Ny trend: Så snor kriminella ditt företag – och sätter dit dig för det
En ny våg av kriminella utnyttjar coronapandemin för att lura desperata företagare och ta över deras verksamheter. Trenden slår nu hårt mot krisande restauranger. Bedrägeriexperten Anders Björkenheim berättar om metoden som i värsta fall kan leda till att företagaren själv blir skyldig till brott. ”Det är helt barockt”, säger han.
”Har ni aktiebolag som ska avvecklas? Kassabolag- eller förlustbolag - allt är av intresse.
Kontakta oss för rådgivning.”
”Är ditt företag drabbat av corona viruset? Vill du sälja ditt företag då ditt kapital inte räcker till? Hör av dig till oss så hjälper vi dig att finna en köpare.”
Detta är några exempel på hur oseriösa aktörer försöker tjäna på företag som står på ruinens brant i spåren av coronapandemin. Men se upp. Bakom den till synes respektabla fasaden gömmer sig grova bedragare med digra ekobrottsregister.
Den senaste tiden har flera restauranger köpts upp av kriminella aktörer i spåren av coronakrisen. Och det handlar då inte bara om fejkannonser. Trenden har tagit mest fart i Stockholm, skriver Sveriges Radio. Carina Cutlip, enhetschef på tillståndsenheten i Stockholms stad, bekräftar för fPlus att det finns flera aktuella fall där krisande restauranger har tagits över av personer med brottsliga kopplingar.
Så går det till
Anders Björkenheim, säkerhets- och bedrägeriexpert förklarar hur bedrägerierna brukar gå till, och då inte bara i restaurangbranschen.
– Det oseriösa bolaget erbjuder att för en låg avgift ta över de befintliga skulderna och avveckla den krisande verksamheten. Men istället för att avveckla blir verksamheten kvar och används för kreditbedrägerier och penningtvätt, säger han.
Annonserna har förändrats och nu har corona blivit ytterligare ett i raden av säljargument för en ekobrottsling att köpa ditt företag
Det är viktigt att du som både företagare och kreditgivare kollar vad som händer med bolaget innan det försätts i konkurs. Annars kan det få direkta konsekvenser för dig som individ. Om du fortfarande sitter kvar i styrelsen kan du bli ansvarig för alla transaktioner och händelser. Och då kommer det bli väldigt svårt att visa att du är oskyldig.
– Många företagare förstår tyvärr inte vilka risker man tar när man säljer sitt bolag till oseriösa aktörer och hur det spiller över på en själv som privatperson, säger Anders Björkenheim.
Bedrägerimetoden är i sig inget nytt. Men klart är att bedrägerierna intensifierats efter pandemin.
– Annonserna har förändrats och nu har corona blivit ytterligare ett i raden av säljargument för en ekobrottsling att köpa ditt företag, förklarar bedrägeriexperten.
Med tiden har bedrägerierna också blivit mer sofistikerade. Fasaden på hemsidan blir mer polerad och bedragarna samarbetar med redovisnings- och bokföringsbyråer som ytterligare ett led i att försäkra kunden om att bolaget kommer att bli väl omhändertaget. Vare sig byråerna är direkt involverade eller inte spelar egentligen ingen roll. För när bedrägeriet upptäcks har bedragarna redan utnyttjat bolaget och gått över till nästa byte.
”Går inte säker någonstans”
Geografiskt sett sker de flesta brotten i storstäderna. Men av just den anledningen kan bedragaren välja att registrera bolaget i utanför storstäderna för att enklare få en högre kreditvärdighet och hitta nya offer.
– Man går inte säker någonstans, säger Anders Björkenheim.
I slutändan måste du som företagare vara otroligt uppmärksam på varningssignalerna. Bara faktumet att bolaget erbjuder en ”quick fix” borde hissa en röd flagga. En tumregel är att utgå från 10-principen, menar bedrägeriexperten.
– Tillåt bara avvecklingar från bolag som tar ut minst 10 000 kronor i avgift och har varit aktiv i minst 10 år. Om de påstår att de kan avveckla bolaget för omkring 2 000 – 5 000 kronor så är det skitsnack. Då har du att göra med kriminella, säger han.
Andra varningsflaggor att hålla utkik efter är om företaget påstår att ”stora skulder är inget problem”, om företaget finns enbart på webben men inget fysiskt kontor och om företaget uppmanar dig att ta ut dina pengar från ditt företagskonto i banken för att därefter ta över ditt konto, skriver Bolagsverket på sin hemsida.
Svårt att komma åt
Men det här löser bara problemen på kort sikt. För att gå till botten med bedrägerierna måste man rätta till de brister i regelverket som idag ger ekobrottslingarna stort spelrum att lura företagare, förklarar Anders Björkenheim.
– Sedan revisorskravet försvann 2010 har det blivit enklare att manipulera siffror och förfalska årsredovisningarna. Med andra ord kan man blåsa upp omsättningen till flera miljarder, få god kreditvärdighet och sen köpa en massa maskiner och elektronikvaror utan att betala vid köpet. Det är helt barockt, säger han.
På grund av det svenska rättsväsendets senfärdighet kan ekobrottslingarna sätta bedrägerierna i system och lura ett bolag efter ett annat.
– I dagsläget agerar rättsväsendet reaktivt i stället för proaktivt. Det är först när bedrägeriet har skett som en förundersökning kan inledas. Det gör bedrägerierna till ett perfekt brottsverktyg för tusentals oseriösa aktörer per år, säger bedrägeriexperten.
Man vågar inte erkänna att man blivit lurad eftersom det kan leda till negativ publicitet för företagaren
Ett annat problem är att anmälningarna bland företagen lyser med sin frånvaro i spåren av en utbredd tystnadskultur. Enligt en rapport från Brottförebyggande rådet, BRÅ, känner många bedrägerioffer stor skam och förnedring över vad de har utsatts för och väljer därför att inte anmäla till polisen.
– Man vågar inte erkänna att man blivit lurad eftersom det kan leda till negativ publicitet för företagaren, tillägger Anders Björkenheim.
Även de som vågar anmäla upplever att bedrägerierna är av en sådan komplex natur att det helt enkelt inte är värt besväret att kontakta polisen. Enligt ett av BRÅ:s dokumenterade vittnesmål från en anonym företagare kostar det för mycket arbetstid att förklara brottsförfarandet för polisen. Den som väl skickat sin anmälan möts ofta med vändande post om att fallet läggs ner. Eller så hamnar ärendet i malpåse på grund av polisens begränsade kunskaper om kreditbedrägerier och sen läggs det ner.
Vem tycker synd om ett bolag som inte får betalt för obetalade krediter?
Enligt Anders Björkenheim är polisen inte rustad för att hantera brott begångna av juridiska personer. Det ligger i stället på Ekobrottsmyndighetens bord. Men den här typen av ekobrott har för låg prioritet och syns knappt i brottsstatistiken. Ytterst handlar det om politikernas vilja att itu med bedrägerierna.
– Det här är en fråga som får lite uppmärksamhet och empati i samhället i stort. Vem tycker synd om ett bolag som inte får betalt för obetalade krediter?
Balansgång – tung börda redan idag
Att kriminella aktörer utnyttjar coronakrisen för att ta över och lura företag sker inte bara i en bransch och det sker både på nätet och i ”verkligheten”. Den senaste utvecklingen i restaurangvärlden oroar, inte minst i Stockholm. Att komma åt problemet är svårt, lösningen kan ju inte vara att misstänkliggöra hela branscher. Krånglet kring tillstånd och så vidare är redan tung som det är, vilket flera organisationer har pekat på, till exempel NNR. Det är alltså en balansgång.
Carina Cutlip som är enhetschef på tillståndsenheten i Stockholms stad arbetar med att granska juridiska personer och individer i företag som ansöker om serveringstillstånd. Just rätten att få servera alkohol är ofta en viktig komponent för att en restaurang ska kunna bedrivas och dra in pengar. När allt fler kriminella tar sig in i krogbranschen, är det därför är det ett gediget detektivarbete som ligger till grund för tillstånden.
– De senaste 15 - 20 åren har vi lärt oss mycket om ekonomisk brottslighet. Därför granskar vi mycket mer idag. Vi tittar dels på individerna bakom bolagen, hur de har det med sin privatekonomi och om de exempelvis har varit dömda tidigare, men även på bolagen, hur de redovisar, vilka avtal de skriver och vilka pengar de använder sig av, säger Carina Cutlip till fPlus.
Breder ut sig allt mer
Den ekonomiska brottsligheten breder ut sig allt mer och restaurangbranschen är inte ett undantag. Därför jobbar tillståndsenheten i nära samverkan med ekobrottsmyndigheten och polisen. På så vis delas information om individer som kan vara av intresse för när ärenden om serveringstillstånd handläggs.
– Vi vänder på varenda krona och varenda person som kan tänkas ha ett inflytande i bolaget. Ibland är det så att ägaren kan vara helt grön, men att andra individer inom restaurangen inte ses som lämpliga.
Det är inte helt ovanligt att personer som är dömda för narkotikabrott kan identifieras när tillståndsmyndigheten gräver lite djupare i bolagen, menar Carina Cutlip. Samtidigt dyker det upp ärenden som indikerar att de kriminella inte har koll på vilka krav som ställs när man ansöker om serveringstillstånd.
– Vissa är väldigt duktiga på att dölja de kriminella i bolagen, men på senare år har det börjat dyka upp allt fler, i våra ögon, enkla ärenden, där det är helt uppenbart att de inte har förstått hur vi prövar, säger hon.
Mycket pengar det rör sig om
Den grundläggande anledningen till att kriminella intresserar sig av krogbranschen är för att tvätta pengar. Därför är det särskilt viktigt att tillståndsmyndigheten gör ett grundligt jobb när företagen granskas, menar hon.
– Ibland är det mycket pengar det rör sig om. Det finns restauranger som säljs för över 50 miljoner kronor, oavsett summa så måste det alltid styrkas varifrån alla pengar kommer.
Vad ska man som säljare se upp för?
– Många vet att det rör sig kriminella bland restauranger, jag skulle säga att det är en bransch med rätt god självkännedom. Men ibland får vi samtal från krögare som misstänker något, då kan vi bekräfta att det finns sådana företeelser. Får man någon som är intresserad av att köpa så kan man ta kontakt med Skatteverket och Kronofogden, då vissa uppgifter är offentliga. Så det är alltid en bra idé att göra en grundlig undersökning om den potentiella köparen. Inte minst då personal många gånger ingår i krogen när man säljer och det känns viktigt att de ska ha det bra även med den nya ägaren.
Hur har våren sett ut?
– Generellt har det inte ökat markant men vi har haft några fall när vi vet att det är sådant här det rör sig om. Vissa har då plockat bort de personer som vi har pekat på som olämpliga. Men det är förstås något som vi sedan följer upp med vår tillsyn, så att de olämpliga personerna inte plockas bort bara för att få tillståndet, säger Carina Cutlip till fPlus.