Nya hotet mot kärnkraften – allt kan vara borta 2024
Kärnkraftsbolagen larmar om att det snart är fullt i avfallslagret och att driften hotas redan 2024. Näringslivet menar att regeringen förhalar frågan om slutförvaring. ”Vi tycker inte att ett regeringsbeslut ska färgas av vad man tycker i kärnkraftsfrågan”, säger Johan Dasht, vd SKB, till fPlus.
Vattenfall varnar för att lagret där det svenska kärnbränsleavfallet förvaras håller på att bli fullt. Det kan leda till att driften av kärnkraften måste stoppas 2024. Nu bekräftar företaget som ansvarar för att ta hand om avfallet bilden.
– Beräkningar som vi gjort visar att mellanlagret blir fullt under fjärde kvartalet 2023. Det betyder att kärnkraftverken inte längre kan skicka iväg sitt använda bränsle och därmed får de produktionsproblem 2024. Detta är fakta och ingen åsikt. Blir det fullt så blir det fullt. Läget är allvarligt, säger Johan Dasht, vd SKB, till fPlus.
SKB, Svensk Kärnbränslehantering AB, ägs av kärnkraftsföretagen och bolagets uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Det sker idag genom ett slutförvar av kortlivat avfall i Forsmark och ett mellanlager för använt kärnbränsle i Oskarshamn.
Regeringen förhalar nödvändiga beslut om lagring av utbränt kärnbränsle. Resultatet kan bli att svensk kärnkraft stängs ned redan om tre år
Nu återstår att inrätta ett slutförvar av använt kärnbränsle i Forsmark. Redan 2011 ansökte SKB om att få bygga Kärnbränsleförvaret i Forsmark och frågan har sedan dess passerat prövningarna hos Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten. De berörda kommunerna har sagt ja till planerna. Sedan 2018 ligger ärendet på regeringens bord – men fortfarande finns inget beslut i frågan. Situationen oroar det svenska näringslivet.
– Regeringen förhalar nödvändiga beslut om lagring av utbränt kärnbränsle. Resultatet kan bli att svensk kärnkraft stängs ned redan om tre år. Det skulle få mycket allvarliga konsekvenser, inte bara för klimatet utan också för jobb och välstånd i Sverige, säger Lina Håkansdotter, chef för energi och hållbarhet på Svenskt Näringsliv, till fPlus.
SKB menar att det inte borde finnas några hinder för ett regeringsbeslut. Johan Dasht berättar att det ligger nästan 40 års forskning bakom ansökan, Strålskyddsmyndigheten stöder den och dessutom har Finlands expertmyndighet och regering godkänt förvaringsmetoden. SKB förväntar sig att regeringen inom en snar framtid ger klarhet om slutförvaret eftersom många aktörer efterfrågar en tidplan.
Regeringen förhalar
Men i en intervju i DN säger den nya miljöministern Per Bolund (MP) att det inte finns någon tidplan och att regeringen väntar på kompletterade utredningar.
– Man kan ju undra vilka ytterligare utredningar regeringen saknar. Det finns ingen annan fråga som utretts så kors och tvärs och under en sådan lång period som denna i svensk historia. Vi har en säker metod för slutförvaret. Det enda som återstår är att regeringen visar ett tydligt politiskt ledarskap och tar beslut i frågan. Hela paketet finns där, säger Johan Dasht.
Svenskt Näringsliv menar att regeringens bristande hantering av kärnavfallsfrågan är ett hot mot en redan ansträngd försörjning av elleveranser till industrin.
– Vi vet att elanvändningen kommer att öka kraftigt framöver. För att möta det behöver vi en leveranssäker energimix med både förnybara och fossilfria energislag. Utan kärnkraft och vattenkraft klarar vi det inte, säger Lina Håkansdotter.
Johan Dasht poängterar att SKB:s verksamhet inte är kopplad till någon politisk inställning i kärnkraftsfrågan. Bolagets ansvar är kort och gott att ta hand om kärnbränsleavfallet.
– Vi är väldigt noga med att ta vårt ansvar för ett av Sveriges viktigaste miljöskyddsprojekt och nu sitter vi där med ett avfall som behöver hanteras. Detta handlar inte om man är för eller emot kärnkraft. Vi tycker inte heller att ett regeringsbeslut ska färgas av vad man tycker i kärnkraftsfrågan, säger Johan Dasht till fPlus.
fPlus har erbjudit miljöminister Per Bolund utrymme för en kommentar, men han har avböjt.