Stockholm och sjön Balaton söder om Budapest. TT
Klimathotet

Ny studie: Stockholm lika varmt som Budapest 2050

Stockholm kommer att ha ett klimat som mer påminner om Budapests år 2050, enligt en ny studie som är utförd av Crowther Lab på universitetet ETH Zurich. Studien går ut på att förutse hur klimatförändringarna kommer påverka 520 större städer över hela världen.

Ett annat exempel som nämns är London, som enligt studien kommer att vara lika varmt som Barcelona år 2050. London riskerar därmed att utsättas för extrem torka likt den som inträffade i Barcelona 2008, då staden nästa fick slut på dricksvatten, skriver CNN.

Hundratals andra städer riskerar översvämningar, stormar och andra katastrofer, enligt studien. Enligt prognosen kommer Europa att få varmare somrar och vintrar, med genomsnittliga temperaturhöjningar på 3,5 respektive 4,7 grader.

– Poängen med den här studien är att alla ska få möjlighet att bättre förstå vad som händer med klimatförändringarna, säger huvudforskaren Jean-Francois Bastin till AFP.

Syftet med studien är att överbrygga en så kallad konsensuslucka – ”consensus gap” – mellan forskarvärlden och allmänheten.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer