Frihandelns framtid

Nytt frihandelsavtal mellan EU och ”Mercosurländerna” på plats

EU och de så kallade Mercosurländerna i Sydamerika har under de senaste dagarna kommit överens om ett handelsavtal. Det har tagit 20 år av förhandlingar för att nå ett avtal i Bryssel.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker talar om ett historiskt ögonblick, vilket även är vad Brasiliens president Jair Bolsonaro kallar det, enligt Yle.

Förhandlingarna har komplicerats av EU-ländernas oro för att översvämmas av billigt nötkött från Sydamerika. Mercosurländerna å sin sida har har varit veksamma till att öppna upp vissa industrisektorer.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström sade vid en presskonferens att avtalet innebär att bara i Europa skulle företag kunna spara ungefär 4 miljarder euro. Även utrikeshandelsminister Ann Linde (S) har sagt att avtalet betyder väldigt mycket för Sverige, skriver Sveriges Radio.

Toppnyheter

Aleksei Navalnyj. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Putins Ryssland

Oppositionsledaren sågar resultatet: ”En stor lögn”

Det ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj avfärdar resultatet i folkomröstningen om förändringar i grundlagen, rapporterar AFP.

”Det här ’resultatet’ som nyss presenterades är påhitt och en stor lögn. Det har ingenting att göra med opinionen hos det ryska folket”, skriver Navalnyj i ett uttalande.

Enligt omröstningen röstade över 70 procent av ryssarna för förändringarna som bland annat innebär att Vladimir Putin kan sitta kvar som president till 2036.

Igår 21:07
Vladimir Putin. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Putin kan bli kvar till 2036 efter ryska omröstningen

Runt 74 procent av ryssarna ser ut att rösta ja till förslaget om förändrad grundlag som bland annat ger president Vladimir Putin möjligheten att sitta kvar vid makten till 2036. Det står klart med nära en tredjedel av rösterna räknade, skriver AFP.

Omröstningen har pågått under sju dagar och har bland annat skett digitalt. Det officiella resultatet väntas presenteras runt klockan 20 svensk tid.

Kritiker och oppositionspolitiker har kallat omröstningen en välregisserad "konstitutionell kupp" vars huvudsyfte är att bana väg för Putins fortsatta presidentskap, skriver TT.

Igår 18:20
Viktor Tatarintsev. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ambassadören: Det kan gå bättre än ett svenskt val

Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, slår ifrån sig kritiken mot eventuellt valfusk i samband med den ryska folkomröstningen som bland annat väntas ge Vladimir Putin förlängd makt.

– Jag tror att det kan gå bättre än ett svenskt val, och mycket bättre än valet i till exempel Amerika, säger han till Sveriges Radios Studio Ett.

Han ser det inte heller som ett problem att förändringarna öppnar för att Putin kan sitta kvar till 2036.

– Det är hypotetiska beräkningar. Det är bara gamla gummor som kan sitta och diskutera på detta på detta sätt, säger han, och påpekar att Putin ännu inte sagt om han tänker ställa upp för omval.

Igår 17:24
Läs mer om Putins Ryssland

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Protester i Hongkong under onsdagen. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Ambassadör uppkallad av brittiska UD: ”Djup oro”

Det brittiska utrikesdepartementet har kallat till sig Kinas ambassadör med anledning av den nya säkerhetslagen i Hongkong, skriver Sky News. Syftet är att uttrycka Storbritanniens ”djupa oro” över situationen.

Mötet skedde tidigare under onsdagen. Den brittiska toppdiplomaten Simon McDonald ska då ha gjort klart att britterna anser att Kinas agerande bryter mot den brittisk-kinesiska överenskommelsen från 1984 som garanterade Hongkong full frihet under 50 år efter det att territoriet återlämnades till Kina 1997.

Igår 20:28
Ann Linde. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde om Kinasanktioner: Sverige helt ensamma

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är kritisk till utvecklingen i Hongkong, rapporterar TT. Aktivister som stöder självständighet från Kina kan efter en ny lag gripas och åtalas.

EU-nämnden har tidigare, mot regeringens vilja, drivit på att Sverige ska arbeta för EU-sanktioner mot Kina.

Linde har diskuterat detta vid ett möte i EU.

– Jag tog upp frågan om sanktioner på det utrikesministermöte som behandlade frågan och det var inget annat land som stödde det. Vi var helt ensamma, säger hon.

Linde säger att eventuella sanktioner ska ske via EU eller FN. Hon välkomnar tydliga och skarpa uttalanden från EU mot den nya säkerhetslagen.

Igår 13:37
Demonstrationer i Hongkong mot den nya lagen/Boris Johnson TT
undefined

Tre miljoner Hongkongbor erbjuds snabbspår till brittiskt medborgarskap

Nästan tre miljoner Hongkongbor ska få en enkel väg till ett brittiskt medborgarskap. Det är Storbritanniens svar på Kinas nya kritiserade säkerhetslag, säger premiärminister Boris Johnson på onsdagen.

– Vi har varit tydliga med att om Kina fortsätter med lagen kommer vi att introducera en enklare väg att få uppehålla sig och arbeta i Storbritannien och därefter ansöka om medborgarskap. Det kommer vi att göra nu, säger Johnson i parlamentet enligt Politico.

I början av juni skrev Johnson om förslaget i en debattartikel i The Times. Erbjudandet gäller samtliga Hongkongbor som är berättigade till ett brittiskt pass – inte enbart de 315 000 som redan har ett.

Igår 12:11
Läs mer om Hongkongprotesterna
En saboterad 5G-mast och en anti-Bill Gates-aktivist. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Konspirationer och påhitt frodades under pandemin

Under coronapandemin har stora mängder falsk information om viruset, dess ursprung och olika påstådda botemedel spridits. Det visar en ny rapport som fem faktagranskningsorganisationer i Europa ligger bakom, skriver AFP.

Under mars och april, när smittspridningen i Europa gick som snabbast, spreds bland annat råd som kunde vara direkt farliga, som att det fungerar att dricka rengöringsmedel mot viruset.

Flera konspirationsteorier fick också stor spridning, bland annat att 5G-utbyggnaden orsakade pandemin eller att Bill Gates är hjärnan bakom smittan.

Igår 21:14
Remdesivir. POOL New / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: USA:s medicinköp är en obehaglig varning

Att USA har köpt upp i princip hela världens lager av medicinen Remdesivir som visat sig vara verksam mot covid-19, är en obehaglig varning vad som kan ske när ett vaccin väl finns, skriver Sky News Thomas Moore i en analys.

”Det visar att USA är redo att bjuda över och utmanövrera andra länder för att garantera sin tillgång på viktiga mediciner”, skriver han.

Till SVT Nyheter säger Anders Sönnerborg, professor inom infektionssjukdomar på Karolinska institutet, att affären är ”moraliskt och etiskt problematiskt” även ur tillverkaren Gilead sciences perspektiv.

– Det är flera länder som har bidragit till de här studierna som har gjorts, och då känns det rätt konstigt att de länderna inte får tillgång till läkemedlet, säger han.

Igår 19:29
En restaurang i Kalifornien. Ashley Landis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kalifornien stoppar mat inomhus – barer stängs

Kaliforniens guvernör har beslutat att under tre veckor förbjuda restauranger att servera mat inomhus med anledning av den ökade spridningen av coronaviruset i delstaten, skriver AFP. Dessutom ska bland annat barer, biografer och museum hålla stängt.

Beslutet gäller i Los Angeles och ytterligare 17 av delstatens regioner.

Under måndagen noterade delstaten det högsta antalet konstaterade fall hittills under pandemin, 8 000 stycken.

Igår 20:09
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt