Mostphotos
Attackerna mot bönderna

Ny våg av grova företagartrakasserier

Hot, stöld och vandalism kopplat till företagande tar allt extremare former. ”Det handlar om en ny våg av företagarhat”, säger en drabbad lantbrukare till fPlus som nu varnar för att utvecklingen sprids till fler branscher. Ett filmklipp där det påstås att han har sex med djur har spridits med vindens fart på sociala medier.

Att utsättas för hot, stöld och vandalism har blivit vardag för många svenska lantbruksföretagare. Siffror från LRF visar att fyra av tio lantbrukare blev drabbade förra året, och att de flesta känner någon som har fallit offer för militanta djurrättsaktivister. Sannolikt är mörkertalet stort, eftersom ”småhot” ofta inte anmäls.

Och nu har företagarhatet dessutom gått in i nästa fas, menar en hårt ansatt lantbrukare som fPlus har pratat med. Han är son till en kycklinguppfödare och jobbar som ”dräng” i produktionen på deltid. Resten av tiden jobbar han inom lantbrukssektorn, utanför familjegården. Han kallar sig för heltidsbonde.

En av få som vågar berätta

Han är en av få som vågar berätta vad utsätts för, även om han väljer att göra det anonymt. Att gå ut med namn och bild kan helt enkelt uppfattas för provocerande för de här människorna, förklarar han.

– Jag blir redan utsatt för hot, förtal, ja allt, säger han.

Fler resonerar på liknande sätt. Nyligen meddelade Ica att de kommer att nobba Sveriges största vegomässa i september på grund av mordhoten mot lantbrukare, och när problemen skulle diskuteras i SVT:s debatt ville ingen lantbrukare ställa upp.

När fPlus kontaktar livsmedelsjätten HKScan är de också försiktiga. ”Trakasserier mot våra matproducenter är en högaktuell fråga som HKScan tar på stort allvar och vi är mycket tacksamma över att ni har kontaktat oss.

Dessvärre är vi för tillfället inte tillgängliga att delta i en intervju eller svara på frågor”, skriver de i ett mejl.

Ny våg av företagarhat

Situationen blir bara värre och värre. Det här handlar om en ny våg av företagarhat, enligt bonden som fPlus intervjuat. Inom handeln pågår en liknande utveckling, påpekar han.

– De senaste åren har det eskalerat. Aktivisterna har bombmanualer på sina sidor och det är bara en tidsfråga innan någon kommer hem till mig och andra. Frågan är minst sagt akut.

Heltidsbonden berättar för fPlus att han är aktiv på sociala medier, och sitter på en rad politikerkontakter, vilket har gjort honom extra utsatt, menar han.

– Jag brukar kalla mig för en lobbyist inom lantbruk. Jag säger vad jag tycker lite för ofta. De vill tysta mig, säger han.

Mordhot, skottpengar och förtal

På Facebook får han ta emot rena mordhot följt av att personerna säger att de vet var han bor. Det talas bland annat om skottpengar och vilket vidrigt avskum han är. Dessutom har ett filmklipp där det påstås att han har sex med djur spridits med vindens fart på sociala medier.

– De har dubbat mig och skickat runt filmen till politiker och frågar varför någon ska lyssna på mig? Förtalsfilmen utreds just nu av polisen, säger han.

Det handlar alltså inte längre om några småhot, och han berättar att han på riktigt är rädd för vad aktivisterna ska kunna hitta på.

– De har inte lokaliserat fullt ut vart jag bor, tror jag. Men de har fått tag i mitt telefonnummer och ringer varje fredags- och lördagsnatt. När jag har svarat har de laddat en pistol i örat på mig, säger han.

Vågar inte gå ut

Det har gått så långt att han har fått svåra sömnrubbningar och han sover bara ett par timmar varje natt. Dessutom har han tappat en stor del av sitt sociala umgänge.

– Jag är rädd för att gå ut och har tvingats begränsa mitt sociala liv. Om jag inte vet exakt vilka som kommer att vara på en plats så stannar jag hemma, säger han.

Än så länge har dock driften i familjeföretaget inte påverkats. Men i takt med att hoten tilltagit har de skaffat dubbla lås och diskuterar även att skaffa kameraövervakning.

Kräver lagändring

Att lägga sig ned och ge upp är inget alternativ.

– Jag står upp för svensk kyckling, svenska ägg och annan produktion av svensk mat. Men jag har funderat många gånger på att bara ge upp. Men om jag inte står upp för andra, så kommer ju de inte våga stå upp för mig, säger han.

– Nyckeln är att hela vår bransch, oavsett vilken produktion det handlar om, står enade i den här kampen, fortsätter han.

Nu vill han att politikerna tar tag i frågan och tillsätter en egen enhet på polisen som jobbar med företagarhoten. I Finland har en sådan modell prövats och fått fin effekt, påpekar han. Dessutom vill han att aktivisternas handlingar terrorklassas, så att säkerhetspolisen kan kliva in. Även LRF kräver en lagändring som gör att det blir enklare att spåra och lagföra aktivister som begår brott.

Toppnyheter

Vaccinstudie på Chulalongkorn University i Thailand/Anthony Fauci TT
Coronavirusets spridning – globalt

Fauci: ”God chans för vaccin mot viruset i år”

Ett vaccin mot mot coronaviruset bör kunna erbjudas innan året är slut. Det säger USA:s smittskyddschef Anthony Fauci i en intervju med CNN.

– Jag tror fortfarande att vi har en god chans, om allt faller på plats, att vi har ett vaccin i slutet slutet av året, i november eller december, säger Fauci.

Enligt Fauci är det mycket som ska på plats först och att det inte får göras ”på bekostnad av folkhälsan”, men han framhåller det finns goda förutsättningar. Enligt WHO pågår just nu tio vaccinstudier över världen där människor testas.

1 tim
Solande svenskar/gräns mellan Norge och Sverige. TT
undefined

Norsk smittskyddstopp kan se särskilda ”svensk-regler”

Den norske smittskyddsdirektören Frode Forland utesluter inte att det kan bli särskilda regler för svenskar som reser till Norge, skriver Aftenposten.

Han lyfter fram att smittspridningen är större i Sverige än i Norge.

– Å andra sidan är Sverige på väg att bygga upp immunitet, och så småningom kommer det att vara tryggare att befinna i Sverige. Men för tillfället är immuniteten låg även i Sverige, säger han.

Före den 15 juni ska Norges regering ta beslut om resandet i Norden i sommar. Statsminister Erna Solberg har sagt att hon vill se en gemensam nordisk lösning, även om Sverige sticker ut.

Forland tror inte att svenskar kommer att stoppas från att resa in i Norge om andra nationaliteter tillåts, men ser andra möjligheter till särbehandling, som fler riktade tester.

– Det kan vara möjligt. Risken för att bära på viruset är mycket större om du reser från Stockholm än från Reykjavik, säger han.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Protester i Hongkong på tisdagen TT
Demokratirörelsen i Hongkong

300 gripna i Hongkong: ”Vi kämpar hårt – ger inget”

300 demonstranter har gripits i Hongkong under onsdagen, rapporterar South China Morning Post. Enligt tidningen är stämningen orolig på gatorna där tungt beväpnad polis satts in mot protesterna. Samtidigt pågår en uppmärksammad debatt i parlamentet som handlar om ett förbud mot att vanära Kinas nationalsång.

17-årige aktivisten Kitty Fung är i tårar när hon beskriver för tidningen att antalet poliser gör situationen hopplös för demonstranterna.

– Jag känner att vi har kämpat hårt, men det ger inget, säger hon.

En 73-årig kvinna säger till The Guardian att hon simmade till Hongkong för att ”fly från det diktatoriska styret” i Fastlandskina. Hon frågar sig om det fortfarande finns ”ett land, två system”.

14 min
Arkivbild, protest i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinas nationalsång väcker nya oroligheter på gatorna

Polisen i Hongkong har skjutit tårgas eller pepparsprej mot demonstranter på onsdagsmorgonen, rapporterar internationella medier.

Hongkong är på helspänn inför en planerad debatt i parlamentet om ett förbud mot att vanära Kinas nationalsång. Den som döms ska enligt förslaget kunna få tre års fängelse.

Ilskan är redan stor på grund av Pekings kontroversiella planer på att införa nationella säkerhetslagar i Hongkong. Enligt medieuppgifter har uppemot 10 000 poliser satts in för att förhindra nya protester.

Idag 06:34
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong
von der Leyen. Arkiv. ARIS OIKONOMOU / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

”Vår enorma utmaning förvandlas till en möjlighet”

EU-kommissionen vill att nästan 8 000 miljarder svenska kronor – 750 miljarder euro – läggs i EU:s stora återhämtningsfond. Två tredjedelar av summan ska gå till de länder som coronakrisen slagit hårdast mot, skriver TT.

För att kunna betala tillbaka lånen vill kommissionen kunna ta in nya avgifter och skatter, skriver DN.

”Återhämtningsplanen förvandlar den enorma utmaningen vi står inför till en möjlighet, inte bara genom att stödja återhämtningen utan också genom att investera i framtiden”, säger ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Av pengarna föreslås 500 miljarder euro som rena bidrag och 250 miljarder som lån, uppger läckor för nyhetsbyrån Reuters.

3 tim
Illustrationsbild. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Återhämtningsfond för EU landar på 750 miljarder

EU-kommissionens återhämtningspaket kommer att uppgå till 750 miljarder euro, motsvarande nästan 8 000 miljarder kronor. Det skriver EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni på Twitter.

500 miljarder kommer att ges till medlemsländerna som bidrag och 250 miljarder som lån, uppger källor för den tyska nyhetsbyrån DPA och tv-kanalen N-tv. Därmed blir Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike överkörda – de fyra länderna ville att hela paketet skulle ges som lån.

Klockan 13.30 ska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presentera förslaget.

4 tim
Ali Lorstani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige kan slippa jättenota – EU vill ta in skatter

Sverige kan slippa finansiera EU:s gigantiska återhämtningsfond med en höjd EU-avgift.

I stället ska EU börja ta in egna skatter på till exempel utsläpp och den digitala ekonomin, föreslår EU-kommissionen enligt Direkt.

Summan på fonden är motsvarande totalt nästan 8 000 miljarder kronor varav 5 300 miljarder i bidrag och resten i lån. Enligt Danske Banks svenska chefsekonom Michael Grahn skulle den svenska notan bli hela 150 miljarder kronor vilket gör honom ”förbaskad”.

Samtidigt föreslås Sverige få tillbaka motsvarande runt 50 miljarder kronor från fonden.

Som jämförelse föreslås Italien få motsvarande 860 miljarder kronor i bidrag och Spanien föreslås få 815, skriver Direkt.

3 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen
Statsepidemiolog Anders Tegnell.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell avråder allmänhet från antikroppstester

Många privatpersoner vill göra antikroppstester för att se om de har haft covid-19.

Det svenska hälsokontrollföretaget Werlabs uppger att man har kapacitet att testa 100 000 personer i veckan på 50 olika provtagningsplatser i hela landet. Men Folkhälsomyndigheten avråder den breda allmänheten från de privata testerna.

– Vi har ännu inte landat i att det finns tillräckligt mycket kunskap för att göra en bra tolkning av de här svaren på individnivå, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

1 tim
Johan Giesecke. Ali Lorestani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Giesecke fakturerade FHM för intervjuer – får nej

Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke har ett avtal med Folkhälsomyndigheten som innebär att han fakturerar 1 250 kronor i timmen exklusive momsför sitt arbete, skriver Dagens Nyheter.

På en av fakturorna har Giesecke listat två intervjuer, en i aktuellt och en i TV4-nyheterna, som arbetstillfällen. Men detta godkänns inte av myndigheten, något som journalisten Emanuel Karlsten var först att rapportera om.

– Jag ska revidera den fakturan, säger Giesecke till DN.

Enligt avtalet ska Giesecke under max 800 timmar 2020 ”stötta enheten i analys med modellering och analys av covid-19”.

2 tim
Arkivbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ivo-granskning: Brister inom var tionde verksamhet

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska granska Sveriges alla särskilda boenden.

– Andelen allvarliga riskindikationer ökar, säger Ivos generaldirektör Sofia Wallström till SVT Nyheter.

Sedan tidigare har Ivo genomfört en omfattande tillsyn inom över 1 000 verksamheter i äldreomsorgen där man fann att var tionde verksamhet hade allvarliga brister. Det ska bland annat ha rört sig om personer på äldreboenden som inte fått en individuell bedömning av läkare.

19 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Techaktier tynger i New York – Nasdaq vänder tvärt ner

Wall Street-börserna följde inledningsvis upp gårdagens lyft med förnyade uppgångar i onsdagsöppningen. Men efter cirka 90 minuters handel är utvecklingen mer blandad och både S&P 500 och Nasdaq har vänt till minus:
• S&P 500: -0,5 %
• Nasdaq: −1,8 %
• Dow Jones: +0,5 %
Hittills har den tekniktunga Nasdaq-börsen vädrat coronakrisen bäst. Men under gårdagen gick i stället energi, råvaror, industri och andra konjunktursektorer som tåget samtidigt som teknikjättarna stod still. Den utvecklingen håller i sig under onsdagen och techjättar som Amazon, Microsoft, Facebook handlas ner och tynger indexen.

Boeing steg i öppningen efter att facket meddelat att flygplanstillverkaren kommer att meddela stora nedskärningar i personalstyrkan på fredag. Aktien handlas i sidled i skrivande stund, vid 17-tiden.

Tesla sjunker samtidigt över 3 procent. Elbilstillverkaren har sänkt priserna med upp till 6 procent i Nordamerika i ett försök att driva upp efterfrågan efter coronakarantänen, skriver Direkt.

Texten uppdateras.

2 tim
Illustrationsbild TT Nyhetsbyrån
undefined

Stockholmsbörsen starkt upp – lyfts av H&M och bankerna

Stockholmsbörsen låg på plus vid 15-tiden i onsdagens handel.
• OMXS30: +1,5 procent
• OMXSPI: +1,0 procent
Även ute i Europa noteras de största börserna på plus. Framförallt går det uppåt för de stora biltillverkarna och banksektorn.

Bland Stockholmbörsens största pjäser är det bankerna som drar uppåt. På OMXS30 är Handelsbanken med plus 5,8 procent, Nordea plus 6,0 procent, Swedbank plus 5,6 procent och SEB plus 4,0 procent bland dem som går absolut bäst.

Alla bankerna toppas dock av H&M som stiger 7,5 procent efter beskedet att klädkedjan kallar tillbaka tusentals permitterade.

Även Husqvarna lyfter, till 7,4 procent, efter en omvänd vinstvarning hos den amerikanska återförsäljaren Tractor Supply på tisdagen.

Handeln är också febril i nedtryckta Scandic som fortsätter uppåtrekylen med ett lyft på 9,4 procent.

Idag 07:02
Illustrationsbild KAZUHIRO NOGI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mixad börstrend i Asien efter eskalerande USA-konflikt

Aktiemarknaderna i Asien rörde sig åt olika håll i onsdagens tidiga handel. Vid stängning stod indexen som följer:
• Nikkei: +0,7 procent
• Shanghai: −0,3 procent
• Shenzhen: –0,9 procent
• Hang Seng: −0,4 procent
• Kospi: +0,1 procent
Investerare stod och vägde mellan dels ökade spänningar mellan supermakterna USA och Kina, och dels lättade coronarestriktioner, rapporterar CNBC.

Vita huset har flaggat för att sanktioner troligen kommer införas mot Kina om den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong blir verklighet. På tisdagen antydde Donald Trump att han ger besked mot slutet av veckan.

”Ökade spänningar mellan USA och Kina är illavarslande för globala ekonomin som redan försvagas av pandemin”, skriver Vishnu Varathan, chefsstrateg på Mizohu Bank, i en kommentar enligt CNBC.

Idag 03:41
Läs mer om Dagens börs