Illustrationsbild.  TT
Techjättarna och skatterna

Ny jätteutredning mot Facebook: ”Måste följa lagar”

New Yorks chefsjurist presenterar en omfattande utredning av hur Facebook hanterar användares personliga uppgifter, skriver Washington Post. Chefsjuristen Letitia James ska samarbeta med sju andra delstater.

– Även den största sociala medieplattformen måste följa lagar och respektera kunder, säger James och vidare:

– Vi kommer använda alla verktyg som vi har att tillgå för att avgöra huruvida Facebooks handlade har äventyrat sina kunders data, reducerat kunders val eller ökat priset på marknadsföring.

Tidigare på fredagen avslöjade Wall Street Journal att flera delstater planerar utredningar mot Facebook och Alphabets Google. Utredningen mot Google väntas presenteras på måndag. Det är Texas chefsjurist som som väntas starta en utredning om hur Google påverkar digital marknadsföring.
Google säger att bolaget samarbetar med myndigheter.
Facebook har valt att inte kommentera.

Facebooks aktie stängde på minus 1,8 procent, medan Alphabet tappade 0,5 procent.

Toppnyheter

Annika Strandhäll/bild från demonstrationen TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Strandhäll förbannad över tumultet mitt i pandemin

Den tidigare socialdemokratiska ministern Annika Strandhäll (S) säger sig ha förståelse för människors behov av att protestera – men manar till ansvarstagande i en intervju med Expressen.

Strandhäll säger att hon är både ”provocerad och förbannad” efter att onsdagens Black lives matter-demonstration i Stockholm urartat sedan tusentals personer anslutit, i strid med reglerna om max 50 deltagare.

– Det är faktiskt inte okej. Vi pratar om en dödlig smitta där vi alla har ett ansvar att ta i den här situationen.

9 min
Anna Ekström (S). Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekström: Aldrig ”särskilt nära” att skolorna stängdes

Det var aldrig ”särskilt nära” att regeringen stängde grundskolorna i våras, men det var inget lätt beslut, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i en intervju med DN. Hon har märkt att det fanns en stor förväntan på att så skulle bli.

– I takt med att beskedet kom och var väl motiverat (...) så uppfattar jag att det är en stor majoritet som tycker att det är bra att vi har hållit skolorna öppna, säger hon och betonar att hon lyssnat på experter och Folkhälsomyndigheten.

Sverige är ett av få länder i världen som hållit grundskolorna öppna genom pandemin.

2 tim
Harriet Wallberg. TT
undefined

Avhoppade koordinatorn: ”Hade inte något mandat”

Sveriges testkoordinator Harriet Wallberg ville se bredare testning och smittspårning av coronaviruset, men valde i helgen att hoppa av sitt uppdrag.

– Man måste ha ett beslutsmandat för att kunna åstadkomma något. Den rollen hade inte jag, säger hon till DN.

Wallbergs anställning löpte ut den 31 maj, men hon hade uppfattningen att både regeringen och Folkhälsomyndigheten ville att hon skulle fortsätta. Efter att ha gjort en analys av vad hon kunde bidra med valde hon ändå att gå.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Mark Rutte/Svensk husvagn, arkivfoto. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Nederländerna stängt för svenskar: ”Vill inte ha dem”

Svenskar och britter är inte med på listan över utländska medborgare som tillåts åka till Nederländerna när landet öppnar för turister den 15 juni, meddelar premiärminister Mark Rutte.

– Budskapet är att vi inte vill ha dem här för tillfället. Om de kommer hit måste de tillbringa två veckor i karantän, säger Rutte på en presskonferens enligt De Telegraaf.

Sverige är även med på listan över länder dit endast nödvändiga resor rekommenderas.

9 min
Illustrationsbild/Tedros Adhanom Ghebreyesus. TT
undefined

WHO larmar: Över 100 000 nya smittade varje dag

Antalet nya smittade av coronaviruset världen över har de senaste fem dagarna legat på över 100 000 per dag, enligt rapporter till WHO som flera medier uppmärksammar. Utbrottet ökar i styrka i många regioner.

– Vi är särskilt oroliga över Central- och Sydamerika, där många länder nu ser accelererande epidemier, säger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Samtidigt fortsätter antalet nya covid-19-fall att minska i Europa. Under torsdagen registrerades den lägsta siffran över nya fall sedan den 22 mars.

2 tim
Illustrationsbild. JIM URQUHART / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina öppnar för USA:s flygbolag efter hämnden

Utländska flygbolag som portats från Kina under coronapandemin kommer att tillåtas flyga igen, meddelar Kinas luftfartsmyndighet enligt TT.

Det innebär att Kina häver det temporära förbudet även för amerikanska flygbolag – bara några dagar efter att USA förbjudit kinesiska flygbolag att verka i landet som hämnd för Kinas inskränkningar.

Kina säger nu att utländska flygbolag kommer att tillåtas trafikera en internationell avgång till Kina per vecka. Passagerarna kommer att testas för covid-19 vid ankomst. De flygsträckor där alla passagerare testar negativt för viruset under tre veckor i följd kommer att utökas med ytterligare en avgång i veckan.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Demonstration.  Jonas Ekströmer/TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Polisen: Fanns inga skäl att neka protesten tillstånd

Trots att det befarades att många fler än 50 personer skulle dyka upp på Black lives matter-demonstrationen i Stockholm i går kväll, såg polisen aldrig några skäl till att neka den tillstånd, rapporterar SVT.

– Vi måste ändå ha tillit till personer som söker tillstånd för allmän sammankomst, säger presstalesperson Mats Eriksson.

Han menar att demonstrationen sannolikt skulle ha genomförts oavsett.

32 min
Jim Mattis/protester i Los Angeles. TT
undefined

Förre försvarsministern: Trump splittrar folket

USA:s tidigare försvarsminister Jim Mattis går till hård attack mot landets president, enligt amerikanska medier. I ett sällsynt uttalande säger Mattis att Donald Trump är ”den första presidenten under min livstid som inte försöker ena det amerikanska folket” utan tvärtom söker splittring.

Han säger sig vara arg och bestört över hur presidenten hanterat den senaste tidens oroligheter i landet.

Kritiken beskrivs som anmärkningsvärd, särskilt eftersom Mattis hållit en låg profil sedan han lämnade sin post i december 2018 i protest mot Trumps Syrienstrategi.

1 tim
Kravallutrustad polis fick gripa in. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Arrangören: ”Tar avstånd från det som hände efter”

Arrangörerna hade bara tillstånd för en demonstration för 50 personer till stöd för Black lives matter-rörelsen. Men runt 8 000 dök upp på Sergels torg i centrala Stockholm, enligt DN. När demonstrationen upplöstes spreds deltagarna över staden och vid Stockholms slott fick kravallpolis sättas in.

Arrangören Ibi Chune Jogestrand säger att hon själv gick hem när arrangemanget upplöstes.

– Jag tar helt avstånd från det som sedan hände och det en del personer valde att göra efteråt. När polisen bad oss att avsluta så gjorde vi det, säger hon till DN.

Smittskyddsexperten Björn Olsen är mycket kritisk till att demonstrationen över huvud taget arrangerades mitt under coronapandemin.

– Har de hål i huvudet? De förstår väl att 50 personer snabbt blir tusen? De måste ha förstått vad de sätter igång, säger han till Aftonbladet.

Igår 21:49
Läs mer om Polisvåldet i USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Trevande handel i Asien efter urstark börsvecka

Asienbörserna tar en andningspaus på torsdagen efter fyra raka uppgångsdagar. Vid 05.10-tiden är utvecklingen blandad med endast försiktiga rörelser i de ledande indexen:
• Nikkei: +0,1 %
• Shanghai: –0,2 %
• Shenzhen: +0,1 %
• Hang Seng: –0,2 %
• Kospi: +/- 0 %
Under gårdagskvällen lyfte New York-börserna, bland annat efter en jobbrapport som visade att 2,76 miljoner amerikaner blev arbetslösa i den privata sektorn i maj – betydligt färre än väntade 8,75 miljoner.

”De senaste 24 timmarna har uppfattningen om att det värsta av coronakrisen ligger bakom oss fått stöd av uppmuntrande makrodata från Kina, Europa och USA”, skriver Rodrigo Catril, valutastrateg på National Australia Bank, enligt CNBC.

2 tim
Illustrationsbild. Courtney Crow / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street stängde starkt upp – lyfts av flygbolag

Börsyran fortsatte på Wall Street där de ledande indexen åter handlades med stigande kurser under onsdagen. Uppgången hänger ihop med optimismen över återöppningen av ekonomin, skriver CNBC. Indexen stängde så här:
• S&P 500: +1,4%
• Nasdaq: +0,8%
• Dow Jones: +2,1%

Enligt dagsfärska siffror från ADP Employer Services minskade sysselsättningen med 2,76 miljoner i maj, vilket var betydligt färre än Trading Economics konsensusprognos på 9 miljoner. Återgången till arbete efter coronapandemins nedstängning har gått snabbare än väntat.

Både flyg- och resebranschen men också bankerna gick starkt uppåt. Expedia steg 5,8 procent, American Airlines, 5,6 procent och United Airlines handlades upp hela 12,5 procent. Flygplanstillverkaren Boeing gick bäst av storbolagen och rusade 13 procent. American Express steg över 6 procent, JPMorgan avancerade upp 5,4 procent och Goldman Sachs klättrade 3,2 procent.

Videokonferenstjänsten Zoom lämnade sin kvartalsrapport under tisdagen där resultaten överträffade förväntningarna och trots att aktien redan gått starkt de senaste månaderna så fortsatte den att öka 7,6 procent under onsdagen.

Simon Property stack ut på dagens börs med en uppgång på 14,9 procent. Fastighetsutvecklaren tjänar på återöppnandet av ekonomin då bolaget är den största ägaren av shoppingcenter i USA, enligt CNBC.

Microchip Technology rusade tidigt och höll sig sedan kvar på plus 12 procent. Chiptillverkaren gick upp efter att bolaget gått ut med nyheter om en förbättrad leveranskedja, när restriktioner för Malaysia och Filippinerna har lättat, skriver Market Watch.

På onsdagen introducerades också Warner Music Group på Nasdaq. Aktien prissattes vid introduktionen till 25 dollar och vid stängning hade aktien rusat över 20 procent.

Igår 14:20
Läs mer om Dagens börs