Nya säkerhetshotet: Nu kan du inte skilja myndigheter från kriminella
Arbetsförmedlingen varnar för att kriminella ligor infiltrerar myndigheten och LRF larmar om att aktivister utger sig för att vara myndighetspersoner. Trenden gör att det blir svårt att lita på myndigheter. ”Utvecklingen är väldigt obehaglig”, säger Håkan Johansson, arbetsmiljöansvarig vid LRF, till fPlus.
Arbetsförmedlingen uppger att personer med koppling till den organiserade brottsligheten infiltrerar myndigheten. Motivet är att lära sig verksamheten inifrån och på så sätt kunna utnyttja välfärdssystemet.
– Där det finns pengar att hämta finns det risk att utsättas för organiserad brottslighet, säger Arbetsförmedlingens enhetschef Eva-Lena Edberg till Ekot.
Myndigheten har identifierat ett antal anställda som verkat som infiltratörer åt kriminella nätverk som vill roffa åt sig olika bidrag. Personerna har anställts enligt normala rekryteringsprocesser.
– Personer som söker sig in i myndigheten, som lär sig myndigheten och våra regelverk och som finns på insidan, säger Eva-Lena Edberg till Ekot, och tillägger att brottsuppläggen blivit allt mer organiserade och avancerade.
Arbetsförmedlingen efterlyser lättnader när det gäller sekretesslagstiftningen mellan myndigheter.
– Och vi behöver få ännu bättre möjligheter att neka när vi vet att en arbetsgivare eller aktör inte är seriös, idag kan vi tvingas fortsätta betala ut pengar av den anledningen att vi saknar lagstöd att stoppa den här utbetalningen, säger Eva-Lena Edberg till Ekot.
Nu larmar Lantbrukarnas riksförbund, LRF, att svenska bönder blir utsatta för falska myndighetspersoner. Djurrättsaktivister har utgett sig för att vara från Länsstyrelsen, både via telefon och vid besök på gårdar.
– Vi vill göra andra uppmärksamma på att det här förekommer. Det finns flera faror på med det här agerandet. Det kan innebära risk både för besökaren och lantbrukaren och ökar dessutom risken för smittspridning i stallen. Det är inga djurvänner som gör så här, säger Håkan Johansson, ansvarig för djuromsorgsfrågor och arbetsmiljö vid LRF, till fPlus.
Det som hänt den senaste tiden är att aktivister kontaktat djurägare, bokat tid och blivit insläppta i stallar och lokaler där de fotograferat och sedan lämnat gården – allt under förespegling att de är tjänstemän från länsstyrelsen.
– Det är inga konstigheter att Länsstyrelsen kontaktar och besöker gårdar. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för djurhållning och är också den myndighet som lantbrukare vänder sig till för ekonomiskt stöd. Det görs då och då stickprovskontroller och är inget som förvånar en lantbrukare, säger Håkan Johansson.
LRF råder nu sina medlemmar att alltid dubbelkolla att den som ringer verkligen kommer från Länsstyrelsen. Ett tips är att kontakta myndigheten för att få det bekräftat. Ett annat sätt är att begära legitimation av en myndighetsperson. Dessutom vill LRF att drabbade lantbrukare polisanmäler händelser där personer inte kan styrka sin identitet. Det är nämligen brottsligt att utge sig för att vara en myndighetsperson, brottet kallas föregivande av allmän ställning.
Länsstyrelsen ser allvarligt på uppgifterna att bedragare utger sig komma från myndigheten. Enligt Länsstyrelsen bär deras inspektörer alltid tjänstelegitimation eller annan handling som styrker att de arbetar vid myndigheten. De har också kläder med länsstyrelsens logotyp och dessutom bär de nödvändiga skyddskläder för att undvika smitta när de går in i stall.
– Oavsett skäl så är det aldrig acceptabelt att på falska grunder ta sig in i någon annans stallar utan legitima skäl eller tillåtelse från djurägaren. Alla djurägare ska känna sig trygga med att länsstyrelsens djurskyddshandläggare arbetar med respekt och förtroende för djurägare i vår myndighetsutövning, säger Ulrika Lundberg, landsbygdsdirektör vid Länsstyrelsen i Stockholms län, till fPlus.
LRF menar att utvecklingen med falska myndighetspersoner är mycket oroväckande och råder sina medlemmar att vara väl förberedda. Organisationen försöker stötta sina medlemmar via regionala omsorgsgrupper som rycker in vid förutsedda händelser.
– Det gäller att inte bli provocerad, vilket kan vara lätt hänt. Det är vanligt att djurrättsaktivister försöker pressa lantbrukarna till en brottslig handling. Utvecklingen med falska myndighetspersoner är väldigt obehaglig, säger Håkan Johansson till fPlus.