TT
Företagsklimatet i Sverige

Nya smällen blev droppen för Lars – stoppar försäljningen

Först krävdes butikshandlare på avgifter för tobakstillstånd. Nu måste de också betala för att sälja djurmat. ”Alla dessa fruktansvärda kontroller. Det är horribelt”, säger butiksveteranen Lars Jarbell.

Lars Jarbell äger Ica Nära i Björnlunda. Under sina drygt 60 år i butik har han blivit en viktig aktör i det lokala näringslivet. I april utsågs han till och med till Årets Landsbygdsföretagare i Sörmland med motiveringen att han skapat en butik som blivit oumbärlig för Björnlundaborna och en samlingspunkt för alla kringboende. Men på senare tid har han börjat oroa sig för att branschen barkar mot ett tuffare företagsklimat, berättar han.

– Allt har blivit så krångligt med dessa fruktansvärda kontrollerna. Det här är nya påfund som kommit de senaste tre, fyra åren. Det är helt horribelt enligt min mening, säger han.

Fick ett brev

I fjol beslutade riksdagen att butikshandlare måste betala för tobakstillstånd från och med den 1 november, vilket fPlus tidigare har rapporterat om. Och nyligen kom ännu ett besked – all mat till djur som inte klassificeras som sällskapsdjur ska beläggas med tillstånd mot en viss avgift.

– Jag fick ett brev från Ica där det står att Jordbruksverket har beslutat att alla som säljer kanin- och duvpellets numera måste ansöka om tillstånd. Det kostar 500 kronor per år att ansöka, säger han.

”Det stämmer att sedan 31 mars måste alla dagligvarubutiker och zoobutiker anmäla försäljning av foder till kanin, duva och häst. Det är lagstiftning och därmed måste ICA och andra aktörer följa”, tillägger koncernens pressansvarige Susan Vo Bergqvist i ett mejl till fPlus.

”Behöver veta vad saker ska kosta”

I brevet framgick det också att Lars Jarbell måste vara redo att betala tillsynsavgift ifall Jordbruksverket beslutar att göra en inspektion. Men det beloppet är fortfarande okänt, förklarar han.

– Hur kan man skriva att det tillkommer tillsynsavgift och sen inte säga hur mycket det blir? Det funkar inte så i den här branschen. Vi behöver veta vad saker ska kosta. Det är som om du skulle köpa en produkt i butiken och få veta vad det kostar en vecka senare. Vem vet, de kanske tar 2 000–5 000 kronor för ett besök. Kan de åtminstone inte sätta ett fast pris på de här avgifterna? säger Jarbell.

Enligt Livsmedelsverket är syftet med anmälningskravet att öka spårbarheten och därmed foder- och livsmedelssäkerheten och också foderföretagarnas och alla konsumenters trygghet.

”Inget emot kontroller i sig”

När tobakstillståndet kom kände han sig tvungen att acceptera de nya kraven. Men anmälningskraven för djurmat blev droppen som fick bägaren att rinna över. Nu har han beslutat att dra in hela djurmatsförsäljningen.

– Jag har ingen lust att betala mer avgifter. Vi säljer tre kilo hamstermat i veckan så det går inte ihop. Det är många föräldrar som blir besvikna när de inte kan köpa mat till sina barns husdjur, säger han och fortsätter:

– Jag har inget emot kontroller i sig. Jag förstår att samhället blir större och att det krävs fler kontroller. Men jag tror det finns bättre sätt än att ge sig på seriösa aktörer. När det kommer till tobak är vi redan stenhårda med att kontrollera köparen. Vi har till och med nolltolerans på att sälja energidrycker till minderåriga, säger han.

Principen är densamma när det kommer till djurmat. Han tycker det är absurt att Jordbruksverkets anmälningskrav omfattar hela foderkedjan och inte stannar hos producenten.

– Det vore bättre om Jordbruksverket ställer krav på fabrikanterna. När de väl har fått klartecken så kan det säljas till butikerna. Jag tycker det är horribelt att vi som butiksägare ska betala för det.

ICA ryter ifrån

Även Ica-koncernen ser problem i den allt hårdare utvecklingen av affärsklimatet.

”Det behövs enkla, tydliga och förutsägbara regler för att företag ska kunna fortsätta att bedriva och utveckla sin verksamhet. Tid som måste läggas på regelkrångel och byråkrati är tid som istället kan läggas på att driva och utveckla verksamheten för till exempel ICA-handlare. Detta gäller på nationell nivå, men även på kommunal nivå där tillämpningen av lagstiftning och hantering av tillstånd och tillsyn sker. I förlängningen är det framför allt kunder som drabbas av detta som riskerar att få ett mindre utbud eller dyrare varor”.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer