AI-utvecklingen

Ny rapport: Tillitsfrågan är central för AI:s framtid

Det nystartade AI-centret AI Sustainability Center har släppt en rapport som pekar på behovet av ett samlat grepp om ansvarsfrågorna inom det nya teknikfältet. ”Människan behöver styra AI, inte tvärtom” säger Anna Felländer, medgrundare till AI Sustainability Center och tillsammans med bland andra forskaren Stefan Larsson, en av rapportförfattarna till ”Hållbar AI”.

Vilka vill ni nå med rapporten?

– Politiker, lagstiftare men även akademin och organisationer som behöver ta ansvar och arbeta proaktivt för att teknologin inte ska leda till diskriminering, integritetskränkningar samt beslut och rekommendationer baserade på förlegade normer. Människan behöver styra AI, inte tvärtom. Näringslivet och offentlig sektor behöver ta ett ansvar för hur teknologin påverkar samhället. Teknologin skapar enorma värden, dessa riskerar att gå förlorade om vi inte tar en bredare och ansvarsfull ansats.

Vilken roll har institutet, vad särskiljer er från andra organisationer som arbetar med AI-frågor? 

– Vårt syfte är att mäta, identifiera och styra implikationerna av AI i en bredare kontext. Centret inriktar sig både på forskning och insikter och hjälper organisationer att omfamna AI på ett hållbart och ansvarfullt sätt. Regelverket släpar efter och AI:s  uppbyggnad och dess implikationer för samhället kräver en djup förståelse inom olika vetenskapliga discipliner - teknikvetenskap, samhällsvetenskap, juridik, medicin som humaniora. Men kanske ännu viktigare just nu är samarbeten mellan akademi, industri och offentlig sektor. Det är en av centrets huvudsyfte.

Vilket är ert viktigaste medskick till politiker eller någon som arbetar med policy inom området? 

– Tillitsfrågan är central om vi vill uppfylla de löften och värden AI kan medföra.

Hållbarhet är en term som förekommer inom olika domäner och branscher. Vad betyder hållbarhet i AI-sammanhang?

– Ansvar och pro-aktivitet för att undvika kostsamma fallgropar: Att skapa förutsättningar för att att AI integreras i samhället och i organisationer utan att vi förlorar kontroll över våra våra värderingar. Att utifrån både ett tvärvetenskapligt perspektiv och med vårt ramverk reda ut vad till exempel förklarbarhet och transparens betyder i praktiken.

Talar politiken, akademin och industrin samma språk när det gäller denna nya teknologi?

– Tyvärr inte. Mycket står på spel när tilliten till AI utmanas. Regleringsfrågorna är många och det behövs en mer fokuserad ansats. Det gäller både etiska ramverk såväl som tolkning av rådande regleringar. Och, tillsynsmyndigheterna behöver utbildas för att kunna hålla jämna steg med teknik- och metodutvecklingen och hantera AI som marknadstillämpad teknologi. Relationen mellan förklarbarhet/transparens och ansvarsfrågor är nyckelfrågor för tillit.

Ni efterlyser ett kunskapslyft. Hur kan det gå till i praktiken? Behövs någon form av obligatorium, AI för alla, liknande den som kom med internetvågen?  

– Vi behöver kunskap om detta på alla nivåer i samhället. Näringslivet och offentlig sektor behöver ta ett ansvar för hur teknologin påverkar samhället. De har allt att vinna på att agera proaktiv och ansvarsfullt för att undgå oavsikliga negativa etiska fallgropar ochbygga tillitfsulla relationer med sina kunder.  

Toppnyheter

Arkivbild. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street öppnar på nya rekord – Snap lyfter på rek

New York-börserna öppnade uppåt på fredagen när investerare begrundade både kinesiska och amerikanska makrodata, noterar CNBC. Efter en kvarts handel var de ledande indexen något högre:
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,1%
• Dow Jones: +0,1%
Antalet byggstarter i USA steg nära 17 procent i december, den högsta nivån på 13 år. Samtidigt har rapportsäsongen börjat starkt, då 72 procent av S&P 500-bolagen har rapporterat bättre resultat än väntat enligt Factsets snittestimat, skriver CNBC. Samtidigt backade USA:s industriproduktion aningen mer än väntat i december.

Kinas BNP-tillväxt blev 6,1 procent i det fjärde kvartalet, den lägsta på tre decennier. Siffran var väntad och det var små indexrörelser när de kinesiska börserna stängde för veckan. Stockholmsbörsen och de ledande europeiska börserna handlades däremot upp klart.

Teslas aktie backade i går efter en sänkt rekommendation från Morgan Stanley. På fredagen fortsatte aktien ner något efter att USA:s fordonssäkerhetsmyndighet NHTSA meddelat att de överväger en begäran att granska Teslabilar som ska ha accelererat okontrollerat.

Twitter handlades kring nollan efter att UBS sänkt rekommendationen för aktien. Samtidigt höjde storbanken rekommendationen för Snap, som steg drygt 3 procent.

Home Depot, Caterpillar och Cisco fanns bland vinnarna på storbolagslistan Dow Jones.

Alphabet som i går för första gången stängde med ett marknadsvärde på över 1 000 miljarder dollar fortsatte upp på fredagen. Aktien steg knappt 1 procent.

Texten uppdateras.

1 tim
Stockholm. Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmsbörsen på nya rekordnivåer – Sobi rusar

Stockholmsbörsen stiger tydligt på fredagen och handlas på nya rekordnivåer. Vid 12-tiden står de ledande indexen som följer:
• OMXSPI: +0,7 %
• OMXS30: +0,7 %
Under morgonen släppte Kina nya siffror som visade att BNP ökade med 6 procent i det fjärde kvartalet, vilket var i linje med förväntningarna. Flera analytiker uttrycker förhoppningar om att den kinesiska ekonomin nu har bottnat.

OMXS30 toppas av Boliden och Hexagon som båda stiger över 2 procent. I motsatt ände syns SCA och Ericsson som tappar 0,8 respektive 0,5 procent. Enligt SvD Näringsliv riskerar Ericsson miljardböter från den pågående granskningen i Kina av bolagets licensavgifter.

Läkemedelsbolaget Sobi gjorde en omvänd vinstvarning i går kväll och aktien lyfter cirka 10 procent.

Analyshusen har levererat ett stort antal aktierekommendationer under morgonen. Bland annat inleder Berenberg bevakning av hjälmbolaget Mips med rådet köp. Aktien avancerar över 8 procent.

Pareto höjer i sin tur Betsson och Netent till köp, medan sektorkollegan Evolution Gaming sänks till behåll. Betsson och Netent stiger 3 respektive 6 procent, Evolution backar mariginellt.

SSM fortsätter upp 12 procent i spåren av att Amasten gick in som ny storägare i veckan.

5 tim
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Små rörelser i Asien efter kinesiska BNP-siffror

Utvecklingen var blandad på Asienbörserna under fredagen med mestadels små rörelser i de ledande indexen. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: +0,5 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: –0,3 %
• Hongkong: +0,6 %
• Kospi: +0,1 %

Under natten släppte Kina BNP-siffror som visar att tillväxten i det fjärde kvartalet uppgick till 6 procent, jämfört med samma period föregående år. Enligt Reuters var det i linje med förväntningarna. För helåret 2019 uppgick BNP-tillväxten till 6,1 procent – den lägsta nivån på 29 år.

Daniel Gerard, strateg på State Street Global Markets, menar ändå att statistiken är goda nyheter för Kina då den tyder på att ekonomin nu bottnar för att sedan vända.

Idag 04:30
Läs mer om Dagens börs
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så mycket mer skatt drog staten in förra året

Förra årets deklarationer visar att staten fick in betydligt fler miljarder både från företag och privatpersoner jämfört med året innan, skriver Di.

Privatpersoners slutliga skatt blev närmare 12 miljarder kronor högre i deklarationerna 2019 än för deklarationerna 2018 och skatter från företag och juridiska personer ökade med 10 miljarder, visar statistik från SCB.

Di skriver att på den positiva sidan för löntagarna var att skattereduktionerna ökade med 10 miljarder.

Företag och andra juridiska personer hade en beskattningsbar inkomst på 662 miljarder, drygt 8 procent mer än för 2017. De betalade in 201 miljarder i skatter och avgifter, en ökning med 10 miljarder kronor. Den främsta förklaringen är att bolagsskatten ökade med 6 miljarder kronor, skriver Di.

12 jan
Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Plastpåseskatten – dyr symbolpolitik utan nytta

”Regeringens plastpåseskatt är ytterligare ett exempel på dyr miljöpolitik, som vare sig hjälper naturen eller vår ekonomi”, skriver Niklas Wykman (M) på Dagens Samhälles debattsida.

Han menar att den nya skatten på plastbärkassar innebär en skattehöjning på flera hundralappar per år för en vanlig barnfamilj.

Han kritiserar även att regeringen räknar med att den nya skatten ska ge flera miljarder kronor till statskassan – trots att syftet är att konsumtionen ska minska.

”Att bygga skattepolitiken på skattebaser som man avser fasa ut är inte en ansvarsfull ekonomisk politik”.

Idag 09:16
Läs mer om Det svenska skattetrycket

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer