i dagsläget har svårt att sätta dit förövarna innebär att våldet eskalerar och fortsätter ligga på en hög nivå, menar Sven Granath som är kriminolog på polisen i Stockholm.

– Skulle det vara en hög uppklarning skulle det här fenomenet definitivt minska ganska drastiskt, säger han.

För att få en bättre lägesbild och kunna klara upp fler fall ska Polisen, Säpo och Försvarsmakten nu samarbeta i ett nyinstiftat bombdatacentrum.

Idag 06:21
Montage TT
undefined

Polis, Försvarsmakten och Säpo i bombsamarbete

Polisen, Säpo och Försvarsmakten ingår i ett nystartat bombdatacentrum som ska skapa en nationell lägesbild efter vågen av sprängningar, skriver TT. Förhoppningen är att samarbetet mellan myndigheterna kommer att leda till effektivare utredningar, och att sprängningar kan förebyggas.

Förra året ledde knappt ett av tio sprängdåd till åtal.

– Det ställer ju höga krav, det är en stor resurs som krävs för att säkra bevis. Men min uppfattning är att Polismyndigheten blir bättre på det här, säger Marie Borgh, chef för det nationella bombskyddet, till nyhetsbyrån.

Idag 06:21
Läs mer om Sprängningarna i Sverige