AI-utvecklingen

Ny rapport: Tillitsfrågan är central för AI:s framtid

Det nystartade AI-centret AI Sustainability Center har släppt en rapport som pekar på behovet av ett samlat grepp om ansvarsfrågorna inom det nya teknikfältet. ”Människan behöver styra AI, inte tvärtom” säger Anna Felländer, medgrundare till AI Sustainability Center och tillsammans med bland andra forskaren Stefan Larsson, en av rapportförfattarna till ”Hållbar AI”.

Vilka vill ni nå med rapporten?

– Politiker, lagstiftare men även akademin och organisationer som behöver ta ansvar och arbeta proaktivt för att teknologin inte ska leda till diskriminering, integritetskränkningar samt beslut och rekommendationer baserade på förlegade normer. Människan behöver styra AI, inte tvärtom. Näringslivet och offentlig sektor behöver ta ett ansvar för hur teknologin påverkar samhället. Teknologin skapar enorma värden, dessa riskerar att gå förlorade om vi inte tar en bredare och ansvarsfull ansats.

Vilken roll har institutet, vad särskiljer er från andra organisationer som arbetar med AI-frågor? 

– Vårt syfte är att mäta, identifiera och styra implikationerna av AI i en bredare kontext. Centret inriktar sig både på forskning och insikter och hjälper organisationer att omfamna AI på ett hållbart och ansvarfullt sätt. Regelverket släpar efter och AI:s  uppbyggnad och dess implikationer för samhället kräver en djup förståelse inom olika vetenskapliga discipliner - teknikvetenskap, samhällsvetenskap, juridik, medicin som humaniora. Men kanske ännu viktigare just nu är samarbeten mellan akademi, industri och offentlig sektor. Det är en av centrets huvudsyfte.

Vilket är ert viktigaste medskick till politiker eller någon som arbetar med policy inom området? 

– Tillitsfrågan är central om vi vill uppfylla de löften och värden AI kan medföra.

Hållbarhet är en term som förekommer inom olika domäner och branscher. Vad betyder hållbarhet i AI-sammanhang?

– Ansvar och pro-aktivitet för att undvika kostsamma fallgropar: Att skapa förutsättningar för att att AI integreras i samhället och i organisationer utan att vi förlorar kontroll över våra våra värderingar. Att utifrån både ett tvärvetenskapligt perspektiv och med vårt ramverk reda ut vad till exempel förklarbarhet och transparens betyder i praktiken.

Talar politiken, akademin och industrin samma språk när det gäller denna nya teknologi?

– Tyvärr inte. Mycket står på spel när tilliten till AI utmanas. Regleringsfrågorna är många och det behövs en mer fokuserad ansats. Det gäller både etiska ramverk såväl som tolkning av rådande regleringar. Och, tillsynsmyndigheterna behöver utbildas för att kunna hålla jämna steg med teknik- och metodutvecklingen och hantera AI som marknadstillämpad teknologi. Relationen mellan förklarbarhet/transparens och ansvarsfrågor är nyckelfrågor för tillit.

Ni efterlyser ett kunskapslyft. Hur kan det gå till i praktiken? Behövs någon form av obligatorium, AI för alla, liknande den som kom med internetvågen?  

– Vi behöver kunskap om detta på alla nivåer i samhället. Näringslivet och offentlig sektor behöver ta ett ansvar för hur teknologin påverkar samhället. De har allt att vinna på att agera proaktiv och ansvarsfullt för att undgå oavsikliga negativa etiska fallgropar ochbygga tillitfsulla relationer med sina kunder.  

Toppnyheter

Jaffar/Tända ljus och blommor vid mordplatsen. Privat/TT
Oroligheterna i Malmö

Pappan: Han kallades att vittna en gång – inget mer

Polisen har sagt att 15-årige Jaffar som sköts till döds i Malmö i helgen samt en annan 15-åring som skadades svårt var kända från kriminella sammanhang. Men Jaffars pappa säger till SVT att han inte känner igen den bilden.

– De kallade honom som vittne en gång. Han vittnade för en kompis. Inget mer, säger pappan.

Han beskriver i stället sin son som en normal 15-åring som var omtyckt av familj och vänner.

Även Jaffars kusin har reagerat på polisens kommentar.

– Här på Rosengård räcker det att man försöker gå emellan ett slagsmål för att man ska vara känd hos polisen, säger han till SvD.

Igår 20:22
15-årige Jaffar dödades i helgen i Malmö. TT / Privat
undefined

15-årige Jaffars anhöriga: Han var inte kriminell

Anhöriga och bekanta till 15-årige Jaffar som sköts ihjäl vid en pizzeria vid Möllevångstorget i Malmö i helgen motsätter sig bilden av att han var kriminell. Enligt polisen var pojken känd för polisen sedan tidigare, skriver Kvällsposten.

– Alla barn i Malmö är kända av polis i så fall, säger en fritidsledare som jobbat nära en av pojkarna, till tidningen.

Pappan säger till tidningen att hans son var ett barn, inte kriminell.

Den andra pojken som sköts vid pizzerian skadades svårt och vårdas fortfarande på sjukhus.

Publiceringen av Jaffars namn och bild sker i samförstånd med familjen.

Igår 18:59
Skador efter explosionen vid polishuset i Staffanstorp i oktober. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

S-politiker: Bilden av idyllen stämmer inte riktigt

Oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) i Staffanstorp stämmer in i kritiken mot kommunens nya reklamfilm, som målar upp Staffanstorp som en idyll dit människor flyr undan otryggheten i storstaden. Till Sydsvenskan säger han att kommunen borde lyfta fram sina positiva sidor i stället för att svartmåla andra platser. Delar av filmen är inspelad i Malmö.

Han påpekar också att även Staffanstorp nyligen drabbades av en sprängning.

– Bilden av idyllen Staffanstorp stämmer inte riktigt heller, säger Sjöström.

Filmen har bland annat kritiserats för att bara ljushyade personer medverkar. Bland annat spelas en kioskägare av en ljushyad skådespelare, medan den som äger kiosken på riktigt har invandrarbakgrund.

– Jag hade ställt upp, men de frågade inte, säger kioskägaren till ETC.

Igår 18:24
Läs mer om Oroligheterna i Malmö
Trump vid kvällens tal. SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Handelskonflikten Kina-USA

Trump: Kina och USA ”nära” fas ett av handelsavtalet

USA och Kina är nära att enas om första fasen i ett handelsavtal. Det sa Donald Trump i ett tal hos Economic Club of New York på tisdagskvällen, enligt flera medier.

– Vi är nära. Ett viktigt fas ett-avtal kan bli klart, kan bli klart snart, sa presidenten enligt Bloomberg.

Däremot gav Trump inga detaljer kring om nuvarande tullar ska tas bort eller om han ska träffa Kinas ledare Xi Jinping.

Samtidigt uttryckte Trump att han ansåg att EU har allt för höga hinder för internationell handel.

Uppgången på Wall Street dämpades något efter talet.

Igår 18:12
Till vänster: USA:s president Donald Trump. Till höger: Danske Banks sparekonom Maria Landeborn.  TT
undefined

Landeborn: Trump skriver snart på – kan lyfta börsen

De handelskrigande presidenterna i USA och Kina kommer att skriva på ett första handelsavtal före årsskiftet. Det är åtminstone Danske Banks huvudscenario, skriver den seniora ekonomen Maria Landeborn i ett blogginlägg.

De tullar som infördes i september kommer i alla fall att rullas tillbaka, tror hon.

De minskade spänningarna mellan stormakterna bör ge medvind till börsen, anser Landeborn i blogginlägget där hon också noterar att OMXS30 stigit motsvarande tre normala årsavkastningar sedan årsskiftet.

”Även den mjuka penningpolitiken globalt är positiv för börsen. Vi behåller därför en övervikt i aktier i våra portföljer”, skriver hon.

Landeborn får medhåll av TD Securities-strategen Mitul Kotecha som säger till CNBC att båda sidor vill få till en överenskommelse och att fas 1-avtalet lär skrivas på i december.

Igår 05:01
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Raketer från Gaza. Hatem Moussa / TT NYHETSBYRÅN
Israel – Palestinakonflikten

Analyser: Vad som händer i Gaza nu beror på Hamas

Det har varit en våldsam dag i Gaza och på flera ställen i Israel efter att den palestinska jihadistledaren Baha Abu al-Ata och hans fru dödades av israelisk militär tidigt i morse.

”Om det här blir en upptrappning som varar endast ett par dagar eller leder till en utdragen konflikt beror på två saker: Hamas hållning och antalet israeliska dödsoffer”, skriver Amos Harel på israeliska tidningen Haaretz.

Khaled Abu Toameh på The Jerusalem Post menar att Hamas måste bestämma om de ska sluta upp vid Islamiska jihads sida eller hålla låg profil för att inte återigen trappa upp konflikten med Israel.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén är inne på samma spår:

– Å ena sidan vill man upprätthålla det relativa lugn som har rått i Gaza i och med den inofficiella vapenvila som råder mellan Israel och Hamas, å andra sidan har man inte råd att framstå som kollaboratör, säger hon i en analys.

Igår 21:30
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten