En kräfta.  Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Nya regler för kräftfiske är på ingång

Kräftsäsongen är här med nya regler som väntas införas för kräftfisket. Reglerna gäller signalkräftan, som är inplanterad i svenska vatten, rapporterar TT. Kräftan ska i stora drag få fiskas från södra Sverige upp till Mora. Signalkräftan får inte hanteras utanför detta område eftersom man vill minska risken för spridning av kräftpest, som kräftsorten bär på.

Antalet helger som kräftfiske i Vättern är tillåtet minskas dessutom, från fem till två. För allmänheten gäller även begränsningen sex burar och 40 kräftor per dygn.

De nya reglerna föreslås införas från och med årsskiftet.

Bakgrund om kräftfisket i Sverige

Det är olagligt att sätta ut signalkräfta i vattendrag, eftersom den sprider kräftpest. Flodkräfta finns framför allt kvar i vatten i Värmland, Dalsland, Dalarna, Gotland och Norrlands inland.

Sötvattenkräftor ska inte förväxlas med havskräftor, som ofta fångas i havet på västkusten. Havskräfta fångas året om, men helst i vatten med låg temperatur.

Källor: TT/Nordiska museet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Djur & natur Vättern

Toppnyheter

Stefan Löfven Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S-toppar i Skåne vill ha bort Stefan Löfven före nästa val

Stödet för statsminister Stefan Löfven vacklar inom Socialdemokraterna. Det skriver Aftonbladet som talat med flera S-företrädare i Skåne – ett tungt distrikt för partiet. Flera av dem vill ha bort Löfven före nästa val.

Cecilia Magnusson-Svärd som är oppositionsråd i Ystad tycker visserligen att Löfven gjort ett bra jobb, men vill ändå se en förändring inför valet 2022.

– Allt har sin tid och nu är det dags att ta ett kliv vidare, säger hon till tidningen.

S-ordföranden i Höör, Maria Boström Lambrén, tror precis som kommunalrådet Anders Rubin från Malmö att Löfven kommer att avgå före 2022. Fatmir Azemi som är oppositionsråd i Landskrona tycker även han att det är dags för ett byte på posten, däremot först efter valet.

1 tim
Anders Rubin S-kommunalråd i Malmö / statsminister Stefan Löfven. Socialdemokraterna i Malmö / TT
undefined

S-kommunalråd: Löfven avgår före valet 2022

Kommunalrådet Anders Rubin (S) i Malmö tror att Stefan Löfven kommer att avgå före valet.

– Han kommer välja att ersättas, för sin egen del och för partiets, säger Anders Rubin till Aftonbladet som frågat S-kommunalråd i landet om partiets framtid.

Fortsätter partiet med Löfven som ledare i valet finns risken att väljare uppfattar partiet som en förvaltare av en politik som Socialdemokraterna inte står för menar han.

Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson vill inte kommentera Löfvens framtid som partiledare men säger att den sänkta värnskatten gjort det svårt för partiet att förklara för väljarna vad man står för.

14 feb
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Johnsons rådgivare avgår efter kritik: ”Mediehysteri”

Boris Johnsons rådgivare Andrew Sabisky har sagt upp sig på grund av ”mediehysterin” de senaste dagarna. Det skriver han på Twitter.

”Jag ville hjälpa regeringen, inte bli en distraktion. Därför bestämmer jag mig nu för att avgå”, skriver han.

Oppositionspartiet Labour har krävt att Andrew Sabisky ska sparkas efter att det framkommit att han bland annat sagt att svarta i USA i genomsnitt har lägre intelligens än vita. Sabisky har också jämfört kvinnlig idrott med parasport.

Boris Johnson har i nuläget inte kommenterat vare sig kritiken mot rådgivaren eller hans avgång.

42 min
Boris Johnson och Andrew Sabisky. TT
undefined

Johnson allt mer pressad av rådgivarens kommentarer

Anställningen av den 27-årige rådgivaren Andrew Sabisky har blivit en allt större huvudvärk för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, skriver brittiska medier.

Oppositionspartiet Labour har krävt att Sabisky sparkas efter att det framkommit att han bland annat sagt att svarta i USA i genomsnitt har lägre intelligens än vita. Han har också jämfört kvinnlig idrott med parasport.

Både The Independent och The Guardian har frågat Johnsons talesperson om premiärministern håller med Sabisky om att svarta generellt har lägre intelligens än vita. Talespersonen har avböjt att kommentera.

Idag 13:34
Boris Johnson/BBC:s huvudkontor.  TT
undefined

Johnsons planerade BBC-slakt upprör Torypolitiker

Uppgifterna om att Boris Johnsons regering vill slopa tv-licensen och göra brittiska public service-bolaget BBC till en prenumerationstjänst upprör flera Torypolitiker, rapporterar Sunday Times.

– Att förstöra BBC fanns inte i vårt valmanifest, det är kulturell vandalism, säger Damian Green, som var Theresa Mays vicepremiärminister, enligt tidningen.

Även Toryledamoten Huw Merriman säger att han inte kommer att stödja ”denna vendetta mot BBC”.

Idag 09:29
Läs mer om Storbritanniens framtid
Illustration.  Chiang Ying-ying / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

UD ändrar rekommendation om Kinaresor – avråder helt

Utrikesdepartementet skärper sina reserekommendationer till Kina med anledning av spridningen av coronaviruset covid-19. Numera avråder man från alla icke nödvändiga resor till hela landet – med undantag för Hongkong och Macao. Det rapporterar flera medier.

– Sjukvården i flera provinser är svårt belastad och det kan vara svårt att få vård vid behov, säger UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

Tidigare avrådde UD från resor till Hubei-provinsen. Rekommendationerna gäller tills vidare.

4 tim
Illustration.  Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

150 prover analyserade och nu får fler labb virustesta

Ytterligare åtta laboratorium i Sverige ska få analysera prover vid misstanke om viruset covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten enligt TT. Tidigare har alla prover skickats till myndighetens laboratorium i Solna.

Det rör sig om laboratorier i Umeå, Uppsala, Örebro, Skövde, Halmstad, Lund, Stockholm och Göteborg. Om några prover visar sig vara positiva ska de skickas till Folkhälsomyndigheten för bekräftelse.

Än så länge har myndigheten analyserat 150 prover. Ett av dessa har varit positivt.

6 tim
Stellan Skarsgård och Megan Everett Skarsgård. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skarsgårds film ställs in på grund av coronaviruset

Familjen Skarsgårds film ”What remains”, en samproduktion med kinesiska intressenter, kommer inte bli av på grund av coronaviruset covid-19, skriver TT. Orsaken är att kinesiska filmindustrin fått dåligt med pengar efter att biljettförsäljningen sjunkit avsevärt i Kina sedan viruset började spridas i landet.

Gustaf Skarsgård skulle ha spelat huvudrollen. Stellan Skarsgård skulle ha haft en mindre roll. Frun Megan Everett Skarsgård har skrivit manus tillsammans med den kinesiske regissören Ran Huang.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Lena Hallengren TT
Krisen i sjukvården

Ministerns reaktion: Kräver större ansvar från regioner

Situationen med icke-legitimerade läkare som på egen hand tar emot patienter på akutmottagningar runt om i landet måste få ett slut. Det säger socialminister Lena Hallengren (S) till Sveriges Radio efter att programmet Kaliber rapporterat om problemet under dagen.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har bestämt att det inte är tillåtet, och Hallengren menar att myndighetens beslut måste följas bättre. Hon vill nu se kraftigare ansträngningar från regionerna så att de faktiskt lever upp till IVO:s krav.

2 tim
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Fredrik Persson /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Olegitimerade läkare på var tredje svenskt akutsjukhus

Var tredje sjukhus låter icke legitimerade läkare ansvara för egna patienter, trots att det inte är tillåtet, enligt en enkät som Ekots program Kaliber har gjort. Det ska alltid finnas en legitimerad läkare på plats som stöd och en av orsakerna till att detta inte följs uppges vara att det är svårt att få tag på kvalificerad personal.

En av patienterna som drabbats av detta är nu sexårige Ozzy Ferm och hans familj. Tre gånger missade obehöriga läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala pojkens leukemi och han skickades i stället hem med smärtstillande.

Idag 05:23
96-åriga May dog 15 dagar efter att hon hade brutit nacken. Kalla Fakta
undefined

Hemtjänsten lämnade May, 96, med bruten nacke

Hemtjänstpersonalen lät demenssjuka May Henriksson, 96, sova hemma trots att hon klagade på smärta efter att ha ramlat utomhus, visar en ny granskning av TV4:s Kalla Fakta.

