Den akuta elkrisen

Ny miljardinvestering stoppad – elkrisen slår mot nya regioner

Trelleborg måste nu tacka nej till en investering värd miljarder och 300 arbetstillfällen. Den akuta elbristen slår nu med full kraft i södra Sverige samtidigt som energiminister Anders Ygeman uppger att Sverige har en god elkapacitet. ”Han börjar låta som Bagdad-Bob”, säger Mikael Rubin, kommunalråd i Trelleborg.

Kapacitetsbristen i elnäten i södra Sverige blir allt mer kännbar för städer och kommuner. För några veckor sedan varnade Jessica Fredson, vd för Ystads energibolag, om ett akut läge. Till Dagens Industri uppgav hon att ”Sverige befinner sig i en väldigt problematisk situation och riskerar brist på el, även utanför storstäderna”.

Nu får kommunerna Trelleborg och Sjöbo statuera exempel för den varningen. Mikael Rubin och hans Trelleborg har just missat en miljardinvestering med ett stort internationellt företag som ville etablera och som kunde erbjuda mellan 300–400 jobb.

– De tyckte att allt stämde med Trelleborg. Läget med hamnen var bara en av sakerna som var helt rätt, men det föll på att de var osäkra på om vi kan garantera elförsörjningen, säger Mikael Rubin.

Han berättar vidare om en situation där kommunens tillväxtplaner och beredskap för företagsetableringar är i akut fara då det regionala nätbolaget EON säger nej till kommunens förfrågningar om att få utöka nätkapaciteten.

– Vi har ju ett krav från staten om att bygga bostäder eftersom Sverige växer snabbt, men frågan är om vi kommer att kunna leverera ström till de ledningar som vi bygger runt om i kommunen. Det kan bli så att vi måste komma med rekommendationer till boende om att hushålla med strömmen under vissa tider.

Men även Sjöbo i Skåne har problem. Magnus Weberg är kommunstyrelsen ordförande.

– Idag ligger vi på gränsen och därför ansökte vi om en effekthöjning förra hösten. Tyvärr fick vi ingen höjning av effekter och därför är vi i en situation där vi inte skulle klara av en större företagsetablering idag. De närmsta 10 åren planerar vi dessutom att bygga cirka 450 bostäder, men som läget är idag är det oklart om vi har effekt så det räcker, säger Magnus Weberg.

Johan Mörnstam är vd för EON. Han har länge påpekat att kapacitetsbristen i södra Sverige börjar bli akut och uppger att man hela tiden får tacka nej till förfrågningar.

Ett färskt exempel är bageriet Pågen i Malmö som i våras fick nej vilket fick Pågens vd, Anders Carlsson, att leverera en syrlig kommentar. "Strömbrist är något man hör talas om i u-länder”.

Slår mot hela samhällskroppen

Men nu varnar Johan Mörnstam för att nätkapacitetsbristen slår längs hela den skånska samhällskroppen.

– Det handlar om industrier som både vill nyansluta och expandera sin verksamt, samt förfrågningar om utbyggnad av bostäder i stadsnära miljö. Men vi ser också en ökning av infrastrukturförstärkningsprojekt, som elbil-bussladdning eller vatten- och avloppsprojekt.

– Till det ska läggas andra energibolag som får förfrågningar om utökning av kunder i sina elnät och som i sin tur vill utöka sina abonnemang mot oss där vi måste tacka nej, fortsätter, Johan Mörnstam.

Mikael Rubin menar att staten svikit i sitt ansvar att leverera en så pass samhällskritisk tjänst som elförsörjning. Att lägga ned det då hypermoderna kärnkraftverket Barsebäck i början av 2000-talet var ett misstag, anser han.

– Jag vill inte debattera kärnkraft, men kan konstatera att i och med det beslutet flyttades i princip all elproduktion till norra Sverige samtidigt som staten inte gjort något för att garantera elförsörjningen till södra Sverige.

Han är också kritisk till att Energiminister Anders Ygeman gång på gång uppger att det inte existerar någon elbrist samtidigt som flaskhalsarna i näten blir allt mer uppenbara.

– Han säger att det inte finns någon elbrist och behandlar mig och andra som oroar sig som särintressen. Jag tycker att han börjar låta som ”Bagdad-Bob", säger Mikael Rubin.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer