Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Ny toppnotering – bästa siffran sedan 2002 för V

Vänsterpartiet når sin högsta notering sedan 2002 i SvD/GP/Sifos nya mätning där partiet får 10,2 procent av väljarnas stöd.

S får 23,5 procent vilket är den sämsta siffran sedan januari 2016 då siffran låg på 23,2 procent.

I mätningen syns en ökning efter att januariavtalet slöts för både V och SD, men ökningen är inte statistiskt signifikant. Sedan valet 2018 har partierna dock tillsammans vuxit med 8 procentenheter. Då fick SD 17,5 procent jämfört med 23,8 i Sifos januarimätning. V tog hem 8 procent av väljarna i valet 2018.

Statsvetaren Jonas Hinnfors säger till GP att V är en ”blåslampa från vänster”.

– Man har potentiellt möjlighet att locka över socialdemokrater i takt med att man driver mer frågor som påminner om ett äldre socialdemokratiskt parti, säger Hinnfors.

Frågan som ställdes var: Hur skulle du rösta om det var val i dag? Siffran inom parentes är resultatet från mätningen i december.

S: 23,5 (24,6)

V: 10,2 (9,7)

MP: 4,5 (4,7)

M: 17,5 (17,2)

C: 8,5 (8,0)

L: 3,9 (4,0)

KD: 6,6 (6,0)

SD: 23,8 (24,4)

Övriga: 1,5 (1,3)

Mätningen genomfördes mellan 6 och 15 januari och består av 7 747 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer. 1 000 av intervjuerna är via telefon, resten via en webbpanel.

Toppnyheter

Sjukårdare utanför sjukhuset i Piacenza i norra italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Varför reagerar inte Sverige på WHO:s signal?

De drygt 500 svenska intensivvårdsplatserna kommer inte att räcka vid ett större utbrott av det nya coronaviruset, skriver Benjamin Kalischer Wellander, läkare och liberal debattör i en gästkrönika på GP:s ledarsida.

Han pekar på att Italien får kritik från WHO för att de inte haft strängare karantän av inresande från Kina:

”Varför reagerar inte den svenska staten på denna signal?”

Även Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson skriver om nya coronaviruset men riktar fokus på hotet mot jobben i svenska industrier när insatsvaror från Kina börjar ta slut. Han nämner den utredning av statligt stöd för att företag ska slippa säga upp folk, till exempel i en situation som denna. Men det tar tid för förslaget att bli verklighet.

”När det är klart kan en hel pandemi ha hunnit dra förbi. Och en väldig massa jobb ha försvunnit”, skriver Persson och uppmanar statsminister Stefan Löfven till handlingskraft och få igenom förslaget i en extra budget.

44 min
Flygplan från Iran Air / Kvinna med skyddsmask i Teheran. Wikimedia/TT
undefined

Myndighet: Ingen anledning att stoppa flygen till Iran

Direktflygen mellan Sverige och Iran fortsätter att gå som vanligt – trots att Folkhälsomyndigheten ser utbrottet i Iran som det mest oroande, skriver Aftonbladet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten säger att det inte finns någon anledning att stoppa resor mellan länderna.

I nuläget är det viktigare att informera om riskerna och om vikten att höra av sig till svensk sjukvård om man upplever symtom. Han utesluter dock inte att det i framtiden kan bli ett stopp för flygresor till Iran.

– Men då måste vi ha mer på fötterna. Vi kan inte göra det utifrån rykten om att myndigheterna inte ger hela bilden.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Illustrationsbild.  KIM HONG-JI / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Kraftiga börsfall i Asien: ”Rädsla för en pandemi”

Coronaviruset och oro för sjukdomsutbrottet skapar rejäla börsnedgångar i Asien under fredagsmorgonen. Vid 05.15-tiden, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: –4,0 %
• Shanghai: –3,7 %
• Shenzhen: –4,4 %
• Hang Seng: –2,5 %
• Kospi: –2,9 %
Rädsla att viruset ska få en kraftig spridning globalt ligger bakom säljtrycket, enligt CNBC.

– Jag tror att det som händer just nu är att investerare är oroliga att epidemin förmodligen ska bli en global pandemi, säger Chetan Seth, aktiestrateg på Nomura, till CNBC.

Även Wall Street såg stora börsnedgångar i går och de amerikanska huvudindexen föll över 4 procent.

4 tim
undefined

Branta fall på Wall Street – Tesla rasade 12 procent

Precis som de europeiska börserna föll de ledande indexen på Wall Street kraftigt på torsdagen. Dow Jones rasade över 1 000 punkter.
• S&P 500: −4,4%
• Nasdaq: −4,6%
• Dow Jones: −4,4%
Liksom tidigare i veckan är det oro över coronavirusets spridning och dess påverkan på ekonomin som ligger bakom säljvågen. Oron späddes på efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömt att viruset är på väg att utvecklas till en pandemi, enligt Bloomberg.

Virusoron har även fått flera bolag att vinstvarna. Sist ut var Microsoft som på onsdagskvällen flaggade för att coronaviruset skapat störningar i bolagets leverantörskedja. Microsofts aktie handlades ner 7 procent på torsdagen.

Elbilsjätten Tesla rasade 12,8 procent efter att antalet registrerade bilar i Kina sjunkit med nästan 50 procent jämfört med månaden innan. Det visar statistik från LMC Automotive, skriver Reuters.

Amerikanska betalningsjätten Paypal flaggade inför öppning att det nya coronaviruset sänker bolagets intäkter. Aktien stängde ”bara” ner drygt 1 procent.

Igår 15:09
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer