Mostphotos
Attackerna mot bönderna

Ny våg av grova företagartrakasserier

Hot, stöld och vandalism kopplat till företagande tar allt extremare former. ”Det handlar om en ny våg av företagarhat”, säger en drabbad lantbrukare till fPlus som nu varnar för att utvecklingen sprids till fler branscher. Ett filmklipp där det påstås att han har sex med djur har spridits med vindens fart på sociala medier.

Att utsättas för hot, stöld och vandalism har blivit vardag för många svenska lantbruksföretagare. Siffror från LRF visar att fyra av tio lantbrukare blev drabbade förra året, och att de flesta känner någon som har fallit offer för militanta djurrättsaktivister. Sannolikt är mörkertalet stort, eftersom ”småhot” ofta inte anmäls.

Och nu har företagarhatet dessutom gått in i nästa fas, menar en hårt ansatt lantbrukare som fPlus har pratat med. Han är son till en kycklinguppfödare och jobbar som ”dräng” i produktionen på deltid. Resten av tiden jobbar han inom lantbrukssektorn, utanför familjegården. Han kallar sig för heltidsbonde.

En av få som vågar berätta

Han är en av få som vågar berätta vad utsätts för, även om han väljer att göra det anonymt. Att gå ut med namn och bild kan helt enkelt uppfattas för provocerande för de här människorna, förklarar han.

– Jag blir redan utsatt för hot, förtal, ja allt, säger han.

Fler resonerar på liknande sätt. Nyligen meddelade Ica att de kommer att nobba Sveriges största vegomässa i september på grund av mordhoten mot lantbrukare, och när problemen skulle diskuteras i SVT:s debatt ville ingen lantbrukare ställa upp.

När fPlus kontaktar livsmedelsjätten HKScan är de också försiktiga. ”Trakasserier mot våra matproducenter är en högaktuell fråga som HKScan tar på stort allvar och vi är mycket tacksamma över att ni har kontaktat oss.

Dessvärre är vi för tillfället inte tillgängliga att delta i en intervju eller svara på frågor”, skriver de i ett mejl.

Ny våg av företagarhat

Situationen blir bara värre och värre. Det här handlar om en ny våg av företagarhat, enligt bonden som fPlus intervjuat. Inom handeln pågår en liknande utveckling, påpekar han.

– De senaste åren har det eskalerat. Aktivisterna har bombmanualer på sina sidor och det är bara en tidsfråga innan någon kommer hem till mig och andra. Frågan är minst sagt akut.

Heltidsbonden berättar för fPlus att han är aktiv på sociala medier, och sitter på en rad politikerkontakter, vilket har gjort honom extra utsatt, menar han.

– Jag brukar kalla mig för en lobbyist inom lantbruk. Jag säger vad jag tycker lite för ofta. De vill tysta mig, säger han.

Mordhot, skottpengar och förtal

På Facebook får han ta emot rena mordhot följt av att personerna säger att de vet var han bor. Det talas bland annat om skottpengar och vilket vidrigt avskum han är. Dessutom har ett filmklipp där det påstås att han har sex med djur spridits med vindens fart på sociala medier.

– De har dubbat mig och skickat runt filmen till politiker och frågar varför någon ska lyssna på mig? Förtalsfilmen utreds just nu av polisen, säger han.

Det handlar alltså inte längre om några småhot, och han berättar att han på riktigt är rädd för vad aktivisterna ska kunna hitta på.

– De har inte lokaliserat fullt ut vart jag bor, tror jag. Men de har fått tag i mitt telefonnummer och ringer varje fredags- och lördagsnatt. När jag har svarat har de laddat en pistol i örat på mig, säger han.

Vågar inte gå ut

Det har gått så långt att han har fått svåra sömnrubbningar och han sover bara ett par timmar varje natt. Dessutom har han tappat en stor del av sitt sociala umgänge.

– Jag är rädd för att gå ut och har tvingats begränsa mitt sociala liv. Om jag inte vet exakt vilka som kommer att vara på en plats så stannar jag hemma, säger han.

Än så länge har dock driften i familjeföretaget inte påverkats. Men i takt med att hoten tilltagit har de skaffat dubbla lås och diskuterar även att skaffa kameraövervakning.

Kräver lagändring

Att lägga sig ned och ge upp är inget alternativ.

– Jag står upp för svensk kyckling, svenska ägg och annan produktion av svensk mat. Men jag har funderat många gånger på att bara ge upp. Men om jag inte står upp för andra, så kommer ju de inte våga stå upp för mig, säger han.

– Nyckeln är att hela vår bransch, oavsett vilken produktion det handlar om, står enade i den här kampen, fortsätter han.

Nu vill han att politikerna tar tag i frågan och tillsätter en egen enhet på polisen som jobbar med företagarhoten. I Finland har en sådan modell prövats och fått fin effekt, påpekar han. Dessutom vill han att aktivisternas handlingar terrorklassas, så att säkerhetspolisen kan kliva in. Även LRF kräver en lagändring som gör att det blir enklare att spåra och lagföra aktivister som begår brott.

Toppnyheter

Demokraternas kandidataspiranter till presidentposten. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Väljare i USA: Inga fler Demokrat-kandidater tack

Amerikanska väljare har ett tydligt budskap till det Demokratiska partiet – de vill inte se fler aspirerande presidentkandidater, skriver AP. Väljare i delstater som röstar tidigt i primärvalen, däribland Iowa, New Hampshire och South Carolina, säger sig vara nöjda med de alternativ som redan finns.

Den lokala Iowa-politikern Jennifer Konfrst menar att hon inte talat med en enda demokrat som inte kände att startfältet var bra nog.

– Det är vanligare att det handlar om att det finns för många bra kandidater redan, säger hon.

Detta samtidigt som antalet kandidater ökar. Förra veckan meddelade den tidigare guvernören Deval Patrick att han deltar i racet. Miljardären Michael Bloomberg väntas göra detsamma under de kommande dagarna.

1 tim
Deval Patrick tillsammans med sin fru Diana. Scott Eisen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Analyser: Utan pengar får Patrick lita på sin charm

Demokraten Deval Patrick, nära vän med expresidenten Barack Obama, är till skillnad från tidigare New York-borgmästaren Michael Bloomberg inte stormrik och det kan påverka hans chanser när han nu ger sig in i racet att bli Demokraternas presidentkandidat, menar BBC:s USA-analytiker Anthony Zurcher.

”Att samla in pengar är en av de absolut viktigaste delarna i en presidentkampanj och Patrick startar på noll med bara månader kvar tills primärvalen börjar”, skriver Zurcher som tror att Deval Patrick kan behöva förlita sig på sin personliga karisma för att komma någonvart.

Washington Posts Aaron Blake drar paralleller till Mitt Romney, Republikanernas presidentkandidat i valet 2012, då Obama återvaldes. Romney är medgrundare till finansmarknadsbolaget Bain Capital, där Patrick nu har en hög position. Romneys roll i bolaget ifrågasattes av hans meningsmotståndare under valkampanjen.

”Kommer Deval Patrick få ett Mitt Romney-problem?” frågar sig Blake och menar att det både kan vara en belastning och en fördel med täta näringslivsband.

14 nov
Läs mer om Amerikanska valet 2020
OLI SCARFF / AFP
Valet i Storbritannien

”Vad skrämmer näringslivet mest: Brexit eller Corbyn?”

Vad skrämmer näringslivet mest – en hård gräns mot EU eller en regering ledd av Labours Jeremy Corbyn? Det lär visa sig när båda förslagen presenteras på lobbyorganisationen Confederation of British Industrys konferens, skriver Bloomberg.

Corbyn kommer att tala efter premiärminister Boris Johnson. Labour-ledaren väntas presentera delar av sitt gröna reformprogram och vallöften om att förstatliga nyckelindustrier om han vinner valet. Enligt Bloomberg Economics är valutgången ”avgörande” för vilken riktning som den brittiska ekonomin kommer att ta 2020.

Flera opinionsundersökningar på söndagen visade en ledning för sittande Johnson. Men veckan innehåller två tv-sända framträdande med Corbyn och mycket kan ännu hända innan 12 december.

1 tim
TT
undefined

Partiledartrio ska uppvakta näringslivet inför nyvalet

Ledarna för Storbritanniens tre största partier ska nu göra sitt bästa för att uppvakta näringslivet inför nyvalet i början av december. De talar alla på lobbyorganisationen Confederation of British Industrys konferens som inleds i dag.

Premiärminister Boris Johnson, ledare för Tories, kommer att lova flera olika skattesänkningar och minskade försäkringskostnader för anställda. Enligt Sky News väntas premiärministern också adressera det faktum att näringslivsorganisationen inte ville se ett brittiskt EU-utträde.

– Det är tydligt att den vill ha nu är klarhet, väntas han säga.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn har inom ramen för sitt gröna reformprogram föreslagit ett klimatvänligt lärlingsprogram, där 80 000 människor årligen ska få vidareutbildning i grön ekonomi.

– Det här valet är det sista i vilket vi kan hantera klimatkrisen. Tories har misslyckats med att investera i vår ekonomi, väntas vänsterledaren säga enligt Sky News.

Liberaldemokraten Jo Swinson väntas säga till företagsledare att Storbritannien endast kan bli framgångsrikt om det stannar kvar i EU.

2 tim
Labours partiledare Jeremy Corbyn med Labourpolitikern Danielle Rowley. Jane Barlow / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labours vallöfte: Alla ska ha gratis bredband år 2030

Brittiska Labour lovar att alla hushåll i Storbritannien ska ha gratis bredband år 2030 – om partiet vinner valet, skriver BBC.

Det ska realiseras genom att delar av BT, British Telecom, köps tillbaka. Bolaget är en avknoppning av Storbritanniens gamla post- och telemonopol.

Partiledaren Jeremy Corbyn säger i ett uttalande på torsdagen att utbyggnaden i så fall skulle börja i de delar av landet som i dag har allra sämst tillgång till bredband.

14 nov
Läs mer om Valet i Storbritannien
Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Börsen runt nollan – Catena Media rasar

Stockholmsbörsens ledande index öppnar runt nollan på måndagen, i linje med Europabörserna. Vid 09.20-tiden ser det ut som följer:
• OMXSPI: +/-0,0%
• OMXS30: -0,2 %
Under morgonen rapporterade Catena Media ett sjunkande rörelseresultat som var något lägre än analytikernas estimat. Samtidigt uttryckte vd:n optimism inför nästa kvartal. Aktien backar 8 procent.

Recipharm lägger ett bud på brittiska Consort Medical, som tillverkar inhalatorer. Budet är värt cirka 6,3 miljarder kronor, vilket motsvarar en premie på 39 procent mot fredagens stängningskurs. Recipharms aktie stiger 1 procent.

Catellas aktie handlas sidledes efter att vd:n Knut Pedersen meddelat styrelsen att han önskar lämnat sitt uppdrag.

SEB toppar storbolagsindexet med en uppgång på 1,5 procent efter fredagens tvåsiffriga ras. Enligt Avanza och Nordnet syns tydliga tecken på bottenfiske bland småsparare efter uppgifterna om att bankens baltiska verksamhet synas av Uppdrag granskning.

Börsveckan rekommenderar köp av Momentum, Maxfastigheter, Stille och CAG Group i sitt senaste nummer. Stille lyfter 10 procent medan övriga handlas upp 2–5 procent.

Under vinjetten ”veckans aktie” landar DI i ett köpråd för Lime Technologies. Aktien klättrar 7 procent.

37 min
TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hongkongbörsen inledde uppåt trots oroligheterna

I Hongkong steg börsen trots dramatik i staden då studenter under söndagen hade barrikaderat sig i ett universitet dit kravallpolis kallats under måndagens morgontimmar.

Investerare håller koll på utvecklingen i handelskriget mellan Kina och USA efter helgens samtal mellan kinesiske vice premiärministern Liu He och den amerikanske handelsministern Steven Mnuchin. Både Shenzhen och Shanghai inledde handelsdagen neråt men allt eftersom vände upp.

Vid 05.30 låg ledande index som följer.
• Nikkei: + 0,4 %
• Shanghai: + 0,6 %
• Shenzhen: + 0,7 %
• Hongkong: + 1,1 %
• Kospi: – 0,2 %

4 tim
Läs mer om Dagens börs
Demonstranterna samlade för att försöka ta sig ut från campus.  PHILIP FONG / AFP
Demokratirörelsen i Hongkong

500 personer kvar inne på campus – snart slut på mat

Polisen i Hongkong omringar fortsatt campus vid det polytekniska universitetet där demonstranter i helgen barrikaderade sig, rapporterar BBC. Dussintals demonstranter uppges ha försökt att lämna området men har tvingats vända tillbaka efter att polis avfyrat tårgas och gummikulor.

Åtminstone 500 personer ska fortfarande vara kvar inne på campusområdet, flera av dem allvarligt skadade, enligt studentkårens ordförande Ken Woo. Till RTHK säger han att demonstranterna har tillgång till vatten men att de håller på att få slut på mat.

4 tim
Demonstranter i Hongkong.  Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domen: Maskeringsförbud strider mot grundlagen

Maskeringsförbudet som infördes i syfte att stävja protesterna i Hongkong strider mot grundlagen, enligt territoriets högsta domstol, rapporterar AFP.

”Begränsningarna det medför på fundamentala rättigheter går längre än rimligt nödvändigt. Därför står det inte i rimlig proportion”, anser domstolen enligt ett uttalande.

Förbudet att täcka ansiktet infördes i oktober. De flesta demonstranter i Hongkong har dock maskerat sig ändå.

2 tim
En brand vid polytekniska universitetet i Hongkong. ADNAN ABIDI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polis stormade universitet – flera explosioner hördes

Tidigt på måndagsmorgonen lokal tid stormade Hongkong-polisen det polytekniska universitetet där demonstranter har barrikaderat sig – som har svarat med pilar och brandbomber, skriver AP. Explosioner har hörts från byggnaden.

Sedan midnatt lokal tid har polisen också skjutit med tårgas och vattenkanoner mot universitetsområdet för att försöka driva bort studenterna.

Hongkong-polisen har tidigare under söndagen varnat för att man kommer börja använda skarp ammunition om demonstranterna fortsätter att ta till vapen som kan döda.

Igår 22:20
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer