Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Ny rapport kritiserar svensk klimatpolitik

Sveriges klimatpolitik måste fokusera mer på att verkligen minska utsläppen av växthusgaser än på att städa den egna bakgården. Det hävdar en grupp nationalekonomer och klimatforskare i en ny rapport från Konjunkturrådet.

– Vi menar att man måste fundera betydligt mer på hur den svenska klimatpolitiken påverkar utsläppen i resten av världen. Målet måste vara mer ambitiöst än att bara städa den egna bakgården, säger John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och ordförande för den nya rapport som tagits fram av Konjunkturrådet 2020, på uppdrag av SNS (Studieförbundet Näringsliv & Samhälle) för att analysera Sveriges klimatpolitik.

Rapportförfattarna pekar bland annat på att en snabb övergång till elbilar i Sverige kan minska möjligheten att exportera fossilfri el till exempelvis Polen och Tyskland, som då riskerar att bli tvungna att öka sin kolanvändning.

– Det är en omställning som krävs för att nå de svenska utsläppsmålen, men den riskerar att öka utsläppen i övriga världen, säger John Hassler.

Driva på inom EU

Majoriteten av rapportförfattarna rekommenderar i stället att övergången till elbilar sker i takt med att övriga Europa lyckas ställa om till en fossilfri elproduktion.

TT: Men riskerar inte det att bromsa utvecklingen av klimatvänligare bilmodeller?

– Sannolikt inte, för man utvecklar inte speciella bilar för den svenska marknaden. Däremot ska vi driva på för åtstramade utsläppskrav inom EU, för sådana förändringar påverkar definitivt den tekniska utvecklingen, säger John Hassler.

Ett annat område där rapportförfattarna ser en motsättning mellan svensk klimatpolitik och global klimatpåverkan är stöd till teknikutveckling. Författarna pekar på att många tekniksatsningar lyfts fram som ett sätt att öka svensk konkurrenskraft, vilket enligt deras analys krockar med målet att klimatvänlig teknik snabbt ska kunna spridas till övriga världen.

– Vår konkurrenskraft ökar när vi stöder teknik som bara kan användas i Sverige, eller som patenteras, men då blir tekniken inte så användbar i resten av världen. Det leder bara till att utsläppen endast minskar här i Sverige, ett land som står för en promille av de globala utsläppen, säger John Hassler.

Krock med konkurrensförmåga

Som exempel på ett sådant projekt som behöver granskas noggrannare nämner han Hybrit, den jättesatsning som ska göra det möjligt att framställa stål med hjälp av vätgas i stället för kol.

– Jag vill inte säga att satsningen på fossilfritt stål är dålig, men om den ska stödjas med klimatpengar måste man fundera mer på hur den ska göras för att tekniken snabbt ska bli användbar i resten av världen. Då måste man acceptera att klimatmålet kan stå i motsats till stärkt svensk konkurrenskraft.

Rapporten slår fast att det är bråttom att införa en kraftfull global klimatpolitik. Enligt rapportförfattarnas beräkningar är det dessutom det enda ekonomiskt rimliga att göra så som situationen ser ut. Ju längre tid som går innan politiken ställs om, desto dyrare blir det.

– Vi är tydliga med att det finns en stor osäkerhet i de scenarier som FN:s klimatpanel har tagit fram. Det kan vara mycket bråttom, eller finnas gott om tid. Men det kommer vi knappast att få veta förrän långt in i framtiden. I rapporten visar vi att en ambitiös klimatpolitik som bygger på en prissättning av koldioxidutsläpp är en billig försäkring, som kan visa sig vara mycket värdefull, säger John Hassler.

Avråder från kärnkraft

Ett område där rapporten ger delvis grönt ljus åt dagens klimatpolitik gäller kärnkraften. Nedläggningen av de två reaktorerna i Ringhals kan ha skett för tidigt, med tanke på möjligheten att exportera fossilfri el, menar författarna. Men å andra sidan, förklarar John Hassler, är det i dagens läge inte ekonomiskt rimligt att satsa på ny kärnkraft, även om en teknisk utveckling skulle kunna ändra på detta. Det beror dels på att dagens kärnkraft kräver orimligt dyra satsningar, förklarar John Hassler. Dessutom, tillägger han, passar kärnkraft dåligt som komplement till en ökande andel förnybara energikällor i form av exempelvis vindkraft.

– Det krävs en förmåga att kunna reglera effekten upp och ned i takt med att den icke planerbara energiproduktionen varierar, och det är svårt med dagens variant av kärnkraft. Då är vattenkraft bättre, säger John Hassler.

Fakta: Konjunkturrådsrapporten 2020

Rapporten, som har gjorts på uppdrag av Studieförbundet Näringsliv & Samhälle, är sammanställd av nationalekonomer och klimatforskare. Syftet är att analysera konsekvenserna av svensk klimatpolitik och att presentera förslag till hur utsläppen av koldioxid kan minskas på ett så effektivt sätt som möjligt. Här är några av de policyförslag som rapportförfattarna lägger fram:

– Tydliggör att målet för svensk klimatpolitik är att minska globala utsläpp.

– Ge bara stöd till teknik som bidrar till global klimatnytta.

– Sträva efter att göra kostnader för utsläppsminskningar enhetliga.

– Omformulera målet för svensk klimatneutralitet 2045, så att det tillåter ett större inslag av kompletterande åtgärder i form av exempelvis koldioxidinfångning (rapportförfattaren Åsa Romson reserverade sig mot denna punkt).

– Reglera inte svenska utsläpp som redan ingår i EU:s system för utsläppshandel.

– Överväg att omformulera målet för transportsektorn, så att övergång till elbilar och fossilfria bränslen sker i takt med övriga EU (rapportförfattaren Åsa Romson reserverade sig mot denna punkt och Jonas Eliasson avstod från att ta ställning).

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som besökte kinesiska Wuhan i december.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

1 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Besöksnäringen rasar mot S-förslag om turistskatt

Socialdemokraterna föreslår en ny skatt på övernattande gäster i svenska turistkommuner, skriver SVT Nyheter.

Tanken är att skatteintäkterna skulle kunna användas för satsningar som kommunerna annars inte har råd med, meddelade näringsutskottets S-ledamöter på torsdagen.

Pengarna kan även användas för att stärka det lokala samhället och servicen, skriver Helene Hellmark Knutsson, gruppledare i Näringsutskottet (S), på partiets hemsida.

Rent konkret skulle det handla om en gästavgift på uppemot 30 kronor per natt. I Malun-Sälen skulle det innebära extra inkomster på nästan 29 miljoner kronor om året.

Konceptet med bäddavgift har redan införts i andra europeiska länder. Men det krävs en lagändring för att avgiften ska införas i Sverige.

Jonas Siljhammar vd för branschorganisationen Visita, riktar hård kritik mot förslaget i en skrifligt kommentar:

”Regeringen satsar några miljoner kronor på Tillväxtverkets arbete för ’en konkurrenskraftig besöksnäring i hela Sverige’ men samtidigt föreslår Socialdemokraterna en skattehöjning på flera miljarder kronor riktad mot näringen. Det är att sila mygg och svälja kameler. Vill ni inte att jobben ska bli fler på landsbygden?”

2 tim
Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Plastpåseskatten – dyr symbolpolitik utan nytta

”Regeringens plastpåseskatt är ytterligare ett exempel på dyr miljöpolitik, som vare sig hjälper naturen eller vår ekonomi”, skriver Niklas Wykman (M) på Dagens Samhälles debattsida.

Han menar att den nya skatten på plastbärkassar innebär en skattehöjning på flera hundralappar per år för en vanlig barnfamilj.

Han kritiserar även att regeringen räknar med att den nya skatten ska ge flera miljarder kronor till statskassan – trots att syftet är att konsumtionen ska minska.

”Att bygga skattepolitiken på skattebaser som man avser fasa ut är inte en ansvarsfull ekonomisk politik”.

17 jan
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Arkivbild: På Wall Street. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street handlas platt – Intel lyfter på rapport

New York-börserna öppnade uppåt på fredagen, men indexen föll ner till nollan igen efter att myndigheter bekräftat ett andra fall av coronaviruset i USA, rapporterar CNBC. Vid 16.30-tiden stod indexen så här:
• S&P 500: −0,2%
• Nasdaq: +/-0,0%
• Dow Jones: +/-0,0%
Kreditkortsföretaget American Express rapporterade en något bättre vinst än väntat i det fjärde kvartalet och aktien steg runt 3 procent procent i förhandeln.

It-företaget Intels delår kom in betydligt bättre än analytikerna väntat sig. Vinsten blev 1,52 dollar per aktie mot väntade 1,25 dollar per aktie, skriver CNBC. Aktien lyfte drygt 7 procent.

Walt Disney tappade nära 1 procent efter att bolagets resort i Shanghai stängs tills vidare på grund av coronaviruset.

Boeing backade något efter att först ha varit upp runt 1,5 procent utan andra kända nyheter än att nya modellen 777x ska testflygas för första gången i dag.

2 tim
Axel Öberg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street vände till plus efter lugnande WHO-besked

New York-börserna öppnade nedåt på torsdagen efter blandade delårsrapporter men klättrade till stängning över nollan. Vid dagens slut var utvecklingen:
• S&P 500: +0,1%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: -0,1%
Oron för coronavirusets spridning har legat som en våt filt över marknaderna men WHO:s besked om att det ännu inte är att betrakta som en global kris stärkte humöret.

Konsumentvarujätten Procter & Gamble rörde sig svagt ner efter att ha rapporterat en vinst över förväntan men försäljningssiffror under estimaten.

Essity-konkurrenten Kimberly-Clark stängde svagt upp efter en rapport som var i linje med förväntningarna.

Southwest Airlines redovisade ett vinsttapp på 21 procent under det fjärde kvartalet på grund av problemen med Boeing 737 Max. Aktien backade initialt men stängde över 3 procent högre.

Konkurrenten American Airlines steg nästan 6 procent efter en rapport som var i linje med estimaten. Bolaget uppger att 10 000 avgångar ställdes in under kvartalet på grund av 737 Max flygförbud.

Igår 16:13
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lugn handel på Asiens börser – viruset i fokus

Det var små rörelser på de av Asiens ledande börser som höll öppet under fredagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,1 %
• Hongkong: +0,2 %
Investerarna fortsätter att följa utvecklingen kring coronaviruset, skriver CNBC och lägger till att kinesisk statlig media uppgett att 830 personer insjuknat i Kina.

Becky Liu, ansvarig för kinesisk makroekonomi vid Standard Chartered Bank, säger till CNBC att det återstår att se hur svår situationen kommer att bli.

– Investerare är rädda att coronaviruset ska dämpa konsumtionen i Kina nu när den kinesiska ekonomin redan börjat mattas av, säger Yasuo Sakuma, investeringschef vid Libra Investments, till Reuters.

Börserna i både Kina och Sydkorea har haft stängt i dag då nyårsfirandet inleds i morgon, lördag.

Idag 04:39
Läs mer om Dagens börs
Demonstranter protesterar mot den nya lagen utanför polska parlamentet. JANEK SKARZYNSKI / AFP
Polens framtid

EU vill frysa nya polska lagen: ”Mycket oroade”

EU-kommissionen har bett EU:s högsta domstol att frysa den nya polska lag som gör det straffbart för domare att kritisera förändringar i landets juridiska system, skriver Reuters.

– Kommissionen är mycket oroad över den juridiska situationen i Polen, säger kommissionens talesperson Christian Wigand.

Han uppger också att EU vid flera tillfällen gjort klart för Polen att den nya lagen inte är förenlig med EU-rätten.

2 tim
Polens premiärminister. Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Premiärministern sågar polska HD: ”Oacceptabelt”

Polens premiärminister anklagar landets högsta domstol för att destabilisera den juridiska ordningen i landet, skriver AFP. Detta sedan domstolen igår beslutade att domare som utsetts av landets nuvarande regering inte längre ska ha rätt att döma.

Enligt premiärminister Mateusz Morawiecki är beslutet oacceptabelt och han säger han kommer att låta landets konstitutionsdomstol, som domineras av domare utsedda av regeringsparter Lag och rättvisa, överpröva det.

Högsta domstolens beslut var i sin tur ett svar på vad man anser är en rad reformer från regeringens sida som undergräver oberoendet för landets juridiska system.

2 tim
Människor demonstrerar utanför parlamentet i samband med att lagen röstades igenom. JANEK SKARZYNSKI / AFP
undefined

Grönt ljus för kritiserad polsk lag: ”En statskupp”

Det polska parlamentet har röstat igenom en lag som gör det möjligt att straffa domare som kritiserar politiska beslut om landets rättssystem, skriver AFP. Lagen har mött hård kritik både från EU och från den inhemska oppositionen som kallar den ”en statskupp”. Lagen har fått öknamnet ”munkorgslagen”.

Lagen klubbades i underhuset där högernationalistiska partiet Lag och rättvisa har egen majoritet. Underhuset gick därmed emot ett tidigare beslut i senaten, som kontrolleras av oppositionen, att avslå förslaget.

Samtidigt beslutade Högsta domstolen att domare som utses av den nuvarande regeringen inte har rätt att döma, skriver Reuters. Domarna anser att den nya lagen gör att domarna inte kan anses vara politiskt oberoende.

Igår 21:35
Läs mer om Polens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Gustav Sjöholm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Cyberattackerna

Rapport: Nio av tio företag utsatta för e-postbedrägerier

Nio av tio företag var under 2019 måltavla för riktade e-postbedrägerier. Det visar en global rapport från cybersäkerhetsföretaget Proofpoints.

En förklaring är att det finns stora brister i kunskapsnivåerna hos anställda vad gäller olika bedrägeriförsök.

Rapporten visar bland annat att 40 procent av de tillfrågade medarbetarna återanvänder lösenord. Samtidigt använder hälften inte lösenord alls på sitt hemmanätverk medan var tredje medarbetare inte vet vad VPN är och vad det är bra för.

Vidare känner inte 40 procent av de tillfrågade till begreppet nätfiske. Närmare 70 procent är lika främmande för begreppet ransomware.

"Målsättningen måste vara att samtliga medarbetare i känsliga positioner lär sig identifiera möjliga hot, samt att de förstår värdet av att rapportera dem till rätt personer”, säger Fredrik Möller, Nordenchef på Proofpoint i ett pressmeddelande.

4 tim
Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bedrägerier mot företag skjuter i höjden – de snor hela system

Bedrägerierna mot företag ökar kraftigt. Det handlar framförallt om så kallade utpressningsprogram, visar en undersökning från Danske Bank, skriver DI.

De skadliga programmen gör att företagarna inte kommer åt sin egen dator. Syftet är utpressning, ofta genom att ta filer ”som gisslan” via kryptering. Den här typen av cyberbrott har ökat med 400 procent.

En annan typ av cyberbrott, så kallade Spear phishing-kampanjer, har ökat med 55 procent, enligt undersökningen.

– Bedragarna mejlar ofta vd:ar eller andra högt uppsatta på bolaget där de utger sig för att vara någon de inte är. Syftet är att försöka bygga ett förtroende och tillit för att sedan fiska ur viktig information om företaget, säger bedrägerianalytikern Linus Fugl till DI.

DN:s granskning visar samtidigt att cyberbrottslingarna riktar in sig på storföretag i så kallad ”big game hunting”. Norska miljardkoncernen Hydros säkerhetschef berättar för DN hur företaget paralyserades av en attack förra året.

19 jan
Anders Ygeman (S). Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ygeman: Har utsatts för misstänkt rysk nätattack

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) misstänker att han nyligen utsattes för en rysk nätattack i samband med att han skrev ett Facebookinlägg om 5G, rapporterar TT. Inlägget fick nämligen hela 1 800 kommentarer. Normalt sett brukar det röra sig om max ett par hundra.

Det stora antalet kommentarer samt deras innehåll gör att Ygeman ser det hela som en del av en påverkanskampanj och menar att det handlar om en insats som styrs av ryska intressen.

– Det finns intressen som vill piska upp en negativ bild av 5G. De vill hejda 5G-utvecklingen och sprida osäkerhet mellan stat och medborgare, säger han till TT.

30 dec 2019
Läs mer om Cyberattackerna