Mikail Yüksel/moské i Stockholm. TT
Inrikes

Nytt parti vill ge muslimer minoritetsstatus i Sverige

Muslimer bör få en minoritetsställning i grundlagen och islamofobi bör bli en egen brottsrubricering. Det är det nystartade partiet Nyans huvudkrav, skriver DN som besökte uppstartsmötet i Göteborg i dag.

Partiet har startats av Mikail Yüksel, som sparkades ut ur Centerpartiet med hänvisning till hans samröre med den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna. Yüksel säger att han var öppen mot C med sina kopplingar till organisationen.

– Jag är liberal, min syster är vänster. Att jag behandlades så av Centern var absurt, säger Yüksel till tidningen.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige allt mer beroende av elimport

Årets kraftbalansrapport, för vintrarna 2018/2019 och 2019/2020, visar att Sveriges förmåga att vara självförsörjande med el under höglastsituationer minskar. Detta skriver Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Prognosen för nästa vinter visar att för topplasttimmen vintern 2019/2020 har Sverige ett underskott på 1 000 MW redan vid en normalvinter och hela 2 000 MW vid en tioårsvinter. Samtidigt planerar man att stänga ytterligare två kärnkraftsreaktorer de närmsta åren, något som sannolikt kan leda till ett ökat effektunderskott under topplasttimmen.

– Årets kraftbalansrapport visar att marginalerna för den svenska kraftbalansen och förmågan att vara självförsörjande med el under höglastsituationer krymper, säger Lowina Lundström, chef Division System på Svenska kraftnät i pressmeddelandet.

11 nov
Läs mer om Den akuta elbristen
Minnesplats för Karolin Hakim efter mordet Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Karolin Hakim vädjade till mördaren innan hon sköts

Innan Karolin Hakims dödades i Malmö i somras vädjade hon till mördaren att sluta skjuta. Det berättar ett vittne som såg mordet på nära håll i SVT:s Veckans brott.

Innan den hänsynslösa dödsskjutningen ser vittnet hur Karolin Hakims pojkvän försöker fly med deras gemensamma barn, men hur han snubblar medan männen avlossar skott.

Karolin Hakim plockar då upp barnet och vädjar till männen att sluta.

– De vänder sig om och tittar på henne och en av männen tar då två steg mot kvinnan och, impulsivt som jag uppfattar det, skjuter henne mot kroppen, berättar vittnet för SVT.

1 tim
Skärmdump från reklamfilmen. Staffanstorps kommun
undefined

Malmömoderat bakom reklam för Staffanstorp

Staffanstorps kommuns uppmärksammade reklamfilm, där Malmö målas ut som en otrygg stad, producerades av en fritidspolitiker för Moderaterna i Malmö, skriver Kvällsposten.

Fritidspolitikern äger ett produktionsbolag och är ledamot i en kommunal bolagsstyrelse. Han vill inte ge någon kommentar till tidningen, men Moderaternas gruppledare i Malmö Håkan Fäldt säger att hans arbete inte har något att göra med hans uppdrag för Moderaterna i Malmö.

Igår 20:51
Morgan Johansson  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Morgan Johanssons hårda M-kritik: ”Följer efter SD”

Justitieminister Morgan Johansson (S) riktar skarp kritik mot att Moderaterna valt att stödja Sverigedemokraternas krav på en misstroendeomröstning mot honom.

– Det här hade aldrig hänt på Gun Hellsviks eller Per Unckels tid. Då fanns det lite stadga i det partiet, nu är det svansen som viftar med hunden när man ser hur de följer efter SD, säger han till Aftonbladet.

Under dagens EU-debatt i riksdagen krävde både M-ledaren Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson att Johansson skulle avgå eftersom man menar att han misslyckats med att vända utvecklingen med grova brott.

Omröstningen kommer att hållas i riksdagen på fredag klockan 09.00. Det står dock på förhand klart att Johansson kommer att klara sig eftersom både C, L och V kommer att rösta emot.

Igår 13:59
Läs mer om Oroligheterna i Malmö

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Zlatan Ibrahimovic har hunnit med många klubbar i sin karriär. Bildbyrån
Zlatans fotbollskarriär

”Gåshud i Milan och kaos i Napoli – men kan bli Kina”

Zlatan Ibrahimovic är ännu en gång i blickfånget hos de svenska experterna och krönikörerna. Det finns bara ett val nu, skriver Sportexpressens Thomas Wilbacher, som tror att en avslutning i gamla klubben Milan skulle ge Ibrahimovic leendet tillbaka.

”Jag får gåshud av bara tanken på att se Zlatan kliva ut på San Siro”, skriver han.

Även Radiosportens Richard Henrikson tror att Milan vinner dragkampen. Frågan är om det bara blir för en säsong – eller längre än så.

Zlatan borde välja nästa klubb med hjärtat, tycker Sportbladets krönikör Patrik Brenning, som inte vill lägga sig i vart Sveriges främsta spelare genom tiderna flyttar. ”Äh, va fan”, fortsätter Brenning:

”Gå till Napoli och skriv på! Det blir kul! Det blir kaos!”

Men frågan är om Zlatan håller för spel i Europa, säger Fotbollskanalens Olof Lundh till egna kanalen. Han konstaterar att rykten har placerat honom såväl i Europa som i Sydamerika.

– Man kanske inte helt ska utesluta Kina då de gärna tar dit stora stjärnor, säger han.

31 min
Zlatan Ibrahimovic i Galaxytröjan. KELVIN KUO / BILDBYRÅN
undefined

Zlatan lämnar Galaxy: ”Jag kom, jag såg, jag segrade”

Zlatan Ibrahimovic och LA Galaxy går skilda vägar, skriver klubben på sin hemsida. Beskedet kommer några minuter efter att Ibrahimovic publicerat ett inlägg på Instagram där han tog farväl av klubben och supportrarna.

”Jag kom, jag såg, jag segrade”, skriver Ibrahimovic och avslutar inlägget:

”Sagan fortsätter, nu kan ni gå tillbaka till att titta på baseboll”.

Svenskens kontrakt med MLS-klubben går ut vid årsskiftet. Ivriga rykten gör gällande att en återkomst till Italien är aktuell.

Igår 21:00
Läs mer om Zlatans fotbollskarriär