Illustrationsbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Läget i svenska skolan

”Ojämlikheten i skolan ökar – trenden måste vända”

Den senaste Pisa-undersökningen visar högre resultat i läsförståelse, naturvetenskap och matematik. Trots detta ökar ojämlikheten mellan svenskfödda och utlandsfödda elever. För att vända trenden på de allra sämsta skolorna har Moderata ungdomsförbundet tagit fram några förslag, skriver ordföranden Benjamin Dousa på SvD Debatt.

Muf föreslår bland annat att rektorer ska vara tvungna att ta till disciplinära åtgärder för att säkerställa studiero. På förskolenivå vill man också se tydligare krav på svenskkunskaper vid rekryteringen av lärare och pedagoger – samt högläsning för barnen varje dag.

Om debattören

Benjamin Dousa, förbundsordförande Muf

Läs mer

Läs mer om Pisa

• Pisa är en internationell studie som mäter 15-åringars förmågor i läsning, matematik och naturvetenskap. Den genomförs vart tredje år, och resultaten presenteras med ett års fördröjning.

• Pisa drivs av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Nationellt ansvarig är Skolverket. Sveriges kostnad för att delta i Pisa är ca 14,4 miljoner kronor per treårscykel.

• I Pisa 2018 har drygt 5 500 elever deltagit, fördelade på 223 skolor. Den stora majoriteten av de svenska eleverna, 96 procent, gick i årskurs nio när de skrev proven. Eftersom det alltid är 15-åringar som testas är det årskullen född 2002 som svarade i Pisa 2018.

• Totalt har cirka 600 000 elever i 79 länder eller regioner svarat på frågorna i Pisa.

Källa: TT

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

4 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer