Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Nya siffror: Därför blir låga räntan en ekonomisk smäll

Nya siffror från SCB visar att hushållens konsumtion varit betydligt högre än man räknat med. Det betyder att Riksbanken med minusräntan bränt av ammunition som kan behövas i den förväntade konjunkturnedgången ”Riksbanken begick ett misstag. De här siffrorna förstärker den bedömningen”, säger en tung ekonom.

Det lär inte bli några överraskningar när Riksbanken på torsdagen lämnar besked om räntan. Enligt nyhetsbyrån Direkt förväntar sig en princip enig analytikerkår att den lämnas oförändrad på minus 0,25 procent.

Fokus för analytiker och marknad är istället om banken kommer att berätta något om hur man ser på den framtida räntebanan. Riksbanken flaggade ju för att en eventuell räntehöjning är på gång i december.

Räntehöjningen skjuts upp

Men med allt fler signaler om en vikande konjunktur, där framförallt arbetslöshetssiffrorna varit negativa, förefaller även det som osannolikt anser de flesta analytiker. Man skjuter istället fram en eventuell räntehöjning en bra bit in på nästa år.

Snarare är ännu en räntesänkning ett scenario som bland annat Danske Bank och Capital Economics anser är möjligt med den senaste tidens signaler om en kommande konjunktursättning.

Men frågan är vilken stimulanseffekt som Riksbanken hoppas kunna uppnå via en marginell sänkning under minusstrecket.

Nu pekar Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker för makroekonomi på Nordea, på att det finns nya siffror med i leken som förändrar Riksbankens spelplan och som kan komma att slå tillbaka mot den tidigare räntepolitiken.

”Riksbanken begick ett misstag”

I analysen ”Nya siffror och mörkare orosmoln” pekar Torbjörn Isaksson på att Riksbanken bränt av sitt krut för tidigt. Orsaken är att SCB gått igenom sina källor och beräkningsmetoder för nationalräkenskaperna och kommit fram till att hushållens konsumtion år 2015, men med största sannolikhet även för de senaste åren, har varit betydligt högre än vad man räknat med.

Faktum är att SCB i och med sin revidering skriver upp Sveriges BNP för 2015 med 1 procent, eller 44 miljarder kronor räknat på 2015 års siffror som en följd av detta. Isaksson anser att det understryker att Riksbanken gjorde en felbedömning när man sänkte räntan under minusstrecket 2015.

– Jag tycker att riksbanken begick ett misstag när man införde minusräntan i ett så pass starkt konjunkturläge som vi hade redan 2014–15, och de här siffrorna förstärker den bedömningen.

Borde räntan ha varit högre de senaste åren menar du?

– Ja, det tycker jag. Den borde snarare ha legat på 0,25 eller 0,50 procent i stället. Det är också väldigt lågt, men även små skillnader i räntenivån har betydelse, och i den här fasen var det fel att gasa på med minusränta anser jag. Riksbanken borde inte heller ha inlett köp av statsobligationer.

Med den räntenivån skulle det finnas större utrymme att parera den förmodade kommande konjunkturnedgången.

Hushållens buffert har minskat

Så hur kommer det sig att SCB missat hushållens konsumtionsnivå? Svaret är att man har underskattat hushållens utländska konsumtion som har varit ”betydligt högre än tidigare skattning”, skriver SCB.

– Det är ett tecken på att hushållen varit väldigt optimistiska i synen på sin ekonomi eftersom utlandsresor är en typ av lyxvara som hushållen unnar sig när man tycker sig ha utrymme för det, säger Torbjörn Isaksson.

– Man kan säga att det är ett slags ”läckage” för penningpolitiken i den mening att hushållen åker utomlands och spenderar när man får ett större konsumtionsutrymme via till exempel lägre räntor, fortsätter han.

De nya siffrorna förstärker också, enligt Isaksson, bilden av att hushållen utnyttjat de låga räntorna till att spara mindre vilket har ökat sårbarheten i den svenska ekonomin avsevärt.

– Det låga sparandet betyder att hushållen inte har en buffert att konsumera för. Det har tidigare kunnat fungera som en krockkudde för ekonomin om läget på arbetsmarknaden eller bostadsmarknaden försämrats.

Just detta kunde man observera när bostadsmarknaden vacklade 2017, menar han.

– Hushållen valde då att hålla hårdare i plånboken i stället och öka sitt sparande. Det var ju inte någon allvarligare nedgång men det räckte för att hushållen skulle bli nervösa och då valde man att lägga undan pengarna istället för att konsumera.

Han tror att SCB:s samlade revidering av siffrorna kommer att visa att hushållens konsumtion var betydligt högre för åren 2016 och 2017, vilket reser ytterligare frågor kring Riksbankens extremt expansiva penningpolitik.

Tror du att Riksbanken kommer att ta hänsyn till de här siffrorna i sina räntebesked framöver?

– Det har ingen avgörande betydelse, även om Riksbanken i alla fall delvis får revidera sin syn på konjunkturförloppet.

Toppnyheter

Jaffar/Tända ljus och blommor vid mordplatsen. Privat/TT
Oroligheterna i Malmö

Pappan: Han kallades att vittna en gång – inget mer

Polisen har sagt att 15-årige Jaffar som sköts till döds i Malmö i helgen samt en annan 15-åring som skadades svårt var kända från kriminella sammanhang. Men Jaffars pappa säger till SVT att han inte känner igen den bilden.

– De kallade honom som vittne en gång. Han vittnade för en kompis. Inget mer, säger pappan.

Han beskriver i stället sin son som en normal 15-åring som var omtyckt av familj och vänner.

Även Jaffars kusin har reagerat på polisens kommentar.

– Här på Rosengård räcker det att man försöker gå emellan ett slagsmål för att man ska vara känd hos polisen, säger han till SvD.

Igår 20:22
15-årige Jaffar dödades i helgen i Malmö. TT / Privat
undefined

15-årige Jaffars anhöriga: Han var inte kriminell

Anhöriga och bekanta till 15-årige Jaffar som sköts ihjäl vid en pizzeria vid Möllevångstorget i Malmö i helgen motsätter sig bilden av att han var kriminell. Enligt polisen var pojken känd för polisen sedan tidigare, skriver Kvällsposten.

– Alla barn i Malmö är kända av polis i så fall, säger en fritidsledare som jobbat nära en av pojkarna, till tidningen.

Pappan säger till tidningen att hans son var ett barn, inte kriminell.

Den andra pojken som sköts vid pizzerian skadades svårt och vårdas fortfarande på sjukhus.

Publiceringen av Jaffars namn och bild sker i samförstånd med familjen.

Igår 18:59
Skador efter explosionen vid polishuset i Staffanstorp i oktober. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

S-politiker: Bilden av idyllen stämmer inte riktigt

Oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) i Staffanstorp stämmer in i kritiken mot kommunens nya reklamfilm, som målar upp Staffanstorp som en idyll dit människor flyr undan otryggheten i storstaden. Till Sydsvenskan säger han att kommunen borde lyfta fram sina positiva sidor i stället för att svartmåla andra platser. Delar av filmen är inspelad i Malmö.

Han påpekar också att även Staffanstorp nyligen drabbades av en sprängning.

– Bilden av idyllen Staffanstorp stämmer inte riktigt heller, säger Sjöström.

Filmen har bland annat kritiserats för att bara ljushyade personer medverkar. Bland annat spelas en kioskägare av en ljushyad skådespelare, medan den som äger kiosken på riktigt har invandrarbakgrund.

– Jag hade ställt upp, men de frågade inte, säger kioskägaren till ETC.

Igår 18:24
Läs mer om Oroligheterna i Malmö
Trump vid kvällens tal. SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Handelskonflikten Kina-USA

Trump: Kina och USA ”nära” fas ett av handelsavtalet

USA och Kina är nära att enas om första fasen i ett handelsavtal. Det sa Donald Trump i ett tal hos Economic Club of New York på tisdagskvällen, enligt flera medier.

– Vi är nära. Ett viktigt fas ett-avtal kan bli klart, kan bli klart snart, sa presidenten enligt Bloomberg.

Däremot gav Trump inga detaljer kring om nuvarande tullar ska tas bort eller om han ska träffa Kinas ledare Xi Jinping.

Samtidigt uttryckte Trump att han ansåg att EU har allt för höga hinder för internationell handel.

Uppgången på Wall Street dämpades något efter talet.

Igår 18:12
Till vänster: USA:s president Donald Trump. Till höger: Danske Banks sparekonom Maria Landeborn.  TT
undefined

Landeborn: Trump skriver snart på – kan lyfta börsen

De handelskrigande presidenterna i USA och Kina kommer att skriva på ett första handelsavtal före årsskiftet. Det är åtminstone Danske Banks huvudscenario, skriver den seniora ekonomen Maria Landeborn i ett blogginlägg.

De tullar som infördes i september kommer i alla fall att rullas tillbaka, tror hon.

De minskade spänningarna mellan stormakterna bör ge medvind till börsen, anser Landeborn i blogginlägget där hon också noterar att OMXS30 stigit motsvarande tre normala årsavkastningar sedan årsskiftet.

”Även den mjuka penningpolitiken globalt är positiv för börsen. Vi behåller därför en övervikt i aktier i våra portföljer”, skriver hon.

Landeborn får medhåll av TD Securities-strategen Mitul Kotecha som säger till CNBC att båda sidor vill få till en överenskommelse och att fas 1-avtalet lär skrivas på i december.

Igår 05:01
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Raketer från Gaza. Hatem Moussa / TT NYHETSBYRÅN
Israel – Palestinakonflikten

Analyser: Vad som händer i Gaza nu beror på Hamas

Det har varit en våldsam dag i Gaza och på flera ställen i Israel efter att den palestinska jihadistledaren Baha Abu al-Ata och hans fru dödades av israelisk militär tidigt i morse.

”Om det här blir en upptrappning som varar endast ett par dagar eller leder till en utdragen konflikt beror på två saker: Hamas hållning och antalet israeliska dödsoffer”, skriver Amos Harel på israeliska tidningen Haaretz.

Khaled Abu Toameh på The Jerusalem Post menar att Hamas måste bestämma om de ska sluta upp vid Islamiska jihads sida eller hålla låg profil för att inte återigen trappa upp konflikten med Israel.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén är inne på samma spår:

– Å ena sidan vill man upprätthålla det relativa lugn som har rått i Gaza i och med den inofficiella vapenvila som råder mellan Israel och Hamas, å andra sidan har man inte råd att framstå som kollaboratör, säger hon i en analys.

Igår 21:30
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten