Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarnas skulder

Obetalda skatteskulder – ett statligt slukhål

Över 35 miljarder kronor - så stor är den förlust som staten gör i obetalda skatteskulder som preskriberas, rapporterar Sveriges Radio.

De obetalda skatteskulderna som hamnar hos Kronofogden har en preskriptionstid på fem år, och under den senaste preskriptionsperioden har staten gått miste om 35 miljarder kronor. Bara i år så förlorar staten 7,5 miljarder på preskriberade skulder.

De som står bakom siffrorna är företag som gått i konkurs eller privatpersoner som inte vill eller kan betala sina skulder. Enligt Johan Krantz, analytiker på Kronofogden finns det en fördel med preskriptionstiden.

– Många av de här skulderna är till vanliga människor och det blir en möjlighet för de att ta sig ur skuldfällorna, säger Johan Krantz till Sveriges Radio.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

Igår 20:00
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer