Försäkringskassan. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens välfärd

”Ny socialförsäkring ett måste för att stoppa fusk”

Den svenska socialförsäkringen har i flera steg urholkats genom att vi i dag, bland annat på grund av EU-inträdet och Schengensamarbetet, inte längre har full kontroll på vilka som rör sig över gränserna, skriver tre tidigare försäkringsdirektörer på DN Debatt.

Detta har lett till omfattande fusk i systemet, och i förlängningen att de som är störst behov av stöd drabbas, skriver de.

Debattörerna anser att regeringen nu snarast måste ta fram en ny socialförsäkring som är anpassad efter dagens förhållanden.

”Annars riskerar vi att ytterligare förstärka den pågående trenden med ökad polarisering och misstro mellan grupper i landet”, skriver de.

Om debattörerna

Stig Orustfjord, tidigare generaldirektör och försäkringsdirektör på Riksförsäkringsverket och Försäkringskassan

Gunnar Johansson, tidigare försäkringsdirektör på Riksförsäkringsverket och Försäkringskassan

Erik Kärnekull, tidigare direktör i Socialförsäkringsadministrationen och försäkringsdirektör på Försäkringskassan

Toppnyheter

Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Analyser: Donald Trump hotar USA:s rättsapparat

USA:s president Donald Trump har benådat elva korrupta politiker och affärsmän som dömts till kännbara fängelsestraff. Presidenten visar därmed att han har rätten att benåda dömda brottslingar, menar DN:s Michael Winiarski.

Det skickar enligt honom också en signal om att Trumps vänner som dömts för mened och korruption kan vänta sig samma sak, så länge som de är lojala och inte vittnar mot presidenten. Winiarski tror därför att Roger Stone, Michael Flynn och Paul Manafort, samtliga dömda för brott med koppling till Rysslandsanklagelserna kring förra presidentvalet, kommer benådas.

Stephen Collinson på CNN menar att Donald Trump genom alla sina benådningar försöker ta kontrollen över rättsapparaten. Om han benådar fixaren Roger Stone och kampanjchefen Paul Manafort kommer presidenten på riktigt hota den självständighet som rättsapparaten har åtnjutit i 250 år.

Igår 21:34
Blagojevich skriver autografer när han lämnar fängelset. Trump när han berättar om frigivningen. TT
undefined

Dömd guvernör friges av Trump: ”En fin människa”

Den tidigare guvernören Rod Blagojevich har släppts ur fängelset på order av president Donald Trump, rapporterar amerikanska medier.

Blagojevich försökte sälja Barack Obamas senatorspost efter att denne blivit vald till president 2008. Han dömdes till 14 års fängelse för bland annat försök till utpressning och bedrägeri 2011.

– Han avtjänade åtta år i fängelse, en lång tid. Han verkar vara en mycket fin person, jag känner inte honom, säger Donald Trump enligt CNN.

Igår 06:52
Donald Trump och William Barr i september. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Ministern vill lämna efter Trumps tweets

USA:s justitieminister William Barr överväger att lämna sin post, enligt uppgifter till Washington Post.

”Han har sina gränser”, uppger en källa nära Barr för tidningen och syftar på turerna kring åtalet mot Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone. Uppgifterna tillbakavisas av justitiedepartementet.

Barr har tidigare sagt att Trumps öppna kritik av de federala åklagarna i fallet underminerar rättssystemet.

– Han gör mitt jobb omöjligt, sa Barr i intervju med ABC News då.

Åklagarna i fallet hoppade av efter att deras yrkande om ett fängelsestraff för Stone på mellan sju och nio år justerades ner av justitiedepartementet efter att Trump twittrat om fallet.

Igår 05:00
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer