Foto: Mostphotos
Entreprenörskap

Nyföretagandet rasade under 2018

Trots högkonjunktur rasade nyföretagandet under 2018, skriver DI.

– 2018 blev tyvärr ett riktigt uselt år och som på flera sätt gick tvärtemot traditionella mönster. Det är väldigt negativt för Sverige med tanke på att de flesta av alla nya jobb skapas i nya företag, säger Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum Sverige, till tidningen.

Sammanlagt registrerades 63 620 nya företag under 2018, enligt Nyföretagarbarometern, som tas fram av Nyföretagarcentrum och Bolagsverket. Det är en minskning med 6,6 procent jämfört med året före. 

– Det är bland de största minskningarna vi har sett sedan vi började följa utvecklingen för snart två decennier sedan, säger Harry Goldman, till DI.

Stockholm, landets viktigaste kommun gällande antalet nya företag, föll med över tio procent i antalet nystartade bolag.

Harry Goldman anser att politikerna bär ett ansvar för tappet på grund av ändrade regler för rut och rot, förslaget om att begränsa vinsterna i välfärden och den utdragna regeringsbildningen.

2019 har dock börjat ”jättestarkt”, särskilt februari då ökningen var 20 procent jämfört med samma månad förra året, säger Harry Goldman till DI.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer