TT
Det svenska skattetrycket

Ny undersökning: Massivt nej till nya reseavdraget

Nu har fPlus läsare sagt sitt. En stor majoritet anser att förslaget om det nya reseavdraget ger noll miljövinster. Och av de som utnyttjar avdraget kommer åtta av tio bilburna arbetspendlare antingen åka på skattesmällar – eller förlora förmånen helt.

Regeringens kritiserade förslag om ett nytt reseavdrag med hårdare kontroller har mött stor kritik från flera håll. SKL menar att utredaren inte har tagit hänsyn till glesbygdens villkor. Skatteverket ser inte hur de nya reglerna kommer att täppa till skattefel. Även LO eller Arbetsförmedlingen har svårt att greppa hur de nya reglerna hjälper mot rådande problem.

Nu får förslaget även tummen ner av fPlus läsare. I en ny enkät, där drygt 530 personer har svarat, anser 86 procent att de nya reglerna inte kommer att leda till minskade utsläpp.

– Den här undersökningen visar att allmänheten delar vår bild att reseavdraget inte är ett effektivt miljöstyrmedel. Man ser att en förkrossande majoritet inte vill bedriva miljöpolitik genom att försämra för arbetspendlare. Våra analyser visar dessutom att de har rätt i sak, säger Johan Lidefelt, nationalekonom på Svenskt Näringsliv och expert i utredningen om nya regler för reseavdrag.

Det är också i linje med teknikkonsultföretaget Swecos rapport från juni. Den visar att med de nya reglerna kommer miljövinsterna att värderas till 0,38 miljarder kronor 2021, klart lägre än de samhällsekonomiska kostnaderna för bilpendlarna som väntas öka med 2,4 miljarder kronor.

fPlus har tidigare rapporterat att om reseavdraget blir verklighet kan uppemot 200 000 människor förlora avdragsmöjligheten för bilresor till och från jobbet. Detta eftersom de nya reglerna föreslås att skärpas till i tre avseenden: hur långt du åker, hur mycket du tjänar och om du gör en tidsvinst med bilen på 2,5 timmar per dag eller inte.

Detta speglas även i enkäten där 49 procent av de svarande som använder reseavdraget kan räkna med ett minskat reseavdrag medan 32 procent kommer att bli av med det helt. Och av dessa säger hela 82 procent att de inte kommer att ha möjlighet att ge upp bilen för att åka kollektivt.

– Undersökningen visar att många av de som använder reseavdraget inte kan åka kollektivt. En förändring av reseavdraget skulle då bara innebära en skattesmäll. Det är anmärkningsvärt många av de svarande som använder avdraget, 32 procent, som blir av med hela sitt reseavdrag, säger Johan Lidefelt.

Om undersökningen:

Enkäten har skickats ut till omkring 1 000 fPlus-läsare och drygt 530 personer har svarat.

Toppnyheter

Kinesiska turister i Sydney. Arkivbild. Rick Rycroft / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Kina skärper resevarning för Australien: ”Godtyckligt”

Kineser som reser till Australien riskerar att utsättas för ”godtyckliga” visiteringar och andra tvångsåtgärder av polisen. Det skriver det kinesiska utrikesministeriet i en uppdatering av sina reserekommendationer, rapporterar AFP.

Kina har sedan tidigare avrått sina medborgare från att resa till Australien till följd av ”diskriminering”. Den nya varningen kommer bara dagen efter att Australien erbjudit omkring 10 000 Hongkongbor permanent uppehållstillstånd i landet.

2 min
Covidpatient på sjukhuset i Østfold (som gett sitt tillstånd till att fotograferas)/Frode Forland TT
undefined

Norska varningen: Stor presymtomatisk spridning

En stor del av coronasmittan tycks spridas innan symtom utvecklas, hävdar Norges smittskyddsdirektör Frode Forland.

– Vi har studier som visar att presymtomatisk smitta står för 20–45 procent av den totala infektionsbördan, säger Forland i en intervju med Dagbladet.

Han betonar samtidigt att den större delen av smittspridningen sker efter att symtom brutit ut.

Svenska Folkhälsomyndigheten gör däremot bedömningen att personer utan symtom står för ”för en mycket begränsad andel” av smittspridningen, rapporterar Expressen.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Andrzej Duda. Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Polen

Analys: Duda är i praktiken Lag och Rättvisas marionett

Valet i Polen har en tydlig vinnare: Jaroslaw Kaczynski, ledare för regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Det skriver Der Spiegels Jan Puhl i en analys.

Han anser att den faktiske vinnaren, Andrzej Duda, i praktiken är PiS-ledarens marionett och att återvalet möjliggör för PiS att fortsätta driva igenom kontroversiella förändringar av rättsstaten.

Jacub M. Godzmirski, forskare vid Norges utrikespolitiska institut, tror dock att Duda kan komma att gå i en annan riktning jämfört med föregående mandatperiod, säger han till VG. Godzmirski pekar på att 48-årige Duda vann med knapp marginal. Samtidigt gjorde han ett bättre resultat jämfört med PiS siffror i parlamentsvalet förra året.

Dessa två faktorer i kombination skulle kunna innebära att Duda agerar mer självständigt gentemot regeringen, menar Godzmirski.

– Han kan komma att överraska många kritiker och tvivlare.

1 tim
Andrzej Duda och hustrun Agata Kornhauser-Duda firar valsegern. Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mycket högt valdeltagande i polska presidentvalet

Den sittande presidenten Andrzej Duda har tagit hem segern i Polens presidentval med 51,2 och valdeltagandet var mycket högt: 68,12 procent.

Oppositionen har tidigare sagt sig utreda uppgifter om felaktigheter, bland annat har det förekommit uppgifter om att polska medborgare i utlandet inte fått sina röstpaket i tid.

– I dag eller senast i morgon ska vi kunna göra en bedömning om omfattningen av de här protesterna, sa Sylwester Marciniak, valkommissionens ordförande, på en pressträff på måndagen.

Bedömare har pekat på att ett jämnt valresultat slutligt kan avgöras i landets högsta domstol, skriver BBC.

4 tim
Andrzej Duda/Rafal Trzaskowski TT7AP
undefined

Nationalkonservative Duda vinner Polens presidentval

Polens sittande president Andrzej Duda, som står regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) nära, vinner presidentvalet, skriver AFP.

Nationalkonservative Duda hade 51,2 procent av rösterna när totalt 99,7 procent av valsedlarna hade räknats. Utmanaren Rafal Trzaskowski, liberal borgmästare i Warszawa, låg då på 48,8 procent.

Enligt valkommissionen kommer de sista rösterna inte att påverka valutgången, skriver Politico.

Idag 05:25
Läs mer om Valet i Polen
Sjukvårdspersonal i Lund visar hur provtagningen går till. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Över 10 000 smittades bland svensk vårdpersonal: ”Vet två läkare som dött”

Över 10 300 personer som arbetar inom vård och omsorg i Sverige hade fram till mitten av maj testat positivt för covid-19. Det visar siffror som Folkhälsomyndigheten sammanställt åt TT. Några siffror för hur många som dött inom yrket finns ännu inte även om kollegor vittnar om flera fall.

– Jag känner till två läkare i Stockholm som har dött, där sannolikheten att de har blivit sjuka på jobbet är väldigt stor. Flera läkare har också legat inlagda för intensivvård, säger Johan Styrud, ordförande för Läkarföreningen i Stockholm och överläkare vid Danderyds sjukhus.

I början utgjorde vårdpersonal en stor del av de som testades. Efter vecka 20 ökade provtagningen av allmänheten via primärvården och liknande, vilket gör det svårt att urskilja personalen inom vård och omsorg i statistiken.

3 tim
Arkivbild, Gekås Ullared Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trångt på Gekås Ullared – ”omöjligt att hålla avstånd”

Trots att varuhuset Gekås Ullared vidtagit flera åtgärder mot trängseln vittnar kunder om att det inte går att hålla avstånden. Bilder som GT tagit i fredags visar på långa köer och att det är trångt i gångarna.

– Det är omöjligt att hålla avstånd där inne, men folk sköter sig med handsprit och så, säger besökaren Dejan Gotovac till tidningen.

Redan under våren har trängseln på Gekås uppmärksammats, och företaget släpper nu in max 3 500 kunder i taget i stället för 7 000.

4 tim
Anna Hallberg/Öresundsbron vid 20-årsfirandet. TT
undefined

Samarbetet svajar i Norden: ”Står militärer vid gränsen”

Det nordiska samarbetet har fått sig en rejäl törn av coronakrisen, enligt Nordenminister Anna Hallberg (S).

– Vi har tagit den stabila plattform vi har i Norden för givet, och sedan plötsligt står det militärer vid gränsen mot Norge. Det är oerhört dramatiskt, säger hon till TT.

I Haparanda har den symboliska gränsen mot Torneå förvandlats till en effektiv mur och norrmän flockas inte på Västkusten som vanligt under sommaren. Inget grannland vill helt öppna gränsen till Sverige.

– Jag är orolig, det här måste vi ta tag i nu, säger Hallberg.

Idag 04:31
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Mostphotos/TT
Utanförskapet på arbetsmarknaden

Malmö stad sparkar entreprenörer – ersätter olagligt med extratjänster

Malmö stad sparkar ut sina entreprenörer inom skötsel av parker, gator och torg. I stället tar de in de statligt supersubventionerade extratjänsterna – i strid mot Arbetsförmedlingen regelverk. ”Ett cyniskt spel för att skyffla över kostnaderna för arbetslösheten på staten”, säger Svenskt Näringslivs Edward Hamilton. ”De anställda på företaget hade kanske blivit arbetslösa i alla fall”, försvarar sig kommunalrådet Sedat Arif (S).

5 tim
Genrebild.  Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Arbetslösheten stiger: Värst för unga och utrikes födda

Arbetslösheten fortsätter att stiga trots flera optimistiska makrosignaler. I slutet av juni hade 466 000 personer skrivit in sig som arbetslösa, det är 9 procent av den svenska arbetskraften och 130 000 fler än samma månad i fjol. Det framgår av ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen.

Hårdast drabbade är de som står längst från arbetsmarknaden – unga och utrikes födda, skriver myndigheten. 71 000 ungdomar var inskrivna som arbetslösa i juni, vilket är en radikal ökning från i fjol då 27 000 färre sökte sig till Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten är ojämnt fördelad över landet: från Gotland där 6,7 procent av befolkningen var inskrivna som arbetslösa i juni, till 11,4 procent i Södermanland, Skåne och Gävleborgs län.

Idag 05:03
Läs mer om Utanförskapet på arbetsmarknaden

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer