Det svenska skattetrycket

Nya skatteregler sätter idrottande barn på gatan

Tip Muay Thai IF är en populär kampsportsklubb som har varit verksam sedan 2010. Men snart kan det vara över. Klubben slängs ut ur sina lokaler på grund av nya skatteregler som slår blint mot föreningssverige. ”Jag är en föreningsmänniska, det här känns som att jag säljer min själ”, säger Pernilla Johansson, ordförande i klubben, till fPlus.

– Det är en ödesfråga för hela den svenska idrottsrörelsen. Vi måste fixa momsfrågan.

Det säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Problemet handlar inte om bristen på ideella ledare, på omöjliga träningstider eller elit kontra bredd. Istället handlar det om att sedan 2016 har Skatteverket en ny syn på hur ”korttidsupplåtelse av idrottslokal” ska definieras skattemässigt. Bakom den kryptiska formuleringen döljer sig krångliga momsregler som riskerar att jaga ut idrottande barn på gatan.

Uthyrning av lokaler är undantagen moms men en fastighetsägare kan välja att frivilligt registrera fastigheten och lokalerna för moms. Det ger direkta fördelar i möjligheten att då dra av den ingående momsen för investeringar, reparationer, underhåll och andra insatser. Men, när momsregistreringen är gjord får lokalerna i princip bara hyras ut till hyresgäster som stadigvarande använder lokalen i momspliktig verksamhet.

– Och en idrottsförening som använder lokalerna till, säg handbollsträning, bedriver inte momspliktig verksamhet, fortsätter Björn Eriksson.

”Det är en ödesfråga för hela den svenska idrottsrörelsen. Vi måste fixa momsfrågan”, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Sören Andersson

Om handbollslaget som tränar där fastighetsägaren är frivilligt skattskyldig för moms, kan Skatteverket hävda att lokalen har fått en förändrad användning. Det kan i sin tur innebära att hyresvärden riskerar att bli återbetalningsskyldig för all moms som dragits av tio år tillbaka i tiden.

Idrottsföreningar får svårare att hitta lokaler

Ett antal fastighetsägare har hamnat i den situationen. Skatteverket har underkänt hyresverksamheten i ett 40-tal fall och krävt återbetalning av moms för sammanlagt 27 miljoner kronor. Det är krav som oftast faller tillbaka på föreningarna som måste betala, pengar som de ideellt drivna klubbarna inte har.

Resultatet har inte låtit vänta på sig, idrottsföreningar och klubbar runt om i landet får allt svårare att hitta lokaler sedan fastighetsägarna fokuserar på hyresgäster med momspliktig verksamhet. En av dem är kampsportklubben Tip Muay Thai IF som hyr lokaler på söder i Stockholm.

– Vårt hyreskontrakt går ut och vi får inte förlänga det eftersom värden vill ha en momsad verksamhet, säger Pernilla Johansson, ordförande i klubben.

Idrottsföreningar runt om i landet får allt svårare att hitta lokaler. Kampsportklubben Tip Muay Thai IF är inget undantag. Sören Andersson

Ett intensivt letande efter en alternativ lokal har hittills varit fruktlöst, i alla fall om förutsättningen är att slippa momsen.

– Alla vill de ha verksamheter som inte äventyrar fastighetens momsregistrering.

”Känns som att jag säljer min själ”

Det mesta pekar på att klubben nu tvingas ta steget till att själva bli ett momsregistrerat bolag och på så sätt lättare hitta en ny hyresvärd och lokal.

– Nu har vi en lokal på gång och eftersom vi också bedriver utbildning och coaching så kan det fungera. Men jag är en föreningsmänniska, det här känns som att jag säljer min själ, säger Pernilla Johansson med eftertryck.

Att bolagisera den egna klubbverksamheten är en väg att gå, men inte heller det är en hundraprocentig lösning. Ansvarsfrågan förflyttas nu från fastighetsägaren till den bolagiserade och momsade klubben som i sin tur upplåter lokalerna till föreningen – som fortfarande inte ”stadigvarande bedriver momspliktig verksamhet” eftersom träning av unga i olika sporter alltså inte är momspliktigt. Hela upplägget faller och ansvaret hamnar återigen hos fastighetsägaren, än en gång kan avdragsrätten för moms ifrågasättas med åtföljande återbetalningskrav.

Antingen kraftigt höjda avgifter eller konkurs

En bolagiserad klubbverksamhet ger också konsekvenser från annat håll. Det kan leda till att de inte längre betraktas som en allmännyttig ideell förening och därmed riskerar att uteslutas ur Riksidrottsförbundet. Johan Karlsson är förbundsjurist på Riksidrottsförbundet och har utrett hur momsen påverkar idrottsrörelsen:

– Då får de inte heller ta del av statliga och kommunala bidrag och annat som gynnar allmännyttiga ideella föreningar. Det blir alltså ett hårt slag mot föreningens ekonomi, antingen måste medlemsavgifterna höjas kraftigt eller så väntar konkurs.

– En annan lika viktig fråga är hur det här påverkar den folkrörelse som idrotten är, kan man arbeta ideellt i ett bolag? Vill vi verkligen sätta alla unga idrottande i bolag?

Det är en enorm känsla av vanmakt.

Riksidrottsförbundet har gjort en analys av vad det tilltagande momsbekymret kan få för konsekvenser för idrotten och kommit fram till tre bistra slutsatser:

  • Idrottsföreningarna tvingas upphöra att vara ideella
  • Föreningar riskerar att gå i konkurs
  • Föreningarna tvingas att drastiskt höja medlemsavgifterna.

– Det är en enorm känsla av vanmakt, säger Björn Eriksson som dock understryker att Skatteverket inte är boven, de gör bara sin plikt.

Frågan måste upp på politisk nivå

– Vi måste få upp det här på politisk nivå. När vi uppvaktar regeringen säger de att ”vi tittar på det”. Det måste bli mer än så annars hotas den ideella folkrörelsen, fortsätter han.

Riksidrottsförbundet föreslår att det införs en generell moms på 6 procent för lokaler som hyrs ut till idrottsföreningar.

– Det strider antagligen mot EU:s mervärdesskattedirektiv. Men då får vi ta den kampen med EU, säger Björn Eriksson.

”När vi uppvaktar regeringen säger de att ”vi tittar på det”. Det måste bli mer än så annars hotas hela den ideella folkrörelsen”, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Sören Andersson

Ett annat alternativ är att regeln om att ”stadigvarande momspliktig verksamhet” i lokalerna helt enkelt tas bort.

Vi vill ju inte lägga ner klubben…

Tip Muay Thai IF har nu börjat de första tveksamma stegen mot att inrätta ett kommersiellt bolag. Men det innebär inte att den ideella verksamheten ska försvinna. Istället vill Pernilla Johansson och styrelsen hitta ett sätt att hålla båda verksamheterna igång, trots att det kräver mer jobb:

– Administrationen blir mer komplicerad. Ekonomi och juridik kräver insatta personer i en tid när vi redan har svårt att hitta människor som vill sitta i styrelsen. Men vi vill ju inte lägga ner klubben…

Det är inte bara idrottsklubbar som drabbas av momsproblematiken kring lokaluthyrning. Samma regler gäller för alla som bedriver momsfri verksamhet, bland annat fristående skolor, förskolor och vård och omsorgsföretag.

Toppnyheter

Donald Trump. TT.
Trumps Amerika

Trump: Diskussion om sänkt skatt pågått länge

USA:s president Donald Trump hävdar att han kan sänka kapitalskatten utan kongressens medgivande. Det rapporterar Bloomberg.

Metoden för att göra detta skulle vara att justera kapitalvinster för inflation.

– Vi har talat om att indexera under en längre tid, sa Donald Trump vid en presskonferens i Vita huset på tisdagskvällen och fortsatte:

– Många människor gillar tanken och det kan göra väldigt lätt, det kan göras direkt av mig.

Trumps uttalande kommer efter att The Washington Post tidigare under dagen rapporterat att Trumpadministrationen överväger sänkningar av löneskatten för att boosta den nedåtgående ekonomin.

Men Trump dementerar att landet skulle vara på väg in i en recession. Vi är ”väldigt långt från en recession” och skattesänkningarna har diskuterats under en tid, sa han.

2 tim
Trumps tweet och Donald Trump. Twitter/AP/TT
undefined

Trumps bild: Jag lovar att inte göra så mot Grönland

USA:s president Donald Trump har lagt upp en bild föreställande en skyskrapa med Trumps namn på toppen inklippt på Grönland på Twitter. I inlägget skriver han att han ”lovar att inte göra så mot Grönland”.

Bilden kommer efter att Trump visat intresse för att köpa Grönland, ett tilltag som varken Grönland eller Danmark varit särskilt roade av. Presidenten har dock sagt att ett eventuelt köp inte ligger överst på prio-listan, skriver The Guardian.

Idag 05:41
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild TT
Den svenska kronan

Analys: Partierna avgör krisande kronans framtid

Riksdagens partier avgör den svenska kronans framtid, skriver SvD Näringslivs Louise Andrén Meiton efter att kronan under tisdagen nått sin lägsta nivå mot dollarn på 17 år.

”Sedan Riksbanken blev självständig har många politiker tassat på tå för att inte riskera att klampa in och påverka oberoendet. Men snart måste de faktiskt bestämma sig”, skriver Andrén Meiton.

Hon skriver att det blivit något av en svensk paradgren att försvaga valutan för att hjälpa kronan, men frågar sig nu om ”forntida valutadopning verkligen är framtidens melodi”.

På längre sikt borde den utbombade svenska kronan kunna repa sig, skrev Dagens Industris Johanna Jeansson i lördags. Hon menar att kronan är en av de mest undervärderade valutorna just nu.

”Mätt mot ett handelsvägt index är den svenska valutan cirka 10 procent svagare jämfört med de senaste tjugo årens trend”, skrev Jeansson.

6 tim
Läs mer om Den svenska kronan
Guiseppe Conte anländer till mötet med president Sergio Mattarella. Massimo Percossi / TT NYHETSBYRÅN
Italiens nya regering

Presidenten godtar avgång – inleder samtal för lösning

Italiens president Sergio Mattarella har godkänt premiärminister Giuseppe Contes avgångsbegäran och kommer att påbörja överläggningar med partiledare i morgon i ett försök att hitta en lösning på krisen. Det uppger hans kontor enligt Reuters.

Presidenten har bett Conte att vara kvar i sin tjänst för att bedriva det vardagliga regeringsarbetet medan samtalen pågår.

Mötena med partiledarna kommer att pågå onsdag samt torsdag.

3 tim
Matteo Salvini i mitten. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Contes avgång var ett direkt slag mot Salvini

Italienska regeringar har en tendens att splittras, så frågan är om den som tar över efter att premiärminister Giuseppe Conte avgått kommer att vara längre? undrar Washington Posts Adam Taylor i en analys.

Att Conte självmant valde att avgå kan tolkas som ett direkt slag mot vice premiärminister Matteo Salvini vars mål är ett nyval, skriver han. Enligt Taylor kan agerandet leda till att Femstjärnerörelsen försöker få till samarbete med Demokratiska partiet eller Forza Italia för att slippa nyval.

Under sitt tal till senaten valde Conte att gå hårt åt Salvini som han menade har ”ansvarslöst” satt landet i kris. ”Med tanke på Italiens meritlista ser den förutsägelsen ut att vara säker”, skriver Taylor.

SVT:s Jennifer Wegerup skriver i en analys att regeringskrisen öppnat en rad alternativ – men att det oavsett vad kommer leda till en kamp utan dess like. Detta då det finns flera mindre partier som skulle kunna bilda en rad olika koalitioner, skriver hon.

”Frågan är vad president Mattarella nu kommer att göra.”

5 tim
Matteo Salvini/Giuseppe Conte. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Salvini: Redo att skjuta på nyval tills budgeten är klar

Lega-ledaren Matteo Salvini är redo att hålla koalitionsregeringen vid liv tills budgeten för 2020 godkänts innan landet går till nyval. Det säger vice premiärministern enligt Reuters.

Tidigare i dag meddelade premiärminister Giuseppe Conte sin avgång. Han kallade Salvinis agerande att utlösa den här konflikten för ”ansvarslöst”.

Nu är det upp till presidenten att välja mellan att utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering. Enligt statsvetaren Fabio Cristiano tyder allt på att det är möjligt med en ny regeringsbildning – utan att ett nyval behöver hållas, skriver TT.

Idag 16:06
Läs mer om Italiens nya regering

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ulf Kristersson.  Naina Helèn Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elbristen

M: Sverige behöver en ny energikommission

För att Sverige ska nå upp till sina ambitiösa klimatmål och leva upp till Parisavtalet behövs en långsiktig energipolitik som både kan tillgodose en ökad efterfrågan på el och radikalt sänka utsläppen. Det skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered på SvD Debatt.

De föreslår att Sverige inför en ny energikommission, som bör tillsättas omgående och arbeta under tolv månader för att sedan lämna underlag till en uppdaterad och bred politisk överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken.

”Vi riktar oss i första hand till de partier som ser att basen i Sveriges långsiktiga energipolitik måste utgöras av förnybart och kärnkraft”, skriver Kristersson och Hjälmered.

3 tim
undefined

Eon larmar: Risk för akut elbrist ökar

Den tyska energikoncernen Eon varnar för att risken för akut elbrist ökat ytterligare, rapporterar Dagens Industri.

– Läget för den svenska elförsörjningen är oerhört allvarligt. Och tyvärr har det förvärrats ytterligare bara under sommaren. Anledningen är bland annat att regeringen trots varningssignalerna om allvarliga konsekvenser chockhöjt skatten på kraftvärme nu i augusti, säger Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution till DI.

Enligt Johan Mörnstam, tvingas koncernen att lägga ned hela elproduktionen i Heleneholmsverket i Malmö.

Idag 15:51
Läs mer om Den akuta elbristen