Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Europas bilindustri

Nya EU-regler gör bilar säkrare – och dyrare

Alla nya bilar måste snart vara utrustade med avancerade system som ska förhindra olyckor, enligt nya EU-regler.

Lagkraven ökar säkerheten – men kan göra bilar avsevärt mycket dyrare, enligt branschorganisationen Bil Sweden.

Från mitten av 2022 ska alla nya bilar som säljs i EU utrustas med en rad säkerhetssystem, som exempelvis varnar om föraren blivit trött och bromsar i nödsituationer.

Den nya förordningen klubbades i fredags av ministerrådet, som hoppas att de nya reglerna ska leda till en avsevärd minskning av allvarliga trafikolyckor, samtidigt som de stärker konkurrenskraften.

Bilbranschen välkomnar de skärpta lagkraven, uppger Bil Swedens vd Mattias Bergman, som samtidigt varnar för att det inte handlar om någon mirakelkur:

– Vi är primärt positiva, men man ska vara medveten om att det driver upp kostnaderna och inte löser alla problem. Ska man nå en säker trafik är fordonet bara en av tre faktorer. De andra är att bygga säkra vägar och att utbilda förarna så att de håller hastigheten och följer trafikregler, säger Mattias Bergman.

Säkerhetssystemen finns redan i dag i många så kallade premiumbilar och är ofta det som skiljer en sådan bil från en vanlig bil. De nya reglerna kommer att leda till avsevärda prishöjningar, även om de sannolikt leder till att tekniken så småningom blir billigare, enligt Bergman.

– I takt med att man får större volymer sjunker kostnaderna. Skulle man ta det som finns i en modern premiumbil och sätta det i en volymbil så skulle kostnaden för samma komponent sjunka tack vare skalfördelar.

– Det kommer i flera fall inte vara samma tekniska lösningar till samma kostnad. Man jobbar på att hitta billigare lösningar och i andra fall handlar det om att skala upp produktionen och designa dem så att de kan produceras billigare, säger Mattias Bergman.

Även om branschen är positivt inställd blir det svettigt – de nya reglerna innebär en stor omställning på kort tid.

– Fordonsindustrin ska utveckla tekniken, underleverantörerna ska få fram komponenterna, sedan ska man skala upp det i stora volymer. Testmyndigheterna ska ha kapacitet att testa och sedan ska nationella myndigheter implementera lagstiftningen. Det är många saker som ska till stånd och det är enormt tidspressat, säger Mattias Bergman.

Kraven kan medföra att annan utveckling, exempelvis inom säkerhetsområdet, måste läggas åt sidan.

– Har du en befintlig budget måste du alltid prioritera så att du möter lagkraven, säger Mattias Bergman.

Nya EU-kraven på fordon

Alla motorfordon som släpps ut på EU-marknaden från och med mitten av 2022 ska vara utrustade med bland annat:

* Intelligent farthållning

* Varning om föraren blir trött eller ouppmärksam

* Nödstoppssignaler

* System för backningsövervakning

* System för övervakning av däcktryck

Ytterligare krav ställs på personbilar och lätta lastbilar, bland annat:

* Avancerade nödbromssystem

* Nödsystem för kvarstannande i körfält

Källa: Ministerrådet

Toppnyheter

Margot Wallström Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Wallström KU-anmäls efter åtalet mot Kinaambassadör

Tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) KU-anmäls av Vänsterpartiet, rapporterar TV4 Nyheterna.

Partiet vill att Wallström klargör sitt agerande i fallet med Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt, som i januari i år arrangerade möten om den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai med kinesiska affärsmän.

Wallström och utrikesdepartementet har förnekat kännedom om mötesplanerna, vilket Vänsterpartiet ifrågasätter.

– Hela det här agerandet från ambassadören är väldigt konstigt, att hennes chefer inte skulle veta att hon begärt det här mötet, säger partiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling till TV4.

Tidigare i veckan åtalades Lindstedt för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

2 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde om Kinas hot: Har inte fått någon information

Kinas ambassadör Gui Congyou meddelade under torsdagen att handelsutbytet med Sverige är på väg att begränsas, som en reaktion på regeringens hantering av Gui Minhai-fallet. Det sa han i en intervju med GP.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger i en kommentar till SR Ekot att även hon nåtts av utspelet men att hon inte fått någon konkret information från kinesiskt håll.

”Därför vill vi inte spekulera i vad det eventuellt kan innebära”, skriver Linde.

5 dec
Plakat på de fängslade publicisterna Lee Bo och Gui Minhai i Kina. PHILIPPE LOPEZ / AFP
undefined

EU: Förväntar oss att Gui Minhai omedelbart släpps

EU ger Sverige ”full solidaritet” i frågan om den svenske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina. En talesperson för EU-kommissionen uppger i en skriftlig kommentar till TT att unionens position när det gäller Gui Minhai är klar.

”Vi har upprepade gånger i såväl bilaterala kontakter som internationella sammanhang uttryckt att vi förväntar oss att han omedelbart släpps och vi fortsätter att göra det", skriver talespersonen.

I svaret står det också att EU förväntar sig att Kina ”upprätthåller nationella och internationella krav och respekterar mänskliga rättigheter”.

18 nov
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Statsminister Stefan Löfven och partisekreterare Lena Rådström Baastad.  Lars Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: S har brytt sig mer om C än om väljarna

LO-männens dragning till Sverigedemokraterna och förhandlingar om den framtida arbetsrätten är två ämnen som står i fokus på dagens ledarsidor.

När alltfler LO-anslutna män väljer SD måste S välja en annan väg, menar Aftonbladets ledarskribent Jenny Wennberg. ”Socialdemokraterna har så här långt varit mer engagerade i Centerns behov och välbefinnande än väljarnas” skriver hon.

DI:s Tobias Wikström tar upp att sex fackförbund nu ställer sig utanför LO:s förhandlingar om ett nytt omställningsavtal. ”Arbetsrätten är ett ännu krångligare politikområde än Arbetsförmedlingen”, skriver Wikström och spår att ytterligare en punkt i januariöverenskommelsen i och med detta kan falla i framtiden.

Expressens ledarsida fokuserar också på arbetsrätten och skriver att de LO-förbund som hoppar av verkar göra bedömningen att det är bättre att Januaripartierna får ta ansvaret för förändringen av Las, trots att det innebär att Centerpartiet får större makt över utformningen.

8 min
Läs mer om Ledarsvepet
Arkivbild.  Hannibal Hanschke / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Säljråd pressar Electrolux på stillsam Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen öppnar med få rörelser på onsdagsmorgonen. Drygt tio minuter efter handelsstart såg utvecklingen ut som följer:
• OMXS30: +/-0,0%
• OMXSPI: +0,1%

På bolagsfronten noteras att byggjätten Skanska har sålt sin andel i en fastighet i Houston för motsvarande 3,5 miljarder kronor. Aktien stiger 0,2 procent i inledningen.

Vid midnatt släcktes bland annat TV4 för Sveriges alla Com Hem- och Boxerkunder, sedan förhandlingarna mellan ägarbolagen Telia och Tele2 strandat. Både Telia och Tele2 inleder onsdagshandeln mot botten av OMXS30-listan, på −0,5 procent respektive −0,2 procent. Sämst av giganterna presterar dock Electrolux aktie, som är ner 1,9 procent efter en säljrekommendation från Citi.

I andra änden av listan hittas Boliden, som stiger 1,2 procent. Bolaget har fått en sänkt riktkurs från Barclays, där rekommendationen jämvikt dock upprepas.

I går rapporterades att Ericsson betalat över 620 miljoner kronor i mutor i Asien, genom vad som beskrivs som ett nät av slaskkonton. Enligt telekomjätten var det ”vissa medarbetare i några marknader, varav vissa högre chefer” som agerat ”otillbörligt”. Aktien sjunker omkring 0,3 procent.

I makrokalendern är det morgonens inflationssiffror från SCB som är huvudnumret. Statistiken släpps klockan 09.30 och förhandstipsen är att inflationen uppgick till 1,6 procent i oktober.

I kväll svensk tid kommer amerikanska Federal Reserve med sitt sista räntebesked för året. Bedömarna är i princip ense om att räntan kommer att lämnas oförändrad.

12 min
Illustrationsbild.  Brendan McDermid / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spretigt på Asiens börser inför årets sista Fed-besked

Onsdagens handel inleddes med blandad kompott och spretig utveckling för ledande Asienbörser. Vid 05.15-tiden svensk tid såg utvecklingen ut som följer:
• Nikkei: −0,1%
• Shanghai: +0,1%
• Shenzhen: −0,6 %
• Hongkong: +0,3%
• Kospi: +0,4%

CNBC kopplar samman förloppet med den amerikanska centralbanken Federal Reserves sista räntebesked för året som kommer i kväll, svenskt tid. Bedömarna är i stort sett överens om att Fed troligen lämnar räntan oförändrad.

Samtidigt håller investerarna ögonen på utvecklingen i handelssamtalen mellan Kina och USA, vartefter söndagen – då USA enligt tidigare deadline ska höja en rad tullar på kinesiska varor – kryper närmare. Wall Street Journal rapporterade på tisdagen att USA planerar att skjuta upp höjningen i syfte att försöka nå en överenskommelse, men enligt Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow kan tullhöjningen fortfarande bli aktuell.

– Varje dag får man en ny liten knuff i någon riktning. Man vet helt enkelt inte vem man ska tro, om dessa kommentarer har någon grund i verkligheten eller om de är en förhandlingstaktik, säger ING Singapores chefsekonom Rob Carnell till Reuters.

3 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street backade – Netflix föll på sänkt råd

New York-börserna backade på tisdagskvällen efter flera tvära kast i handelskriget. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –0,1 %
• Nasdaq: –0,1 %
• Dow Jones: –0,1 %
Terminerna pekade skarpt nedåt under förmiddagen sedan kinesisk media rapporterat att supermakterna inte väntas nå något avtal denna vecka. Strax före öppningen rekylerade terminerna efter att WSJ rapporterat att USA och Kina planerar för att skjuta upp de nya tullarna som ska träda i kraft på söndag.

Börshumöret dämpades sedan återigen efter att Vita huset betonat att nya tullar fortfarande kan bli av.

Prudential Financials chefsstrateg Quincy Krosby säger till CNBC att investerare har blivit luttrade vid det här laget och lärt sig att inte ta ut något i förskott.

På bolagsfronten backade Netflix 3,1 procent sedan Needham sänkt rekommendationen till underperform från behåll. Investmentbanken varnar för den ökande konkurrensen på streamingmarknaden.

Den franska läkemedelsjätten Sanofi seg 5,9 procent efter att bolaget offentliggjort planer på att sluta investera i diabetesforskning och i stället fokusera på områden som cancer.

Igår 21:02
Läs mer om Dagens börs
Boris Johnsons företrädare Theresa May utanför 10 Downing Street.  Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Dan före dan – om bestyren inför det brittiska nyvalet

På torsdag går britterna till val och en frenetisk kampanjdag väntar partiledarna, skriver BBC. Enligt den senaste opinionsundersökningen kan Tory-partiet förlora 20 platser i parlamentet och Labour vinna lika många.

TT har tittat närmare på vad som väntar väljarna i morgon när britterna tvingas rösta i december – för första gången sedan 1923!

Skolor måste ställa in julkonserter och julspel då klassrum och andra utrymmen förvandlas till vallokaler.

– Många har förtidsröstat för att slippa ge sig ut på valdagen om det skulle vara förskräckligt väder, säger Laura McAllister, professor i offentlig politik vid Cardiff University, till TT.

Hon påpekar att valet är viktigt samtidigt som det är ”konstigt” eftersom ingen egentligen ville ha det utom de konservativa.

Bakgrunden är att Boris Johnson vill försöka få en majoritet i parlamentet för att komma över dödläget kring brexit.

1 tim
Boris Johnson. BEN STANSALL / AFP
undefined

Johnson mot majoritet – men Labour knappar in

Det konservativa Torypartiet ser fortfarande ut att gå mot egen majoritet i parlamentet efter nyvalet på torsdag, visar en undersökning som Yougov gjort för Sky News och The Times.

Enligt undersökningen ser Torypartiet, med premiärminister Boris Johnson i spetsen, ut att få 339 platser och Labour 231. För majoritet krävs 326 platser.

Men undersökningen visar också att Torypartiets försprång har minskat, och felmarginalen är sådan att det inte går att utesluta ett så kallat ”hängt parlament”, alltså att inget parti får egen majoritet.

Igår 22:22
Valarbetare för Labourpartiet. ANDY BUCHANAN / AFP
undefined

Labourtopp sågar partiets chanser på läckt inspelning

En av topparna inom det brittiska Labourpartiet, Jon Ashworth, har hamnat i blåsväder bara dagar före nyvalet, rapporterar brittiska medier. På en läckt inspelning som nyhetsbloggen Guido Fawkes publicerat hörs Ashworth såga det egna partiets chanser att vinna valet.

– Jag kan inte se att det kan hända, säger Ashworth på inspelningen.

Vidare säger han att partiet möjligen har en chans i städerna men inte på landsbygden och att väljarna där förvisso inte gillar Boris Johson men att de ”inte tål” Jeremy Corbyn.

I efterhand har Ashworth förklarat att han skämtade och att han visst tror att partiet vinner valet.

Igår 20:49
Läs mer om Valet i Storbritannien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Rogelio V. Solis / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Vad är CCS? Så fångar man in och förvarar koldioxid

Mycket av hållbarhetsarbetet består idag av att aktivt minska mängden utsläpp som genereras, men omställningen är ofta långsam och svår. Ytterligare en lösning för att stoppa klimatuppvärmningen är då att fånga in redan utsläppt koldioxid. Hur denna process går till beskriver Carbon Capture and Storage Association på sin hemsida.

På engelska heter det Carbon Capture and Storage (CCS) och är en teknologi som kan fånga in upp till 90 procent av koldioxidutsläppen som produceras av användningen av fossila bränslen. Processen hindrar koldioxiden från att stiga upp i atmosfären och delas upp i tre steg: separation, transport, förvaring.

Först fångas koldioxiden in genom att den separeras från andra gaser i luften genom en av tre olika vetenskapliga metoder, antingen pre-combustion capture, post-combustion capture eller oxyfuel combustion. Sedan transporteras gasen via antingen fartyg eller pipelines, och till sist förvaras den flera kilometer under mark, i geologiska tomrum.

1 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Studie: Koldioxidskatt inte så effektiv som man trott

En ny studie från Handelshögskolan i Stockholm visar att svensk koldioxidskatt inte haft lika stor effekt som man trott, rapporterar SVT Nyheter. 1991 införde Sverige en punktskatt på koldioxidutsläpp och forskargruppen har gått igenom svenska företags koldioxidutsläpp 1990–2008.

På knappt 20 år har utsläppen minskat – men inte hos företag som stått för 70–75 procent av alla koldioxidutsläpp i Sverige. Enligt professor Per Strömberg kan de till och med ha ökat sina koldioxidutsläpp, bland annat tack vare att stålindustrin lyckats få regeringen att införa undantag efter lobbyarbete.

7 dec
Arkivbild. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danmark på gång att anlägga enorm vindkraftsö

Den danska regeringen går vidare med planerna om att bygga en gigantisk vindkraftspark för över 400 miljarder kronor, skriver flera medier.

Projektet skulle innebära att en eller flera konstgjorda öar anläggs för att bygga turbinerna på. Danmarks energimyndighet har fått i uppdrag att försöka hitta lämpliga platser för vindkraftsparken i Östersjön och Nordsjön.

Enligt Bloomberg skulle den planerade parken få en kapacitet på tio gigawatt och kunna försörja tio miljoner hushåll – mer än hela Danmarks befolkning. Privata företag väntas stå för merparten av investeringarna.

Igår 16:28
Läs mer om Klimatomställningen