När en sjuksköterska tittade till May först dagen efter blödde hon från pannan och fick skickas till sjukhus där man konstaterade att hon hade brutit nacken. 15 dagar senare avled May.

Händelsen är ett av de 1 000 fall av rapporterade avvikelser inom hemtjänsten som Kalla Fakta tittat närmare på i sin granskning.

Idag 10:23
Läs mer om Krisen i sjukvården
Magdalena Andersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot Januariavtalet

Andersson ger inga löften: ”Den svåraste uppgiften”

Finansminister Magdalena Andersson (S) vågar inte lova att den skattereform som avtalades i januariavtalet hinner ros i hamn innan valet 2022. Det säger hon till Expressen, trots att SSU sagt att januariavtalet i princip är brutet om så inte sker.

Andersson säger att det troligtvis är ”den svåraste uppgiften” hon haft på sitt bord som minister, och att reformen bygger på motstridigheter mellan partierna. Liberalerna har sagt nej till att beskatta tillgångar och höga inkomster, men Andersson tror inte att sänkt skatt på jobb och företagande minskar några klyftor. Hon kallar det för ”tönterier”.

– För det har vi provat med 140 miljarder och det minskar inte klyftorna, utan ökar dem.

4 tim
SSU:s Philip Botström.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SSU: Vi kräver skattesvar – januariavtalet kan brytas

Det växer misstankar inom Socialdemokraterna om att man kanske inte hinner få till den skattereform som avtalades med Centern och Liberalerna i januariavtalet, skriver Expressen. En av dem som tvivlar på att reformen blir av är SSU:s ordförande Philip Botström, som menar att C och L sätter sig på tvären.

Han säger att reformen var en förutsättning för att avtalet skulle accepteras av SSU, och ser det som närmast brutet om reformen inte ros i hamn. Och för att reformen ska kunna utredas och lagstiftas under denna mandatperiod måste finansminister Magdalena Andersson (S) ha saken färdigförhandlad senast i höst, säger han.

– Min utgångspunkt är inte att avtalet ska brytas, men det finns ingen poäng med att hålla kvar vid ett 73-punktsprogram om inte samtliga parter behöver genomföra det som är avtalat.

5 tim
Läs mer om Hoten mot Januariavtalet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Hans Dahlgren och Europahuset, som är Europaparlamentets informationskontor och EU-kommissionens representation i Sverige. TT
EU:s framtid

Svenska avgiften till EU kan höjas med 14 miljarder om året: ”Är inte acceptabelt”

Den svenska EU-avgiften kan höjas från 40,5 miljarder förra året till 54,5 miljarder för 2020, rapporterar SVT Nyheter.

– Det här förslaget är inte acceptabelt, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Förslaget presenterades av Europeiska rådet på fredagen, och enligt det ska alla länder betala 1,074 procent av sin bruttonationalinkomst (BNI). Den svenska regeringen, som vill att nivån ska ligga på 1 procent av BNI, menar att EU måste ”rätta munnen efter matsäcken” när Storbritannien lämnar unionen med sina miljarder. Men den linjen har svagt stöd.

Exakt hur mycket dyrare avgiften blir beror också till stor del på huruvida Sverige får behålla sina rabatter på cirka sex miljarder kronor om året.

14 feb
Hans Dahlgren (S).  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU:s miljardavgift avgörs – då kan tiden gynna Sverige

Under måndagen mötte EU-minister Hans Dahlgren (S) sina kollegor från övriga medlemsländer inför torsdagens stora möte om unionens långtidsbudget. Väl i Bryssel sa Dahlgren att Sverige ska ha en ”rejäl” rabatt på EU-avgiften, skriver flera medier.

Kommissionens förslag om att medlemsländerna ska betala 1,11 procent av bruttonationalinkomsten är alldeles för högt, menar han. Sverige vill att avgiften i stället ska ligga på 1,0 procent. Det skulle innebära en skillnad på många miljarder över åren 2021–2027. Förhandlingarna ser ut att bli långdragna, något som gynnar Sverige om man får tro Dahlgren.

– Det är inte till vår nackdel att vi gör en rejäl förhandling kring det här, säger han enligt Direkt.

3 tim
Läs mer om EU:s framtid