Arkivbild: Bilder på några av de människor som dog i flygkrascherna med Boeings 737 Max-plan hålls upp i den amerikanska senaten, inför en session om 737 Max-planens framtid.  Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Boeings problem

Nya Boeing-chefen på förlåt-turné efter olyckorna

För några veckor sedan klev Stanley Deal på som chef för flygjätten Boeings enhet för passagerarplan. Hans första åtgärd på sin nya position var att åka till Indonesien och Etiopien, för att personligen be om ursäkt till Lion Air och Ethiopian Airlines ledning för de dödliga flygolyckorna som bolagen drabbades av när de flög Boeings 737 Max 8-plan. Det skriver Bloomberg.

Resan bedöms också vara ett försök att locka tillbaka kunder som har dragit öronen åt sig efter olyckorna och de tekniska problemen som uppdagats.

Bedömare och experter som nyhetsbyrån har talat med beskriver Deal som rätt person för jobbet, ett perfekt nytt ansikte utåt för att symbolisera återhämtningen efter krisen.

Föregångaren, Kevin McAllister, sparkades efter vad som beskrivs som ett ”spänt” styrelsemöte i slutet av oktober.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer