Ulf Kristersson/Nyamko Sabuni/Ebba Busch Thor/Stefan Löfven. TT
Kärnkraftens framtid

”Ny energiuppgörelse kan skaka om regeringsbygget”

Moderaternas, Liberalernas och Kristdemokraternas krav på en ny energiöverenskommelse redan innan årsskiftet är ett tecken på att M och KD förbereder sig på att hoppa av den gällande överenskommelsen. Det menar SR:s politiske kommentator Tomas Ramberg.

Även Göran Eriksson på SvD anser att den föreslagna tidsplanen verkar konstruerad för att ge M och KD en ursäkt att hoppa av den gällande. Det skulle betyda slutet på ”de långsiktiga spelregler” som bestämdes för tre år sedan. I så fall kommer elproducenterna behöva börja oroa sig igen för att de ekonomiska förutsättningarna ska rivas upp efter varje val, menar han.

Olle Lönnaeus på Sydsvenskan beskriver den nuvarande energiöverenskommelsen som ett korthus som Stefan Löfven är livrädd för att peta i. Han menar också att Ulf Kristersson hittat en perfekt konfliktfråga med kärnkraften – och med Nyamko Sabuni med på båten kan han skaka om Löfvens regeringsbygge.

Läs mer

Toppnyheter

Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Larmet: Tusentals taxibolag kan gå i konkurs i maj

Coronavirusets utbrott slår hårt mot taxinäringen och nu kan sju av tio taxiföretag tvingas stänga igen sin verksamhet inom två månader. Det skriver Svenska Taxiförbundet i ett pressmeddelande och hänvisar till en enkät bland sina medlemmar.

Två av tio tillfrågade taxiföretag uppger att de kan behöva lägga ner inom en månad.

Tusentals företag kan gå i konkurs redan i maj, skriver taxiförbundet i ett pressmeddelandet.

– Nu måste regeringen snabbt komplettera med krisåtgärder också för småföretagen, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet.

2 tim
En stängd butik på Västerlånggatan i Stockholm.  TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagarnas fruktan: EU-miljarder fastnar i byråkrati

Kommer Sveriges företag någonsin att få se röken av de 500 miljarder euro som EU:s finansministrar enades om i sitt räddningspaket mot coronakrisen? Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson för organisationen Småföretagarna, är skeptisk.

– Bekymret är inte att man inte fattar några beslut, bekymret är att vi har en sådan erbarmlig byråkrati och att det inte finns någon som kan verkställa besluten, säger han till TT.

Han pekar på den svenska regeringens förslag om hyresrabatter för utsatta företag – ett förslag som nu har flera veckor på nacken, men trots det inte har verkställts.

– Om det kommer både svensk och EU-byråkrati på det (stödpaketet), då kommer vi inte få del av det innan coronan är slut. Pengarna måste komma ut fort, och det är desperation, säger han.

2 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

77 nya dödsfall i covid-19 – ingen kraftig uppgång av smittfall de senaste dygnen

Ytterligare 77 dödsfall i covid-19 har registrerats i Sverige det senaste dygnet. Det innebär att den totala dödssiffran uppgår till 870, meddelar Folkhälsomyndigheten i sin senaste uppdatering.

Antalet bekräftade smittfall har ökat med drygt 550 personer och Sverige närmar sig därmed 10 000 fall. Det är för tidigt att dra några slutsatser om en eventuell avmattning, säger Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

– Dock är det bra att det inte sker någon kraftig uppgång i de senaste dagarnas rapporter. Vi får se den kommande veckan, säger hon och tillägger att det finns en eftersläpning i rapporteringen.

749 personer har intensivvårdats, en ökning med 30 sedan i går. För närvarande intensivvårdas 469 patienter.

1 tim
undefined

Region Stockholm vädjar: Ät påskmiddag i sommar

Region Stockholm avråder från att samla släkten för påskmiddag under helgen till följd av coronaviruset. Smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm rekommenderar i stället att man skjuter på festmåltiden till början av sommaren.

– Varför inte samlas med alla i släkten och vänner till en påskmåltid 5-7 juni då smittskyddsläget i nuläget bedöms vara bättre, säger Follin i ett uttalande på regionens hemsida.

21 min
Illustrationsbild. isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regioner stoppar cellprov för kvinnor under krisen

Ett tiotal regioner har stoppat cellprovtagningar för kvinnor under coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt Socialstyrelsens enhetschef Mattias Fredriksson handlar det dels om att man vill begränsa antalet patienter som besöker vården för att hindra smittspridning. Dels vill man frigöra vårdpersonal till covid-19-patienter.

Socialstyrelsen undersöker nu om man ska erbjuda fler kvinnor hemtester.

– Det kommer att krävas ändringar i våra föreskrifter men vi gör det så skyndsamt det bara går, säger Mattias Fredricson.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Stillbild från en video som Boris Johnson själv publicerade på Twitter den 3 april / Stanley Johnson TT
Coronavirusets spridning – globalt

Boris Johnsons far: ”Han tog nästan en för laget”

Boris Johnson tackade för vården han fått genom att vinka till sjukvårdspersonalen när han i går kväll fick lämna intensivvårdsavdelningen på St Thomas Hospital i London. Det säger en talesperson för det brittiska regeringskansliet enligt Sky News.

Premiärministerns pappa Stanley Johnson säger att han är ”extremt tacksam” för personalens insatser.

Regeringskansliet har meddelat att Boris Johnson är i början av återhämtningsfasen. Pappan Stanley säger att hans son måste ta god tid på sig innan han börjar arbeta igen.

– För att använda det där amerikanska uttrycket, han tog nästan en för laget, säger pappan till BBC Radio 4 enligt Sky News.

23 min
Anhöriga till fångar på Rebibbia-fängelset i Rom drabbade samman med polis efter att restriktioner införts för de intagna. Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tankesmedja: Snart socialt nödläge i pressat Italien

Samtidigt som coronaviruset blir ett allt mindre akut hot mot den italienska folkhälsan växer oron för framtiden, rapporterar Sky News.

I virusets spår väntar en ekonomisk kris som sannolikt kommer att orsaka social oro. Från södra Italien rapporteras det redan nu om att polis tvingats ingripa vid mataffärer efter att människor försökt plundra dem.

Francesco Galietti, vd på italienska tankesmedjan Policy Sonar, säger till Sky News att det bara är en tidsfråga innan det uppstår ett socialt nödläge i landet.

– Rädslan över förlorade jobb är lika stor som rädslan för smittan.

1 tim
En kvinna ber utanför en kyrka i Sevilla. Laura Leon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

605 dödsfall i Spanien – lägsta siffran på 17 dagar

Spanien har registrerat 605 döda i covid-19 det senaste dygnet, uppger myndigheter enligt El País. Det är landets lägsta dödssiffra under ett dygn sedan den 24 mars, skriver tidningen.

Under gårdagen registrerades 683 nya dödsfall i Spanien och den totala dödssiffran är nu uppe i 15 843. Drygt 157 000 personer i landet har bekräftats smittade.

Spaniens regering har sagt att den inom kort gradvis kommer att börja lätta på restriktionerna.

– Vi börjar få kontroll över elden, sa premiärminister Pedro Sánchez i går.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.  LUDOVIC MARIN / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

”Gemensam skuld ska fylla ny EU-krisfond”

Frågan om huruvida EU ska ta gemensamma lån för fylla någon form av krisfond för medlemsländerna att söka stöd från har skapat kraftiga splittringar i unionen. Gårdagens överenskommelse från finansministrarna innehåller ingen uttrycklig formulering om gemensam skuldsättning – men mellan raderna är det ändå det som ska ske. Det säger den franske finansministern Bruno Le Maire, enligt Reuters.

Le Maire påpekar att mycket fortfarande är osäkert.

– Men jag är fast övertygad om att fonden kommer att se dagens ljus och en gemensam skuld kommer att tas upp i en form som fortfarande måste avgöras, säger han.

Några ”euroobligationer” – som har varit en hård knut i förhandlingarna – är det dock inte tal om, menar han. Detta eftersom pengarna ska användas för att hjälpa medlemsländer att kickstarta sin ekonomi efter coronakrisen, inte täcka upp för tidigare misskötsel av statsfinanserna.

2 tim
Flaggor utanför EU-kommissionen i Bryssel. Yves Logghe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Stora elefanten i rummet är fortfarande kvar

Att EU:s finansministrar till slut lyckades enas om sitt historiska stödpaket var oerhört viktigt, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick. Om beslutet skjutits upp på nytt hade det setts som ett stort misslyckande, menar han.

– Det hade tolkats som att EU inte fungerar när det behövs som bäst – i tider av kris, säger Wendick i en analys på SVT:s webbplats.

Men trots överenskommelsen står den stora elefanten i rummet fortfarande kvar: slitningarna inom eurosamarbetet om så kallade euroobligationer, skriver SvD:s Teresa Küchler.

”Coronapandemin sätter den europeiska solidariteten på större prov än någonsin tidigare”, menar hon.

Tyskland, som tidigare varit emot euroobligationer, måste nu visa solidaritet, skriver tyska Spiegel i ett ledarstick:

“EU måste vara större än en allians mellan egocentriker. Det finns inget alternativ till euroobligationer i en kris som den som coronaviruset skapat.”

3 tim
Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern nöjd med EU:s krispaket: Är historiskt

Sveriges finansminister Magdalena Andersson kallar EU:s nya stödpaket för ”historiskt” i ett uttalande till DN och TT.

– Det är en framgång för det europeiska samarbetet, det är också bra för svenska företag, säger hon till tidningen.

Finansministern bygger ut sitt resonemang i en intervju med TT. Hon menar att det är för tidigt att säga om paketet på drygt 5 400 miljarder kommer att räcka.

– Men det är ett ofattbart stort belopp som kommer att vara en betydande injektion för den europeiska ekonomin, och kommer vara till stor hjälp för de mest drabbade.

2 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen
Dagens börs

Skog och läkemedel i topp – här är årets bästa aktier

Medicinteknik- och läkemedelsbolag, skogsjättar och andra råvarubolag tillhör vinnarna på den skakiga Stockholmsbörsen i år.

Omni Ekonomi har grottat ner sig i Infronts siffror och kan nu lista alla aktier på börsens tre huvudlistor som stigit i år. Totalt har 51 aktier handlats upp sedan årsskiftet.

Uppgångarna kan jämföras med Stockholmsbörsens breda index som backat 15,62 procent sedan 2019 blev 2020.

Hela listan med vinnaraktier hittar du här nedanför.

5 tim
Illustrationsbild: Fotgängare i Tokyo ses i en spegel som står i ett butiksskyltfönster.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dragkamp mellan optimism och pessimism på börserna

Flera av Asiens ledande handelsplatser håller stängt på långfredagen, men bland de som var öppna var utvecklingen blandad. När Tokyobörsen stängde låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,8%
• Shanghai: −1,1%
• Shenzhen: −2,0%
• Kospi: +1,1%

Data som släpptes på fredagsmorgonen visade att Kinas konsumentprisindex steg 4,3 procent i mars, jämfört med samma period i fjol. Det var lägre än ökningen på 4,8 procent som analytikerna hade räknat med, enligt en Reutersenkät.

Tokyobörsens Nikkei 225-index inledde handeln på plus, men vände nedåt inför handelspausen och sedan uppåt igen när pausen var över. Monex marknadsanalytiker Toshiyuki Kanayama kopplar uppgången till gårdagens amerikanska stimulanspaket från Federal Reserve, som bland annat innefattade 2 300 miljarder dollar i lån för små och medelstora företag.

Mutsumi Kagawa, Rakuten Securities globala chefsstrateg, beskriver utvecklingen som ”en dragkamp mellan de som är pessimistiska (om viruspandemin) och de som är optimistiska som anser att de inte vill missa en sällsynt chans att köpa aktier till billigt pris”.

Idag 03:59
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild: Opec-ledamöter screenas innan de går in till ett ett möte.  Ronald Zak / TT NYHETSBYRÅN
Det växlande oljepriset

Mexiko ratar kartellkrav – kan skjuta avtalet i sank

I går stod det klart: Oljekartellen Opec och dess samarbetsländer har kommit överens om att minska oljeproduktionen med 10 miljoner fat per dag i två månaders tid – en historiskt stor sänkning. Men hela avtalet kan skjutas i sank av Mexiko.

I det pressmeddelande som Opec släppte på torsdagskvällen noteras att alla länder utom Mexiko står bakom överenskommelsen ”och som ett resultat av det är avtalet beroende av Mexikos samtycke”.

Enligt Reuters uppgifter ville Opec att Mexiko skulle minska sin produktion med 400 000 fat per dag.

Källor uppger för Bloomberg att Mexiko lämnade Opecs videokonferens efter nio timmars förhandlingar. På fredagsmorgonen twittrar landets energiminister Rocio Nahle Garcia att man kan gå med på att minska sin produktion med 100 000 fat per dag.

Idag 05:14
Arkivbild: Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman.  Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Hoppas att Mexiko ska se fördelarna för hela världen”

Mexiko är det enda landet som sätter sig emot det förslag om produktionsminskningar på sammanlagt 10 miljoner fat per dag som Opec+ kom överens om i går. Förhandlingarna uppges fortsätta i dag, men ändrar landet inte sin ståndpunkt kan ett slutgiltigt avtal inte slutas. Det säger Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman till Reuters.

– Jag hoppas att Mexiko ska se fördelarna med den här överenskommelsen, inte bara för Mexiko utan för hela världen. Hela avtalet hänger på att Mexiko går med på det, säger han.

Mexikos energiminister Rocio Nahle Garcia skriver på Twitter att landet kan tänka sig att minska sin produktion med 100 000 fat per dag, jämfört med de 400 000 fat per dag som kartellen föreslagit.

Idag 05:17
LEONHARD FOEGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Opec+ stryper oljan med 10 miljoner fat per dag

Opec och samarbetsländerna enades sent på torsdagskvällen att kapa oljeproduktionen med totalt tio miljoner fat per dag, rapporterar flera medier.

Produktionsminskningen gäller för månaderna maj och juni. Mellan juli och december ska produktionen enligt avtalet minska med åtta miljoner fat per dag för att därefter sänktas ytterligare till sex miljoner fat per dag.

Saudiarabien och Ryssland kommer att stå för halva nedskärningen med 2,5 miljoner fat var per dag.

Rapporter tidigare under torsdagen talade om 20 miljoner fat vilket fick oljepriserna att rusa innan de rasade rejält igen.

Igår 21:28
Läs mer om Det växlande oljepriset