Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Nya landsbygdssmällen: ”Små butiker får bomma igen”

Svenska butikshandlare krävs nu på tusentals kronor för tobaksförsäljning. Redan nu varnar flera glesbygdsföretagare för konsekvenserna. ”Konsumenten kommer till slut inte att handla hos oss längre. Då är det bara att lägga ner”, säger butiksägaren Maria Larsson i Krokom.

Under hösten kommer svenska butikshandlare för första gången att krävas på flera tusen kronor för tillstånd att sälja snus- och cigaretter. Detta fastställer den nya tobakslagen, som tidigare har uppmärksammats för att införa rökförbud på utomhusserveringar. Exakt hur mycket företagen måste betala varierar från kommun till kommun. Men enligt en genomgång som fPlus har gjort, landar avgiften i flera fall på cirka 9 000 kronor, utifrån en genomsnittlig handläggningstid på åtta timmar. I extremfall som Östersund och Borås, uppgår avgiften till hela 11 000–12 000 kronor.

Därtill tillkommer den årliga tillsynsavgiften som från och med i år kostar runt 4 000–6 000 kronor runtom i landet.

Även om det kan låta lite för större dagligvaruföretag i storstäderna, är det avgörande för småföretag som redan nu dras med lövtunna marginaler, förklarar Bo Göran ”Bogge” Bolstad, som driver Frendobutiken i Storuman.

Bogge Bolstad, som driver Frendobutiken i Storuman.

– Det här slår väldigt hårt mot småföretagare ute i periferin. Tänk dig ett företag som säljer snus och tobak för 150 000 kronor om året. Med den nya avgiften kommer en betydande del av överskottet från det första året bara gå till att betala för tillståndet, säger Bolstad.

Kan leda till nedläggning

Även andra butikshandlare i glesbygden dömer ut chockhöjningarna. De menar att de i förlängningen kan tvingas minska sortimentet och i värsta fall gå i konkurs.

– Om priset på både drivmedel och tobak ökar så kommer ju konsumenten till slut inte handla hos oss längre. Då blir det svårt att fortsätta bedriva verksamheten. Då är det bara att lägga ner, säger Sandra Kuoppa, som driver familjeföretaget Åkes livs i Pajalabyn Kitkiöjärvi.

Maria Larsson och Sara Boström, äger och driver Handlar’n i Trångsund, Krokoms kommun.

Maria Larsson, som tillsammans med Sara Boström, äger och driver Handlar’n i Trångsviken, Krokoms kommun, är inne på samma spår.

– Med dyrare avgifter måste vi höja priset på andra varor och då blir alla lidande. Om kommunen fortsätter att ta avgifter på det här sättet då går det väl inte till slut. Då får små butiker bomma igen och större ta över, säger hon.

Enligt Daniel Liljeberg, näringspolitiskt ansvarig Svensk Dagligvaruhandel, är det en befogad oro som hörs runtom i landet.

– Om butikernas marginaler äts upp genom nya pålagor försvinner förutsättningarna att verka och ge service till medborgarna. Jag tycker att man ska vara rädd om glesbygdens försäljningskanaler och inte slå ner dem på det här sättet, säger han.

Daniel Liljeberg, näringspolitiskt ansvarig Svensk Dagligvaruhandel.

Inte bara en avgift

Ett annat orosmoment är att avgiften, som i princip är en engångskostnad, kan krävas mer än en gång.

– Varje gång det görs ändringar i organisationen kan det tillkomma nya avgifter. Det gäller till exempel om man byter ägare i företaget eller tar in en ny butikschef. Det skapar ytterligare låsningar för företag att bedriva sin verksamhet, säger Daniel Liljeberg.

Företagen bär bördan

Vidare ifrågasätter han rimligheten i avgiftsstorleken och handläggningstiden som har beslutats i många kommuner.

– Vi förstår inte vad som kommer att ta åtta timmar att göra. Såvitt vi kan se är polisen den enda aktören som kommunen ska rådfråga. Sen är det butikerna som förser kommunen med all dokumentation, det är de som få bära den största bördan, säger Liljeberg.

Enligt Bogge Bolstad vore det bättre med en handläggningstid och timpenning på nationell nivå eller åtminstone ett maxtak.

– Vissa kommuner bedömer att handläggningen för en tillståndsansökan tar 6 timmar, andra räknar med 10–12 timmar. Då kan man ifrågasätta om kostnaderna egentligen avser, handläggning eller konsultarvoden, säger han.

I slutändan vill Bogge Bolstad ändå tro att lagen har ett gott syfte att få bukt med svarthandel och smuggling. Men dessvärre är det ytterligare ett exempel på när politikerna fattar ett beslut på riksnivå utan att ta hänsyn till glesbygdens problem, menar han.

– Jag tror inte landsbygden dras med samma problem med att som i andra delar av landet. Vi pratar ju om butiker som drivs i många år av samma person. Vi har sett det här gång på gång. Vi försöker hitta nya lösningar till glesbygdens överlevnad och sen kommer nya lagar som försvårar vårt arbete, säger han.

Så är avgifterna i 8 kommuner (se bild)
Källa: Svensk Dagligvaruhandel

Toppnyheter

Centerpartiets chefsekonom och arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl har utarbetat reformförslaget. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

S-källor: Centern avgör januariavtalets öde

Det är bara Centerpartiet som kan förhindra en regeringskris. Det menar flera tunga S-företrädare som Expressen har pratat med. Men den omfattande reformen av Arbetsförmedlingen som lett till den politiska situationen, där arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) riskerar att avsättas, var också centralt för att släppa fram Stefan Löfven för knappt ett år sedan.

Partiet måste med andra ord backa från förslaget om att den nya modellen bygger på lagen om valfrihet, LOV, annars väntar regeringskris, enligt S-företrädarna som Expressen har pratat med.

– Då återstår att gå till talmannen eller utlysa nyval, säger en av S-källorna.

Igår 21:23
Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Opinionsläget ett skäl till att S inte vill ha nyval”

Genom att stödja Vänsterpartiets misstroendehot, men samtidigt ställa två krav på regeringen försöker Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) att ta initiativet från Jonas Sjöstedt. Det menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i en analys.

Den här metoden för att påverka i en politisk sakfråga är enligt honom också ovanlig. I vanliga fall försöker man gå ihop i riksdagen för att rösta igenom en förändring i sakfrågan, men nu tycker man det skulle ta för lång tid. I stället vill man att regeringen drar tillbaka förslaget om lagen om valfrihet – och som motprestation får man behålla sin arbetsmarknadsminister, menar Ramberg.

Ewa Stenberg på DN menar att hotet om ett extraval skulle kunna läggas fram de närmaste dagarna, men att det också finns flera faktorer som talar emot det – bland annat Socialdemokraternas opinionssiffror.

I stället tror hon att ”regeringens mästerförhandlare” kommer få ta plats på scenen över helgen.

Igår 17:06
Nyamko Sabuni (L). Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Liberalerna kan tänka sig att gå med på kraven

Liberalerna kan tänka sig att ändra på tidsplanen för reformeringen av Arbetsförmedlingen, samt ta bort kravet om att lagen om valfrihet, LOV, ska gälla vid reformeringen. Det säger partiledaren Nyamko Sabuni till TT.

– Vi tycker och tror att det kan behövas längre tid, så på det sättet hörsammar vi väldigt gärna det som M och KD lägger fram, säger hon.

Även Liberalerna är villiga att samtala med de andra januaripartierna för att komma fram till en lösning.

Igår 16:31
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Brittiska underhuset/montage.  TT
Valet i Storbritannien

Flera medier vägrar välja sida: ”Vi förtjänar bättre”

Flera tunga brittiska medier har publicerat sin politiska linje inför nyvalet om en vecka. Men det är inte med entusiasm som de går till valurnorna.

”Storbritanniens mardröm före jul”, skriver The Economist och noterar att Boris Johnsons regering är den mest impopulära i historien samtidigt som Jeremy Corbyn är den mest impopulära oppositionsledaren någonsin. Tidningen ställer sig bakom Liberaldemokraterna, men gör det utan förhoppningar.

”De kommer inte vinna. Så varför stötta dem? Det praktiska skälet är att de kan lägga band på den som hamnar på Downing Street.”

Financial Times skriver att alla alternativ är dåliga och väljer att inte stödja något parti.

”De konservativa och Labour har koloniserats av populister och lämnat mitten”, skriver man.

Magasinet New Statesman väljer också att inte stödja något parti men uppmanar väljarna att rösta taktiskt emot Torypartiet för att motarbeta Johnsons brexitlinje.

Igår 20:18
Jeremy Corbyn håller tal vid en Robin Hood-staty i Nottingham. Joe Giddens / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Visselblåsare larmar inifrån Labour – Corbyn pekas ut för elva fall av antisemitism

Larmen om antisemitism inom det brittiska partiet Labour ökar i styrka, skriver brittiska medier. Totalt 70 nuvarande och tidigare Labour-politiker har uttalat sig om saken i den pågående utredningen mot partiet, enligt The Times.

Partiledaren Jeremy Corbyn anklagas själv för elva fall av antisemitiska händelser, skriver Daily Telegraph. Corbyn ska regelbundet ha ”haft samröre, sympatiserat och engagerat sig i antisemitism”. Han ska bland annat ha gett sitt stöd till en Förintelseförnekare och skrivit förordet till en bok som argumenterar för att banker och medier kontrolleras av judar.

Det är organisationen The Jewish Labour Movement, som har haft en nära relation med moderpartiet i 100 år, som står bakom det senaste larmet. I akten anklagas partiet för att försvara förövare och för att mörklägga de problem som finns.

Igår 11:00
Läs mer om Valet i Storbritannien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
FAYEZ NURELDINE / AFP
Dagens börs

Saudi Aramco blir tidernas största börsnotering

Den statliga saudiska oljejätten Saudi Aramco bekräftar på torsdagskvällen att teckningskursen blir 32 riyal, motsvarande 81 kronor, vilket är i topp av det intervall som tidigare har presenterats. Det rapporterar Reuters.

Prissättningen innebär att listningen av 1,5-procent av bolaget blir världens genom tiderna största börsnotering. 25,6 miljarder dollar kommer att tas in. Den hittills största börsnoteringen var Alibabas som uppgick till 25 miljarder dollar.

Kursen ger samtidigt Aramco ett marknadsvärde på 1 700 miljarder dollar vilket gör bolaget till världens överlägset högst värderade.

Aktien börjar handlas på inhemska börsen Tadawul senare i december.

Igår 19:39
TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street klättrade svagt – Signet lyfte på rapport

Wall Streets huvudindex rörde sig försiktigt kring nollan under torsdagen och hade vid stängning klättrat till grönt:
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,1%
• Dow Jones: +0,1%
På bolagsfronten har bland andra Tiffany & Co rapporterat delår. Bolagets resultat kom in lägre än väntat och aktien sjönk något.

Konkurrenten Signet slog däremot analytikernas förväntningar och juvelbutikskedjans aktie lyfte över 7 procent.

Slack, som rapporterade i går efter börsens stängning, slog analytikernas förväntningar – förlusten per aktie blev betydligt lägre än väntat och aktien tappade initialt men vände upp och stängde 5 procent högre.

Samtidigt är det nu bara tio dagar kvar tills Trumps nästa tullsalva sätts in mot Kina. Parterna jobbar nu mot klockan för att nå ett partiellt handelsavtal (fas ett-avtalet) innan den 15 december.

På makrofronten visar färska siffror att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk med 10 000 personer förra veckan.

Färsk data visar även att USA:s handelsunderskott minskade mer än väntat i november. Analytiker hade räknat med ett underskott på 48,6 miljarder dollar men det landad på 47,2 miljarder dollar.

Igår 15:32
undefined

Börsen vände ner: SAS rasade – Systemair rusade

Stockholmsbörsen sjönk till minus efter gårdagens kraftiga uppgångar som gjorde onsdagen till den starkaste börsdagen på en månad.

Vid stängning visade ledande index:
• OMXS30 −0,1%
• OMXSPI +-0%
SAS aktie rasade över 15 procent och bolaget noterade sin sämsta börsdag på 10 år. Detta efter att ha rapporterat ett starkt fjärde kvartal men ett ”otillfredsställande” helår, enligt vd Rickard Gustafson.

Systemair rapporterade däremot bättre än väntat över hela linjen. Vinsten ökade med 50 procent i bolagets andra kvartal. Aktien steg runt 6 procent.

SSAB:s aktie stiger efter att marknaden smält informationen från gårdagens kapitalmarknadsdag som pekade mot goda utsikter.

Bland aktierekommendationer fick Bilia en köprekommendation av Nordea. Aktien lyfte runt 9 procent. Byggbolaget Peab steg 4,6 procent på en höjd rekommendation från SEB.

Texten uppdateras.

Igår 08:06
Läs mer om Dagens börs