Nya larmet: 300 000 kan förlora reseavdraget
Det nya reseavdraget kommer att slå hårdare mot människor än tidigare befarat, enligt myndigheten Trafikanalys. Avdraget dras undan för hälften av alla arbetsresorna som görs på landsbygd. ”Det kändes som spiken i kistan för hela idén”, säger skatteexperten Johan Lidefelt, som har varit med i regeringens utredning kring de nya reglerna.
Under coronaytan ligger förslaget om ett nytt reseavdrag och puttrar, som innebär att hundratusentals människor kan förlora avdragsmöjligheten för bilresor till och från jobbet. Kostnaden för att åka till jobbet kan öka med tusentals kronor, inte minst för människor som bor och verkar i glesbygden. De nya reglerna ska träda i kraft den första januari 2021.
Det finns flera som redan har varnat för långtgående konsekvenser. Johan Lidefelt, nationalekonom på Svenskt Näringsliv och en av experterna i regeringens utredning om reseavdragen, är en av dem. Tanken med dagens regler är att vidga jobbmarknaden, men nu kan det bli tvärtom.
– Förändringarna medför skatteskärpningar som gör det mindre attraktivt att ta och söka arbeten om restiden är lång. Och för de som redan har ett arbete som kräver långa arbetsresor blir det mindre lönsamt att arbeta. Förslaget skadar näringslivet eftersom kompetensförsörjning och matchning försvåras, säger han till fPlus.
Kritiken växer – 300 000 kan förlora avdraget
Under sommaren har även myndigheten Trafikanalys presenterat en fördjupad analys av vissa av konsekvenserna av de nya reseavdragsreglerna. Dels pekar den statliga myndigheten på att 40-50 procent av arbetsresorna i gles- och landsbygd kommer att förlora rätten till reseavdrag. Dels att 250 000-300 000 personer i Sverige kommer att förlora rätten till reseavdrag på grund av kravet på minst 30 kilometer till arbetet enkel väg.
– Trafikanalys har kommit fram till att förslaget får omfattande negativa effekter för de som arbetspendlar med bil. Det kändes som spiken i kistan för hela idén med ett avståndsbaserat system. Att blanda in avstånd som ett krav i regelverket får alltså effekter som går rakt emot det grundläggande syftet med reseavdraget. Förslaget borde slängas i papperskorgen av politikerna, säger Johan Lidefelt till fPlus.
– Reseavdraget skulle dras undan för hälften av alla arbetsresorna som görs på landsbygd och 40 procent i glesbygd. Det är alltså samma grupper av resenärer som mest behöver reseavdraget som skulle förlora det. Totalt handlar det om upp emot 300 000 personer, enligt Trafikanalys. Miljövinsten av förslaget är också mycket blygsam, så slutsatsen måste bli att förslaget ska skrotas. Det är inte smart miljöpolitik och inte heller smart ur sysselsättnings- eller regionalpolitiskt perspektiv, fortsätter han.
Smällen kan bli över 40 000 kronor
Ett stort antal människor kommer alltså att drabbas. Antingen genom att avdragsmöjligheten helt försvinner, eller genom att det blir flera tusenlappar dyrare att arbetspendla med bil. Många som saknar vettiga resalternativ kommer att få rejäla skatteskärpningar, förklarar Johan Lidefelt. I extrema fall kan det handla om skärpningar på drygt 40 000 kronor om året.
– För många skulle det handla om ett till två tusen kronor i ökad skatt i månaden.
Miljövinsterna med de nya reglerna är blygsamma, visar en rapport från Sweco. De värderas till 0,38 miljarder kronor 2021, att jämföra med ökade samhällsekonomiska kostnader för bilpendlarna med 2,4 miljarder kronor.
Så drabbas just du
Framför allt tre saker påverkar hur stor skattesmällen blir. Hur långt du åker, hur mycket du tjänar och om du gör en tidsvinst med bilen på 2,5 timmar per dag eller inte. Det finns alltså en så kallad komplementsregel som är tänkt som en slags mildring för de som drabbas allra värst, men den är inte träffsäker eftersom många av de som verkligen behöver lindringen inte skulle uppfylla kraven, förklarar Johan Lidefelt.
– Möjligheten att välja bort bilen saknas ju för dem, och uppfyller man inte det skärpta tidsvinstkravet så blir det bara en skatteskärpning, säger han.
Men de nya reglerna slår inte bara mot landsbygden. De som till exempel arbetspendlar sträckan Uppsala-Stockholm (omkring 8 mil enkel väg), och inte uppfyller tidsvinstkravet på 2,5 timme, kan åka på en skattesmäll på mellan 3 700 kronor och 14 000 kronor om året. Även om pendlaren uppfyller tidsvinstkravet kan skatten öka med nästan 10 000 kronor.
fPlus presenterar i en tabell nedan exakt hur du kommer att drabbas av de nya reglerna beroende av hur långt du åker och hur mycket du tjänar.
Så mycket kan du förlora på nya reseavdraget
I tabellen ovan är sträckorna enkel resa till jobbet. Låg marginalskatt=32 procent, hög marginalskatt=52 procent. Källa: Skattelättnad för arbetsresor, Statens offentliga utredningar