Illustrationsbild.  TT
Techjättarna och skatterna

Ny jätteutredning mot Facebook: ”Måste följa lagar”

New Yorks chefsjurist presenterar en omfattande utredning av hur Facebook hanterar användares personliga uppgifter, skriver Washington Post. Chefsjuristen Letitia James ska samarbeta med sju andra delstater.

– Även den största sociala medieplattformen måste följa lagar och respektera kunder, säger James och vidare:

– Vi kommer använda alla verktyg som vi har att tillgå för att avgöra huruvida Facebooks handlade har äventyrat sina kunders data, reducerat kunders val eller ökat priset på marknadsföring.

Tidigare på fredagen avslöjade Wall Street Journal att flera delstater planerar utredningar mot Facebook och Alphabets Google. Utredningen mot Google väntas presenteras på måndag. Det är Texas chefsjurist som som väntas starta en utredning om hur Google påverkar digital marknadsföring.
Google säger att bolaget samarbetar med myndigheter.
Facebook har valt att inte kommentera.

Facebooks aktie stängde på minus 1,8 procent, medan Alphabet tappade 0,5 procent.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

3 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

5 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

4 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer