Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftens framtid

Ny utbildning ska fokusera på kärnkraftsteknik

I höst kommer en ny utbildning vid Uppsala universitet, inriktad på kärnkraftsteknik, att starta. Det rapporterar SVT Nyheter.

Utbildningen är ett samarbete med kärnkraftverken Forsmark och Ringhals, som även är med och finansierar.

– Men det har ändrats nu, i och med att kärnkraften kommer att få en större betydelse för att vi ska nå klimatmålen. Det här har studenterna fångat upp och nu tycker de att det är ”sexigt” att ägna sig åt kärnkraftsteknik igen, säger Ane Håkansson, professor vid Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet, till SVT Nyheter.

Toppnyheter

Det svenska skattetrycket

Varningen: Anderssons skattehot bromsar tillväxten

Venture capital gör att Sveriges BNP är nästan 1 procent högre men andelen skulle kunna vara den dubbla. Problemet är att finansminister Magdalena Anderssons hot att höja kapitalskatterna skrämmer investerare, hävdar Svenska Riskkapitalföreningen, skriver DI.

– Allt prat som kommer nu, från framför allt finansministern, om att höja kapitalskatterna gör investerare mycket oroliga, säger Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen.

Riskkapitalföreningen har beställt en rapport av analysföretaget Copenhagen Economics där det framgår att Sveriges BNP är 0,8 procent högre tack vare venture capital. Samtidigt skulle andelen kunna vara dubbelt så hög.

– Ska man dra en slutsats är det att beskattningen av kapital, företag och optioner bör förbättras för att säkerställa att svenska startup-bolag fortsätter att växa, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Nyligen gjorde Magdalena Andersson ett utspel om att en beskattning av kapitalinkomster skulle minska de ekonomiska klyftorna i landet.

– Svenska och internationella investerare, som pensionsfonder och försäkringsbolag, tvekar, så signalerna när det gäller kapitalbeskattning får otroligt snabbt konsekvenser, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

17 maj
Det svenska skattetrycket

”Slopad värnskatt ökar inte alls klyftorna”

Avskaffandet av värnskatten leder inte till att de ekonomiska klyftorna i samhället ökar. Effekten är minimal, skriver Jonas Frycklund, biträdande chefekonom, och Johan Lidefelt, nationalekonom, vid Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i DI.

Enligt Januariavtalet avskaffas värnskatten vid årsskiftet. Det kommer att sänka marginalskatterna och öka drivkrafterna för utbildning, jobb och företagande, menar debattörerna. LO vill ha kompensation för att motverka den negativa fördelningseffekt som sägs bli resultatet av skattesänkningen.

Men Svenskt Näringsliv har med hjälp av SCB:s analysverktyg Fasit analyserat den direkta effekten på inkomstfördelningen av att värnskatten avskaffas. Effekten är minimal. Sverige har en klart jämnare inkomstfördelning än OECD-snittet. Att avskaffa värnskatten påverkar inte ens rangordningen länderna emellan.

”Men vissa debattörer gråter krokodiltårar för att skapa grogrund för ’kompensation’ eller andra politiska åtgärder som hämmar jobb och investeringar”, skriver Jonas Frycklund och Johan Lidefelt i DI.

20 maj
Läs mer om Det svenska skattetrycket
TT
EU-valet 2019

Strid om brexit först ut – valet väntas bli lackmustest

Storbritannien är tillsammans med Nederländerna först ut att rösta i EU-parlamentsvalet. Redan på torsdag är det tänkt att britterna ska rösta i ett val som kommit att handla uteslutande om brexit.

De brittiska partierna har nu alla hållit sina sista politiska valmöten, skriver BBC. Nigel Farage, ledare för nya Brexitpartiet med opinionsmässig vind i seglen, uppmanade EU-skeptiska Tory-väljare att visa sitt missnöje i en ”fredlig politisk revolution” som sätter punkt för tvåpartisystemet.

Även Liberaldemokraterna hoppas att omröstningen kan rita om den politiska kartan nationellt. Partiledaren Vince Cable hoppas att en valframgång skulle tyda på ”ett större skäl för att stoppa brexit”.

Enligt Liberaldemokraterna deltog 3 000 personer i det sista kampanjmötet i Olympia i västra London.

The Atlantic skriver att omröstningen väntas vara ett lackmustest om var britterna står i brexit-frågan, en chans att vädra sina frustrationer.

1 tim
Xi Jinping, Vladimir Putin och Donald Trump på Apec-möte 2017.  Jorge Silva / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

EU-toppen: Putin, Trump och Xi vill alla se svagare EU

Hur EU-invånarna röstar i veckans val ligger i stormakternas intresse. EU-kommissionens vice ordförande, Jyrki Katainen, säger till CNBC att länder som Ryssland, Kina och USA har utmanat unionen mer än någonsin tidigare.

– Vi har för första gången i historien en situation där USA:s president och Rysslands president verkar dela samma syn på Europa: Ju svagare, desto bättre. De tror att det gynnar deras eget land, vilket givetvis inte är sant.

Den tidigare finske statsministern anser vidare att utmaningarna inifrån EU också är stora. Han nämner en högerpopulistisk och nationalistisk retorik som sprider sig över kontinenten, inte sällan med stöd från Ryssland.

2 tim
Läs mer om EU-valet 2019
Brexit - förhandlingarna

Tidningarnas hån mot May: ”Desperat och vilseledd”

Den brittiska premiärministern Theresa Mays nya brexit-förslag möttes med skepsis och hån i morgonens brittiska tidningar.

Tabloiden Daily Telegraph pryder förstasidan med rubriken: ”Desperat, vilseledd, utdömd”. Daily Express skriver: ”Belägrad Mays sista hurra”. Financial Times konstaterar mer återhållsamt: ”May eldar på Tory-raseri med eftergift om andra omröstning”

May presenterade det nya förslaget i ett tv-sänt tal i går. Om det nya förslaget röstas igenom i parlamentet så kommer ledamöterna också få ta ställning till en ny folkomröstning.

Omröstningen hålls i juni och blir fjärde gången May försöker få igenom ett brexit-avtal i parlamentet.

2 tim
Brexit - förhandlingarna

May ber i brev till Corbyn: Båda måste kompromissa

Theresa May vädjar om stöd i ett brev till oppositionsledaren Jeremy Corbyn, rapporterar Reuters.

”Jag har i dag visat att jag är villig att kompromissa för att kunna genomföra brexit för britterna”, skriver May i ett brev daterat med gårdagens datum.

Hon syftar på förslaget som hon la i går och som har beskrivits som den sista chansen att få igenom brexit.

May skriver till Corbyn: ”Jag ber dig att också kompromissa så att vi kan leverera vad båda våra partier lovade i våra manifest och för att återupprätta förtroendet för vår politik”.

Corbyn sa på tisdagen att han inte kommer att stödja förslaget och partikamrater till honom säger till BBC på onsdagen att Theresa May bör avstå från en fjärde omröstning om det brexitavtal som redan röstats ner tre gånger.

2 tim
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

EU-parlamentet ska utreda Farage för miljongåvor

EU-parlamentet inleder en utredning efter uppgifter om att den brittiske EU-parlamentarikern Nigel Farage – nu partiledare för Brexitpartiet – inte redovisat att han tagit emot nära en halv miljon pund i gåvor. Det skriver Politico.

Det var brittiska Channel 4 som förra veckan rapporterade att Farage mottagit gåvor för 450 000 pund, motsvarande över 5,5 miljoner svenska kronor, från försäkringsmagnaten Arron Banks. Gåvorna inkluderade en bil med medföljande privatchaufför och en lägenhet i Chelsea i London.

Affärsmannen är en av medgrundarna till lobbyistgruppen Leave.EU.

4 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Todd VanSickle / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Företagande i praktiken

Så startar Rickard Branson och Tim Cook den perfekta arbetsdagen

Här är tips från sju framgångsrika vd:ar om vad de gör för att få en perfekt start på arbetsdagen, enligt Fast Company.

  • Virgin Groups grundare Richard Branson vaknar klockan 5 varje morgon. Dagen börjar med motion som tennis eller cykling runt Necker Island. ”Övningarna gör att jag kommer i en bra sinnesstämning för att göra affärer. Det hjälper mig också att få den vila jag behöver varje natt. Det finns inget mer tillfredsställande än att veta att jag har gett allt både fysiskt och mentalt varje dag”, skriver han på sin blogg.
  • Clique Brands Katherine Power börjar också sin dag med ett träningspass. ”Jag kan inte tänka så klart utan den timmen i början av dagen”, sa hon i en intervju med Self.
  • Nadia Boujarwah, vd för abonnemangstjänsten, stiger upp 6:30 för att meditera.
  • Microsofts vd Satya Nadella göra samma sak, fast bara i i 90 sekunder. ”Det ger en bra grund och gör att du kommer i kontakt med dig själv och världen runt dig, det är fascinerande”, har han sagt.
  • Elliot Weissbluth, grundare av finansföretaget HighTower, startar sin dag så tidigt som 04.00 och gör en tydlig plan för sin arbetsdag, prioriterar om ifall det krävs. "Jag gör kaffe och samlar mig – var står jag, vad är planen är för dagen, och funderar över de de saker som måste göras”, sa han till Business Insider.
  • Googles vd Sundar Pichai går upp lite senare – mellan 6.30 och 7.00 – och sätter sig ned med ett pappersexemplar av Wall Street Journal. ”Tro det eller inte, jag läser en tidning varje morgon,” sa han i en intervju med Recode.
  • Apples vd Tim Cook går upp klockan 04.00 och börjar sin dag genom att läsa Apples användarkommentarer. Det tycker han är en bra start på dagen, enligt Fast Company.
1 tim
Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande. Fredrik Hjerling
Klimathotet

Naturskyddsföreningen kritisk till utsläppssystem

Flera svenska företag som fått rätt att öka sina utsläpp kan göra det utan att behöva betala en krona, på grund av EU:s utsläppsrättssystem, rapporterar SVT. Naturskyddsföreningen är kritisk:

– Det finns jättemånga olika kryphål och då tappar systemet sin trovärdighet och fulla funktion, säger ordförande Johanna Sandahl som menar att problemen måste åtgärdas.

43 procent av utsläppsrätterna i handelssystemet delas ut gratis till industrier som riskerar att flytta sin verksamhet från Europa om det blir för dyrt att vara kvar.

33 min
Arkivbild: Utsläpp från industri.  FRED ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Svensk industri kan öka sina utsläpp drastiskt

Svensk industri kan komma att öka sina utsläpp drastiskt efter flera beviljade tillstånd. Det är totalt sju stycken bolag som kommer att öka sina utsläpp med 500 000 ton koldioxid enligt en ny granskning från Naturskyddsföreningen. Det rapporterar SVT.

Ökningen skulle motsvara svenska inrikesflygets utsläppsnivåer under ett år, enligt SVT.

Preems planerade anläggning i Lysekil väntas vara den största nya utsläppskällan med beräknade utsläpp på 300 000 ton koldioxid. Efter Preem är det energiföretagen Eon och St1 som skulle stå för ytterligare 100 000 ton koldioxid vardera.

3 tim
Illustrationsbild. Brennan Linsley / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Studie: Havsnivån kan stiga med två meter till 2100

Havsnivån kan stiga med två meter fram till 2100, vilket skulle få katastrofala konsekvenser för mänskligheten. Det skriver forskarna i en ny studie som publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences, enligt AFP.

I studien påpekar man att det är erkänt svårt att beräkna hur mycket havsnivån ska stiga. Men om koldioxidutsläppen inte minskar är det möjligt att den kommer stiga med över två meter.

Det skulle i så fall innebära att en landmassa motsvarande Frankrikes, Tysklands, Spaniens och Storbritanniens yta tillsammans skulle hamna under vatten och att 180 miljoner människor skulle drivas från sina hem.

Igår 17:04
Läs mer om Klimathotet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
KD-politikerna Lars Adaktusson och Sara Skyttedal. Pavel Koubek / TT / TT NYHETSBYRÅN
Abortdebatten

Ledare: Adaktussons tal om aborter klingar falskt

När kvinnors rätt att göra abort behandlats i EU-parlamentet har Lars Adaktusson (KD) röstat emot vid 22 av 28 tillfällen, avslöjade DN i går.

Själv har Adaktusson sagt att han inte tycker att socialpolitik ska avgöras i Bryssel – men parlamentarikern har inte dragit sig för att låta Bryssel tycka till i andra socialpolitiska frågor, skriver DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki. ”Inte ens den formulering som syftade på en tioårig flicka som våldtagits av sin styvfar och förnekats abort ville Adaktusson skriva under.”

Allehandas Susanne Sjöstedt skriver i en ledare att Adaktussons argument ”klingar falskt” och pekar på att han drivit frågan om samvetsfrihet, att exempelvis barnmorskor ska kunna få lov att avstå från att utföra aborter på grund av personlig övertygelse. ”Sanningen är ju att Adaktusson i allra högsta grad drivit en linje i just den socialpolitik han inte tycker EU ska lägga sig i. Men som övertygad abortmotståndare.”

2 tim
TT
Abortdebatten

Trycket växer på KD att markera mot Adaktusson

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) kräver att partiledaren Ebba Busch Thor (KD) markerar mot Brysselkollegan Lars Adaktusson (KD). Det efter att DN i en granskning visat att Adaktusson röstat emot i frågor som rör aborträtten vid 22 av 28 gånger mellan 2014–2019.

”De här mörka, benhårda konservativa krafterna måste hållas stången”, skriver Federley till TT och kräver att Busch Thor tydliggör om hon står bakom Adaktussons agerande.

Liberalernas partiledare Jan Björklund kräver att Busch Thor tar avstånd.

– Det är som att kastas hundra år tillbaka i jämställdheten, säger han till DN.

Busch Thor kommenterade i går att KD står bakom den svenska aborträtten och att den som påstår något annat far med osanning.

2 tim
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Abortdebatten

Svenska tonårsaborter har halverats sedan 2009

Tonårsaborterna fortsätter minska i Sverige och antalet har halverats sedan 2009, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt Inga-Maj Andersson, barnmorska och utredare, kan minskningen bland yngre kvinnor dels bero på att preventivmedel subventioneras, dels att fler väljer andra preventivmetoder, såsom hormonspiral och p-stav.

Antalet aborter som utförs tidigt i graviditeten ökar däremot. 57 procent av aborterna förra året utfördes före vecka 7.

2 tim
Läs mer om Abortdebatten
FREDRIK PERSSON
Dagens börs

Stockholmsbörsen vänder ner – budbolagen rusar

Efter gårdagens rejäla återhämtning är det mer försiktiga tongångar på Stockholmsbörsen på onsdagen. Strax efter klockan 10 har de ledande indexen vänt ner till minus.

• OMXS: –0,1 procent
• OMXS30: –0,3 procent

Handelskriget mellan USA och Kina fortsätter att vara huvudnumret på de globala marknaderna och investerare letar efter signaler om att det är på väg att hårdna eller mildras. Ericsson, som av en del spås gynnas av Huaweis problem, har köprekommenderats av Bank of America och toppar OMXS30 med en uppgång på 1,4 procent.

Verkstadsjätten Sandvik presenterade nya offensiva mål inför dagens kapitalmarknadsdag och men aktien backar marginellt.

Annars står bud på agendan. Oriflame rusar i öppningen då ägarfamiljen af Jochnick vill köpa ut hela kosmetikabolaget från börsen. Budpremien är på 35 procent från tisdagens stängningskurs och aktien studsar upp till strax under budnivån.

Amerikanska Amgen vill samtidigt köpa Nuevolution och här är budpremien hela 169 procent. Även här stiger aktien nästan hela vägen upp till budnivån.

Gamingjätten THQ Nordic rapporterade rejäla resultatökningar och stiger 3 procent.

2 tim
Illustrationsbild.  SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Dagens börs

Huaweis respit gav nytt bränsle i New York

New York-börserna rekylerade på tisdagen efter måndagens breda fall. Vid stängning noterade alla stora index tydliga uppgångar:

• S&P 500: +0,9 %
• Nasdaq: +1,1 %
• Dow Jones: +0,8 %

Helgens eskalering i handelskriget mellan USA och Kina och svartlistningen av kinesiska Huawei låg bakom gårdagens stortapp. Flera techaktier backade rejält vilket drog ner indexen överlag.

Natten till tisdagen meddelade USA:s handelsdepartement att Huawei får 90 dagars respit vilket gjorde investerarna på bättre humör, skriver Reuters. Qualcomm steg 1,5 procent medan Intel och Nvidia steg omkring 2 procent.

Boeing klättrade efter uppgifter från den amerikanska flygmyndigheten om att flygkraschen i Etiopien i mars kan ha föregåtts av en krock med en eller flera fåglar, skriver Wall Street Journal. En teori är att fågelkrocken har påverkat den sensor som är i fokus för utredningen. Aktien stängde på plus 1,7 procent.

Elbilstillverkaren Tesla avslutade dagen strax under nollstrecket. Aktien inledde dagen tydligt på minus efter att Morgan Stanley-analytiker pekat på handelsrisker som kraftigt kan påverka efterfrågan i Kina, skriver Direkt.

Igår 13:37
Läs mer om Dagens börs