Mostphotos
Attackerna mot bönderna

Ny våg av grova företagartrakasserier

Hot, stöld och vandalism kopplat till företagande tar allt extremare former. ”Det handlar om en ny våg av företagarhat”, säger en drabbad lantbrukare till fPlus som nu varnar för att utvecklingen sprids till fler branscher. Ett filmklipp där det påstås att han har sex med djur har spridits med vindens fart på sociala medier.

Att utsättas för hot, stöld och vandalism har blivit vardag för många svenska lantbruksföretagare. Siffror från LRF visar att fyra av tio lantbrukare blev drabbade förra året, och att de flesta känner någon som har fallit offer för militanta djurrättsaktivister. Sannolikt är mörkertalet stort, eftersom ”småhot” ofta inte anmäls.

Och nu har företagarhatet dessutom gått in i nästa fas, menar en hårt ansatt lantbrukare som fPlus har pratat med. Han är son till en kycklinguppfödare och jobbar som ”dräng” i produktionen på deltid. Resten av tiden jobbar han inom lantbrukssektorn, utanför familjegården. Han kallar sig för heltidsbonde.

En av få som vågar berätta

Han är en av få som vågar berätta vad utsätts för, även om han väljer att göra det anonymt. Att gå ut med namn och bild kan helt enkelt uppfattas för provocerande för de här människorna, förklarar han.

– Jag blir redan utsatt för hot, förtal, ja allt, säger han.

Fler resonerar på liknande sätt. Nyligen meddelade Ica att de kommer att nobba Sveriges största vegomässa i september på grund av mordhoten mot lantbrukare, och när problemen skulle diskuteras i SVT:s debatt ville ingen lantbrukare ställa upp.

När fPlus kontaktar livsmedelsjätten HKScan är de också försiktiga. ”Trakasserier mot våra matproducenter är en högaktuell fråga som HKScan tar på stort allvar och vi är mycket tacksamma över att ni har kontaktat oss.

Dessvärre är vi för tillfället inte tillgängliga att delta i en intervju eller svara på frågor”, skriver de i ett mejl.

Ny våg av företagarhat

Situationen blir bara värre och värre. Det här handlar om en ny våg av företagarhat, enligt bonden som fPlus intervjuat. Inom handeln pågår en liknande utveckling, påpekar han.

– De senaste åren har det eskalerat. Aktivisterna har bombmanualer på sina sidor och det är bara en tidsfråga innan någon kommer hem till mig och andra. Frågan är minst sagt akut.

Heltidsbonden berättar för fPlus att han är aktiv på sociala medier, och sitter på en rad politikerkontakter, vilket har gjort honom extra utsatt, menar han.

– Jag brukar kalla mig för en lobbyist inom lantbruk. Jag säger vad jag tycker lite för ofta. De vill tysta mig, säger han.

Mordhot, skottpengar och förtal

På Facebook får han ta emot rena mordhot följt av att personerna säger att de vet var han bor. Det talas bland annat om skottpengar och vilket vidrigt avskum han är. Dessutom har ett filmklipp där det påstås att han har sex med djur spridits med vindens fart på sociala medier.

– De har dubbat mig och skickat runt filmen till politiker och frågar varför någon ska lyssna på mig? Förtalsfilmen utreds just nu av polisen, säger han.

Det handlar alltså inte längre om några småhot, och han berättar att han på riktigt är rädd för vad aktivisterna ska kunna hitta på.

– De har inte lokaliserat fullt ut vart jag bor, tror jag. Men de har fått tag i mitt telefonnummer och ringer varje fredags- och lördagsnatt. När jag har svarat har de laddat en pistol i örat på mig, säger han.

Vågar inte gå ut

Det har gått så långt att han har fått svåra sömnrubbningar och han sover bara ett par timmar varje natt. Dessutom har han tappat en stor del av sitt sociala umgänge.

– Jag är rädd för att gå ut och har tvingats begränsa mitt sociala liv. Om jag inte vet exakt vilka som kommer att vara på en plats så stannar jag hemma, säger han.

Än så länge har dock driften i familjeföretaget inte påverkats. Men i takt med att hoten tilltagit har de skaffat dubbla lås och diskuterar även att skaffa kameraövervakning.

Kräver lagändring

Att lägga sig ned och ge upp är inget alternativ.

– Jag står upp för svensk kyckling, svenska ägg och annan produktion av svensk mat. Men jag har funderat många gånger på att bara ge upp. Men om jag inte står upp för andra, så kommer ju de inte våga stå upp för mig, säger han.

– Nyckeln är att hela vår bransch, oavsett vilken produktion det handlar om, står enade i den här kampen, fortsätter han.

Nu vill han att politikerna tar tag i frågan och tillsätter en egen enhet på polisen som jobbar med företagarhoten. I Finland har en sådan modell prövats och fått fin effekt, påpekar han. Dessutom vill han att aktivisternas handlingar terrorklassas, så att säkerhetspolisen kan kliva in. Även LRF kräver en lagändring som gör att det blir enklare att spåra och lagföra aktivister som begår brott.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer