TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Nya hjälpvågen: Här är företagen som rycker ut i coronakrisen

Engagemang, vilja att hjälpa till, ställa upp och bidra till att minska samhällseffekterna av epidemin. Den viljan växer allt starkare just nu, hos både privatpersoner och företag, visar en rundringning som fPlus har gjort.

Coronakrisen får allt större återverkningar i det dagliga livet och det samhällsliv som vi är vana att omge oss med. Men när inskränkningarna och oron ökar, vaknar andra resurser till liv: hjälpsamhet, engagemang och omtanke spirar och människor som kanske inte kan eller vill lämna hemmet får hjälp av andra med inköp, ärenden och andra mindre uppgifter.

Samma positiva kraft går att spåra i näringslivet visar det sig när fPlus ringer runt till olika företag.

– Vi vill vara med och bidra, svårare än så är det inte. Därför ger vi alla som arbetar inom sjukvården 50 procent rabatt på vår meny, säger Joakim Wiklander som driver Restaurang Bröderna i Stockholm.

Just restaurangbranschen är hårt drabbad när Coronakrisen avhåller många människor från att gå ut. Restaurang Bröderna har hittills klarat sig någorlunda i och med att menyn består av takeout-vänliga hamburgare och pizza.

– Vi försöker anpassa oss till situationen och vara innovativa. Det går inte att bara sitta ner och vänta. Och med erbjudandet till de som arbetar inom sjukvården håller vi verksamheten igång.

Just sjukvårdpersonal, läkare och sjuksköterskor är i mångas ögon de stora hjältarna just nu. Det har inspirerat Pressbyrån att se till att de får en fika utan kostnad. På samtliga sjukhus där Pressbyrån finns representerade är 100 000 gratis fika, kaffe och bulle, avsatta för de som arbetar där. Lennart Schultz är kommunikationschef på Pressbyrån:

– Vi har en tradition att ställa upp när det behövs, att agera på det som händer i samhället. Våra franchisetagare ute i landet superengagerade och tänker hela tiden ut nya sätta att hjälpa till.

I Svenljunga finns företaget ACE Protection som tillverkar skyddsutrustning bland annat till dem som arbetar inom gruva, bygg och anläggning. En av produkterna är andningsskydd, en produkt med enorm efterfrågan just nu. I ambitionen att möta den arbetar de 18 anställda i princip 24/7 och har skruvat upp produktionen med 60 procent. Det innebär att det tillverkas närmare 300 000 skydd i veckan.

– Alla är med, ingen protesterar mot att vi jobbar mycket hårdare nu och kör på max. Känslan här på företaget är att vi är med och gör en insats, säger vd:n Peter Carlsson.

Safeture är ett svenskt företag specialiserade på säkerhets- och informationsteknik för företag. En digital plattform gör det möjligt för kunderna, till största delen stora företag, att hålla sig uppdaterade om var deras medarbetare befinner sig. Det visade sig vara en ovärderlig hjälp när coronaepidemin bröt ut. Snabbt gick det att identifiera var riskområdena fanns och om medarbetare varit i närheten av dem.

– Vi insåg att det var en viktig information även för de företag som inte är våra kunder. Därför erbjuder vi en app med den tekniken utan kostnad för företag som behöver ha den kollen, säger Jonas Brorson, CMO på Safeture.

I dagsläget, när i princip alla länder kan klassificeras som riskområden och mycket av tjänsteresandet stannat av, är behovet av appen inte så stort.

– Men vårt erbjudande finns kvar också när restriktionerna börja lätta. Då blir det viktigt att veta vart det är möjligt att åka och att ha kunskap om var medarbetarna finns. Över huvud taget är systemet laddat med stora mängder information, från grundläggande fakta om Coronaviruset till flygtider och liknande.

Toppnyheter

Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer konstaterat smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

Igår 16:11
Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

Igår 17:26
På fältsjukhuset i Älvsjö byggs extra intensivvårdsplatser. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blixtomskolningar i vården: ”Vill hjälpa till om jag kan”

Just nu expressutbildas sjukvårdspersonal för att bemanna de många extra intensivvårdplatserna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Både läkare och sjuksköterskor har anmält sig frivilligt för att kunna bidra.

– Kan jag hjälpa till så vill jag göra det, säger sjuksköterskan Mina Olsson, en av deltagarna.

En annan som anmält intresse för att rycka in och hjälpa till om det behövs är artisten Anna Bergendahl, som kom trea i årets Melodifestival. Hon utbildar sig just nu till läkare.

– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex, sa hon när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

Igår 19:53
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer